Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A 4516 egy előre-hátra számláló, párhuzamos beírási bemenetekkel. A kapcsolási rajzon 1,2,4,8 feliratok a kimenetek, az adatlapon Q1, Q2, Q3, Q4 betűkkel jelzett lábakat kell ide kötni, ebben a sorrendben.
L1,L2,L3,L4 a párhuzamos bemenetek, az adatlapon ezeket P1,P2,P3,P4 betűkkel jelölik, ezek itt nincsenek használva. A rajzon az R a reset, az EN az engedélyező bemenet. Ezen azért világít több LED, mert vannak benne kondenzátorok (C2-11 1 uF), ezek kisülésének idejéig (egyre halványabban) világít még a LED, miközben már világít a következő is.
Sziasztok! A KSI8-cal van problémám, mégpedig, hogy a szeretnék a párhuzamos port DATA portjaira, rákötni egy-egy LEDet. megoldható ez???
Jó most már így reggelre felfogtam köszönöm csak bajba vagyok kicsit a rövidítésekkel.
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem hogy hogyan működik a falba süllyesztett teljesítményszabályzó? Esetleg valaki egy kapcsolási rajzot tudna küldeni? Nagyon az sincs hogy rákeressek mert a nevét se tudom. Én triakkra tippelek, de azért az kérdés marad hogy 600W meg hasonló teljesítményeket hogy oldanak meg ekkoracska helyre sűrítve, és főleg hogy a hőveszteséggel mi lesz? Szerintem nem lehet bonyolult a felépítése mert sok helyet nem látok ennek a rendelkezésére. Sajnos nincs nekem most ilyen, mert akkor szétszedném s megnézném, és mivel elég drága most csak szétszedésre nem akarnék venni egyet. Szóval ha valakinek van kapcsolási rajza vagy már szedett szét ilyent akkor megkérem ossza meg velem azt. Köszönöm előre is. u.i: az is lehet hogy csak egy egyszerű huzalpotméter van benne?
Helló
A falba süllyesztett teljesítményszabályzót gondolom a lámpa fényerő szabályzójára érted... Ezt "dimmer"-nek hívják(én legalábbis így tudom ) Nem huzalpoti van benne,mert az kicsit nagyobb lenne ,és szerintem elég antik darab is lenne,egy sima potméter van a legtöbben,pár kisebb alkatrész,és triak,vagy diak. Ezen az alkatrészen folyik át a hálózati feszültség árama,ami háztartási körülmények közt kb 40-60W (mert ugye nem sűrűn használ egy "civil" ember 200W-os izzót a csillárban ) A működését pedig inkább egy labortápéhoz hasonlítanám,mind a kettő feszültséget,és áramot szabályoz,csak teljesen más feszültséget,áramot. Mi a különbség a diak,és triak között? Remélem kielégítő,helyes választ adtam Üdv Tomi
Kapcsolás
A működése dióhéjban: A kondi feltöltődik, a triak begyújt és elkezd vezetni. Ez félperiódusonként ismétlődik. Minél gyorsabban feltöltődik a kondi annál többet vezet a félperiódusból. Fázishasításos szabályzásnak hívják. Ha hasonlítani akarjuk valamihez akkor inkább a PWM hez tenném. Pulyka: "Ezen az alkatrészen folyik át a hálózati feszültség árama,ami háztartási körülmények közt kb 40-60W" Az áramot nem W-ban mérjük, és egy csillárban nem 1 égő van. Üdv
Helló
Tudom,amperben mérjük,de az izzó megválasztásánál használjuk,hogy "hány wattos" Az is igaz,hogy nem 60 W egy csillár teljesítménye,mert ősszeadódnak a teljesítmények,mivel,hogy párhuzamosan vannak kapcsolva az izzók a csillárban(nem kioktatás,csak lásd,hogy tudom ) Erről megfeledkeztem,elnézést Köszönöm a helyreigazítást
Annyival pontosítanám, hogy a "lámpakapcsolós" nem szabályoz áramot, csak a feszültséget. Fázishasításos elven működik. Ami azt jelenti, hogy a váltóáramnál a szinuszhullám nullátmeneténél bekapcsol, majd hagyja egy darabig bekapcsolva, aztán a poti értékének megfelelően lekapcsol. Így a szinuszhullám 0-100%-ig van szabályozva. Mivel csak kapcsolgat, nagy hő nem keletkezik.
Stefan: Ez a legegyszerűbb megoldások egyike, bár nem a leg fogyasztókímélőbb. Ugyani az 50%os potiállásnál szinte azonnal megkapja a csúcsfeszültséget. A másiknál viszont fokozatosan emelkedik e beállítottig, majd elveszi tőle. Lágy indításosnak is mondjuk. Sok száz Wattos terhelésnél már számít ez.
Sziasztok!
Kipróbáltam egy D5SBA60 egyenirányítóval ami bír 6A-t de így is rendkívül melegszik. Csatolom a képeket, ill. a kapcsolási rajzot ami alapján készítettem el. Vannak a képben olyan részek, amiket kicsit átirkáltam, hogy tudjam mi van ott. A Kondik nincsenek rajta az egyenirányítón! Üdv
Eredetileg 2 kérdést jöttem feltenni,amire szeretnék választ kapni (csak válaszoltam )
1. A nyomtatóm hálózati adapterének három kivezetéses dugvillája van,amin megtalálható a nulla,fázis,és a föld Viszont nekem olyan dugaljam van,amibe "azt" a vékony fajta dugót lehet beledugni aminek nincsen földje,és ezért az adapter dugvilláját ilyen fajta föld nélkülire !!! cserélném. Gond,ha kihagyom a földelést,és földelés nélküli dugvillát használok az eredeti helyett? Ez az adapter pont ugyanolyan,mint a mai laptop-ok adaptere,műanyag borítású,semmi fémrész,és nincs rajta a kettős szigetelés jele(mert az ilyen készüléket nem szabad földelni(amugy miért?)),akkor gondolom,hogy kell rá föld,de semmi értelmét nem látom,mert nincs megérinthető fémrész. Van egy közös (GND) kivezetés az adapteren,lehetséges,hogy ennek kellhet a föld? 2. Jót tesz a monitornak(képcsöves,mai gyártmány ) ha ki-be kapcsolgatom?(a főkapcsolóját) ...gondolok én itt olyan problémára,hogy biztos nem szereti,ha állandóan begyújt,és kisül a képcső vagy a nagyfesz,nem tudom... Költségkímélő megoldásnak tartom ezt a ki-de kapcsolgatást(tudom,nem csak én jöttem rá ),hogy amikor nem nézem a monitort,akkor kikapcsolom(csak kicsit sokszor :S) Köszi,és bocsi,ha hosszú voltam,csak szeretem,ha értenek az emberek,és emiatt magyarázok,mint most is Tomi
Huh, köszönök mindent mindenkinek. Nagyjából értek mindent. Nem gondoltam ennyire kihúzódik ez a téma . Mégegyszer köszönöm mindenkinek.
Helló!
Kis ívfényeket szeretnék előállítani házilag, 6V-ról. A terv megvan. Rákötöm a tápfeszt egy vagy két tranzisztorra, ami felerősíti az áramot. Utána ezt az áramot kondenzátorokba vezetem. A kondenzátorok feltöltődnek és begyújt a tirisztor, és már is kaptam egy ívfényt. Tudna nekem segíteni valaki a kapcsolást megépíteni? Ilyen téren én még kezdő vagyok. Egyáltalán működhet? Segítségeteket előre is köszi
A vakus áramkörökhöz hasonlóan működhet, egy kondit "lassan" nagy feszültségre töltesz fel, majd egy tirisztorral a töltését rászabaditod valami szikraközre. De ne kisérletezz vele, mert veszélyes.
Kapcsolási rajzot nem tudnál nekem linkelni? Semmi konkrétat nem találtam a neten.
Hali mindenki!
Van egy régi vakum s nemrég kezdtem újra használni s bekapcsoláskor néha többször kellett kapcsolni, mert nem töltötte fel a kondit (csak elkezdett sípolni de rögtön abba is hagyta.) Azt hittem, hogy a kapcsoló a gagya, de úgy tűnik nem. Most már abszolút nem is kezd sípolni csak az első kapcsoláskor, utána hiába kapcsolgatom semmi, csupán annyi, hogy irdatlanul felmelegszik kb. 2 perc alatt az elem benne miközben próbálgatom kapcsolgatni. Van valakinek valami ötlete a megoldásra. Este majd szét is szedem, csak gondoltam hátha van valakinek már most valami ötlete.
Hello!
- Az ICL7106 kb. 2mA-t fogyaszt. Fél évben 4380 óra van, ez 2mA mellett, 8760mAh azaz kb. 8,7Ah. Miközben egy 9V-os elemben kb. 100mAh van. De egy Góliát elem sem haladja meg szerintem az 5Ah kapacitást. Tehát már itt is csak egy aksi jöhetne számba, de ott is olyan, aminek az önkisütési árama (még) kicsi. De lehetne gondolkodni aksi + napelem összeállításban is. - A DCF-es óra fogyasztását megkérdezed a Topi-tól, és hasonló analógia alapján kiszámolod. De már csak a DCF vevő, már 3mA-t fogyaszt. - Egy ellenállás melegedése a következőktől függhet: a. Mekkora rajta a teljesítmény, ami hővé alakul b. Mekkora a mérete (felülete) amin le tudja adni Milyen szereléssel van beépítve, azaz milyen a konvektív hőleadása. (Hogy tud a levegő áramolni mellette és milyen sebességgel). c. Milyen színe van, azaz hősugárzással mennyi hőt képes leadni. (Ez a sorrend, kb. egyben a fontossági sorrendet is meghatározza) üdv! proli007
Akkor mit szolnal inkabb egy piezos gyujtohoz?
Olcsobb es egyszerubb is.
Mi volt a kulcsszó? De keress akkor "stroboszkóp" kapcsolásokat. Ám nem kell nagyon barangolni, saját házunk táján is van jópár megfelelő topik.
Kösz, van itthon nekem 3db, de nehéz összenyomni, és kicsi az ív. Azonkívül én jobban szeretek építeni mint venni. Tudnál egy kapcsolási rajzot linkelni?
Előre is köszi
Hello!
Bocs, hogy ilyenek mondok, de nem tudom megállni.. Mindig olyan dologgal akarsz foglalkozni, amiben nagyfeszültség van. Közben a szüleid tiltanak tőle, gondolom nem ok nélkül. A tudásod ma még, messze nem elégséges a kapcsolások biztonságos kivitelezéséhez. Ha elfogadsz egy jó tanácsot, akkor képezd magadat, és előtte készíts olyan áramköröket, amik kisfeszültségről üzemelnek és megvalósítják azokat a funkciókat amikből később építkezni lehet. Így tisztában leszel azok működésével és a veszélyforrásokkal az áramkörben. És amikor a kellő gyakorlatot megszerezted és érted is azok fizikáját működési elvét, akkor kezdj bele ilyen elképzelések és áramkörök megvalósításába. Mert ma még az alapfogalmakat is kevered és a kérdéseket, vagy kéréseket sem tudod korrekten szabatosan feltenni... üdv! proli007
Hát egy igen régi vakuról van szó, vaterán használtan kb 1.000-ér lehet beszerezni szóval nem egy nagy összegért, de azért nem akarom kidobni... Este szétkapom s megkukkolom. Mi pénz lenne egy olyan tekercs figyfene bele amúgy? (amint látod nem igazán vagyok képbe)
Sajnos, nekem nincs ilyenem. Szerintem talalsz a neten eleget, ha tenyleg ezzel akarsz foglalkozni. En a helyedben eloszor kis ivekkel, olcso eszkozzel dolgoznek, az kevesbe veszelyes.
Egyebkent kismotor gyujtasrendszere szerintem jo lenne neked. Egyebkent mi lenne a vegso cel? Mire kellenek az ivek? Miert ragaszkodsz a 6V-hoz?
A 6V azért 6V, mert négy db elemem van és ezek össz feszültsége 6V. A végső cél pl. gázkisüléses izzó megviágítása, Tesla trafó meghajtása, csúcshatás megfigyelése,... . Ehhez a piezo kevés, a vakus ötletet pedig ma kaptam a fatertól. De ha bármilyen más megoldás van, írd meg feltétlen!
Előre is köszi
Már készítettem több száz kapcsolást. Legelső egy elektromágnes volt, aztán jött a csengő, jöttek LED-ek, rókalyuk- és kristályrádió. 6 évvel ezelőtt pedig kaptam egy "kezdő csomagot", ami tartalmazott tranzisztorokat, hangszórót, IC-ket, egy nyáklapot, LED-eket, izzót, ... és egy kis könyvet, ami 1200 db kapcsolást tartalmazott, hogy miket lehet ezekből az alkatrészekből összerakni. Később már érdekelt a tekercselés és magasfeszültség is , így készítettem egy Tesla trafót és egy Marx-kaszkádot. Lehet, hogy nincs 10 éves tapasztalatom, de hét biztos.
Azért köszi a jótanácsot u.i. nemcsak magasfeszültséggel foglalkozom, hanem fénytechnikával is (LED-ek, átkapcsolók, IC-k, relék...).
Üdv mindenkinek!
Megcsináltam a csatolt dobókocka kapcsolást és működik, de szerettem volna ha magátol kikapcsol, (egy 555 monostabil kapcsolással.)Azt is megépítettem és egy ledet tökéletesen működtet a megadott ideig, de dobókocka már nem kapcsol le ha a 3mas lábon adom neki a feszültséget.(gondolom az astabil részétől, kap valahogy jelet a monostabil.)Mit tegyek, hogy működjön?(ja és úgy lenne a legjobb, ha aza két kapcsolásnak közös gombja van)Én próbáltam külön gombbal is. Ha tudtok segítsetek! Kösz
Hello!
Lehet akkor nem jól értelmezlek, vagy a pongyola fogalmazásaid vezetnek félre. Idézet: „Rákötöm a tápfeszt egy vagy két tranzisztorra, ami felerősíti az áramot.” Aztán kondi meg tirisztor.. De hogy ez olyan mint egy elektronikus gyújtás és hogy ebben trafó is van, arról szó nincs. Mert a tranzisztor ugyan áramot erősít, csak ebben a megfogalmazásban, új Nobel díjasra gyanakodtam.. Idézet: „Kis ívfényeket szeretnék előállítani” Az ívfény meg az ívkisülés közel azonos, de számomra mégsem azonos célú - értelmű dolog. Idézet: „Hogy lehet négy darab elemből (6V), 0,025A-ből magasfeszültséget csinálni. Teljesen mindegy, hogy váltó, vagy egyenáram.” Gondolom akkor tudod, hogy a levegő átütési szilárdsága közelítőleg 17kV/cm. Ha ívet akarsz, ezt kell átlépned. És hogy akarsz 150mW-ból nagyfeszt előállítani? És mekkorát? Ennyi el fog veszni az átalakítón. Sorolhatnám, de nem kötözködni szeretnék, csak rávezetni, hogy sokszor mi téveszt meg engem. üdv! proli007
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy hogyan lehet megállapítani egy ic-ről hogy rossz?Mondjuk egy erősítőben. Oszcilloszkópom sajna nincs, multiméterrel lehetséges hogy ki lehet mérni valahogy?
Szia! Ha még aktuális a kérdésed , akkor ITT találsz egy inverter kapcsolást. Ez 120V-ra tudja feltölteni a kondit, persze még kell egy dióda híd a végére. (Bár nem tudom, hogy mennyire ragaszkodsz ahhoz az említett 6 V tápfeszültséghez, mert ez 12V-os!!) Aztán csak óvatosan!!!
Előszór is hello mindenkinek lenne egy kérésem van egy Dimarson elnevezésű mikróm,tegnap este még működött de ma reggel mikor elindítottam semmi jel nem mutatott arra hogy meghibásodott ugyanúgy elindult mint mindig csak egy apróság hogy nem melegít meg mondom őszintén hogy fogalmam sincs mi lehet a probléma ha valaki segíteni tudna egy két tanáccsal megköszönném,nem akarom kidobni mivel nem tudnék most másikat venni és nem is volt olyan olcsó. Elöre is megköszönöm a jó tanácsokat
Ne haragudjatok, de az előző oldalon kérdeztem, csak nem vettétek észre. Légyszi nézzétek meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |