Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   584 / 3991
(#) Action2K válasza Dani494 hozzászólására (») Aug 5, 2009 / 1

Válaszaim itt találod, mert ez már inkább OFF-ba való, nem szoros része az elektronikának.
(#) csikosgabi válasza proli007 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Üdv.Ezt a relét kellene hogy működtesse:Bővebben: Link
Ha letekerem a potit akkor álljon meg a kattogtatással(mindegy hogy,éppen meghúzva vagy elengedve áll meg csak álljon meg)
(#) proli007 válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Hello!
Na mindegy! Látom az időzítéseket szereted titokban tartani, vagy legalább, hogy mire szolgál is ez a valami...
üdv! proli007
(#) proli007 válasza wtc hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Hello!
Nyilván akkor valami hálózati zavarokra kapcsol be a készülék. Tehát zavarszűrni kell. Ennek hatékony módszere, ha a zavarérzékenységet növeljük és csökkentjük annak bejutási lehetőségét.

Zavarszűrni lehet a hálózati oldalon és a kisfeszültségű oldalon egyaránt. Esetleg fém dobozba helyezni, és elkerülni, hogy az áramkör érzékeny részei és vezetékei közel menjenek (párhuzamosa) a hálózati vezetékekhez. Hálózati vezetékeket érdemes tekerni (1cm/1menet). Akkor a kisugárzása kisebb.
De egy rajz+kép nem ártott volna, hogy hogy néz is ki a dolog.
üdv! proli007
(#) Zsooti79 hozzászólása Aug 5, 2009 /

Sziasztok!

Lenne egy láma kérdésem, hátha valaki egyszerű magyarázatot tud adni.
Van egy autóerősítőm (Típus: Bolt b2.350.1), ami egy mono erősítő, de...
Az input 2db tehát sztereó RCA csatlakozóból áll, míg a hangszóró kimenet mindössze egy két pólusú (+/-) csatlakozó.
Miért van sztereó bemenet mikor csak egy hangszóró köthető rá?
Válaszotokat előre is köszönöm.

üdv, Zsolti

Ui.: Linkek az erősítőtől:
http://www.dealtime.co.uk/xPF-Lightning-Audio-Bolt-B2-350-1
http://www.gooshing.co.uk/car_audio_amplifiers/lightning_audio_bolt...350_1/
(#) zolika60 válasza Zsooti79 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Mert basszus erősítésénél nincs jelentősége az oldalaknak. Viszont mindkét csatorna jelét közösíti és a közös basszust egy hangszóróra teszi. A sztereó hangképért a közép és magas sugárzók felelnek amik külön sztereó végfokon kell hogy szóljanak. Remélem érthető amit írtam.
(#) wtc válasza proli007 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Szia!
Mellékeltem, két rajzot, az egyik a bekötése a csillárhoz, a másik a tápegység, de nekem 470Uf-es kondival, van.
(kicsit ratyi a rajz )
Köszi hogy segítesz!
(#) Zsooti79 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Teljes mértékben érthető.
Köszönöm a gyors és precíz választ.
Ezek szerint ez az erőlködő kimondottan mélynyomó láda meghajtására szolgál.
(#) h.tony hozzászólása Aug 5, 2009 /

Sziasztok.

Nekem az lenne a kérdésem hogy:
Házimozihoz akarok venni mélyládát, de amik vannak jók azok nagyon drágák.
Azt ajálnlották hogy vegyek autos subot meg 1 végfok erősítőt és azt használjam
Szerintetek jobb lenne ez?

SAL SUB 250 végfok
+
WRC_12 szubláda
(#) proli007 válasza wtc hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Hello!
Ismerem ezt a kis kapcsolást. (nem az életben) viszont az első fokozatokat a tápfesz oldalról kissé szűrni illene, ahogy átrajzoltam. Lehet, hogy kissé segíteni fog.
Sajnos a bistabil multi is elég kis jellel működik tehát nincs zavarérzéketlenségi sávja. Viszont könnyen tesztelheted a dolgot, ha egyenként leválasztod a fokozatokat. Pld. kiveszed a két db. 47nF-ot a bistabil bemenetéről és kipróbálod a zavarokat. Majd visszateszed, és kiveszed a mikrofon utáni 47nF-ot, és ismét teszel egy próbát.. és így tovább.
üdv! proli007

Taps-orig.png

(#) wtc válasza proli007 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Szia!
És azok a puffer elkók amiket berajzoltál, azok milyenek legyenek? 2x1000µF jó? És még arra gondoltam, hogy ha a tápegységet stabilizálnám egy stabkockával az nem segítene?
Köszi!
(#) wtc válasza h.tony hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Szia!
Hát én sohasem bíztam az autós cuccokbe, mert álltalába nemképesek azt a teljesítményt leadni ami rávan írva. A sal meg nem egy híres márka. PL: láttam sal 2x200W RMS autós erősítő, ami 12v-al működik, és 5A vesz fel. Na most akkor ennek a bemenő teljesítménye 60W, azaz 60W ból elég nehezen lesz 2x200W
Szóval, ha veszel is ilyen autós cuccot, akkor tudd meg mekkora az áramfelvétele, és akkor tudsz következtetni a VALÓS teljesítményére!
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Szia!
Mingyárt beteszem a 2 kondit, meg az ellenállást, csak kicsit nehéz lesz, mert felven szerelve a plafonra
na mindegy megoldom.
És ez a stabilizáló Ic segítene valamit?
(#) kiskacsa2009 hozzászólása Aug 5, 2009 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez a lcd modulhoz tudok-e háttérvilágítást varázsolni, ha igen akkor hogy??
(#) dezsi001 hozzászólása Aug 5, 2009 /

Hali! Valaki meg tudja mondani hogy az ón Flux tartalma mit befolyásol vagy hogy mi is az pontosan. Vettem ónt és az van ráírva hogy 1% Flux. Előre is köszi.
(#) Zsooti79 válasza dezsi001 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

A flux az a folyósítószer. Annak az 1%-nak azt köszönheted, hogy az ón felolvasztás után szétterül a forrasztani kívánt felületen és nem egy kupacba áll össze.
Lehet külön kapni folyósítószert (flux), amivel lekezeled a felületet forrasztás előtt, hogy az ón megtapadjon rajta.
(#) Directors hozzászólása Aug 5, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék tőletek egy kis felvilágosítást kérni.

Mi az a hangprocesszor pontosan?
Mi célt szolgál miért jó az?
(#) dezsi001 válasza Zsooti79 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /

Köszönöm szépen a választ.
(#) pingvin23 hozzászólása Aug 6, 2009 /

sziasztok!
lenne egy kapcsi rajzom nyáktervel,az lenne a kérdésem hogy tudna e nekem valaki segiteni a nyák elkészítésében,aki megcsinálná nekem.ha van valaki legyenszíves jelenkezni,tudok pénzt,vagy alkatrészt vagy megbeszéljük a részleteket elöre is köszönöm!
(#) mammut válasza pingvin23 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Hmm!
Érdekes dolgok ezek!
Na és mire gondoltál pontosan?
(#) zolika60 válasza Zsooti79 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Így van!
(#) csikosgabi válasza proli007 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Tökéletes!!!Nagyon köszönöm!!!
(#) radiomano válasza radiomano hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Sikerült a felbontással kapcsolatos problémákat is megoldani, kinyomtattam a képet az általam elképzelt méretben, gondoltam hogy a ledeket fél centinként rakom fel, bejelölgettem és 138 db-ra jött ki. Kicsit sok lenne ez fehér SMD ledből pénzben, a méretét majd csökkentem, esetleg a sűrűséget is. Arra gondoltam, hogy USB-ról fogja kapni a táplálást. Az USB ha jól tudom akkor 500mA-t tud szolgáltatni. Ha egy LED 10mA-t eszik akkor csak 50 ledet tudok meghajtani egy USB-portal? Vagy elég kevesebb áram is a ledeknek akkor is jól világítanak?
(#) wtc válasza proli007 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Szia!
Megszűrtem, ahogy az álltalad készített kapcs rajzon van, így se lett jó, mert megint kapcsol a lámpa felkapcsolásakor, utána kivettem a 2db 47nf-es kondit, így nem működött a tapskapcsoló se, meg nemis csinált semmit lámpakapcsoláskor, és aztán visszatettem, és kivettem az 1 db 47nf-es kondit, és szintén nemcsinált semmit. Na most mit csináljak
És arra gondoltam, hogy olyan valami zavarszűrőt nem lehetne betenni? Az az EMI filter vagy mi. Vagy esetleg ha egy 9V-os elemről műkködtetném, akkor meddig tartana az elem? Gyorsan leszívná?
Köszi előre is!
(#) pingvin23 válasza mammut hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

szia! láttam hogy irtál nekem egy kivezérlésjelző nyákra lenne szükségem,ezt a nyákot szeretném megcsináltatni,vagyis két nyákbol áll össze szerinted??
elöre is köszi válaszod.
(#) Moderátor hozzászólása pingvin23 hozzászólására (») Aug 6, 2009

Ahogy elnézem, nem csak NYÁK-ra, de írásjelekre és nagybetű-váltóra is szükséged lenne.
Miért olyan nehéz épkézláb, értelmes, tagolt mondatokat alkotni?!
(#) Action2K válasza pingvin23 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Szia!
Idézet:
„két nyákbol áll össze szerinted??”

Én kapásból háromnak látom azt a kettőt. Szerinted sikerülne összeállítanod ezt a projektet? Csak mert hogy valaki még nem tud sikeresen nyákot készíteni az egy dolog (építkezik kit-ből, vagy megcsináltatja), de hogy még azt sem látod, hogy hány nyákból áll?
(#) proli007 válasza wtc hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Hello!
Idézet:
„kivettem az 1 db 47nf-es kondit, és szintén nemcsinált semmit”

Ez alapvetően nem rossz hír, hanem jó, ha az a kondi a mikrofonról jövő 1.5kohm és az első tranyó bázisa között volt. Így már csak a mikrofon és annak áramköre hozhatja be a zavart.
- Tehát tedd vissza a kondit, és vedd ki a mikrofont. Így próbáld meg kideríteni, hogyan kerül be a zavar. (Amúgy mindig várható, hogy a legérzékenyebb pont a legzavarérzékenyebb pont is egyben.)
- Ha mikrofon nélkül sem zavarérzékeny, akkor annak áramkörét kell zavar szűrni. pld. ónozott vaslemez árnyékolással.
- Tehát meg kell nézni, hogy a mikrofon háza ténylegesen a GND-n van-e (mínusz táp). Esetleg lemezzel takarni az áramkör ezen részét, ami egy ponton a GND-re van kötve.
- Hálózati oldalon is lehet zavarszűrő modult tenni. Ezek jó borsos áron vannak, de egy PC tápból ki lehet bányászni. (közvetlen a 230V-os kőrben van, egy tekercs és előtte-utána egy egy-két kondi.) De ez leginkább akkor lenne hatásos, ha hálózati védőföld is lenne a közelben. Akkor a kondik közös lábát földelni lehetne.
- Egyébként is ajánlatos lenne az egész áramkörnek árnyékoló fémbúrát készíteni és azt földelni. Esetleg az áramkör GND pontját is lekötni a földelésre. (Ha nincs földelési lehetőség, akkor lehet próbálkozni a nullavezető GND-re kötésével is. De ezt csak akkor ajánlanám, ha jártas vagy villanyszerelésben és az egész áramkör szigetelt dobozban el nem érhető helyen van!)
- Lehet próbálkozni még az egyenirányító híd diódáinak áthidalásával 3db. 47nF-os kondival. Egy-egy a váltólábak és a GND között, és egy a trafó váltólábai között. (Persze a trafó kisfeszültségű oldalon értve!)
- Továbbmenve, ha csak egy közeli kapcsoló zavarja a működését, akkor a kapcsoló áthidalható egy zavarszűrő kondival. Ennek optimális értéke kb. 47..100nF/275V~ kondi és vele sorban van egy 100ohm-os ellenállás. De ide nem jó akármilyen eszköz, Y2 vagy X2 típusú kondi kell, és legjobb, amiben be van építve az ellenállás. Valaha ilyent gyártott a REMIX "M9001" típusjelzéssel.
Ha nem ilyen típusú eszközt raksz be az akár tűzveszélyes is lehet!
- Ja, merem remélni, hogy a mikrofon, nem egy "hosszú" kábellel lett bekötve az erősítőjének bemenetére.

Hát egyenlőre ennyi.
üdv! proli007
(#) gammabuta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

üdv köbzoli!

Elkezdtem megépíteni az áramszabályozó áramkört, amiről a rajzot adtad, de elakadtam a 7809es feszstab bekötésénél.

Számomra nem egyértelmű, hogy a lábak hogy vannak számozva.

Ugye ha szemből nézek rá (amikor a lábak IN GND OUT sorrendben vannak) az 1 2 3 lenne a logikus számozás, de megnéztem a leirását a 78XX szériának és ott 1 3 2 számokkal illetik a lábakat, azaz 1 IN 3 GND 2 OUT számokat kap.

Megtudnád mondani a kapcsolási rajzodon az 1 2 3 lábak közül melyik az IN GND és az OUT láb?

Abból gondolom, hogy nállad a ránézésre eső logikus számozás szerepel a rajzon, mivel úgy passzol a kondik plusz pólusához, ha a 2essel jelzett láb a negatív(középső GND láb) és az 1 és a 3 a pozitív.
(Bár én annyira nem értek az áramkörhoz, hogy ezt csak ebből megállapítsam. ezért jólenne, ha megadnád melyik szám az IN és az OUT ).

A kiigazítást előre is köszi!

GB.
(#) gammabuta válasza proli007 hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Kedves proli007!

Elkezdtem megépíteni a DVM előtétet, amiről küldtél kapcsolási rajzot.

Lenne egy kérdésem: miért kell sorba kötni egy 360ohm és egy 24kiloohm ellenállást?

Esetleg megtudnád adni a rajzon, hogy a TL072 hányas számú lábát kell hova kötni?
Ha jól értem egy ilyen IC kell csak és annak van 2 köre, de nekem még nem egyértelmű csak az 1in+ 1in- 2in+ 2in- de ott még van másik 2 láb is amit odakell kötni, de az melyik-hova?

Köszi,
GB.

Következő: »»   584 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem