Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LPT portos vezérlés
Üdv mindenkinek!
Szeretnék egy kis segítséget, sikeresen csináltam egy lpt azaz nyomtato portos vezérlést ami nagyon jol uzemel dos alatt mivel hex kodokkal kapcsolgatom az 5v-ot a kimeneteken, de xp alatt nem megy mivel az MS ezen "sikeres" terméke állandóan kirakja minden kimenetre az 5v-ot ezért egyfolytában minden megy ez kicsit frusztrál ![]()
Szia ez a probléma engem is piszkált. Valahol ott van elásva a kutya, hogy az XP nem enged közvetlenül a portra írni csak valami driveren keresztül. A codex magazin 7.edik számában volt egy cikk amiben volt egy link ahol van egy dll amivel elvileg lehet LPT portot írni olvasni. A honlap:
IO.DLL azzal meg hogy 255 van alapból kiírva rá ne foglakozzz. Szerzel egy pozitív szálat valahonnan gameportból, bil.-csatiról, és ahhoz képest egyből mindenhol 0 volt jön csak a programozásnál kell figyelni. Állítólag jó c, c++, vissual basic, alá. Én eddig egy igen sajátos programnyellvvel a Game makerrel próbáltam használni, de a kék halálon kívül mást nem sikerült elérnem... ![]() ![]()
hi!
gamemakerrel? azzal meg hogyan kell lpt portot irni/olvasni?
Hello creative.
Bár nem Idézet: -t használok, de egy próbát szerintem megér...„xp” Számítógép indulásakor lépj be a BIOS SETUP -jába. Keresd meg az LPT nyomtató beállítása opciót. Jegyezd fel az ottlevő beállítást egy papírra, és utána, ha lehet, állítsd át Idézet: -ra.„Byte mód” Ha ez sem sikerül állítsd Idézet: -ra, és vagy „EPP mód” Idézet: -ra. Általában az EPP-ECP mód az alapéretlmezett BIOS beállítás.„ECP mód” Szia: _jani_ ![]()
Jani az egyetlen gondom, hogy egy laptoppal igyekszem eletre kelteni es a bios beállításaiban nem szerepelnek a portok csak a boot eszkozok es a rendszer ido
![]()
Lucifer!
A oldalt én is megtaláltam le is szedtem a fájlt de nem tudom mit kell vele csinalnom eleg hianyos az angol nyelvtudásom így nem tudok vele mit kezdeni tudsz ebben segiteni? Idézet: „Bár nem „xp”-t használok, de egy próbát szerintem megér... Számítógép indulásakor lépj be a BIOS SETUP -jába. Keresd meg az LPT nyomtató beállítása opciót. Jegyezd fel az ottlevő beállítást egy papírra, és utána, ha lehet, állítsd át „Byte mód”-ra.” Ez sajnos nem sokat segít mint már mondottam Az XP valahogy virtuálisan kezeli a LPT portot, így nem lehet közvetlenül írni rá. A gamemaker mint tudjuk a 6.0-fölött támogatja a függvényhívást dll-ből, én ezt próbálgattam belőni eddig kevés sikerrel. Angolul tudogatok., már elkezdtem fordítani a leírást, mad ha kész lesz elpasszolom. Jahh amúgy milyen nyelven szeretnéd kezelni??
Van egy minimalis angol nyelvtudasom (13eve tanulom
![]() De ekkora szövegbe nem kezdek bele mert sajnos a két nyelv nincs összekötve bárkivel nekiállok beszélgetni vagy értem amit nézek de nem mindig tudom leforditani magyarra ha kezelni angol nyelven kell azzal nincs gond de a leirás az nekem tul hosszu es unalmas angolul ![]()
Hát :yes:. A laptopp az más
Idézet: .„tészta” ![]()
Sziasztok!
az a kérdésem lenne hogy lpt-n kersztül egy 7szegmenses kijelzőt hogy tudok vezérelni 3bittel? mien ict kell közé rakni? (amibe 3bit "bemegy" és 7jön ki)
Hello!
Neked most talán egy dekóder IC kellene, mint pl. a 74138. Ilyeneknél viszont az a teendő, hogy a kimeneteire tranzisztorokat teszel, a bemeneteit viszont folyamatosan pörgeted. Ez azért van így, mert egyetlen bemeneti kombinációnál csak egyetlen szegmens fog égni...ha viszont egyszerre több szegmenset akarsz kivilágíttatni, akkor ugye át kell kapcsolni folyamatosan a szegmenseket. És ahhoz, hogy ez a kapcsolgatás ne látszódjon, illetve mindegyik égetni kívánt szegmens világítson, ahhoz elég nagy frekvenciával kell kapcsolgatni a bemenetekre a jelet. Ennél a nagy frekvenciánál az IC kimenetéről veérelt LED-ek (szegmensek) nagyon-nagyon halványan világítanának, éppen ezt elkerülendő kell beletenni minden egyes kimenethez egy-egy tranzisztort, és ezáltal vezérelni a szegmneseket. Remélem, érthető volt ![]()
Ja, és azt elfelejtettem említeni, hogy ennek az IC-nek (74138) 8 db kimenete van, így mondjuk a 8-dikkal meg tudod vezérelni a kijelzőn a kis pöttyöt is...de ha nincs a 8-dik kimenetre szükséged, akkor csak egyszerűen nem kötöd be
![]()
köszi érthető de én ennél egyszerübbre gondoltam mint a frekis megoldás. Olyan ic nincs ami egy impuzussal lehet ki és bekapcsolni: pl. egy inpulzus akkor bekapcsol még egy akkor ki. hm?
Ha még aktuális a téma.
![]() Találtam egy címet ahol az IO.DLL-t meg lehet lelni. Igazatok volt:yes: az XP csak ezen a DLL modulon keresztül hajlamos az PLT portot lekezelni. ![]()
Az említett dekóder IC-t helyett használj BIN/7seg dekódert. Bemész lomexba és kérsz egy BIN/7Seg dekódert. (Ez ugye úgy fog kinézni, hogy 4 Bit a bemenete és 10 fölött hexa betüket nyomki.) egyetlen hátránya, hogy viszonylag drága. Viszont ezzel semmi frekis hülyülés, ami a bemenetén azzal hajtja a kimenetét, csupán 330-470ohm-közötti ellenállások kellenek a kimenetre és egyből mehet a kijelzőre. Egy dologra kell figyelni, hogy közös anódos a kijelző vagy közös katódos, mert a dekódert is úgy kell kérni. Pl. egy közös anódos BIN/7seg. átalakítót kérek.
![]()
Még valami, windowsból az LTP port vezérlést (meg ált. összes port vezérlést) windows API-n keresztül lehet megoldani. Nem folynék bele, hisz minden prognyelven máskép nézhet ki a dolog, de akit érdekel keressen rá a guglin, vagy a www.prog.hu fórumán is talál erről egy rakás hozzászólást. Másik lehetőség egy komponens letöltése az adott nyelvhez (kezdőknek ezt ajánlom).
Az ic típusa 7447, ha közös anódos a kijelző, és 7448, ha közös katódos. De van TIL311 is, ebben benne van a kijelzőig minden.
Ha az lpt portos vezérlésnél tartunk: van valakinek DOS alá programja, amivel lehet lpt-t vezérelni? Mondjuk a begépelt számokat binárisra alakítva küldi ki. És így gyakorlatilag egy - a felhasználó által begépelt - programot hajt végre. Fényvezérlő lesz!
Hellosztok! Szerintem a megoldás az Userport nevű progi lehet... Csatolom...
Sok sikert! Üdv.: Hurka
ez az userport jó, én is ezt használom.
Innen töltsétek le a patcontrolt, lpt portot lehet vele vezérelni, wines. +egyéb dolgok is vannak az oldalon, winamp plugin lpt-hez +hardver is. (most látom már lassan 1éves a téma ![]()
Sziasztok! Hátha valaki tud segíteni. Delphi-ből vezértelnék LPT portot. Ez megy is az io.dll használatával. Most egy olyan problémám van, hogy egy LED vilogtatását kellene megoldani a következőképpen: Ha megnyomom az egyik gombot, villog a LED, amíg a másikat meg nem nyomom. A villogás az megvan:
De hogy csináljam meg, azt, hogy ha a másik gombot megnyomom, akkor megálljon? (A végső feladat nem LED-villogtatás lenne, csak leegyszerűsítettem a dolgot. Az fontos, hogy a kitöltési tényező ne nagyon változzon.)
Beraksz egy timert, és az egyik gombbal a timer1.enable:=true vagyis bekapcsol, a másik gombbal timer1.enable:=false, A vilogtatás valahogy így néz ki
A timer1 tulajdonságainál beállítod a timer1.interval:=1000 vagyis 1 mp procedure timer1tick; begin PortOut($378,1); Sleep(1000); PortOut($378,0); //a másik késleltetést a timer késleltetése adja end; Vagy másik megoldás (elegánsabb): Csinálsz egy boolean változót, mondjuk "bekapcs" A program kezdetetén bekapcs:=false; majd az egyik gombnál bekapcs:=true;( ezzel indul a villogás) a másik gombnál bekapcs:=false; ezzel kapcsolod ki a villogást Beraksz egy timert, beállítod az időzítést mondjuk 10-re vagy 1 re (timer1.interval) (ez most nem számít bele a villogás sebességébe) procedure timer1tick; begin if bekapcs=true then begin PortOut($378,1); Sleep(10); PortOut($378,0); Sleep(10); end; end; Remélem érthető voltam ![]() ![]()
Az előbb kipróbáltam, és sikerült! Köszi!!
![]() ![]() ![]()
Kérésedre megoldva az
Idézet: -ügye... „Elfogadás megoldásnak” ![]()
Köszi!
![]()
Szívesen, ez a dolgom!
![]() ![]() ![]()
Na, megint itt vagyok. Most más gond van. Idegesít, hogy az XP bekapcsolja az összes kimenetet induláskor. Így hát írtam egy progit Delphiben, ami nullázza a kimeneteket, majd be is záródik azonnal. Tök jól működik, nem egy bonyolult dolog. Az utóbbi időben viszont meguntam, hogy mindig külön el kell indítani. Úgyhogy beraktam a regisztrációs adatbázisba, hogy minden rendszerindításkor induljon el. Természetesen az io.dll ott van, ugyanabban a mappában. El is indul, viszont kiír egy hibaüzenetet, pontosan nem emlékszem, de ez volt a lényeg: "You have no permission to extract IO.SYS! Login as a user who has!". Utána elindult a Form, viszont nem is szabadott volna nekni, mert a Form1.OnCreate-ben egy "halt;"utasítás van, tehát azonnal be kellene záródnia.
![]() Előre köszönöm: V. Balázs |
Bejelentkezés
Hirdetés |