Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
SZia
fotóztam...,csatoltam Szerintem ha hazajöttem a nagyitól,akkor cserélem az öregedő alkatrészeket.
Sziasztok!
Van egy Philips erősítőm, a NYÁK-on egy dióda és két ellenállás alatt meg van sötétedve a lap, amikor be van kapcsolva az erősítő olyan forróak, hogy nem lehet őket megfogni. A dióda típusa: BZX55C16 Szeretnék berakni egy nagyobb teljesítményű diódát, milyet kellene helyette rakni, az ellenállások 0,5W-osak mekkorára érdemes kicserélni őket?
Szia!
A BZX55C16 az fél wattos 16V-os zener dióda. Cserélni lehet pl. ZY16-ra(2W), de lehet nem ártana megnézni az eredeti miért melegszik nagyon..
Köszi a tippet.
Igen én is gondolkoztam, hogy valami oka lehet annak, hogy melegszik, hogy tudom ezt kideríteni?
Akkor inkább belerakom 4-4 fettel a két panelt.Igaz a trafó csak 650w,és ugyanoda lesz kötve a két panelhez az áram,de kétlem hogy tudna amugyis 400w-ot Csakjólesz 2x40.000mikro kondival a két panel.
A rosz hír hogy a kapcsolás jó, a bemenet a gyárilag javasolt, jónak kellene lenni ha csak nem az alkatrészekkel van gond.
A táp úgyszintén nagyfreki ellen is védve elvileg, érdemes a forrasztásokat átnézni ónozni. Úgye szűrt tápot kap földközéppel rendelkező tápról? +/- 20 – 22V 4-5A 2x4700µF vagy 10000µF Nyugalmi áramfelvétel 70mA "mérd meg" Bemeneti ellenállásanak 20-50kOhm között kell lenni. A panelon az a nagyfreki ellen 3,3n az X számomra, a rajzon az IC.-n belül van? Ezt már a Baji. E. tette hozzá.
Szia!
Mérni kell. Van ott előtte egy feszültségejtő ellenállás, és valószínű mind a két végén lesz egy pufferkondi. Érdemes cserélni őket. Esetleg mérd meg mekkora áram folyik a zeneren.
Szia!
Idézet: „de kétlem hogy tudna amugyis 400w-ot” 72V-on számolva az elméleti maximum 4 ohm-ra 648W, és ez nem a kapcsolástól függ. Ha a feszültségeséssel is számolunk, meg az áramkör kivezérelhetőségével, akkor is valós lehet a 400W körüli teljesítmény. Majdnem a 4 FET is kevés bele..
És ha két panelt teszek rá 4-4 fettel,akkor kb mennyit tudna?650w-os trafó csak bírná valamennyire.....
Szia!
Ha sok a puffered, 2*300W szerintem meg lesz.
Nekem is van ilyen BAJI féle 400as FETes. Csak egy a baj, hogy nem müködik. +-75 voltrol menne de megse nyikkan. Majdnem átkell csvarnom a trimmert teljesen h 100mAmpert mutasson a müszer. Lebegteti a hangszórót csak. Összeraktam, de azota is csak itt áll. Fogalmam sincs milehet vele.
Szia!
A puffereket már régebben kicseréltem, amikor megvettem láttam, hogy púposak. A régi tulaj mondta, hogy nem kímélte az erősítőt, szóval lehet ennek a levét iszom. Még nem mértem meg az áramot, de mi okozhatja, hogy több megy rajta a kelleténél?
üdv
Szerintem ellenörizd,hogy mit táplál az a zener dióda,valahol valamilyen ellenálásnak vagy kondenzátornak veszitenie kellett az értékéböl,vagy valami megvan hibásodva,esetleg a zener elött lévö áramkorlát ellenálásnak lett kissebb az értéke,de mindennek oka van,erre rákell jönni.Valamennyire biztos melegedett eredetileg is,ijen erösitökben gyakoriak a hasonló dolgok.Spórolnak az alkatrészeken.
2x40.000mikrot gondoltam,szerinted?Eredetileg ezt egy panelhez akartam,de kettőre is eléglehet?Nagyon többet nemakarok mert ígyis sok pénzbe lesz.Alapból már a 3db 12cm-es ventilátor is elég drága dolog lesz,meg egy jó nagy hűtőborda,hangszóróvédő és az apróságok.
Ha egyenként lemérsz mindent szerintem meglesz a baj,nekem mindkét panel egyszer már leégett de pár ellenállás és fet csere után megint működik,az egyik panel gyors összedobva csak 2x10.000mikro kondival már lassan fél éve megy.
Elég lesz annyi puffer a két panelhoz.
Szia!
Például megemelték a tápfeszültség értékét, vagy cserélték a soros ellenállást, és kisebb értékűt raktak be helyette.
Mostmár csak remélem hogy a trafón 0,5-ös huzallal tekert 12v eléglesz 3ventinek,előerősítőnek,hangszóróvédőnek
A gyenge láncszem! A 0.5-ös huzal kb. 0.6-0.7A-t tud.
Nagyon karcsú! Lehet érdemesebb lesz egy kis 12V-os trafót rakni bele...
Sziasztok az lenne a kérdésem, hogy ez az erősítő milyen kapcsolásban van? Source, drain, gate?
Válaszokat köszönöm előre is. Üdv.: István
Az alapkapcsolásokat 1 eszközre lehet értelmezni, nem egy komplett áramkörre. Itt többféle alapkapcsolás is fellelhető, van, ami 2 aktív elemet is érint. Konkrétan kérdezz.
Hát a Fetek kapcsolására vagyok kíváncsi. Ahogy én látom itt úgy van, hogy a táp megy be a drainon és a Gate vezérli és a sourcen megy ki az erősített jel. Ez milyen kapcsolás, ilyet nem találok sehol sem.
Konkrétam arra lennék kíváncsi, hogy a gate feszültsége vezérli a kimenő áram nagyságát? Tehát az adatlap szerint 2-4V a nyitási fesz, utánna pedig 7-10V on éri el a fet a 12 A , IRFP9240 es fetről van szó. Tehát azt szerteném megtudni, hogy úgy működik-e a dolog ahogy én elképzelem. A gate és a source között lévő fesz növelésével nő a kimeneit A is ? és a Ugs az egyen vagy váltófesz? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.: István
Így már érthető a kérdésed. A két FET váltakozó áramú szempontból párhuzamosan kapcsolt Source-követő. (Ezek az alapkapcsolások katód-követő, ill. emitter -követőnek felelnek meg.) A működése hasonló az általad leírthoz, annyi különbséggel, hogy a vezérlőfeszültségből kivonódik a kimenő jel, ezért ezek a fokozatok valamivel kisebb erősítést produkálnak 1-nél (tehát - feszültség szempontjából - "gyengítenek". A vezérlőjel váltakozófeszültség, aminek a nyugalmi áramot meghatározó komponense viszont egyenfeszültség.
Az áramról leírt gondolataid csak rövidzárra lennének érvényesek, a terhelőimpedancia a kimenő feszültséggel adja a kimenő áramot ( Ohm -törvény). A FET-nek ezt "tudnia kell".
Azt tudom,de a 3venti max 300mA,előerősítő kb 10mA,hangszóróvédő se sokal több,elkéne vinnie lazán elvileg.Valahol láttam ahol kittben lehet venni jókis 2relés hangszóróvédőt kit-et,de már eltűnt
Az urban féle hangszóróvédő az stereo vagy mono? Kár hgy nincs meg amit én néztem az stereo volt és tiszta jó kapcsolás.
Nah bocs a sok írásért megvan.Bővebben: Link utolsó előtti
Szia!
Sztereó.
Aham.Mind1 már megtaláltam amit először is szerettem volna,igaz nekem 17v váltó van a trafón ezmeg max 15-ről megy el de enyit még elvisel szerintem.Meg külön stab ic az előfoknak és a ventiknek.Szerintem elkéne beírnia,vagyis a 3 ventit egy 400mA-es kis adapter lazán vitte.Meg a ventik nem folyton mennének csak ha kell a hűtés
Hello!
Az lenne a kérdésem, hogy egz erösitö elöfokjába Ge tranzisztort rakhatok-e? (AC 187 , AC 188) (tudtom szerint ennek a nyitofesyültsége 0,4V) Elöre is köszönöm a segitséget István |
Bejelentkezés
Hirdetés |