Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   40 / 107
(#) erdeszbacsi hozzászólása Aug 7, 2009 /
 
Zeneforrás PC és IPod volt eddig, mind a 2-nél sistereg. A zene egy 1m es vezetéken jut el az adóig. Tápnak egy 9V os elemet használok, elemnél nem "stabil" a fesz? Itt is kell szűrni? A hangerő növelős problémára nem tud valaki megoldást? A cikkben Gábor azt írta, hogy a csatornák hangerejét az R7 és R8 ellenállások módosításával lehet változtatni. Kicseréltem őket 15KOhm os ra, de nem igazán tapasztaltam változást.:S
(#) gg630504 válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Ha jelforrás nélkül nincs zaj, akkor valóban a forrás alapzaja az ok.
* Az adó bemenete elé kötött 10 ( 1..47 ) kiloohmos stereo logaritmusos ( B ) potmétert érdemes kipróbálni. Lehet a potméter elé 3,5 mm-es stereo Jack aljzatot, utána dugót tenni.
Bekötés:
aljzat föld - potméterek alja - dugó föld
aljzat bal - bal potméter teteje
bal potméter csuszka - dugó jobb
jobb: ugyanúgy, mint bal
* R1 = R2 növelése kísérletezve akár tízszeres értékig.
(#) Gyimate válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Hello!
Most ahogy elolvastam mégegyszer a kérdést felmerült bennem valami: mi van akkor, ha azt a zajt nem az adó adja, hanem a vevő "keveri" bele a zenébe. Írtad, hogy a vevő felvan hangosítva, lehet hogy amiatt van a sistergés.
Mondom ez nem biztos, de elképzelhető. Esetleg próbáld ki egy másik rádióval is, hátha.
(#) ferzoo válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Nem a szűréssel van a gond,hanem túl van vezérelve az áramkör vagy pedig túl van gerjesztve az oszci.Ezt kell +szüntetni R-sok cseréje vcs.kondi cseréje segíthet.Azért 9V-os elemtől ne várj sokat +tartóstól sem,jó ha 2-3órát működik az adó erről.Nem is használja egyetlen gyártó sem.Duracell ceruza pakk többet tud,napokig bírja.
(#) erdeszbacsi hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Tudnál tippeket adni? Melyik ellenállásokat, kondikat milyen értékűre cseréljem? Köszi
(#) Directors hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Sziasztok!

A kapcsolások között található "Sztereó, CCIR FM rádióadó" elég lehet szerintetek egy kétszintes 100 négyzetmétereres ház teljese lesugárzására?
(#) zolee84 hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Sztereó, CCIR FM rádióról valaki tudna nekem adni egy alkatrészlistát, akinek össze van már írva, mert már 3x voltam a hq-ba és vagy nem adnak olyat, amit szeretnék, vagy nem illeszkedik tökéletesen a nyákra...pl 3X kértem 38 kHz oszcillátort és nem akartak adni vagy nem tudom pedig neten, raktáron van... és megint mehetek az R8 R9-es ellenállásokért,de már a Lomexbe
A nyákra tettem egy 18 lábas IC foglalatot, ha bármi gond lenne.
Valahogy így néz ki az első nyákom, ami vasalásos technikával készült...

Csak még nem mertem leforrasztani
(#) banyaiakos válasza zolee84 hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Nekem is ilyenek lettek az első vasalásos NYÁKjaim. Vasalás előtt finom csiszolópapírral csiszold meg a felületet és vasalj magasabb hőmérsékleten. Sokkal szebbek és határozottabbak lesznek a vezetősávok
(#) zolee84 válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
12%- os peroxid krémet kaptam szóval lehet alámart a festéknek a hosszú maratás alatt lehet ez volt a baj,de azért nem lett olyan rossz.
(#) banyaiakos válasza zolee84 hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
Lehet. Én még lomexbe vettem gyorsmaratót (TN150) azzal nincs problémám ha elég meleg. Elsőre szép lett a NYÁKod
(#) zolee84 válasza banyaiakos hozzászólására (») Aug 8, 2009 /
 
köszönöm!

szóval ha valaki ír egy alkatrészlistát azt megköszönném gondolom másoknak is jól jönne a későbbiekben
Igaz az enyém nemsokára kész, de 1-2 kondiban és ellenállásban nem vagyok biztos, hogy működni fog-e.

Üdv.Zolee
(#) erdeszbacsi hozzászólása Aug 8, 2009 /
 
Akinek sikerült összedobnia úgy, hogy tisztán szól az alap kapcsolással,nyákkal , írja meg ide, vagy nekem priviben kérem! Üdv
(#) zolee84 válasza zolee84 hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Sztereó, CCIR FM rádió


Sztereó, CCIR FM rádió alkatrészlista.

1 raszteres lábtávolsággal

ellenállás

4,7k 2db
10k 3db
47k 5db
270R 1db
390R 1db

kondi

680pF 1db
1nF 7db
10µF 4db
10pF 4db
8,2pF 1db
4,7µF 1db
100nF 2db

Led 1db 3mm Zöld
IC BA1404 +18 lábas IC foglalat a biztonság kedvéért
XT1 38 kHz Quarz
3,5 mm jack anya nyákra illeszthető


összeírtam hátha valakinek kell.

ha van benn esetleg hiba írjátok le!

köszönöm.

Üdv mindenkinek Zolee
(#) Novak válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Aug 9, 2009 /
 
Nekem szerintem elég tisztán szól, de hallhattátok a tesztfájlból is.
Múlt héten nyaralni voltam, nem nagyon volt lehetőségem/időm ide írogatni, de egy pár dolgot azt hiszem nem árt tisztázni:
erdeszbacsi: Ha jól emlékszem, akkor a hangerő állításával kapcsolatban fel sem hoztam R7 illetve R8 ellenállások nevét... Eme két ellenállás értékével csak a balansz állítható. Ergo ha az egyik értékét megnöveled a másikhoz képest, akkor a jobb vagy bal oldali csatornád hagosabban fog szólni a másik csatornához képest. De ezzel így konkrétan a két csatorna hangerejét változtatni nem tudod. Csak egymáshoz képest!
ferzoo: 9 V-os elemtől sokat valóban nem lehet várni, de a 2-3 óra az nagyon kevés. Ennek azért többszörösét bírja egy gyenge minőségű elemről is. 100-120 mAh kapacitású elemről is vígan elkocog 10-12 órát. Márpedig a 100 mAh-s kapacitás az igencsak alsó kategória a 9 V-os elemeknél. Ennél inkább csak "jobbak" vannak. De ettől eltekintve valóban gazdaságosabb és ésszerűbb megoldás AA-s elemek használata.
Gyimate: a sistergés eredete az esetek 99%-ban nem a tápforrás. A rosszul szűrt táp miatt az 50-100 Hz-es brumm szokott hallatszani, az viszont sajnos nem sistergés formájában jelentkezik, hanem nagyon erős brummogó hangként.
Ellenben a 10 % körüli hangerő a forráson mindenképpen nagyon kevés. Valóban azért is hallható erős sistergés a vételi oldalon, mert a halk forrás miatt a vevőt fel kell hangosítanod, ezzel pedig értelemszerűen megnövekszik a háttérzaj, alapzaj nagysága is.
A hangerőt a forráson mindig a lehető leghangosabbra kell állítani, hogy még éppen ne torzítson. Ha erdeszbacsi neked már 10-15 % körül torzít, akkor annak több, mint valószínűleg az lesz az oka, hogy túlságosan sok a basszus a forráson. Ezt mindenképp lejjebb kell venni. Ez azt hiszem sem PC-n, sem iPod-on nem okozhat problémát. iPod-on legtöbbször elég az EQ-t kikapcsolni, és máris felhúzható a hangerő 70-80 %-ra. Tapasztalatból mondom, mert én is próbáltam az adót iPodról (a cikkben lévő tesztfájl forrása is egy iPod Touch volt, kb. 70 %-os hangerőn).
(#) pamesz válasza zolee84 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Idézek a szerzőtől: "A beültetés során minden alkatrészt a lehető legrövidebb kivezetéssel ültessünk be, hogy minimalizáljuk a szórt kapacitások és induktivitások értékeit, valamint, hogy minden jelút a lehető legrövidebb legyen! Az átkötés beforrasztása után jöhetnek az ellenállások, a Jack-aljzat, a kondenzátorok, majd végül pedig az IC. Most kivételesen az IC-t is ajánlatos foglalat nélkül, közvetlenül a panelbe forrasztani." Sokan használtok IC foglalatot. Ez is befolyásolja a minőséget! Csak szóltam.
pamesz
(#) zolee84 válasza pamesz hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Köszönöm igazad van!

Nekem is sikerült megépítenem és szerintem jól szól!
eddig 3 V-al hajtottam ,de nekem még a led sem világít, valószínű rákötök ma egy 9 V- os elemet

2 szám közti szünetben nekem is búg 1 kicsit de szerintem nem olyan zavaró.

Novak nak igaza van az EQ alap beállításával csökkenthető a torzulás, de ez minden aux bemenetre igaz…


üdv.Zolee
(#) Novak válasza zolee84 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
A közzétett cikkben (CCIR sztereó FM adó) sajnos a beültetési rajzon a LED fordítva van ábrázolva, mint ahogyan valójában lennie kellene. Erre mindenki figyeljen! Lehet ezért nem világít Neked sem a LED. Ellenőrizd a polaritását.
Majd írok valamelyik moderátornak is, hogy javítsuk a hibát.
(#) zolee84 válasza Novak hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
hali!!

mikor összeraktam figyeltem a polaritásra usb-s 5 V-nál már világít táhát jónak kell lennie! legalábbis nálam semmi gond nincs

Nálam 83,8mhz-en működik!
(#) pamesz válasza zolee84 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
A kondenzátorok közül van 5 db elektrolit!!!
A 4db 10u-os meg az 1db 4,7u-os!!!
Megint csak szóltam!
pamesz
(#) zolee84 válasza pamesz hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
köszönöm!

Na teljesen kész a cucc ilyen lett
(#) pamesz hozzászólása Aug 10, 2009 /
 
Üdv! Lehet hülyeséget kérdezek, de olyat lehet csinálni. hogy az antennát rákötöm a bemenő jel egyik ágára? Maga az lenne az antenna, és így nem kell azzal is külön vezetékeskedni. Én is egy ilyen dobozoz megoldásra gondoltam mint zolee84-nek van. És így nem kellene hozzá külön antenna kivezetés.

Ja meg ha kihagyom a kapcsolásból a quartz-ot akkor elméletileg nem lesz stereo. A kivezetéseket haggyam úgy? vagy forrasszam össze?

pamesz
(#) Novak válasza pamesz hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Szia! Antennaként szerintem semmiképpen ne használd az audio bement kábeleit, mert ha az RF jel visszajut az adóba, az csak bajt fog okozni. Ha pedig az árnyékolásra kötöd, azzal azonnal tönkre is teheted az adót, mivel gyakorlatilag rövidre zárod a kimenetet. Az sem egészséges megoldás.
Ha egy akkora dobozba készülsz elhelyezni az adót, mint zolee84, abban kényelmesen elfér az antenna is. Ha most a 10 cm-en van egy hajtás az antennában, mert csak úgy fér el... hát istenem. Baja nem lesz. De egyszer akár körbe is viheted a dobozban az antennát, ha kevésnek tartod a 10 cm-t.
Ha a kvarcot nem rakod bele, akkor egyszerűen csak monó lesz adó, de teljesen ugyanúgy fok működni RF szempontból. Az IC 5-6 lábát egyszerűen hagyd üresen, nem kell rákötni semmit, és össze sem kell őket kötni. Lóghatnak a "levegőbe".
(#) banyaiakos válasza zolee84 hozzászólására (») Aug 10, 2009 /
 
Hú mekkora. Jól néz ki! Én majd keresek lomexbe egy akkora dobozt, amibe épp belefér a nyák. Abból meg majd áll ki az USB csati. A jack aljzatot lehet kihagyom és beforrasztok egy méretre vágott kábelt ami csatalakozik a hangkarihoz, bár igy csak a notihoz tudnám használni...
(#) Stephani Mihaly hozzászólása Aug 12, 2009 /
 
Tiszteletem! Építettem egy FM rádiót, amelynek nagyon egyszerű a kapcsolása, s erősítő nélkül fülhallgatóval müködne. Két tranzisztorja van, mindkettő BF199-es, egy 12k-os ellenállása, és egy 220nf-os kondija. A gond az, hogy nem szól. Ám amikor a forrasztótüt ráteszem a testre, ahova a földelés jön, zúgni kezd,s ha forgatom a forgókondit, a zúgás hangszíne változik. Gondoltam, hogy kicserélem a tekercset. A kapcsolás szerint 4 menetes 4mm-es belméretű tekercse van. Én rákötöttem egy nagyobbat, 75menetest, 12mm-es belmérettel. Az efektus ugyanaz. Zúg. Mi lehet a baj? Tudna valaki segíteni ezt a rádiót beindítani?
(#) Medve válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Hello, az jó jel, hogy a zaj változik a kondi tekerésére, talán működőképes a dolog. Változtass a tekercsen, de ne ennyit, legfeljebb dupla menetszámig menj el, ha még mennél fölfelé, akkor a kondit is utána kellene növelned. Ez a kapcsolás igen érzéketlen, lehet, hogy csak nincs elég térerő a működéséhez.

Ajánlanék neked (és nektek) egy "szignálgenerátort". Az egész csupán egy működő rádió, amelynek a lokáloszcillátorának jele ki van vezetve. Ezzel a rádiók vételkészsége könnyedén ellenőrizhető, de egy adó erősítőfokozatait is meghajthatjuk vele. Ha digitális a készülék, igen fájin alapműszert kapunk, alig egy órás munkával. Kis kényelmetlenség, hogy a skálán leolvasott frekvenciához hozzá kell adnunk az aktuális középfrekvenciát.
(#) Stephani Mihaly válasza Medve hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Köszi szépen, megpróbálom, hátha...
(#) Novak válasza Stephani Mihaly hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Szia! Nem tudom milyen fülessel próbálod, de oda elvileg nagyimpedanciás terhelés kell. A 8-36 ohmos fülhallgatókkal valószínűleg nem is fogsz sokmindent hallani. Ha csak ilyen fülesed van, akkor mindenképpen köss utána egy kis erősítőt mondjuk LM386-ossal.
Anno én is megépítettem ezt a kapcsolást, és a tekercsen nem változtattam semmit, működött vele.
Viszont valóban érzéketlen vevő, én csak a helyi rádiónk jelét tudtam venni, aminek kb. 1,5-2 km-re volt az antennája.
(#) Stephani Mihaly válasza Novak hozzászólására (») Aug 12, 2009 /
 
Szia, 2200ohmos fülesem van
A első adóállomás kb 3 km-rre van, ráadásúl tömb
háznegyedben lakom, ahol óriási az árnyékolás.
(#) pamesz hozzászólása Aug 20, 2009 /
 
Üdv! Megépítettem én is a saját rádióadómat a novák féle BA 1404 es IC-set. De valamiért nem jó:S Valaki ha tud adjon tanácsokat mi lehet a baj. A led világít, azon márt feszültség 1.9 körül van, a 10 es lábon mért fesz egy kicsit magasabb. Minden jó, csak valamiért nem szól. Laptobról hajtom, usb ről. Előre is kösz!
pamesz
(#) pamesz válasza pamesz hozzászólására (») Aug 20, 2009 /
 
Nem, előbb rosszul mértem. Ugyanaz a fesz van a 10 es lábnál is. Ezek szerint az oszcillátor a rosz. Azt hogy lehet kijavítani? Vagy az IC ment tönkre?
Következő: »»   40 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem