Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Tudom hogyan néz ki! Csak nemlenne szép látvány két db tokos tranzisztort ráforrasztani a panelra...
Azután meg hogyan szorítanád hozza a hüttőfelülethez? Csak bonyodalmak...
Szevasztok!
Nemrégiben vettem a HEStore-ból egy 15 wattos végerősítő kitet. HE Kit-féle, mono és a TDA2030-ra épül. A minap össze is raktam de valami gond van vele. Bekapcsolom, megadom neki a szükséges feszültséget, az első pár másodpercben tisztán, szépen szól de utána recsegni kezd, majd pedig teljesen el is hallgat. Miután kikapcsolom és ismét feszültség alá helyezem ugyanezt játssza el. A tápegységem "működése" közben kb. 1/10 amper áramfelvételt jelez. Én valami kondenzátor körüli hibára gondolnék a jelenség természete miatt. Vagy forrasztási hiba esetleg (bár látszólag azok jónak tűnnek)? Nem lehet, hogy esetleg túl neki a hangfalam? Orion HS 280-as 8 ohmos 50 W-os Köszi a segítséget!
Hát egy próbát megér. De így hogy nem tudok lövést se az értékekről, csak annyit hogy a TR12 és a TR13 PNP tranyók.
Szia!
Még nem. Meg kéne tennem? Szerinted mi a hiba? Nem kap elég kraftot? 28 volttal küldve némileg jobb a helyzet, de akkor is torzít nagyon, valamint a kellő áramfelvételt akkor sem látom a táp műszerén. Elvileg így fél amper körül kéne lennie mivel 15 wattos az egész cucc. Azért furcsállom mert kit és elvileg hibátlanul kéne üzemelnie...
Szia!
Attól, hogy azt mondod, hogy nem szól, meg jól vannak benne az alkatrészek, nekünk nem sok mindent mond mert nem látjuk az áramkörödet. Viszont, ha közlöd, hol milyen feszültségeket mért az már jó kiindulási alap. Ha jól látom a képen neked egy egytelepes táplálású erősítőd van. Ekkor az IC 5-ös lábán a tápfeszültséget kell mérned, a 3-as lábán 0V-ot, a többin pedig kb. a tápfeszültség felét. Ha nem így van, akkor valami nem stimmel. Meg kell keresni a panelon azt a két ellenállást, ami előállítja az IC számára a féltápfeszültséget. Ez két azonos értékű ellenállás, a mellékelt rajzon az R3-R2 ellenállás. A közös pontjukon kell fél tápfeszültséget mérni. Addig kár is továbbmenni amíg itt a szükséges feszültség nincs meg. A hiba lehet a 2 ellenállás hibája, rossz értéke, illetve a C2 kondenzátor zárlata, vagy, ha fordítva van az áramkörben.
Szia!
Szívesen feltenném a rajzot csak kérdés mit szólnak hozzá az adminok. Nem tudom mennyire ér közzétenni.
Szia!
Nem hiszem, hogy sok különbség volna a rajzok közt. Általában mindegyik a gyári alapkapcsolásra épül, attól függően változik, hogy egy- vagy kéttelepes megoldású a kapcsolás. Persze az értékek eltérhetnek, de a feszültségek minden kapcsolásra jellemzőek.
van egy erösitöm amiben sajnos van egy grachid és uánna egy 25 voltos kondi na szóval akkor max 25voltal meg tudom küldeni?
utánna számolsz mert ha egfy 1 wattos ellenállás 2 wattot kap kifingik.
Szia!
Minden további nélkül cserélheted!
Üdv.
Milyen erősítőről van szó? IC-s, tranzisztoros, FET-es? Egy kapcsolási rajzot jó lenne, ha tudnál feltenni. A tápfeszültségét többnyire nem a pufferkondi maximális feszültsége határozza meg, sokkal inkább az erősítőben alkalmazott félvezető eszközök.
Maximum 17V ami egyenirányítva még a 25V alatt van ,de már ez is nagyon határérték.Szerintem 17V alatt próbálkozz..
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy végfokot darlingtron tranyókkal, a kapcs rajzot mellékeltem, és az lenne a kérdésem, hogy hangerőszabályzónak milyen potit használjak? Hány Kohm-osat? És még az hogy középen annak a potinak mi funkciója van? Köszi előre is!
Szia!
Hangerőszabályzónak 50k Logaritmikus potméter a jó. A rajzon látható potméterrel a nyugalmi áramot tudod beállítani. De várd meg a tapasztaltabbakat.
Köszi!
És még az, hogy azokhoz a kondikhoz, ahova nincs odaírva a feszültség, oda milyen feszültségű kondit vagyek? 100V-os? És az ellenállások jó ha 0,5 W-osak?
Ahová nincs odaírva,hogy hány W ellenállás kell oda jó a 0,5W ahová viszont oda van írva,hogy 2W vagy a 9W oda olyan teljesítményút vegyél ami fel van tüntetve.
A kondis kérdésedre nem tudom a választ.Hülyeséget nem akarok mondani. DE hangsúlyozom várd meg a tapasztaltabbak válaszát is nehogy miattam ne legyen valami jó.
Szia!
Directors leírta a lényeget, ha a nem jelölt kondikat 100V-nak veszed biztos jó lesz.
Azok a polaritás nélküli kondik amikhez nincs írva feszültség fólia vagy kerámia kondik, a kis kapacitásúból valószínű csak kerámiát fogsz kapni, amik legáltalánosabban 50V-os feszültségűek szoktak lenni, ezek azok a legkisebb méretűek. Ha biztosra akarsz menni akkor általánosságban elmondható, hogy mindig olyan feszültségű kondikat válassz, ami eléri a tápfeszültséget (szimmetrikus tápnál ugye a plusz és a minusz oldal összege), sőt mondjuk az a minimum, és hogy ne járasd a kondikat max üzemen, így ajánlatos még ettől is magasabb feszültség tűrésű kondenzátorokat beépíteni.
Ha meg a rajzodat nézzük, akkor a C12, C13 minimum 50V-os mert rajtuk van a fél tápfesz ami jelen esetben 40V. A C10, C11 helyére tegyél 63V MKT kondit. C9 helyére tegyél minimum 63V-os, de én a helyedben 100V-os kondit tennék, néhány forint a különbség árban köztük. C7, C8 helyére jó a sima normál 50V-os kerámia kondi. Ezen kívül a C1, C3, C6 helyére is jó a normál 50V-os kerámia kondi. A kondi feszültsége egyébként nem ekkora kardinális probléma, ha jóval több feszt eltűr mint kéne abból soha nem lesz probléma. Egyébként a kapcsolási rajz pont ugyanaz mint itt a kapcsolások között szereplő "80W darlington tranzisztorokkal" című. Ott van minden leírás, meg nyákrajz is.
Szia!
C6, C7, C8 kondenzátorokon teljes kivezérléskor durván a teljes tápfesz(80V) rajta van! Ide nem raknék 50V-os kondit, főleg nem kerámiából!
Köszönöm szépen a válaszotokat!
Úgydöntöttem hogy maradok 100V nál (az összes nem jalölt kondira) Fő a biztonság! Mert ugye ez által nem veszthet a teljesítményényen? Csak kicsivel nagyobb lesz az erősítő mérete Harpo köszi hogy megmutattad a nyákrajzot, meg a leírást mert ettől féltem hogy megkell tervezni Én az alkoholos filces megoldással csinálom, mert nincs lézernyomtatóm, meg még kezdő vagyok. Na most ez a 120W/4 ohm-on ez jó a 200W(sinus)/4ohm-os hangfalamhoz? Úgyértem lehetne a hangfalra még nagyobb erősítőt tenni? Vagy ez a 120W ez már a max amit a hangfalam gond nélkül elvisel? Köszi!
Hello mindenkinek!
Lenne egy hülye kérdésem, most álmodtam. Szóval azlenne, hogy mitörténne akkor, ha 2 IC pl TDA1554Q lábait összekötném 1est az 1essel 2est a kessel és így tovább.. Tönkremenne vagy erősebblenne vagy nemlenne semmi értelme?
Szia!
Semmi értelme. Amit erről a kis tápfeszültségről(12V) tudni lehet azt ez az IC önmagában is tudja. Hiába kötnél párhuzamosan kettőt, nem lenne erősebb, de a párhuzamosítás további problémákat is felvetne.
Szia!
Ez nem világos nekem miért van rajta teljes tápfesz. Írd le légyszíves miért.
Szia!
C6 esetében: Az egyik vége a T4 bázisán van, itt a feszültség mindig -Ut-UBE, azaz jelen esetben -39V. A T4 kollektora pedig a kivezérlés függvényében ideális esetben +Ut-tól -Ut-ig vesz fel értékeket, és ha pont +Ut-n van, a C6 egyik végén -39V van a másikon +40V körül lehet. Persze valamennyivel alacsonyabb, de ilyen szempontból mindegy, hogy +35V vagy +40V. A C7-C8 esetében az egyik végük a tápfeszültségre van kötve, a másik pedig a bázisra, ami pedig követi az emitter feszültségét. És egy jó végfoktól elvárjuk, hogy közel +-Ut-ig kivezérelhető legyen. Vagyis itt ugyanaz a helyzet: A kondenzátor egyik végén a tápfeszültség van, a másik pedig vándorol -Ut-től +Ut-ig. Szélsőséges esetben ezeken a kondenzátorokon is közel teljes tápfeszültség lehet(80V).
köszi.
Nem mondom még, hogy teljesen értem az egészet, de jóval közelebb kerültem hozzá. És hát igen logikus ahogy írtad.
Sziasztok!
Ez a darlington tranyós erősítő, elbírna +-50V-ot? Mert a toroidom, egyenirányítás után ennyi lett Esetleg lehet vele valamit csinálni, hogy +-40V legyen? Valami ellenállást betenni vagy nemtudom Köszi előre is!
Akkor 8ohm-os hangdobozon 80W-ot ad le? Vagy többet?
És 4ohm-os hangdobozon nem lesz jó? Mert pont 4ohm-os hangdobozom van, ami 200W |
Bejelentkezés
Hirdetés |