Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gyertya

Témaindító: vicsys, idő: Okt 28, 2008
Lapozás: OK   37 / 59
(#) nagy_david1 válasza moltam hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Indulásból tranzisztorokkal csináltam Még csak azt kell kipróbáljam mint írtam hogy a lüktető egyenáramot "felvaáltom" váltóárammal, teljes polaritásváltással. Majd ha időm lesz s megcsinálom, beszámolok hogy változott-e a helyzet a váltóárammal, mert így lüktető egyennel semmi, sőt még 555-el 15 Khz körül is volt valami minimális átvitel, de így semmi.
(#) moltam válasza moltam hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Bocsánat nem egyet, kettő tranyópárt.
(#) zenetom válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Hali!
A skori féle verzió működési elve a rezgőkör. Ami azon alapszik, hogy egy feltöltött kondi kisül a tekercsen, közben ez változó mágneses mezőt hoz létre a tekercs körül, ami változó erősségű áramot indukál a tekercsben (indukció...), a kondi ellentétes polaritással feltöltődik és ez a folyamat kezdődik elölről. Ezért rezgőKÖR a neve. A tekercs körül lévő mágneses mező az a pár MHz-es hullám, amit "vesz" a vevő tekercse és világít a LED.
(#) hadnagyakos hozzászólása Jún 24, 2009 /

Hogyan lehetne a Skori-féle áramkörnek egy kicsit megnövelni a teljesítményét. Én olyan 500mA-re gondoltam.
(#) ekkold hozzászólása Jún 28, 2009 /

Forrasztgattam egy kicsit ma.....
(#) kaqkk válasza ekkold hozzászólására (») Jún 28, 2009 /

Nagyon szupi
(#) zenetom válasza ekkold hozzászólására (») Jún 28, 2009 /

Jól néz ki. Ennyi LED-del mennyi a hatótáva?
(#) Frankye válasza ekkold hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Ez igen! Elismerésem! Gratulálok a szép kivitelhez. :kalap:
(#) hadnagyakos válasza ekkold hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Melyik kapcsolás alapján csináltad?
(#) ekkold hozzászólása Jún 29, 2009 /

Az adó rész az "eredeti" kapcsolás, a vevőt módosítottam a sok led miatt.
A ledek nagy fényerejű tipusok, a hatótáv így sacc. 5...6cm lehet.
(#) ekkold válasza Frankye hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Köszi
(#) szaky27 válasza ekkold hozzászólására (») Jún 29, 2009 /

Hogyan módosítottad a vevő részt? A sajátomat én is kicsit megszeretném tuningolni.
Nagyon szép munka és nagyon jól néz ki.

üdv
szaky27
(#) ekkold válasza szaky27 hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

A szekunder 4 menet 1nF kondival. A ledeket nyitófesz szerint két csoportra bontottam. A csoporton belül párhuzamosan vannak kötve, a két csoport pedig sorba. Az egyenirányitó 1db BAT46 schottky + 47µF SMD tantálkondi.
Csop1: 2db borostyánsárga, 2db kadmiumsárga, 3db narancsvörös
Csop2: 2b fűzöld, 2db kékeszöld, 1db kék, 1db lila, 1db fehér.
Sok sikert.
(#) cafatka válasza ekkold hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

hello
ezt hogy csináltad?meik kapscolás alapján elküldenéd a rajzot?
elöre is köszi
(#) cafatka hozzászólása Júl 1, 2009 /

hello
az lenne a kérdésem hogy meg lehetne oldani hogy ezt a kapcsolást meg épitve a vevőhőz kötni?ha igen akkor hogyan?
müködne ez igy?
ugy gondoltam az elem helyére a SKORI féle vevöt betenni?!
elöre is köszi
(#) Vandor76 válasza cafatka hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

A Skori-féle vevő kimenetén egy néhány MHz-es lüktető feszültség jelenik meg, ami félhullámokból áll (a dióda miatt). A diódát egy Graetz-híddal helyettesítve szép lüktetőfeszültséget kapsz, amit egy kondival simíthatsz egyenárammá.

Ami az áramkört illeti, nem teljesen világos, hogy mire szeretnéd használni. Amúgy igen, valószínűleg ráköthető a vevőre és működni is fog, amennyiben elég neki az a néhány mA áramerősség, amit a kapcsolással át tudsz vinni.

Ui : a mondatokat nagybetűvel kezdjük. Illetve én azzal szoktam
(#) szaky27 válasza ekkold hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

köszi segítséget
(#) Vandor76 válasza Vandor76 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Na de Frankye. Ezt a figyelmeztetést miért nekem címzed? Vagy ha az a baj, hogy rászóltam, akkor miért nem azt írod? Ennek így se füle, se farka.

(#) gg630504 válasza cafatka hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Lehet, csak értelme nincs. Az általad mellékelt kapcsolás lényege az, hogy az elem feszültségét ( egyenfeszültség ) megemeli a fénykibocsátó diódának. A Skori féle vevőben van elegendő feszültség. De ha nem lenne, akkor is célszerűbb diódás-kondenzátoros feszültségsokszorozót használni, amit azért lehet, mert váltóáram van eredendően.
(#) Vandor76 válasza Vandor76 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Közben rájöttem, hogy hülyeséget beszéltem, bocsi Frankye (ez van, ha az embert még sohasem figyelmeztették )
(#) Vandor76 válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Így van, a Skori-féle kapcsolás eleve megduplázza az adóoldali feszültséget. Egy 4,5V-os laposelemmel meghajtva az adót, a vevőoldalon 8V körüli feszültséget kapsz (nem lesz 9V a diódán eső feszültség miatt)
(#) Frankye válasza Vandor76 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Én meg már azt hittem, rossz nickre adtam ki a rosszallást... Pfűűű! Rámhoztad a rosszbajt!
(#) cafatka válasza Vandor76 hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Köszönöm a válaszokat!
De még anyi lenne hogy hogyan lehet többledet rákötni?mint ahogyan itt:
Elöre is köszönöm!
(#) Szebence hozzászólása Júl 1, 2009 /

Színtelen zselét mivel tudom fehérre beszínezni? A sárgát (ha van) akkor azt mégsárgábbá tenni, aranysárgára lenne szükségem. Vagy akár az átlátszóból aranysárgát csinálni. Hogyan oldható meg?
(#) Kicsa válasza Szebence hozzászólására (») Júl 1, 2009 /

Szia!
Igazság az hogy még nem volt dolgom ilyen zselével de ha folyós állagú,mit szólnál ételfestékhez vagy tojásfestékhez?
Még nem próbáltam ki,hátha beválna...
(#) Szebence válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Esetleg temperával működhet?
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Júl 2, 2009 /

Amúgy az adó-vevő lehet több menetes is???
(#) cafatka hozzászólása Júl 2, 2009 /

Hello.
Azt szeretném kérdezni hogy ha nagyobb a bemenö feszülstség az adóra akkor nagyobb távolságban is világit a led, de a tranyó melegszik mit lehetne tenni hogy nagyobb feszültség miatt ne melegedjen.
Elöre is Köszönöm!!
(#) Vandor76 válasza cafatka hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Nézz körül Skori weblapján, ír néhány tippet (a lap alján keresd)
Skori lapja
(#) Vandor76 válasza Frankye hozzászólására (») Júl 2, 2009 /

Jól van na, még egyszer bocs. Csak a nagy felkiáltójelet láttam a hozzászólásomnál, azt már nem figyeltem, hogy kinek a neve mellett van
Következő: »»   37 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem