Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanypásztor
 
Témaindító: bernardo, idő: Feb 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   31 / 291
(#) frob válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
555 el csinálod , vagy valami tranyós önrezgős?
(#) Cavalier válasza ferzoo hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
Jól értelmezem, hogy ott a kerítésre egy 20kHz-es nagyfesz megy? Vagy csak az inverter megy 20k-n? A 3kV elég sovány, villanypásztornál másodpercenként egy impulzus megengedett életvédelmi okokból. A sorkimenőnek is elég nagy a belső ellenállása, bár a színes tv-ké jobb, ahol külön van a trafó meg a sokszorozó, a sokszorozó nélkül 5kV körül adnak le.
(#) uli válasza frob hozzászólására (») Júl 30, 2009 /
 
Hello!
Tettem bele rendes 230/9Vos nyáktrafót.
1 µF-ot 1 s alatt kb 230 Vra tölti fel
De a maximális fesz, amire sikerült feltölteni a kondit 300 V volt. Közel 2-2,5 mp. De mostanság megmakacsolta magát és 280 Vnál nem produkál többet.
uli
(#) frob válasza uli hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
ahha, köszi

én most azon szórakázom hogy valami kapcsitáp ic vel csináljam meg a nagyfesz előállító részt, remélem rövidesen készen lesz és működni is fog
(#) Nagysas hozzászólása Aug 1, 2009 /
 
Sziasztok fórumozók!

Egy nyugati villanypásztor forgalmazó cégnél vagyok javító technikus. A cégem érdeklődik a magyar piac iránt, erről szeretnék információkat gyűjteni. Nem vagyok otthon és véletlenül csöppentem ebbe az iparágba. Köszönettel venném, ha valaki tudna ebben segíteni.

Minden jót
(#) zz0323 hozzászólása Aug 1, 2009 /
 
Hy
Tudna nekem segíteni valaki? Van 1 villanypásztorom (házi, kit) és a kimenő fesz kb. 12000-14000 volt lehet (autós gyújtótrafóval). 555-ös IC van benne 2db, 1,8VA-es tápja van. Szeretném ezt a 12000 voltot vagy 30000-re megemelni. (Csakis a nagy távolság miatt! 4-5km, másikat viszont nem lehet mivel 1 konnektorból megy a végén) Hogyan lehetséges ez? Arra is gondoltam h ha a gyújtónak nagyobb "jelet" adnék, de mivel 12voltra készült, szerintem áthúzna benne valahol
(#) Cavalier válasza zz0323 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Olvass vissza, a topicban minden le van írva. Feszültséget emelni felesleges, energiát kell növelni, másik fajta áramkör kell. 8-10kV-nál többet amúgyse szabad használni.
(#) Cavalier válasza Nagysas hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Mi érdekel pontosan? Amennyire én látom, a magyar piac sóher leginkább, saccra a vásárlók 90%-a a minél olcsóbbat keresi..
(#) Nagysas válasza Cavalier hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Köszönet a reagálásért. A piac mérete érdekelne, a főbb szereplői (a leendő konkurencia), az értékesítési csatornák és a magyar sajátosságok ebből a szempontból. A "sóherságban" biztos igazad van, de ha a Gallagher, a DeLaval, aHorizont jelen vannak, akkor nekünk is lehet keresnivalónk itt. Teljes választékunk van 0.14-18 Joule-ig, a kutya ugatásra ütő nyakörvtől a góliát elemes, nagy szárazelemes, akksis és hálózati gerjesztőkig (ahogy valaki leműferdítette). Publikus információkat gyűjtök, nem reklámozom magunkat és a mások lojalitását tiszteletben tartom.
a legjobbakat mindnyájatoknak, Neked különösen.
(#) ötfelezős válasza Nagysas hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Ó, kedves Nagysas, kérdeznék. Mi engedi meg a 18 Joule energiát?
(#) Nagysas válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Nem tudom. Ha jól emlékszem a tárolt 18, a leadott talán 14. Majd hétfőn megnézem. Mások is forgalmaznak hasonlót, ez 144 km elméleti maximális kerítésre van megadva, a valóságban valószínűleg jóval kevesebb. Nem ismerem a jogi és műszaki hátterét, mert nem kell vele foglalkoznom.
(#) Cavalier válasza Nagysas hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Sajnos ilyen szinten nem látok bele a piacba, de ha megkeresed a lovasboltokat (anivet, KLP, Nagylovas, Imagine pl. ) lehet, hogy tudsz érdeklődni náluk, hogy mit visznek. Esetleg keresni viszonteladókat. Egy ideje fejlesztgetek már vp. kerítésekhez kiegészítő dolgokat, de odáig még nem jutottam el, hogy áru legyen belőle. Riasztók meg ilyesmik. Ha gondolod keress meg magánban, társaloghatunk még.

A 18J-os engem is érdekelne, szabvány szerint elvileg már nem lehetne olyat felszerelni legalábbis Európában.
(#) Jeladó válasza bernardo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /
 
Nem . Kutyába nem vezetünk áramaot. *********

Moderálva--vicsys
(#) Sza-bolcs hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
Szevasztok !
Villanypásztort szeretnék venni szarvasmarháknak alkalmasat, legelőre. Olyan 10-30 hektár lekerítésére valót. Segítségeteket kérném tanácsokkal, mire figyeljek, mert egyálltalán nem vagyok jártas a témában.
(#) tiva77 hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
sziasztok!

Megépitettem a 11.oldalon található "villanyparaszt. jpg" kapcsolást. 25-30 m távlságnál még 1,5-2cm es szikrák vannak. Annyi a gondom vele hogy müködés közben átüt az autotrafó. Van e erre valami megoldás hogy kicsit gyengébb legyen ?
Ci-t cserélgettem de 47µF nál tönkrement a diac. A végén lévő kondim 1,5µF es és még igy is átüt a trafó.

üdv : Tiva
(#) uli válasza tiva77 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
A szikraközt a végére beiktattad?? ???
Szerintem nem. Egy centis szikraközt építs be, melynek egyik vége a földelés, másik a nagyfesz. az ott neked szikrázni fog és maximalizálja a kimenő feszt. És nem fog többe tátütni.
uli
(#) Cavalier válasza tiva77 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Szikraköz, kb. 10mm-re beállítva. Ha kicsi a kerítés ami rajta van, és nem terheli eléggé, akkor csökkentheted a feszültséget is az inverter variálásával. Ha minden igaz, az autótrafón belül is van szikraköz, és ott üt át belül, de nem árt ha kívül is van.
(#) jym válasza Sza-bolcs hozzászólására (») Aug 5, 2009 / 1
 
Üdv.

Készülék:
Nálunk Lacme Secur1800 Bipulse 10 kV/2 Joule üzemel. 16 km/4 km/2 km távolságra elég a gyári ajánlás szerint, ez kicsi-közepes-erős felnőtt növényzet esetén érvényes. A Lacme a katalógus szerint 12 kV-osat gyárt max., a szigetelők sem bírnak többet, nem a feszre kell rámenni, hanem a Joule-ra (minél nagyobb a leadott Jule, annál nagyobb távolságra elég). Ez a 2Joule 3-ból 1-szer térdre vágja a birkát (pontosabban térdre vágta, amíg mertek próbálkozni).

Szigetelő:
2 félét használtam, az egyik egy erősebb kivitel, a facsavar belelóg a műanyagba, sok hibásat láttam, átütnek. És van a gyengébb kivitel, itt a facsavar nem lóg bele a műanyagba, ezek mind jók.

Bocikra 25-55-90 cm a javasolt a katalógus szerint.

A földelőszonda rozsdamentes legyen, öntözd gyakran, és legyen mélyen leverve.

Amire figyelni kell:
ha a zöld növényzet erősen felnő, és sok eső is volt, akkor szinte az összes energia lemegy a fűszálakban, erre figyelj, a legjobb, ha kinyírod a növényzetet. Egyébként a fűszálakat leszárítja, szalmát, egyéb száraz növényzetet nem gyújtja meg (írt itt valaki 18 Joule-ról, az nem gyújtja meg a száraz szálakat ???).

Kaput úgy kell készíteni, hogy speciális nagyfeszültségű földkábellel a talajban át kell húzni a feszt a kapu alatt, így a kapu nyitása esetén is alul továbbmegy a kerítés többi részéhez.

A 4 Joule 35/7/4, a 6 Joule pedig 55/10/5 km-re elég a növényzet függvényében katalógus szerint.

Imi.
(#) tiva77 hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
sziasztok

Szóval akkor 1cm es szikraköz kellene a trafó nagyfeszkimenete és a földpont közé.
Köszi a segítséget!

Amugy nagyon jo ez a kapcsolás, jó erős a többihez képest. Véletlenül hozzáértem kézzel hát még a vállam is zsibbadt utánna.

üdv : Tiva
(#) uli válasza tiva77 hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Én tesómnak mondtam, hogy fogja meg. MEgfogta, csak közben hozzám is hozzámnyúlt. Úghyog most már mindannyian tudjuk, hogy működik
(#) Nagysas válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 5, 2009 /
 
Változatlanul nem ismerem sem az itteni, sem az otthoni szabványokat, fogalmam sincs van-e korlátozva és mennyiben a kimenő teljesítmény. Viszont szíves tájékoztatásul küldök egy linket, amelyen 36 és 20 J-os ketyeréket forgalmaznak Magyarországon, feltételezem, hogy jogszerűen.

Link

Én csak javítok garanciában és euróért forgalomban lévő készülékeket, ott is érnek meglepetések néha, nem szívesen gyalogolnék bele a szabványok és szabályzatok útvesztőjébe.
Nem akarom lerázni a kérdést, de nem értek hozzá, mert nem az a dolgom. Légy üdvözölve.
(#) mex hozzászólása Aug 5, 2009 /
 
Jónéhányszor beleolvastam a topicba,és úgy gondolom, ennyi korrekt infó mint a pdf-be található, az összes eddigi oldalon sincs.
Mondom eztúgy, hogy semmiféle érdekem nem fűződik a vill. pásztor gyártásához, javitásához.
Csak néha mulattatott a feltett kérdésekre válaszul érkezett félinfók, féligazságok, és a "tudom, de nem mondom meg" jellegű hozzászólások sora.
Innentől kezdve az épiteni szándékozók legalább a teljesitmény és a feszültségviszonyokat ismerik, és igy már sokkal könyebb a tervezés is.
(#) Sza-bolcs válasza jym hozzászólására (») Aug 6, 2009 /
 
Üdv jym !
Úgy nézz ki, hogy egy 6 J-os lesz a készülék.Hálózat-akksi-napelem.A huzal meg 6 szál savállós.
Több cégtől kértem ajánlatott, de eddig ezek a legkorektebbek.
(#) Cavalier válasza Sza-bolcs hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Hmm, ha van hálózat, meg akksi, minek a napelem? Vagy nem mindig van hálózat?
(#) bujdi1 hozzászólása Aug 7, 2009 /
 
Lenne egy kérdésem hogy az 555-ös ic-ét hogyan kell bekötni, vagyis honnan tudom melyik az 1-es lába 2-es...stb?
(#) Frodo94 válasza bujdi1 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
(#) bujdi1 hozzászólása Aug 7, 2009 /
 
Köszi!
És még egy a BUV41-et?
(#) Frodo94 válasza bujdi1 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Annak nem találom az adatlapját, csak BUV42-őt. Az egy tranzisztor?
(#) ötfelezős válasza mex hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Kissé találva érzem magamat, de...
Van itt 61 oldal, és én már a hetediken érkeztem "kötözködni".
Én tényleg nem mondtam mást, mint szabványszámokat.
Mégpedig azért, mert nekem sem fűződik érdekem sem gyártáshoz, sem javításhoz, így, amikor elmentem az MSZT-hez, és megnéztem az alkalmazandóakat, hát nem jegyeztem meg adatokat.
De it felhívtam rá a figyelmet, hogy rengeteg paraméter van szabályozva külön-külön is. Hogy magamat idézzem: "külön szabályozva van a kimenő csúcsfeszültség, a kimenő áram, töltés, az idő, a 300 mA feletti áram ideje, hogy csak egy párat mondjak. A hálózati táplálásra pláne kemény feltételek vannak.
Az üzemeltetésnek is vannak rendeleti szabályai, figyelmeztető tábla kell például.
A földelések is fontosak, nem szabad a ház földelésétől számított 20 m-en belül földelni, stb."
És előtte:
"Az MSZ 20860/4-87 az üzemeltetésről, az magyar. Az első 3 lap a biztonsági követelmények, visszavonták már őket, gondolom, az alábbiak miatt.
EN 61011 és IEC 60335 csak angolul van, ez utóbbi mint magyar szabvány is megvehető - angolul.
Az MSZT olvasótermében néztem ezeket meg, a napijegy 540 Ft, oldalak másolása nem olcsó."

Itt örültek neki.
Aztán Sniperx belinkelte az egyiket:
http://www.elektromoskerites.hu/documents/EN_60335-2-76_magyar.pdf

Megkockáztatom, ez elég sok info volt, még tán több, az építőknek, mint a pdf-ben (bocs, Nagysas!)

De csak mulass tovább...
(#) bujdi1 válasza Frodo94 hozzászólására (») Aug 7, 2009 /
 
Ez egy tranzisztor a 2n3055-öt helyettesítem vele. Legalábbis azt mondták, hogy ez jó.
Következő: »»   31 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem