Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése
Lapozás: OK   2 / 50
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Feb 23, 2009 /

Hello.

Nekem egy nagyon egyszerű, de megbízható 12V - 1200mAh akkumulátorhoz (zselés) kellene töltő kapcsolási rajz. Ha tudnátok segíteni, azt tisztelettel fogadnám.

Köszönöm.

üdv mindenkinek!
(#) berjoska válasza febuke hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

Itt van egy állítható hiszterézisű töltő rajza. Mint a be mind kikapcsolási feszültsg tetszölegesen beállítható
12V Zselés akkunál 13.7-14.7 ajánlanak nálam a saját készítésű riasztomnál tartja a feszültséget évek óta.
Az 555 IC stabilizált tápfesz igényel a referencia feszültség miatt.
Ha bonyolítani akarod a dolgot akkora az áramkorlátózó R1 helyére betehetsz LM 317 áramgenerátoros IC-t. A három IC 220Ft.

töltő.jpg

(#) inci88 hozzászólása Feb 25, 2009 /

sziasztok

elektromos kerékpárhoz kellene töltőt csinálnom. 3db aksi van sorba kötve.

az akkumulátorokról ezeket tudom:
12 V 12 Ah (GP12120 F2)
stanby use: 13,5 -13,8
cycle use: 14,4-15,0
initial current: 3,6A max.
a töltőárama gondolom 1,2A, ha jól értelmeztem, amiket olvastam.

Gyakorlatilag nekem jó volna egy egyszerűbb kapcsolás is. csak ahogy az L300-as adatlapját nézegettem, max 30V-os tápfeszt visel el.

Van valami ötletetek? Javaslatotok?
(#) inci88 válasza inci88 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Mivel nem jutottam jobb ötletre, ezért keresgéltem, és találtam egy majdnem ideális kapcsolást, csak át kellene alakítani.
Vicsys által az oldalon publikált rajzot kellene 12V helyett 3 * 12V-ra átrajzolni/alakítani/számolni. Ehhez kellene a segítségetek.

A töltési feszültség 38-39V az esetemben?

akkutolt.jpg

(#) didyman válasza inci88 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Mihez kell a 9V-os táp? Mert a kapcsolási rajzon sehol nem látom bekötve.

Azt írtad, egyszerű töltő. A kötött ólomsavas akkuk meglehetősen igénytelenek a töltésre, ez az alkalmazás tekintetében egy jó pont. Klatty Ezen a linken az LM317 adatlapja található. Említ két alkalmazást akkutöltőre, amik nagyon egyszerűek és kis gondolkodással alkalmasak a feladatra, nekünk a 7. oldalon, a 8-as ábra kell. Az adatlap említi, hogy 37V a maximális Ube-Uki. Nem kell megijedni, ha nem zárod rövidre és nem lesz cellazárt mindhárom akku egyszerre, akkor ezt sose fogja megközelíteni az IC. Áramerőssége a saját zárlati árama lesz, a drop kb. 3V, ehhez lehet méretezni a szükséges tápfeszt, mégpedig úgy, hogy az akkuk 13,8V-os feszültségénél éppen elég legyen (javaslom ezt az értéket az akkuk élettartama érdekében nem túllépni ekkora töltőáramnál!), ezzel a hatásfokot maximalizáljuk. Az IC kimeneti feszültségét beállítő két ellenállással állítható be a feszültség maximuma. A megoldást sok UPS is használja, egészen drága modellek is. A töltő áramgenerátoros (pontos értéke a gyári szórás miatt nincs és nem is érdemes gondolkozni rajta, Rs ellenállással ha szükséges, lehet maximalizálni), a töltés vége felé feszültséggenerátoros jelleget vesz fel. Egyszerű zener diódás-LED-es megoldással a töltés végét ki lehet jelezni (vagy akár az Rs ellenállással párhuzamosan kötött LED-del is.
(#) djgabi_8 hozzászólása Márc 6, 2009 /

Hali!
Tudna valaki segíteni 12V-os 30Ah zselés aksi höz tultöltés védelem?
Hogy lehet meg álapítani hogy hány amper van benne?
(#) inci88 válasza didyman hozzászólására (») Márc 9, 2009 /

Szia

A 9voltos táp a digitális műszerhez kellett, de elhagyható.

Nos, azt írod: "ehhez lehet méretezni a szükséges tápfeszt, mégpedig úgy, hogy az akkuk 13,8V-os feszültségénél éppen elég legyen (javaslom ezt az értéket az akkuk élettartama érdekében nem túllépni ekkora töltőáramnál!)"
Tehát a soros kapcsolás miatt ezt a feszültséget nem kell 3-al beszoroznom? (41,4V) Vagy nekem még valami nem világos?
3V-ot esik a feszültség minden egyes akkumulátoron a töltéskor?

És ha a töltés végét nem csak kijelezni szeretném, Hanem át akarom olyankor kapcsolni csepptöltésre, akkor milyen trükköt vessek be?

Amúgy az előző kapcsolás: Vicsys kapcsolása
(#) didyman válasza inci88 hozzászólására (») Márc 14, 2009 /

Értelemszerűen akkunként számolod a 13,8V-ot. A drop az IC maradékfeszültsége, tehát a 41,4V-hoz adod hozzá egyszer, így egy terhelten 45V DC-t produkáló tápegységre lesz szükséged. A csepptöltés nagyon egyszerű, egy ellenállás párhuzamosan az IC-vel.
(#) turiadam hozzászólása Márc 14, 2009 /

Sziasztok,

nem tudna valaki segíteni, hogy akkumulátorokról friss szakirodalmat hol találok? A NiCd és a zárt ,rekombinációs ólomakkuról kellene infó.
kösz és üdv.
(#) kisedison hozzászólása Máj 9, 2009 /

helló

van egy 12V/5,7Ah-ás zselés akkum. ha rákötöm a töltőt akkor nem csinál semmit. a töltő ampermérője ugyanúgy nullán van és az akku sem töltődik. másik töltővel is próbáltam de semmi. mi lehet egy ilyennek a baja?
(#) Krisz03 válasza kisedison hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Mekkora feszültséget mérsz az akksin?
(#) kisedison válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

kb. 2,4V
(#) potyo válasza kisedison hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Az már biztosan döglött. Ha huzamosabb ideig töltetlenül áll, akkor elszulfátosodik, és használhatatlanná válik. Vidd el oda, ahol az ilyen hulladékot gyűjtik, ne dobd a szemétbe.
(#) Krisz03 válasza kisedison hozzászólására (») Máj 9, 2009 /

Igen, egyrészt ez a hiba, amit Potyo mond, másrészt pedig az, hogy azoknak az akkutöltőknek muszáj, hogy a kimenetükön érzékeljék az akkut (lehetőleg nem mélykisült állapotban) ahhoz, hogy elindítsák a töltést. De ezt ellenőrizheted is, ha bekapcsolod a töltőt, és rámérsz a kimenetére, 0V-ot fogsz mérni.
(#) behan akos hozzászólása Jún 8, 2009 /

Sziasztok
Szeretnék venni egy zselés munkaakkumulátort csónakmotorhoz, de néztem és elég drágák a zselés akkumulátorhoz való tőltők.
Ezt a 12v-os 78ah zselés akkumulátort föl lehet tölteni egy sima savas aksihoz való töltővel?
(#) szabi83 hozzászólása Jún 20, 2009 /

Sziasztok!

Vettem egy 12V 5Ah-s banner zselés akkumulátort. 3600Ft ért vettem.

Nekem 13.8V-os feszültségem lenne, amit egy benzinmotor töltőtekercsén lévő feszültség stabilizátorral állítok elő.
Ha az akkumulátor feszültsége 13.8V nál kevesebb akkor tölti, ha egyforma a feszültség, nem folyik áram.
Eddig OK.

De kérdésem az, hogy ezt az akkumulátort, így lehet-e tölteni károsodás nélkül, vagy más kapcsolás után kell néznem ?

Ami megfogott a leírásban:

Idézet:
„A Stand by Bull Bloc GiV akkumulátorokat csak speciális, feszültségvezérelt töltőkészülékkel szabad tölteni. A hagyományos töltőkészülékek rövid időn belül tönkretehetik az akkumulátorokat.”

A hagyományos töltőkészülék, nem tudom milyen lehet. Hogy tölt satöbbi :no:

Bővebben: Leírás

Előre is
Szabi

(#) fijagtr hozzászólása Jún 20, 2009 /

Sziasztok!

Nekem is hasonló problémám van, csak éppen annyi h még kezdő is vagyok mellékesen...

A következőt szeretném megoldani:
Kerékpár-dinamóról (névlegesen 6V 3W) szeretnék egy akksit tölteni, ami képes legalább 5V 350 mA leadására stabilan (de csak akkor ha bekapcsolom, tehát mégiscsak időszakosan pl este, ugyanis egyenletes világítást szeretnék.)

A kérdésem:
-mekkora akksit vegyek
-milyen töltésvezérlést használjak a biciklizéskor egyenetlen teljesítményű dinamóhoz? Jó lenne ha nem töltené túl az akksit.

A csatolt rajz talán segít nektek egy kicsit..

Előre is köszi:
Egy hobbielektronikás biciklis budapesti
(fijagtr)
(#) potyo válasza fijagtr hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

A biciklidinamó nem épp az a szerkezet, amivel az akkut kellene tölteni. Másrészt ne ólomakkut vegyél, hanem NiMH vagy Li-ion akkut, azok kisebb tömegben tudják azt az energiamennyiséget tárolni, mint az ólomakku. Már vannak 3000mAh-s NiMH akkuk, négy ilyennel nyolc órát tudsz világítani egy feltöltéssel, ha 350mA a lámpád. Éjszakára meg bedugod feltölteni.
(#) gulyi88 válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

Úgy kell tölteni hogy a töltőáram soha nem menjen 1-1,5A fölé. A 13,8V az a feszültség, amit rajta lehet hagyni feszgenerátoros üzemmódban.

szóval az áramot kell lekorlátozni, legegyszerűbb egy izzót berakni (nem lineáris karakterisztikája miatt jobb, mint egy ellenállás). Az izzót a stabilizátor és az akku közé kellene tenni, ezesetben korlátozott a generátorból kivehető teljesítmény!
Célszerű 12V os izzót betenni, így esetleges rövidzárnál nem ég ki.
P izzó= (13,8-Uakku min)*Itöltő max
pl: 12V 6W

Ha minden energiára szükség van a generátorból akkor nagyon bonyolódnak a dolgok.
(#) lapose válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

Szia!

A te akkudat nem ismerem, de nekem most van itthon 4-5 fajta zselés, azok alapján:

-Ha fix feszültségre kötöd, ami 13.5-13.8V(egy akkunál volt 13.6-13.8V), nem kell semmilyen áramkorlátozás, mehet direktbe a feszültségre.

-Ciklikus töltésnél 14.7-15V-ig 0.3-04C van megadva maximális töltőáramnak.

Remélem tudtam segíteni.
(#) szabi83 válasza lapose hozzászólására (») Jún 20, 2009 /

Idézet:
„-Ha fix feszültségre kötöd, ami 13.5-13.8V(egy akkunál volt 13.6-13.8V), nem kell semmilyen áramkorlátozás, mehet direktbe a feszültségre.

Ez lesz nálam is
(#) sprofan hozzászólása Jún 21, 2009 /

Sziasztok!
Van nekem egy áramforrásom aminek a munkaponti feszültsége 13,4V Munkaponti árama 0,9A (1,1A maximum)
Ezzel mekkora kapacitású akkumulátort tölthetek maximum (úgy értem egy pl. 10aH aksit 1/10 vagy 1/20 áramerőséggel kell tölteni)? Illetve töltőnek elég az is amit mellékeltem, vagy azért illene valami rendes töltőáramkört építeni neki?

akku.jpg

(#) Dempsey válasza sprofan hozzászólására (») Jún 28, 2009 /

Szia!

Én úgy tudom hogy általában 1/10 el kell tölteni
(#) szsrobert válasza sprofan hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Akár 1000Ah-s akkut is tölthetsz vele.
(#) Aegis hozzászólása Jún 29, 2009 /

Sziasztok!
Lehet, hogy hülyeség lesz a kérdés, de van nekem egy hagyományos akksitöltőm (mellékelve), ami 14,4-15 volttal tölt és egy 12Volt 12Ah zselés akkumulátorom. Nos a kérdés az, hogy meg lehet-e azt oldani, hogy egy fogyasztó soros vagy párhuzamos kapcsolásával lecsökkenteni az akkutöltő feszültségét 13,5-13,8 voltra? Mert ahogy olvastam 14,4-15 volttal nem lehet tölteni zselés akksikat ha meg is oldható mennyire fogja ezt díjazni az akksi?
(#) Krisz03 válasza Aegis hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Ha ciklikus üzemben használod az akkut (ezt nem írtad), akkor töltheted 14.4V-ig.
(#) bbatka válasza Aegis hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Hirtelen izzó jutott eszembe. Azon is esik valamennyi feszültség. Egy 100W-os izzó kb.42Ohm ellenállású hidegen.
(#) szsrobert válasza Aegis hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

4 órát kell 14,4V-tal tölteni, utána 13,5-13,8V, ameddig akarod.
14,4V-tal a felitatott elektrolitos akku "pezseg", ezért ne hagyd rajta napokig, mert elpezsgi az elektrolit víztartalmát.
Áramkorlátozásra használj izzókat. 6V-tól 230V ig bármilyen izzó használható, a megfelelőt kísérletezéssel kell kiválasztani. Így 7A-ről 0,5A-re csökkentem az áramerősséget.
(#) sniperx válasza Aegis hozzászólására (») Szept 8, 2009 /

Max 15V, ha jól értem.
A megoldás: soros dióda, ami bírja az adott maximális áramot. Ez máris lekap 0,7V-ot a tápból.
Így lesz belőle 13,7V-14,3V.
(#) pista40 hozzászólása Okt 8, 2009 /

Üdv mindenkinek
Segítségeteket szeretném kérni abba, hogy van egy régi tönkrement házimozim és az egyik kis hangszórójába bele szeretnék építeni egy tda2030-as erősítőt, hogy telóra rálehessen kötni, és aksiról menne. Van 12v-os aksim, csak töltőm nincsen hozzá. Ez még nem lenne baj , mert rálehet kötni pc tápra, aztán megy is, de kellene egy kapcsolás ami jelzi ha feltöltött, és lehetőleg akkor le is állítaná a töltést amikor készen van, de ez elhanyagolható.
Ha megoldható, akkor ne legyen valami drága és túlbonyolított.
Előre is köszi a segítséget.
Következő: »»   2 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem