Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!!!
A kérdésem a következő : a kapcsolási rajzon egy egyszerű fénykapcsoló sor található világítós kapcsolóval. Ehhez szeretnék egy olyan kapcsolást, ami kikapcsolt állapotban is adná a tápot a glimmnek persze csak halványan világítson. Ha a kapcsolót felkapcsolom akkor teljes fénnyel világítson és kapcsolja a fogyasztót. Erre azért lenne szükségem mert buli közben a sötétben nehéz megtalálni a kapcsolókat kikapcsolt állapotban. A füstgépekben is ez a megoldás van alkalmazva, hogy halványan világít amikor megnyomom a kapcsolót a glimm erősen világít. jah a kapcsolási rajzon a keretezett rész komplett kapcsoló ezért is hagytam ki a glimm elől az ellenállást!!! A segítségeket előrre is köszi
Szia DjGeorge
Nekem egy egyszerű dolog jutot most igy az eszembe paintbe megrajzoltam kicsit nyomorék de igy sikerült.Remélem nem rajzoltam hülyeséget.Nos egy kis magyarázat:Ugye a kapcsolo nyitot állásában a glim csak anyira világit amenyire az ellenálás értékét megválsztod, ha zárod a kapcsolot akkor meg a kapcsolod kisöntöli az ellenálást és teljes fényel világit.
Az 1-es és 2-es kivezetést felcseréled akkor állandóan világitani fog a glimed.
Idézet: NEkem nem az a célom hogy a glimm végig világítson hanem az hogyha a kapcsoló 0 állásban van akkor legyen egy "hyelyzetjelző" fényem hogy tudjam hol a kapcsoló a sötétben.... a másik rajzzal az a baj hogy a kapcsolóban alapból van egy ellenállás ... ha az nincs benne akkor a glimmnek szevasz.... Jah meg az ellenálláson keresztül megy a fogyasztóra is áram.... Nekem van egy elméletem de nem tudom hogy mennyire jó... Nah röviden a 230 egyik ágát a glimmre kötöm a másikat a fogyasztóra és a kettes lábra teszek egy 1N4007-es diódát így a glimm halványan világít... (füstgépes megoldás) ha megnyomom a kapcsolót akkor zárom az áramkört a glimen keresztül megy a táp ki az 1es lábon a fogyasztóhoz. De most azt nem tudom hogy a glimm elbírja e a fogyasztót és ebben az esetben ha a kapcsi 1es állásban van a dióda nem zárja rövidre az áramkör??? Füstgépes megoldás Nah itt is láthatóa dióda (így van a gépembe) lényegében így a készenlétet jelzi „Az 1-es és 2-es kivezetést felcseréled akkor állandóan világitani fog a glimed.”
A glim valóban világitani fog de a lámpa nem.
Nah én kifujtam az ötletekből. nektek meg induljon a pontvadászat!!!!
Lehet hogy működik de ugy kéne gondolkozni hogy komplett kapcsolóról van szó nem külön glimes
Közben sikerült kipróbálni egy megoldást.
Az eredeti ellenállást megnöveltem a kétszeresére valamint a glim és az 1-es lább közé is beraktam egy ugyanolyan értékű ellenállást. Nálam a bekapcsolt állapotában közel kétszeres fényerővel világitott mint kikapcsolva.
Helló!
SZERINTEM A kapcsokó érintkezőivel párhuzamosan köss be, egy-egy ellenállást. KB: 100-200Kohm körüli érték elég lehet (a képet figyelembe véve). Az ellenállás pontos értékét a kapcsolóban található glimm gyújtófeszültsége határozza meg. Az lenne a legjobb, ha olyan ellenállásértéket sikerülne találnod, amitor a glimm villog. Azt biztosan meg lehet különböztetni a bekapcsolt (,üzemi) állapottól... Jó kisérletezést! _jani_
Sziasztok!
Szerintem egyszerűbb, ha csinálsz egy kis fényerejű lámpáscskát! Teszel rá valami csipeszszerűséget amivel a pultra csípteted. Na, mit szólsz?
Minnél egyszerúbben akarom kihozni!!!! Jah sikerült rájönnem hogy a fázisceruzás módszerrel is megoldható... Vagyis véletlenül a dugaszt féloldallan nyomtam be és kigyulladt halványan a glimm
Na erre a megoldásra kiváncsi leszek!
Azért próbáld ki amit ajánlottam,ha már kinlódtam vele.
Sziasztok.Tudom hogy, már van egy fénypultos téma de ott teljesen más volt a kérdés...Tehát
Hobbi szinten hangosítástechnikával foglalkozom és szeretnék egy kis "fényt" vinni a rendszerbe.Nézegettem a fénytechnikákat de nem akarok nagyon drágába belevágni (így se lesz olcsó )Tehát úgy gondoltam hogy, a lámpákat megveszem és a vezérlést én csinálom meg.A fényvetők amiket kinéztem a következők:PAR56 Ebből a készletből kettő lenne (a két oldalra)Tehát 8 csatornás lenne a vezérlőpult.3 féle vezérlést gondoltam egy-egy csatornára ezt váltókapcsolókkal akarom váltani.Van egy URBÁNELEKTRONIKÁS fényorgona kitem.Ez lenne az egyik variáció.Egy lámpa kimentre két lámpa lenne kötve.De szerintem sok lenne neki az a 600w ezért úgy gondoltam hogy a három izzó helyére három relét tennék és azok kapcsolgatnák a lámpákat.(feltéve ha a relé bírja a folyamatos kattogtatást)Mindkét oldalon egy-egy lámpa kimaradna a fényorgonából (mivel az 3 csatornás,nekünk meg négy lámpánk van de nem gond)Lenne egy másik variáció hogy, mint egy indexrelé két-két lámpa közt váltogatna.pl.két egymás mellett lévő közt.Ehhez például nem tudom milyen kapcsolás lenne a jó.És lenne egy harmadik variáció ami teljesen manuális lenne, be-ki kapcsolás,nyomógombbal villogtatás,és lenne egy triakos fényerő szabályzó. Szerintetek,kivitelezhető?? Ez maximum kocsmás bulikba,pubok-ba lenne használva tehát nem a Szigetet akarom fényezni vele. Várom az ötleteket...
Szerintem ott is feltehetted volna! Amugy szerintem számítógép LPT port a legegyszerűbb megoldás
Már ilyet egy barátom csinált, kell alapkapcsolásként futófény, fényorgona, stroboszkóp, ütemvillogó. Csinálsz egy alakzatot, az ő esetében ez egy egyenlő szárú háromszög volt, a futófényt és a fényorgonát és az ütemvillogót kötötte erre a fényre, lényegében ügyesen 3 as csoportokban van elosztva volt a háromszögön a lámpák, hagyományos színes izzók. Az izzókat 3 as csoportban egy egy triakkal vezérled, ezt fel tudod használni a futófényhez fényorgonához. A másik fény ami a pulton van az ütemvillogó, normál 100 as égő, a harmadik a stroboszkóp, zenére is működtethető, házi természetesen. A többi fény zene ütemére működik, csak áramot kap vagy nem, két koralló van ehhez, és van még egy általunk elnevezett fény a gúnár béla, ez egyszerűen egy sárga megkülönböztető jelzés fény(kukásautó pászta), tescóba kapható volt anno. Ez a két fény a korallók (hangvezérelt) és a gb csak hálózati feszültséget kap , szóval egyszerű fények. Bőven elég a céljaidnak, nagy előrelépés hogy az urbános fényorgona megvan, csak a vezérlőhöz, ez a pult legbonyolultabb, legdrágább kapcsolása. Ne ijedj meg hogy magad kell elkészíteni esetleg a háromszöget. Egy dolog biztos, ezeket a plafonra stabilan kell rögzítened, csavaros megoldással, ez akkor jó ha azon a helyen heti rendszerességgel van buli. Nem olcsó semmi, a koralló a legdrágább, nekünk darabja 10 körül volt , csak tükör és váz és egy motor, elektronika házi építés, nem tudok róla nyilatkozni, ha kell elkérem a leírását.
Anno pár éve én is készítettem 1-2 fényt kizárólag házibulikra. A legjobban sikerült példány a stroboszkóp és a rendőrségi körbeforgó-villogó keresztezéséből született. Fogtam a villanó vakut és rögzítettem a forgó közepén. A motort pedig, amely a forgó reflektort hajtotta, zenére mozgott. A másik fény-játék egy 10 izzós Vu-méter volt, amelyet a terem oldalfalára rögzítve igen jól mutatott. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem feltétlenül kell 100ezreket költeni, ha az emberben lakozik egy kis kreativitás...
Sziasztok.Azt hogy,tudnám megoldani hogy,két lámpa felváltva villogna??.Tehát egyszer az egyik aztán az elalszik aztán a másik.És a sebességet egy potival szeretném állítani...
hogy lehet ezt megoldani?
Két ledes villogót átalakítassz, van itt az oldalon kapcsolási rajz. Ennél egyszerűbbet nem tudok
E jó ötlet.Tudnál segíteni hogy-hogyan?
Kérdés, hogy milyen izzóval szeretnéd
két 300w-os halogém izzóval.Tisztába vagyok vele hogy nem bírja a villogást ezért is kell a sebesség szabályzó mert tesztelve lett hogy 1sec-es szünetekkel nagyon jól bírja.
Dimmeres szabályzóval még gyorsan villogtatva sem lesz semmi baja!
Ha egy kis előfeszítést hagysz rajta, hogy meleg maradjon az izzószál (halvány izzás) akkor jobban bírja a villogtatást.
igen ezt hallottam
és milyen az a dimmeres villogtató?
Sziasztok!
Olyanban kérném a segítségeteket, hogy szeretnék építeni egy olyan fénypultot ami 230v-on kapja az áramot és azt úgy osztja külön 10 részre, hogy ugyan úgy 230v a kimenet és minden egyes kimenetet lehessen toló potméterrel szabályozni a fény erősségét. A csatolt kapcsolási rajzot egyik ismerősömtől kaptam. Hogy avval lehet halogén lámpán fényerősséget szabályozni. Esetleg valakinek valami ötlete lenne hogy hogy álljak hozzá? Meg hogy jó e a kapcsolási rajz? Előre is köszönöm a válaszokat. Ui: Bocsi ha helyesírási hibám van vagy rosszul van megfogalmazva a mondat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |