Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LPT portos vezérlés
 
Témaindító: creative, idő: Nov 11, 2005
Lapozás: OK   1 / 29
(#) creative hozzászólása Nov 11, 2005 /
 
Üdv mindenkinek!

Szeretnék egy kis segítséget, sikeresen csináltam egy lpt azaz nyomtato portos vezérlést ami nagyon jol uzemel dos alatt mivel hex kodokkal kapcsolgatom az 5v-ot a kimeneteken, de xp alatt nem megy mivel az MS ezen "sikeres" terméke állandóan kirakja minden kimenetre az 5v-ot ezért egyfolytában minden megy ez kicsit frusztrál segítség.... Hogy tudom visszaalakítani ezt az elmebeteg funkciót olyanná mint a jó öreg dos alatt volt (ill. 95, 98) van vkinek valami ötlete? Nagyon szomorú vagyok, ha nem fog működni ez a dolog mert rengeteg munkám fekszik benne... előre is várom az esetleges megoldásokat és köszönöm mindenkinek ha foglalkozik az ügyemmel Üdv Creative
(#) Lucifer válasza creative hozzászólására (») Nov 11, 2005 /
 
Szia ez a probléma engem is piszkált. Valahol ott van elásva a kutya, hogy az XP nem enged közvetlenül a portra írni csak valami driveren keresztül. A codex magazin 7.edik számában volt egy cikk amiben volt egy link ahol van egy dll amivel elvileg lehet LPT portot írni olvasni. A honlap:
IO.DLL
azzal meg hogy 255 van alapból kiírva rá ne foglakozzz. Szerzel egy pozitív szálat valahonnan gameportból, bil.-csatiról, és ahhoz képest egyből mindenhol 0 volt jön csak a programozásnál kell figyelni. Állítólag jó c, c++, vissual basic, alá. Én eddig egy igen sajátos programnyellvvel a Game makerrel próbáltam használni, de a kék halálon kívül mást nem sikerült elérnem... no de ami késik nem múlik...

(#) MC Adam válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 11, 2005 /
 
hi!
gamemakerrel? azzal meg hogyan kell lpt portot irni/olvasni?
(#) _JANI_ válasza creative hozzászólására (») Nov 11, 2005 /
 
Hello creative.
Bár nem
Idézet:
„xp”
-t használok, de egy próbát szerintem megér...
Számítógép indulásakor lépj be a BIOS SETUP -jába. Keresd meg az LPT nyomtató beállítása opciót. Jegyezd fel az ottlevő beállítást egy papírra, és utána, ha lehet, állítsd át
Idézet:
„Byte mód”
-ra.

Ha ez sem sikerül állítsd
Idézet:
„EPP mód”
-ra, és vagy
Idézet:
„ECP mód”
-ra. Általában az EPP-ECP mód az alapéretlmezett BIOS beállítás.

Szia: _jani_
(#) creative válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 12, 2005 /
 
Jani az egyetlen gondom, hogy egy laptoppal igyekszem eletre kelteni es a bios beállításaiban nem szerepelnek a portok csak a boot eszkozok es a rendszer ido
(#) creative válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 12, 2005 /
 
Lucifer!
A oldalt én is megtaláltam le is szedtem a fájlt de nem tudom mit kell vele csinalnom eleg hianyos az angol nyelvtudásom így nem tudok vele mit kezdeni tudsz ebben segiteni?
(#) Lucifer válasza creative hozzászólására (») Nov 12, 2005 /
 
Idézet:
„Bár nem „xp”-t használok, de egy próbát szerintem megér...
Számítógép indulásakor lépj be a BIOS SETUP -jába. Keresd meg az LPT nyomtató beállítása opciót. Jegyezd fel az ottlevő beállítást egy papírra, és utána, ha lehet, állítsd át „Byte mód”-ra.”

Ez sajnos nem sokat segít mint már mondottam
Az XP valahogy virtuálisan kezeli a LPT portot, így nem lehet közvetlenül írni rá. A gamemaker mint tudjuk a 6.0-fölött támogatja a függvényhívást dll-ből, én ezt próbálgattam belőni eddig kevés sikerrel.
Angolul tudogatok., már elkezdtem fordítani a leírást, mad ha kész lesz elpasszolom. Jahh amúgy milyen nyelven szeretnéd kezelni??
(#) creative válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 12, 2005 /
 
Van egy minimalis angol nyelvtudasom (13eve tanulom )
De ekkora szövegbe nem kezdek bele mert sajnos a két nyelv nincs összekötve bárkivel nekiállok beszélgetni vagy értem amit nézek de nem mindig tudom leforditani magyarra ha kezelni angol nyelven kell azzal nincs gond de a leirás az nekem tul hosszu es unalmas angolul
(#) _JANI_ válasza Lucifer hozzászólására (») Nov 17, 2005 /
 
Hát :yes:. A laptopp az más
Idézet:
„tészta”
.
(#) Simihifi válasza creative hozzászólására (») Nov 21, 2005 /
 
Sziasztok!
az a kérdésem lenne hogy lpt-n kersztül egy 7szegmenses kijelzőt hogy tudok vezérelni 3bittel? mien ict kell közé rakni? (amibe 3bit "bemegy" és 7jön ki)
(#) Norberto válasza Simihifi hozzászólására (») Nov 21, 2005 /
 
Hello!

Neked most talán egy dekóder IC kellene, mint pl. a 74138.

Ilyeneknél viszont az a teendő, hogy a kimeneteire tranzisztorokat teszel, a bemeneteit viszont folyamatosan pörgeted. Ez azért van így, mert egyetlen bemeneti kombinációnál csak egyetlen szegmens fog égni...ha viszont egyszerre több szegmenset akarsz kivilágíttatni, akkor ugye át kell kapcsolni folyamatosan a szegmenseket. És ahhoz, hogy ez a kapcsolgatás ne látszódjon, illetve mindegyik égetni kívánt szegmens világítson, ahhoz elég nagy frekvenciával kell kapcsolgatni a bemenetekre a jelet. Ennél a nagy frekvenciánál az IC kimenetéről veérelt LED-ek (szegmensek) nagyon-nagyon halványan világítanának, éppen ezt elkerülendő kell beletenni minden egyes kimenethez egy-egy tranzisztort, és ezáltal vezérelni a szegmneseket.

Remélem, érthető volt
(#) Norberto válasza Norberto hozzászólására (») Nov 21, 2005 /
 
Ja, és azt elfelejtettem említeni, hogy ennek az IC-nek (74138) 8 db kimenete van, így mondjuk a 8-dikkal meg tudod vezérelni a kijelzőn a kis pöttyöt is...de ha nincs a 8-dik kimenetre szükséged, akkor csak egyszerűen nem kötöd be
(#) Simihifi válasza Norberto hozzászólására (») Nov 21, 2005 /
 
köszi érthető de én ennél egyszerübbre gondoltam mint a frekis megoldás. Olyan ic nincs ami egy impuzussal lehet ki és bekapcsolni: pl. egy inpulzus akkor bekapcsol még egy akkor ki. hm?
(#) _JANI_ válasza creative hozzászólására (») Dec 14, 2005 /
 
Ha még aktuális a téma.

Találtam egy címet ahol az IO.DLL-t meg lehet lelni.
Igazatok volt:yes: az XP csak ezen a DLL modulon keresztül hajlamos az PLT portot lekezelni.
(#) Lucifer válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 14, 2005 /
 
vagy ez
kevesebbet tud mint az io.dll, DE szabad forráskódú
(#) mspike válasza Simihifi hozzászólására (») Dec 15, 2005 /
 
Az említett dekóder IC-t helyett használj BIN/7seg dekódert. Bemész lomexba és kérsz egy BIN/7Seg dekódert. (Ez ugye úgy fog kinézni, hogy 4 Bit a bemenete és 10 fölött hexa betüket nyomki.) egyetlen hátránya, hogy viszonylag drága. Viszont ezzel semmi frekis hülyülés, ami a bemenetén azzal hajtja a kimenetét, csupán 330-470ohm-közötti ellenállások kellenek a kimenetre és egyből mehet a kijelzőre. Egy dologra kell figyelni, hogy közös anódos a kijelző vagy közös katódos, mert a dekódert is úgy kell kérni. Pl. egy közös anódos BIN/7seg. átalakítót kérek. Remélem segített valamit. Ha van otthon PLD programozási lehetőséged, akkor meg magad is gyárthatsz ilyet. Ha meg türelmes vagy és van kedved vele szórakozni akkor NAND kapukból is felépítheted, de ez elég macerás, csak akkor érdemes ha érdekel a belső működése a dolognak... Jó munkát
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Dec 15, 2005 /
 
Még valami, windowsból az LTP port vezérlést (meg ált. összes port vezérlést) windows API-n keresztül lehet megoldani. Nem folynék bele, hisz minden prognyelven máskép nézhet ki a dolog, de akit érdekel keressen rá a guglin, vagy a www.prog.hu fórumán is talál erről egy rakás hozzászólást. Másik lehetőség egy komponens letöltése az adott nyelvhez (kezdőknek ezt ajánlom).
(#) morfondi válasza mspike hozzászólására (») Dec 15, 2005 /
 
Az ic típusa 7447, ha közös anódos a kijelző, és 7448, ha közös katódos. De van TIL311 is, ebben benne van a kijelzőig minden.
(#) 021 válasza morfondi hozzászólására (») Dec 15, 2005 /
 
Ha az lpt portos vezérlésnél tartunk: van valakinek DOS alá programja, amivel lehet lpt-t vezérelni? Mondjuk a begépelt számokat binárisra alakítva küldi ki. És így gyakorlatilag egy - a felhasználó által begépelt - programot hajt végre. Fényvezérlő lesz!
(#) Hurka válasza 021 hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
Hellosztok! Szerintem a megoldás az Userport nevű progi lehet... Csatolom...
Sok sikert! Üdv.: Hurka

UserPort.zip
    
(#) Báddzsó válasza Hurka hozzászólására (») Aug 29, 2006 /
 
ez az userport jó, én is ezt használom.
Innen töltsétek le a patcontrolt, lpt portot lehet vele vezérelni, wines. +egyéb dolgok is vannak az oldalon, winamp plugin lpt-hez +hardver is.
(most látom már lassan 1éves a téma )
(#) Balázs válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Sziasztok! Hátha valaki tud segíteni. Delphi-ből vezértelnék LPT portot. Ez megy is az io.dll használatával. Most egy olyan problémám van, hogy egy LED vilogtatását kellene megoldani a következőképpen: Ha megnyomom az egyik gombot, villog a LED, amíg a másikat meg nem nyomom. A villogás az megvan:

  1. PortOut($378,1);
  2. Sleep(10);
  3. PortOut($378,0);
  4. Sleep(10);


De hogy csináljam meg, azt, hogy ha a másik gombot megnyomom, akkor megálljon?

(A végső feladat nem LED-villogtatás lenne, csak leegyszerűsítettem a dolgot. Az fontos, hogy a kitöltési tényező ne nagyon változzon.)
(#) MaSTeRFoXX válasza Balázs hozzászólására (») Szept 3, 2006 / 4
 
Beraksz egy timert, és az egyik gombbal a timer1.enable:=true vagyis bekapcsol, a másik gombbal timer1.enable:=false, A vilogtatás valahogy így néz ki

A timer1 tulajdonságainál beállítod a timer1.interval:=1000 vagyis 1 mp

procedure timer1tick;
begin
PortOut($378,1);
Sleep(1000);
PortOut($378,0);
//a másik késleltetést a timer késleltetése adja
end;


Vagy másik megoldás (elegánsabb):
Csinálsz egy boolean változót, mondjuk "bekapcs"

A program kezdetetén bekapcs:=false;

majd az egyik gombnál bekapcs:=true;( ezzel indul a villogás)
a másik gombnál bekapcs:=false; ezzel kapcsolod ki a villogást

Beraksz egy timert, beállítod az időzítést mondjuk 10-re vagy 1 re (timer1.interval) (ez most nem számít bele a villogás sebességébe)

procedure timer1tick;
begin
if bekapcs=true then begin
PortOut($378,1);
Sleep(10);
PortOut($378,0);
Sleep(10);
end;

end;


Remélem érthető voltam
(#) Balázs válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Az előbb kipróbáltam, és sikerült! Köszi!! Nem ismertem ezt a Timert. Pedig nagyban megkönnyíti az ember életét. Viszont megint nem találom az "Elfogadás megoldásnak" gombot.
(#) Moderátor hozzászólása Balázs hozzászólására (») Szept 3, 2006
 
Kérésedre megoldva az
Idézet:
„Elfogadás megoldásnak”
-ügye...
(#) Balázs válasza (») Szept 3, 2006 /
 
Köszi!
(#) MaSTeRFoXX válasza (») Szept 3, 2006 /
 
Köszi!
(#) Frankye válasza Balázs hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Szívesen, ez a dolgom!
(#) Frankye válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Szept 3, 2006 /
 
Szívesen, ez a dolgom!
(#) Balázs válasza Frankye hozzászólására (») Szept 9, 2006 /
 
Na, megint itt vagyok. Most más gond van. Idegesít, hogy az XP bekapcsolja az összes kimenetet induláskor. Így hát írtam egy progit Delphiben, ami nullázza a kimeneteket, majd be is záródik azonnal. Tök jól működik, nem egy bonyolult dolog. Az utóbbi időben viszont meguntam, hogy mindig külön el kell indítani. Úgyhogy beraktam a regisztrációs adatbázisba, hogy minden rendszerindításkor induljon el. Természetesen az io.dll ott van, ugyanabban a mappában. El is indul, viszont kiír egy hibaüzenetet, pontosan nem emlékszem, de ez volt a lényeg: "You have no permission to extract IO.SYS! Login as a user who has!". Utána elindult a Form, viszont nem is szabadott volna nekni, mert a Form1.OnCreate-ben egy "halt;"utasítás van, tehát azonnal be kellene záródnia. De ha bezárom, és ujraindítom a progimat manuálisan, akkor jó. Van ötlet?

Előre köszönöm: V. Balázs
Következő: »»   1 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem