Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   585 / 3991
(#) wtc válasza proli007 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Szia!
Hát amit nemmondtam, hogy a mikrofon az szénmikrofon, (mert elektrettel nagyon nem volt érzékeny) és a mikrofon utáni 1,5K-s ellenállás, az egy 100K-s poti, mert így akartam az érzékenységét csökkenteni. És a szénmikrofon nincs szükség előerősítőre ezér nincs is,( így is elég nagy a jele ) és a tapskapcsolóhoz egy 10 cm-es vezetékkel van kötve.
Ne tudom, ezek gondok-e
Ja és van földelés közelben. akkor rákötöm a földerést a - tápfeszre, illetve így a mikrofon "kölső" házára egy ónozott vaslemezzel, így jó lesz kezdésnek?
(#) djjani007 hozzászólása Aug 6, 2009 /

Szeretnek egy olyan hoszabito kabelt Amelynek az egyik vegen 3,5mm jack dugo van a masikon pedig 2,5mm-es,es meg koszben egy olyan bemenet amely ugyan ugy 3,5mm-es,ha lehetne egy egyszeru kapcsolasi rajzot.
Elöre is köszi!
(#) quite válasza djjani007 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Tudod most ez egy olyan kérdés volt, mint amikor a nagymama szól a kisunokának, hogy hozza ki a spájzból a sütihez a baracklekvárt, és a kissrác megkérdezi a nagymamától a lekvár pontos GPS koordinátáit, mert ő már csak úgy találja meg a dolgokat.

Vagyis ehhez nem igazán kell kapcsolási rajz, olyan egyszerű dolog.

Na szóval. Telefonhoz kell zeneáttöltésre?

Itt a csatlakozók bekötése:

Jack dugaszok csatlakozó kiosztása

Ez mindhárom tipusra azonos, ahogy látható. Fogsz egy kábelt, és a rajzon látható számok alapján az azonos jelzésű (L,R,Ground) csatlakozókat összekötöd.
Ennyire egyszerű a kapcsolási rajz. :yes:
(#) elektro777 hozzászólása Aug 7, 2009 /

Sziasztok!
Nagy szükségem lenne egy olyan egyszerű kapcsolásra, ami 2 db AAA elemről egy kis késleltetéssel(5-10mp) kapcsol be egy 3,5V-os zseblámpaizzót. Most az lenne a lényeg, hogy a legegyszerűbben (555, stb Ic nélkül) megoldani, azért mert ezek az alkatrészek tönkremennek mert ez az áramkör fegyvercélpont lesz. mert a bátyám céllövész, és sötétbe felvillanó dolgokat gyakorol szétlőni.
Esetleg valahogy elkóval nem lehetne? Szóval a legkevesebb alkatrészből
Köszi előre is!
(#) mex válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Miért fontos az elektronikát egybeépiteni a megsemmisülő fényforrással?
(#) elektro777 válasza mex hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Szia!
Mert egy rúgós szerkezetből akarja kilőni, és a vezeték az korlátoz.
Olyan nincs hogy valahogy az elkók amég töltődnek késleltetnek?
Köszi!
(#) djjani007 válasza quite hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

De nekem csak az kellene hogy kozben azt az egy bemenetett hogyan is kossem hozza.a tobbi azt ertem...
(#) mark.budai válasza djjani007 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Akkor az egyik végén van a jack dugó, a másik felén pedig az aljzat, és középen még egy jack dugó? A két bemenetről egyszerre kapna jelet, vagy külön-külön?
(#) djjani007 válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

En ugy szeretnem hogy Külön-külön.
(#) bbalazs_ válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Nem lehetne egy lezerpointer + tukor + megsemmisulo falap komboval megoldani?
(#) Thomm hozzászólása Aug 7, 2009 /

Sziasztok
Egy FETes - AVRes -relés áramkőrbe fordítva ültettem be a FETeket, első próbák során észrevettem és javítottam a hibát. Most proci nélkül ha bekapcsolom, behúz az öszesz /7db/ relé. Elvileg a proci kapcsolna 5v-ot a gate lábra egy 10k-s ellenálláson keresztül és ez kapcsolná a FETet. Nem értem hogy miért nem müködik.
(#) mammut válasza Thomm hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Hát persze, hogy behúznak, mivel lebegő G-nél összegerjed a FET, ellenálláson keresztül kösd GND-re, majd VCC-re a Gate-eket, így kiderül, hogy meghaltak-e a tranyók.
(#) Action2K hozzászólása Aug 7, 2009 /

Sziasztok! Megőrülök!
Egy piszok egyszerű kapcsolást akarok csinálni. van benne 2 IC és 8 LED ellenállással. Az egyik IC egy 8-Bit Shift Register/Latch (CD4094 vagy SN74HC595), a másik egy tranzisztormező (ULN2803). Meg akarom tervezni az áramkört és a nyákot. Nem találok olyan programot, ami mind a két IC-t ismerné. Leginkább a shift regiszter IC-t nem ismerik. Vagy ha netán igen, akkor meg a másikat nem ismeri. Ha vaki ismer olyan progit, amiben mind a kettő benne van, és ingyenesen letölthető, kérem árulja már el, hogy melyik az. A DripTrace szimpi nekem, de nem ismeri egyik shift regiszter IC-t sem. Köszi.
(#) Thomm válasza mammut hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Kipróbáltam amit írtál, azthiszem belehaltak a FETek.
Helyetesítettem darlingtonnal és hibátlanul müködik.
Simán kinyírtam az öszeset, még jó hogy van itthon egy marék 2n6388as.
(#) kobold válasza Action2K hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Az Eagle-ben (v4.11, őskori) ULN2803A van csak, de a másik kettő mind furatszerelt, mind smd kivitelben elérhető.
Különben meg ha nincs benne pont az, ami kellene, lehet pl. keresni egy szimpla tokozást, és adatlap szerint bekötni.
(#) mammut válasza Action2K hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Szerintem Eagle 5.6 a legjobb, rengeteg sok alkatrészt tartalmaz, bár kissé nehézkes a kezelése a programnak, de jó!
Ha gondolod üzentben elküldök egy letöltési linket.....
(#) Action2K válasza mammut hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Köszi mindkettőtöknek! Látom nem úszom meg, hogy közelebbről is megismerkedjek ezzel a sasmadárral. A linket köszönném! Ja egyébként a furatszerelt tökéletes.
(#) proli007 válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 7, 2009 / 1

Hello!
- Természetesen megtudom adni, de Te is utána nézhettél volna az adatlapján. Az IC-ben két azonos értékű műveleti erősítő van, plusz két tápfeszültség láb (-=4 +=8) Tehát a két műveleti erősítő felcserélhető. (Persze a táp nem) Csak az egyszerű rajztechnika kedvéért rajzolták úgy be, hogy az egyik erősítőhöz megy a plusz, míg a másikhoz a mínusz tápfeszültség.
- Azért van összekötve sorban a 24kohm és a 360ohm, mert az 56kohm-os ellenállással, így jön ki a megfelelő osztási arány. Az összes fokozat "erősítő" erősítése (mert itt gyengítenek) a kettő fokozat szorzata.
A műveleti erősítőét meghatározza a visszacsatoló hálózata azaz Au=33kohm/100kohm ami 0,33-at jelent.
- A feszültségosztóé R1/(R1+R2) Ahol az R1 az alsó tag, ami a két ellenállás összegéből áll, míg az R2 az 56kohm. Így annak osztása (24k+0,36k)/(24k+0,36k+56k)=0,303
- Az eredő osztás, a kettő szorzata, tehát 0,33*0,303=0,1000 azaz, az egész kapcsolás, tulajdonképpen 10-el oszt. Tehát 20V bemenő feszültség esetén, a kimenő feszültség pont 2V.
- Ha a DVM IC-d méréshatára 200mV, akkor ez az osztás nem lesz elegendő, azaz összességében 100-al kell osztani.
- Tekintve, ha az IC-t is a 9V-ról táplálod, akkor a műveleti erősítő kimeneti feszültsége nem haladhatja meg a 2V-ot (Hiszen a referencia pont feszültsége kb. 2,8V-al kisebb mint a +9V és ha ennél a feszültségnél a 2V kimeneti feszültség, már azt jelenti, hogy a 9V-ot a kimenet 0,8V-ra megközelíti. (Ez már igen "necces".) Így jobb, ha a műveleti erősítő maximális kimeneti jele, 1V azaz az erősítése 0,05-szörös. Ez 1:20 ellenállás arányt jelent.
- Ha a műveleti erősítőnél, a 33kohm helyett 5,1kohm-ot használunk, akkor annak erősítése 5,1/100=0,051 lesz.
- Ha az osztónál 56kohm helyett 8,2kohm-ot és a 24k+0,36kohm helyett 2kohm-ot használunk, akkor az osztás 2k/(8,2k+2k)=0,1960 lesz
- A kettő szorzata, 0,051*0,1960=0,01 azaz az osztásviszony pont 1:100 lesz. (persze ha az ellenállások tűrését 1%-ra vesszük, akkor az osztásviszony is +-1% pontatlanságot fog mutatni.
- Viszont, mivel a műveleti erősítő osztása 0,051 ezért 20V bemenő feszültség esetén, az erősítő kimenő feszültsége 1,02V lesz a referenciához képest. Ez még belefér a kimeneti jel tartományába. De mivel a műveleti erősítő offset hibája közel 3mV lehet, így az ez által okozott pontatlanság, 3mV/1020mV azaz közel +-0,3% lesz nullpontnál és végértéken egyaránt. Ezért írtam, hogy "kis engedményekkel" megfelelhet a kapcsolás.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza wtc hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Hello!
- Nem tudom, most mi a helyzet, mert az első tranzisztor az "előerősítő" a multivibrátor előtt. Most akkor ez a fokozat, nincs is benne?
- Viszont ha benne van, akkor nem a legjobb módszer, ha az 1,5kohm helyett potit raksz bele. Ugyan is, az 1,5kohm és a vele soros 47nF az erősítő fokozat alsó határfrekvenciáját is egyben beállítja. Ha a 100kohm-os potit feltekered, akkor az alsó határfreki, 1:66-od részre csökken. Azaz nem csak a tapsikolásra, hanem más hanghatásra is érzékeny lesz. Mert a taps, jellegzetessége a nagy tranziens és a magasfrekis összetevők többsége. Pont így lehet megkülönböztetni más zajtól.
Módosítani úgy illene, hogy az R*C szorzata ne változzon. (1,5kohm*47nF=70usec) Persze próba cseresznye!
- A 10cm-es vezeték a bemeneten, már lehet hogy hosszú. Azt célszerű árnyékolt vezetékre cserélni.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza elektro777 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Hello!
Ez pld. megfelel? Gondolom az elem behelyezésével szeretnéd "élesíteni"..
üdv! proli007

Target-1.png

(#) jocki17 hozzászólása Aug 7, 2009 /

Sziasztok !

Van négy db tda8567q-s erősítő(4x25w külön-külön)
ic-m. össze tudnám kötni valahogyan őket hogy 4x100w legyen? vagy hogy tudnám belőlük a legtöbbet kihozni?
Köszönöm a válaszokat előre is
Üdv!

tda8567Q.pdf

(#) jocki17 válasza jocki17 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

fontos lenne!
(#) lapose válasza jocki17 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Szia!

Mivel ebben eleve hidalt erősítő van, és a tápfeszültséget sem emelheted, nem tudod őket összekötni..
(#) jocki17 válasza lapose hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Rendben!
Azért kössz!
Üdv
(#) gammabuta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Üdv köbzoli!

Köszi a plusz infót, nekem is úgy tűnik logikusnak a bekötés.

Meg is építettem, egyelőre furán néz ki nyák nélkül, de többször is ellenőriztem minden úgy van ahogy a rajzon.

Még elsőre nem a peltierrel próbáltam ki, hanem vettem a tescoba autó izzókészletet.

Egy 1.3amperórás feltöltött ólomzselés aksiról tápoltam meg a próba alatt.

Első proba egy 12Volt 55Watt H7 autóizzóval volt, de sajna akárhogy csavartam a potit, nem kezdett el világítani

Ezt nem értem, miért nem működik az izzós próba?
Túl kevés lenne az amper ami kijön?
Sajna nincs jó ampermérőm a közelben

Aztán kipróbáltam 5Watt 12Volt autóizzóval, az világított, bár nem a legfényesebben.

Aztán a másik tipussal ami két izzós autóizzó az egyik 21wattos a másik 5wattos kör, külön külön felizzottak, együtt nem.
Együtt csak a 21wattos pislákolt kissé pulzálva pár másodpercenként.

Mi lehet a baj?
Esetleg ez normális, hogy nem hajtja meg az 55wattos 12voltos autóizzót?

Elvileg 60wattig kéne szabályozható legyen, ha jól értem pedig.

Mellékelek képet a kész az áramkörröl, bár nem sok látszik rajta
Max annyi, hogy a MOSFET-ekre raktam közös hűtőbordát mert volt kéznél PC tápból meg rögzíteni is segített és a kisérlet után tapasztaltam, hogy fel is melegedett a borda, tehát jó ötlet volt.

(#) proli007 válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 7, 2009 / 1

Hello!
- Mint írtam, a 100ohm-os potin, csak kb. 100mV van, ez a 0,1 Shunt ellenálláson 1A áramot enged meg. De ha lecseréled a potivel soros ellenállást 1kohm-ra, akkor maximumra tekerve, már akár 8A is folyhat. (Persze ha az aksid bírja majd)
- Miért is nem tudsz áramot mérni? Ott a 0,1ohm-os shunt ellenállás. Azon 1V-ot mérve 10A áramot jelent a jó öreg OHM bácsi jóvoltából!
üdv! proli007
(#) lapose válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Szia!

Az 0.01 ohm-os ellenállás. a leírásban írja.

p0140.gif

(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Hello!
Természetesen jó, csak úgy gondoltam, hamarabb kéznél van egy 1kohm, mint egy másik 0,1ohm. De ekkora hűtőbordával, a vége az lesz, hogy mindenképpen túl fogja hajtani...
üdv! proli007
(#) elektro777 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

Tökéletes!! Nagyon köszi!
Nem nagyon értek a FETekhez, megmondanád, hogy hol tudok ilyen fetet szerezni, illetve ha nem találok mivel tudnám helyettesíteni?
Köszi mégegyszer!
(#) gammabuta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 7, 2009 /

köszi a segítséget,
és proli007nek is természetesen!

Szerencsére mindenből duplán szoktam vásárolni, az 5watt 0,1ohm ellenállásból 3at is vettem, így van kéznél, párhuzamosan forrasztok mellé 1-2 darabot első körben azt próbálom ki!

Ha jól értem a másik megoldás lenne a 8.2kilósat lecserélni 1kilósra, azt majd második körre hagynám, de gondolom a 0,1ohmosak bevállnak majd.
Következő: »»   585 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem