Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénypult készítése

Témaindító: Georgee, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Georgee hozzászólása Júl 13, 2007 /

Üdv mindenkinek!!!
A kérdésem a következő : a kapcsolási rajzon egy egyszerű fénykapcsoló sor található világítós kapcsolóval. Ehhez szeretnék egy olyan kapcsolást, ami kikapcsolt állapotban is adná a tápot a glimmnek persze csak halványan világítson. Ha a kapcsolót felkapcsolom akkor teljes fénnyel világítson és kapcsolja a fogyasztót. Erre azért lenne szükségem mert buli közben a sötétben nehéz megtalálni a kapcsolókat kikapcsolt állapotban. A füstgépekben is ez a megoldás van alkalmazva, hogy halványan világít amikor megnyomom a kapcsolót a glimm erősen világít. jah a kapcsolási rajzon a keretezett rész komplett kapcsoló ezért is hagytam ki a glimm elől az ellenállást!!!
A segítségeket előrre is köszi
(#) Parázs Gábor válasza Georgee hozzászólására (») Júl 13, 2007 / 4

Szia DjGeorge
Nekem egy egyszerű dolog jutot most igy az eszembe paintbe megrajzoltam kicsit nyomorék de igy sikerült.Remélem nem rajzoltam hülyeséget.Nos egy kis magyarázat:Ugye a kapcsolo nyitot állásában a glim csak anyira világit amenyire az ellenálás értékét megválsztod, ha zárod a kapcsolot akkor meg a kapcsolod kisöntöli az ellenálást és teljes fényel világit.

Untitled.jpg

(#) masi1 válasza Georgee hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Az 1-es és 2-es kivezetést felcseréled akkor állandóan világitani fog a glimed.
(#) Georgee válasza masi1 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Idézet:
„Az 1-es és 2-es kivezetést felcseréled akkor állandóan világitani fog a glimed.”
NEkem nem az a célom hogy a glimm végig világítson hanem az hogyha a kapcsoló 0 állásban van akkor legyen egy "hyelyzetjelző" fényem hogy tudjam hol a kapcsoló a sötétben.... a másik rajzzal az a baj hogy a kapcsolóban alapból van egy ellenállás ... ha az nincs benne akkor a glimmnek szevasz.... Jah meg az ellenálláson keresztül megy a fogyasztóra is áram.... Nekem van egy elméletem de nem tudom hogy mennyire jó... Nah röviden a 230 egyik ágát a glimmre kötöm a másikat a fogyasztóra és a kettes lábra teszek egy 1N4007-es diódát így a glimm halványan világít... (füstgépes megoldás) ha megnyomom a kapcsolót akkor zárom az áramkört a glimen keresztül megy a táp ki az 1es lábon a fogyasztóhoz. De most azt nem tudom hogy a glimm elbírja e a fogyasztót és ebben az esetben ha a kapcsi 1es állásban van a dióda nem zárja rövidre az áramkör??? Füstgépes megoldás Nah itt is láthatóa dióda (így van a gépembe) lényegében így a készenlétet jelzi

elmélet.JPG

A glim valóban világitani fog de a lámpa nem.
(#) Georgee válasza masi1 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Nah én kifujtam az ötletekből. nektek meg induljon a pontvadászat!!!!
(#) mokus hozzászólása Júl 13, 2007 /

Mondjuk valahogy így?

lamp.JPG

(#) Georgee válasza mokus hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Lehet hogy működik de ugy kéne gondolkozni hogy komplett kapcsolóról van szó nem külön glimes

Közben sikerült kipróbálni egy megoldást.
Az eredeti ellenállást megnöveltem a kétszeresére valamint a glim és az 1-es lább közé is beraktam egy ugyanolyan értékű ellenállást.
Nálam a bekapcsolt állapotában közel kétszeres fényerővel világitott mint kikapcsolva.
(#) _JANI_ válasza Georgee hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Helló!

SZERINTEM A kapcsokó érintkezőivel párhuzamosan köss be, egy-egy ellenállást. KB: 100-200Kohm körüli érték elég lehet (a képet figyelembe véve). Az ellenállás pontos értékét a kapcsolóban található glimm gyújtófeszültsége határozza meg. Az lenne a legjobb, ha olyan ellenállásértéket sikerülne találnod, amitor a glimm villog. Azt biztosan meg lehet különböztetni a bekapcsolt (,üzemi) állapottól...

Jó kisérletezést! _jani_
(#) zozz12 hozzászólása Júl 13, 2007 /

Sziasztok!

Szerintem egyszerűbb, ha csinálsz egy kis fényerejű lámpáscskát! Teszel rá valami csipeszszerűséget amivel a pultra csípteted.

Na, mit szólsz?
(#) Georgee válasza zozz12 hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

Minnél egyszerúbben akarom kihozni!!!! Jah sikerült rájönnem hogy a fázisceruzás módszerrel is megoldható... Vagyis véletlenül a dugaszt féloldallan nyomtam be és kigyulladt halványan a glimm
(#) masi1 válasza Georgee hozzászólására (») Júl 16, 2007 /

Na erre a megoldásra kiváncsi leszek!
Azért próbáld ki amit ajánlottam,ha már kinlódtam vele.
(#) csikosgabi hozzászólása Júl 16, 2009 /

Sziasztok.Tudom hogy, már van egy fénypultos téma de ott teljesen más volt a kérdés...Tehát
Hobbi szinten hangosítástechnikával foglalkozom és szeretnék egy kis "fényt" vinni a rendszerbe.Nézegettem a fénytechnikákat de nem akarok nagyon drágába belevágni (így se lesz olcsó )Tehát úgy gondoltam hogy, a lámpákat megveszem és a vezérlést én csinálom meg.A fényvetők amiket kinéztem a következők:PAR56
Ebből a készletből kettő lenne (a két oldalra)Tehát 8 csatornás lenne a vezérlőpult.3 féle vezérlést gondoltam egy-egy csatornára ezt váltókapcsolókkal akarom váltani.Van egy URBÁNELEKTRONIKÁS fényorgona kitem.Ez lenne az egyik variáció.Egy lámpa kimentre két lámpa lenne kötve.De szerintem sok lenne neki az a 600w ezért úgy gondoltam hogy a három izzó helyére három relét tennék és azok kapcsolgatnák a lámpákat.(feltéve ha a relé bírja a folyamatos kattogtatást)Mindkét oldalon egy-egy lámpa kimaradna a fényorgonából (mivel az 3 csatornás,nekünk meg négy lámpánk van de nem gond)Lenne egy másik variáció hogy, mint egy indexrelé két-két lámpa közt váltogatna.pl.két egymás mellett lévő közt.Ehhez például nem tudom milyen kapcsolás lenne a jó.És lenne egy harmadik variáció ami teljesen manuális lenne, be-ki kapcsolás,nyomógombbal villogtatás,és lenne egy triakos fényerő szabályzó.
Szerintetek,kivitelezhető??
Ez maximum kocsmás bulikba,pubok-ba lenne használva tehát nem a Szigetet akarom fényezni vele.
Várom az ötleteket...

(#) Georgee válasza csikosgabi hozzászólására (») Júl 16, 2009 /

Szerintem ott is feltehetted volna! Amugy szerintem számítógép LPT port a legegyszerűbb megoldás
(#) SALáta hozzászólása Júl 16, 2009 /

Már ilyet egy barátom csinált, kell alapkapcsolásként futófény, fényorgona, stroboszkóp, ütemvillogó. Csinálsz egy alakzatot, az ő esetében ez egy egyenlő szárú háromszög volt, a futófényt és a fényorgonát és az ütemvillogót kötötte erre a fényre, lényegében ügyesen 3 as csoportokban van elosztva volt a háromszögön a lámpák, hagyományos színes izzók. Az izzókat 3 as csoportban egy egy triakkal vezérled, ezt fel tudod használni a futófényhez fényorgonához. A másik fény ami a pulton van az ütemvillogó, normál 100 as égő, a harmadik a stroboszkóp, zenére is működtethető, házi természetesen. A többi fény zene ütemére működik, csak áramot kap vagy nem, két koralló van ehhez, és van még egy általunk elnevezett fény a gúnár béla, ez egyszerűen egy sárga megkülönböztető jelzés fény(kukásautó pászta), tescóba kapható volt anno. Ez a két fény a korallók (hangvezérelt) és a gb csak hálózati feszültséget kap , szóval egyszerű fények. Bőven elég a céljaidnak, nagy előrelépés hogy az urbános fényorgona megvan, csak a vezérlőhöz, ez a pult legbonyolultabb, legdrágább kapcsolása. Ne ijedj meg hogy magad kell elkészíteni esetleg a háromszöget. Egy dolog biztos, ezeket a plafonra stabilan kell rögzítened, csavaros megoldással, ez akkor jó ha azon a helyen heti rendszerességgel van buli. Nem olcsó semmi, a koralló a legdrágább, nekünk darabja 10 körül volt , csak tükör és váz és egy motor, elektronika házi építés, nem tudok róla nyilatkozni, ha kell elkérem a leírását.
(#) levy_k hozzászólása Júl 17, 2009 /

Anno pár éve én is készítettem 1-2 fényt kizárólag házibulikra. A legjobban sikerült példány a stroboszkóp és a rendőrségi körbeforgó-villogó keresztezéséből született. Fogtam a villanó vakut és rögzítettem a forgó közepén. A motort pedig, amely a forgó reflektort hajtotta, zenére mozgott. A másik fény-játék egy 10 izzós Vu-méter volt, amelyet a terem oldalfalára rögzítve igen jól mutatott. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem feltétlenül kell 100ezreket költeni, ha az emberben lakozik egy kis kreativitás...
(#) csikosgabi válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Sziasztok.Azt hogy,tudnám megoldani hogy,két lámpa felváltva villogna??.Tehát egyszer az egyik aztán az elalszik aztán a másik.És a sebességet egy potival szeretném állítani...
hogy lehet ezt megoldani?
(#) Georgee válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Két ledes villogót átalakítassz, van itt az oldalon kapcsolási rajz. Ennél egyszerűbbet nem tudok
(#) csikosgabi válasza Georgee hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

E jó ötlet.Tudnál segíteni hogy-hogyan?
(#) Georgee válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Kérdés, hogy milyen izzóval szeretnéd
(#) csikosgabi válasza Georgee hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

két 300w-os halogém izzóval.Tisztába vagyok vele hogy nem bírja a villogást ezért is kell a sebesség szabályzó mert tesztelve lett hogy 1sec-es szünetekkel nagyon jól bírja.
(#) djgombi válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Dimmeres szabályzóval még gyorsan villogtatva sem lesz semmi baja!
(#) zolika60 válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Ha egy kis előfeszítést hagysz rajta, hogy meleg maradjon az izzószál (halvány izzás) akkor jobban bírja a villogtatást.
(#) csikosgabi válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

igen ezt hallottam

és milyen az a dimmeres villogtató?
(#) pricsi98 hozzászólása Szept 26, 2013 /

Sziasztok!

Olyanban kérném a segítségeteket, hogy szeretnék építeni egy olyan fénypultot ami 230v-on kapja az áramot és azt úgy osztja külön 10 részre, hogy ugyan úgy 230v a kimenet és minden egyes kimenetet lehessen toló potméterrel szabályozni a fény erősségét. A csatolt kapcsolási rajzot egyik ismerősömtől kaptam. Hogy avval lehet halogén lámpán fényerősséget szabályozni. Esetleg valakinek valami ötlete lenne hogy hogy álljak hozzá? Meg hogy jó e a kapcsolási rajz?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Ui: Bocsi ha helyesírási hibám van vagy rosszul van megfogalmazva a mondat.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem