Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   39 / 107
(#) tbalint3 hozzászólása Júl 30, 2009 /
 
Sziasztok!
Megépítettem Novák Gábor régi weblapján található 400mW-os FM adót (aminek a kapcsolási rajza már máshogy van az oldalon így mellékeltem), és nem működik. A tekercseken annyit változtattam hogy mindegyik fél menettel kevesebb lett, de gondolom nem ez a baj, az antenna helyére raktam egy 6V izzót de nem világított, ezért megmértem mennyi a feszültség és 0.03V mutatott a műszer, akárhová tekertem a két trimmert. Viszont a trimmerkondenzátor előtt 6,45V amennyi tápfeszültséget adok neki.
Mellékelek 3 képet az adóról, a műanyaggal szigetelt ellenállás lemaradt a nyákról és így pótoltam, tudom hogy nem a legjobb de így tudtam megoldani. Amikor rákötöttem egy teleszkóp antennát akkor a rádióvevőn egy adást sem lehetett fogni csak sistergett.
Remélem tudtok segíteni.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) pimi9 válasza tbalint3 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Pár dolgot nem vettél figyelembe:
- RF dolgoknál felejtősek a hosszú fólia csíkok, a hosszú alkatrész lábak.
- Egymás után kell élesztebni az áramkör részeit, először az oszcillátort, majd a modulátort, aztán az erősítő fokozatokat.

ui: A hidegítő kondenzátorokat is sikerült úgy elrendezni, hogy ne lássák el a szerepüket.

ui2: A régi honlapot nem találom, de úgy emlékszem volt ott egy nyákterv, ami könnyen elkészíythető egy sniccerel, meg egy reszelővel... Azt kéne megcsinálnod.
(#) Novak válasza tbalint3 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
A feszültséget a kimeneten egy multiméterrel hiába méred... Ha van is ott valami, akkor 100 MHz környéki RF jel, a multiméter semmit sem fog rá mutatni. A T3 kollektorán pedig nyilván a tápfeszültséged mérhető, lévén egyenáramú szempontból rövidzárral van tápra kötve (induktivitással).
A T2-es tranzisztorod kollektora egész biztosan be van forrasztva? Mert így ránézésre azt mondanám, hogy egyszerűen nincs olyan hosszú lába a tranzisztornak, hogy biztonságosan átérjen a panel forrasztási oldalára... Ezt mindenképp ellenőrizd!
A BC 547-nek rendben vannak a lábai? Mert a képről az is gyanús egy kicsit. Minden oda van kötve, ahová kell?
A hidegítő kondiknak így valóban semmi értelme, akár ki is hagyhattad volna őket ennyi erővel. Azokat mindig oda kell rakni, ahol a kapcsolási rajzon is szerepelnek. Nem az a lényeg, hogy a táp és föld között bárhol be legyenek forrasztva, hanem az, hogy ott legyenek fizikailag, ahol lenniük kell (az egyes fokozatok tápra való csatlakozásánál pl).
A nem megfelelő hidegítő kondik, és a nagyon-nagyon hosszú alkatrész lábak miatt lehet, hogy működik az adó, csak épp használhatatlan, mert gerjed...
(#) tbalint3 válasza Novak hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Igen a T2 tranzisztor kollektora be van kötve és érintkezik. A régi kapcsolásodban nem BC547 volt hanem BF199 és jól van bekötve, itt a lábkiosztása.
A kondikat holnap megpróbálom a lehető legjobban beforrasztani.
Az ellenállásal viszont nem tudok mit kezdeni, ebben tudnál segíteni?
(#) tbalint3 válasza pimi9 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Rajzolással nem egyszerű nyákot készíteni nekem ennyire sikerült, egyébként másik RF áramkörnél (TDA7000 FM vevő) is így csináltam és tökéletesen működik. Az oldalon volt nyáktervet pedig azért nem készítettem el mert nem tudtam, hogy ez nem fog működni.
(#) pucuka válasza tbalint3 hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Kedves tbalint3!
Nem kifogásokat keresni, hanem megfogadni a tapasztaltabbak tanácsát. Addíg próbálkozni a nyákrajzolással, amíg meg nem felel a kívánalmaknak, és nem belenyugodni, hogy így sikerült.
Az RF technika érdekes dolog, és az hogy egyszer valami sikerült, még nem garancia arra, hogy mindíg sikerülni is fog.
A hosszú fóliacsíkjaid a méretükből kiszámolhatóan rezgőköröket, a hosszú alkatrészlábak induktivitásokat, az elhelyezés szórt kapacitásokat jelent, ami az áramkör gerjedéséhez, jobb esetben instabilitásához vezet. A szűrőkondijaid inkább hasonlítanak egy kollektorköri párhuzamos rezgőkörre, mint szűrésre.
Tehát: rövid alkatrészlábak, rövid széles fólia összekötések, lehetőleg kétoldalas jóminőségű nyák, egyik oldalon teleföld, hidegítőkondi rövid láb, közvetlenül a fokozat mellett.
Ha ezeket szem előtt tartod, könnyebb lesz az életed
(#) Novak válasza pucuka hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Gyakorlatilag ennyi.
(#) tbalint3 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Nem kifogásokat akartam keresni és lehet, hogy durván hangzott az előző hozzászólásom de nem ezt akartam elérni. Mindig meg fogom fogadni ezentúl a tapasztaltabbak tanácsát, és a nyákot is olyanra fogom rajzolni amilyenre kell.
(#) ferzoo válasza tbalint3 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Na és mivel akarod az adó oszci frekvenciáját beállítani/mérni egyébként?Csak nem 1zsebrádióval vagy multiméterrel,mert ez kevés.Kell 1müszer amivel tudod mérni az RF.jelet a kimeneten és 1frekvenciamérő,ha ez nincs akkor min,frekvenciakijelzős rádió.Természetesen régebbi tuner is +felel,nem kell a legdrágábbra gondolni.
(#) tbalint3 válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Eddig egy analóg rádióval próbáltam, de akkor megpróbálom frekvenciamérős rádióval.
(#) ferzoo válasza tbalint3 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Mikor az elsőt csináltam én is sokat vacakoltam vele.Vagy nem indult az oszci,vagy amikor ment nem tudtam eldönteni hol adja a jelet legerősebben.Ezután sikerült műszerhez jutnom ill.deprez műszerrel Rf.jelszintmérőt fabrikálni.Ebben és +jó pár nagyfrekis.dologban, segített a Rádiótechnika újság régebbi kiadásai 83-89es évek.Sikerélményben legyen részed üdv.
(#) tbalint3 válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Úgy néz ki tényleg a nyákkal szúrtam el mert amikor rárakok egy antennát akkor szerintem begerjed mert a rádión nem lehet fogni az adást, de valami történt mert amikor tekerem a potmétert akkor változik az adó frekvenciája is (ezt eddig nem csinálta) szerintem ezt inkább így hagyom és majd csinálok egy másikat jó nyákkal. Köszönöm a bíztatást, a Rádiótechnikát én is szoktam venni, de ezekben az mostaniakban csak 1, 2 tranzisztorosak vannak.
(#) pucuka válasza tbalint3 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Üdv!
Nem véletlenül nem találsz nagyobb teljesítményű kapcsolást. A max. párszáz mW - os kimenőteljesítménnyel többnyire csak a közvetlen környezetedet zavarod, annak ellenére hogy nem éppen törvényes, nem csinálsz túl nagy kárt. Néhány W - nál nagyobb teljesítmény kisugárzásával komoly károkat okozhatsz azoknak, aki a zavarmentes sugárzásért komoly pénzeket fektettek be, és komoly díjakat fizetnek.
Ez már nem játszási (hobbi) kategória, ráadásul a megfelelő minőségű adó építése komoly szaktudást, műszerezettséget igényel. Egy nagyobb teljesítményű adót nem lehet kapcsolási, beültetési rajz alapján megépíteni, műszerek nélkül szinte biztos a kudarc.
Saját esetedből is láthatod, hogy édeskevés egy frekvencia kijelzős rádióvevő használata. (rezeg valahol, de hol? közben pedig a eltaláltad valakinek a frekvenciáját . . . mit gondolsz mit fog tenni? Te hasonló helyzetben mit tennél?)
Még egy már megépített, jól működő adó frekvencia váltásánál is illik utánhangolni, a löketeket beállítani.
Gondold meg, egy műsorszóró adó frekvenciáját néhány 100 Hz pontosan kell beállítani és hosszú időn át tartani. Ezt az egy paramétert mivel méred? Ezen kívűl is még van egy pár.
Szóval gondold végig, hogy mit is akarsz tenni.
(#) tbalint3 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Nekem bőven elég az a pár száz mW, még pár tíz mW is elég, csak azokban a kapcsolásokban egy tranzisztor a mikrofont erősítí és a másik pedig az oszcillátor és abból közvetlenül az antenna, és úgy tudom ezek nagyon könnyen elhangolódnak, ezért választottam ezt a 400mW-os kapcsolást.
(#) ferzoo válasza tbalint3 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
A poloska topic-ban találsz 3-4tranzisztoros adórajzot,kvarcot is kapni hozzá Budai41 rakta fel +régebben.Ezek jól működő rajzok.Antennának 8adosat használj minél rövidebbet,mert igy gerjedés esetén nem zavarsz vele minden TV-t,az utcában.
(#) banyaiakos hozzászólása Aug 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Megépíteném ezt a kapcsolást. Laptophoz autóba. USB-ről menne a tápfesz, a jel pedig jack-en, ahogy a cikk írja. Azt szeretném kérdezni, hogy kell-e még valamire figyelni az utánépítés során, amit az író esetleg nem írt le? mert ahogy olvasgatom ezt a topikot, nem egy egyszerű téma ez.
Köszönöm.
(#) Medve válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Hello, koncentrálj a rezgőkör elemeire: az L1-re és a C16-ra, valamint a nyák kialakítására. Újdonsült, nagy magabiztosságú műsorvezető jelöltjeink (én is ez voltam) főleg ezeken csúsznak el. Esetünkben az első kettővel nincs probléma, A tekercs kialakítása adott, nyákrajz van.
(#) banyaiakos válasza Medve hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Rendben, akkor ezekre figyelek. C16-nak meg veszek több különböző érétkűt 4-12pF között és majd meglátom melyikkel lesz jó.
Köszönöm.
(#) Gyimate válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Szerintem okosabb és olcsóbb lesz ha veszel egy 4 - 12pF-os trimmer kondit, amit szabadon tekergethetsz. Különben is, ha stabil kondit használsz, akkor nehezebb hangolni, sőt jelen esetben szinte lehetetlen is, és így könnyedén behangolhatod a kívánt frekire!
(#) magyarka válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
sziasztok! én is megépíteném a kapcsolást, de ilyen nyákot még nem csináltam. hol lehet kapni nyákot? , és rézfóliát vagy mit az aljára? ha a kapcsolás szerzőjétől egy nyákot rendelek azon a réz(vagy valami vezető anyag, ez van a szélén is csiga alakban) rajta lesz? és ha nagyobb (akár több méteres) antennával használom, és egy 9 voltos elemmel ,meddig tud elsugározni?
(#) banyaiakos válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
Jaaaaa hát ha tényleg olcsóbb, akkor prsze hogy úgy lesz.
Lomexbe "3-10pF 160V N17/1C (KPR) KER D=7mm" nettó 15HUF nagyonjóóóó

magyarka. Látom még új vagy. A kérdéseid alapján kezd az alap kapcsolásokkal, mert igy igen nehéz akármit is építeni ilyen tudással, nemhogy MHz-n működő áramköröket. Nem bántásnak írom, csak téged szeretnélek megóvni a sokszoros csalódásoktól.
(#) Gyimate válasza magyarka hozzászólására (») Aug 4, 2009 / 2
 
1, A nyákon eleve megtalálható az a réz fólia, csak azt bizonyos mintára lemaratják, szóval ha megkérsz valakit, hogy készítse el neked a nyákot, akkor azon rajta lesz a réz vezetősév és a "csiga alakú vezető" is rajta lesz. Ha te akarsz készíteni nyákot, akkor elektronikai üzletekben lehet venni, vagy pedig az internetről rendeled, viszont a nyák készítéséhez szügséged lesz még egy pár dologra : külömböző vegyszerek (vas-klorid /más marató anyag, meg még a technikától függően még másra is) -nézz szét a NYÁK KÉSZÍTÉS KÉRDÉSEK nevű topicban. A következő része a kérdésednek az az antennáról szól, szóval ha te veszel egy több méteres vezetéket, attól nem lesz jobb a hatótáv, sőt néha még ront is a hatótávon. Neked antennának egy 80cm-s rúdantenna tökéletesen megfelel. Antennának mindíg a rádióhullám hosszának az egynegyede szügséges. A feszültség emelése jelen esetben nem megoldás, ugyanis az IC meximális feszültsége 3V, jobb esetben 4V, ha te rákötsz egy 9V-os elemet azzal biztosan tönkreteszed az IC-t!
A hatótávodat nem tudom megmondani, függ attól, hogy házból sugárzol vagy pedig nyílt terepről, milyen magasan van az antenna, milyen érzékenységű a rádió vevőd stb... Szerintem 5-30m-ig terjedne a hatótáv, ha pedig erősítőt is használsz hozzá akkor pedig olyan 50- 150m-ig, persze terepviszonyoktól függően.
Ha még lehetne egy megjegyzésem számodra, akkor azt tanácsolnám, hogy valami egyszerűbbel kezd el az elektronikai pályafutásod, egy ilyen RF áramkör megépítése és stabil üzemeltetése elég nehéz, főleg kezdők számára. Továbbá javaslom, hogy járj utánna az Áramkörök építésében is.
Sok sikert kívánok hozzá, és kevés csalódást!
(#) magyarka válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 4, 2009 /
 
kosz a valaszt. A kapcsolas iroja 3-9voltot irt, mert az ellenallasok miatt az icbe csak nehany volt jut. Nehany oldallal ezelott valaki ajamlott egy lengyel adot, ami 200m ig is elsugaroz. Valakinek van mar ezzel tapasztalata? 3'5"jack megy bele?
(#) hodbond hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
Sziasztok!

Szertnék építeni egy kis hatótávú Fm adót ami lehetőség szerint enm tartalmaz IC-t, ha tudnátok ilyen kapcsolási rajzot és nyáktervet küldeni megköszönném.

Üdv: Hódbond.
(#) ferzoo válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Könnyen behangolhatod a kívánt frekire" na igen ha a rezgőköri tekercsek menetszáma is +felelő.Azért 1trimer kondi nem fog áthangolni 1egész sávot,na +oszcillátort sem fogja berezgetni.
(#) banyaiakos válasza ferzoo hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Akkor nem jó a trimmer kondi?
(#) Gyimate válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Hello!
Ennél a kapcsolásnál a tekercs az adott, az áramkörre lett integrálva, tehát azzal eleve nem lehet hangolni az adó frekiét, szóval muszály trimmer kondit használni. A kapcsolásban 8,4pF-os van, ha jól emlékszem, szóval ha beleteszel egy 4-12pF-os trimmer kondit azzal is működni kell. A másik dolog pedig, hogy nem is kell túl nagy mértékben hangolni elég ha egy üres sávra állítja és működik. Ha meg minden kötél szakad akkor lehet kombinálni is az állandó kondit a trimmerrel. Szóval bele lehet rakni akár egy 3,3pF értékű állandó kondit és egy 2-10pF-os trimmert is.
(#) banyaiakos válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Értem. Amerre járunk kocsival alig vannak adók... Úgyhogy nem lesz nehéz beállítani.
köszi
(#) erdeszbacsi hozzászólása Aug 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Megépítetem a Novák Gábor féle Sztereó, CCIR FM rádióadót, és felmerült 1-2 probléma. A nyák az eredeti, a Gábor által tervezett. A kapcsolást nem módosítottam. Az adó működik, hangolható, viszont: amikor egy zeneforrást rákötök, a zene hátterében (zeneszünetben tisztán hallható) elég erős sistergést hallok. Ez szerintem nem jelentene gondot, ha a forráson nem 10% körüli hangerőn üzemelne csak az adóm (ennél nagyobb hangerőn már gerjed). Ugyanis ebben az esetben a vevőn nem kéne nagyon feltekerni a hangerőt. Kérdésem az lenne, hogy miből fakad ez a zaj? Ha a "halk" adás következménye, akkor valamely ellenállások módosításával orvosolható a probléma?
Köszönet!
(#) Gyimate válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
A sistergés általában a nem jól szűrt tápból ered. Próbálj a tápod után kötni párhuzamosan egy 100nF-os kondit. Lehetséges továbbá az is, hogy a nem megfelelő kábelezés okozza, próbálj minél rövidebb kábeleket használni és a jelbemenethez pedig árnyékolt kábelen vidd a jelet. Még egy kérdés: milyen zeneforrást használsz mert előfordul, hogy a zeneforrásból jön a sistergés, pl:ha én az erősítőmhöz hozzákötök egy CD lejátszós magnót akkor ott is jelen van az erőtelljes sistergés.
Következő: »»   39 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem