Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tápegység készítése
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy 5V-os minimum 5A-es stabilizált tápegységet. Valaki tudna valami bevállt kapcsolást mutatni? Köszi és üdv.: Zoli
Az nincs megadva, de az lenne jó, ha egy sima egyenirányított, pufferelt feszültség megfelelne...
Az tök mindegy, hogy AC vagy DC, az a legkevesebb gond. mekkora fesz lehet? 5A-hez érdemes kapcsolóüzemet csinálni, az LM2678/2679 lehet alkalmas, egyszerű, működik, 8-40V közötti bemenőfesznél.
Értem, csak arra céloztam, hogy úgy választok trafót, hogy megfeleljen, így ez a rész nem gond.
Ahan, megtaláltam azt hiszem. Erre gondoltok: táp
Még annyit kérdeznék, hogy ez a 22uH tekercs elegendő?
Hestore Ez csak 3A-es de nem találtam sehol sem 5A-est... Köszi Zoli
Rossz pc-tápból bonthatsz nagyáramú porvas toroidokat,ezek induktivitása is megfelelő lenne.
Nem szeretnék offolni de megkérdezem h másoljam be ide amit írtam a kezdő kérdésekbe?
Köszi szépen a rajzot, igaz is, hogy így kissebb lesz a disszipáció, csak azt nem értem, hogy a rajzodon az egy csapolt transzformátor? Mert az a baj, hogy én olyat nem találtam csak olyat amihez az volt írva, hogy 2X24V vagy félreértelmeztem valamit? Én ezt úgy értelmezem, hogy 2 kivezetése van mind a kettő 24V-os és mind a kettő kb 10A-t bír el. Ezen a lapon van, TST250W/2X24V a tipusa.
Ja értem akkor a dupla tekercselést összekötöm és gyakorlatilag olyan lesz mintha egy nagy tekercs lenne rajta egy helyen magcsapolva igaz?
Átterveztem a tápon aszerint amit mondtál, valamint kicsit módosítottam a feszültségmérős részen, úgy hogy referenciafeszültségnek a proci 5V-os tápfeszét veszi majd és ehhez viszonyítva méri a feszültségosztóból kijövő feszültséget. Ezen kívül kihagytam még az eredetiből egy 12V-os stabot ami a ventillátoroknak kell, direkt nem akarom a kimenetre szánt IC-kről hajtani, mert ha azokkal történik valami kockáztatják a ventiket meg a procit is. A rajzon még mindig nincsenek rajta a ventik meg az NTC-k valamint a kapcsolók és biztosítékok sem...
Lenne viszont még 1-2 kérdésem, pl hogy ezek a 78xx és 79xx IC-k zárlatvédelemmel el vannak látva? Valamint elég lesz-e a hűtésükhöz mindegyikre egy-egy ilyen, vagy tegyek mondjuk ilyeneket hűtőbordaként. Valamint nem értem, hogy a 100nanos kondikat hova kéne tennem... Elnézést, hogy értetlenkedem, de még kezdő vagyok és azért merem ezeket megkérdezni, mert feltételezem, hogy mindenki így kezdte.
Áramvédelem az nincs bennük, de kiváló hőmérséklet védelme van. Ha nagy a kimeneti áram és/vagy nagy a be-kimenet közti feszültség, illetve kevés a hűtés, akkor leül a kimenet.
Köszönök minden segítséget befejeztem a rajzot, remélem ezen már nincs hiba, feldobtam mellékletként, megnéznétek, hogy ez így már elkészíthető állapotban van? Erre már rátettem, a kijelzőt, NTC-ket, ventiket is.
Hello!
Nekem azért vannak kételyeim a kapcsolással kapcsolatban. - Ez a két LM338 közötti áramkiegyenlítés bár szellemes, de nem működésképes. A két figyelő ellenállás, a tápfeszültségen van. Viszont a 741 bemenetei, nem lehetnek a tápfeszültség közelében (sem a plusz, sem a mínusz). Erre, pld. a Bifet-es bemenetű erősítők képesek pld. TL071. De a kimenettel is baj van. Ha a tápot leszabályozod 1,2V-ra, akkor a poti éppen rövidzárban van. Ez azt jelenti, hogy a az LM338 ADJ bemenetének a GND-n (mínusz tápon) kellene lenni. Az IC kimenete viszont nem tudja megközelíteni ezt az értéket, legfeljebb 1..2V közelségbe. Így a minimális kimeneti feszültség 2,2..3,2V lesz csak. Ezt a problémát el lehetne kerülni, ha a 741 negatív tápja nem a GND-re csatlakozna, hanem a -5V-ra. Csak annak tápfeszültsége már így is a határon van. - Az egyenirányító plusz és minusz kimenetének nem egyforma a terhelése. Tehát a pufferkondi a plusz oldalon kevés, míg a mínusz oldalon sok. (A plusz oldalt a három stabi terhelése, plusz az LM338-ok terhelik, míg a negatív oldalt csak a stabok.) (A nagyáramú vezetékezést is megfontoltan kell majd vezetni.) üdv! proli007
Szia! Azt a szabályozható részt innen lestem ki (Page 10, Figure 18), nem hiszem, hogy a gyári lapon rossz kapcsolás lenne, de kitudja, én még annyira nem értek az elektronikához, hogy bárkinek is ellent merjek mondani. A kondikat azokat pedig szerinted mekkorára kéne akkor tenni? Valójában nem akarok egyszerre csak egy eszközt üzemeltetni a tápról.
A nagyobbik probléma most viszont az, hogy én nekem be kell vonulnom a kollégiumba az iskola utolsó hetén keresztülrágni magam, és így nem tudok itt lenni a fórumon, legközelebb péntek este leszek a hobbielektronika.hu közelében. Elnézést...
Sziasztok. Ha van valakinek egy használható ötlete az alábbi probléma megoldására kérem írja meg.
A problémát a lehető leg egyszerübben (bóltba megveszem, ha lehet olcsón) szeretném megoldani. A probléma: Adott 4 eszköz mejek az alábbi feszültségen üzemelnek (+-5% megengedett legnagyobb eltéréssel) 12V-1,5A;12V-1,5A;12V-1,5A;12V-0,5A Ezeket elsősorban 2 12,Voltos 17 Ah akkumulátorrol szeretném üzemeltetni, de lehetőséget szeretnék teremteni arra is , ha van a közelben 220V akkor arról üzemeljenek egy fali ajzat használatával. Ha esetleg ismertek ilyen eszközt, ami 220V ból 12Voltot csinál és levehető róla az alábbi Amper mennyiség kérem irjátok meg. Problémám lenne még, hogy az akkumulátorok nem pont 12 voltot adnak, ezt mivel lehetne kordában tartani. Kerestem feszültség átalakítót de sajnos csak 1,5 Ameperig találtam. Ráadásul forró fejüt. Ez ügyben valakinek ajánlata? Előre is köszönök minden segitséget.
Mindent egyidejűleg akarsz üzemeltetni? Mert ahhoz a 17Ah-ás aksi eléggé karcsú!
Tüzetesebben meg kellene vizslatni a készülékeket, hogy akkumulátoros táplálásra gondoltak-e? Mert akkor min. 14,4V-al kell számolni, ezt el kell hogy viseljék. Egyébként pedig egy 230V/12V-os kapcsolóüzemű táp kell neked, ami legalább 5A-t képes leadni. Van ilyen készen (pl Mean-Well),8-10 rugóért. Ha magad készítenéd, akkor PC-táppal is meg lehet oldani, csak a táp szabályzását át kell tenni a 12V-os ágra, hogy azt tartsa stabilan.
Sziasztok!
Elnézést kérek, csak most tudtam újra a téma felé nézni, de közben találtam valamit a rádiamatőrök kézkönyvében: "Példa a Garetz-egyenirányító alkatelemeinek meghatározására" C = 0,2*(I_ki/U_b*f_b) ahol az U_b a búgófeszültség (0,05*U_ki) és az f_b a búgófeszültség (2*f_be) Ezalapján felülre minimum 16000µF -os kondi kell, ergo bekötök párhuzamosan kettő 10000-eset mert azokból van, lentre a negatív oldalra pedig ennek a tizede kell ugyanis ott a negatív stabok úgyis csak 1A-t bírnak el. Tehát oda meg veszek egy 2200µF-osat. Szerintetek ez így jó lesz? A szabályozható résszel kapcsolatba, meg kérdezősködtem még ismerősöknél, azt mondták szerintük ok, most akkor már nem tudom. Megépíteném egy próbapanelen de nincs akkora tápom ami akkora feszültséget ki tudna adni.
Így van. Annyit tennék hozzá, hogy a trafó szekunder váltófeszültségének kell kb 2V-tal nagyobbnak lennie, mint a stabilizátor megkívánt kimenőfesze. Ha ez nem teljesül, akkor nem segít a sokezer uF, mert a teljes terhelésnél a DC-n "ülő" brumm átmegy a stab-on, csipkés lesz - szkóppal nézve - a kimenőszint.
Ezt multiméterrel mérve sokan megszívják, mert azzal belemérjük a brummszint kb felét és ezzel úgy tűnhet, hogy megkapja a stab. a min. 2V-tal nagyobb bemenőfeszt...
Rendben, mindenképpen megfogadom ezeket a tanácsokat, mostmár tényleg csak azért izgulok, hogy a szabályozható rész működne-e, valamint, hogy a nyákon azt hogyan oldom meg, hogy amperek férjenek át rajta, mert gondolom nem lesz elég egy-egy hajszálvékony ér az alkatrészek között.
Általános irányelv, hogy 1A terhelés 1000mikró a kondi!
Lehet több de az csak igen nagy hirtelen (impulzus) terhelés esetén szükséges. Állandó terhelés mellett elég az általános szabály is! Ha az egyenirányító után stabilizátor is van akkor annak a brum elnyomása sokkal nagyobb egy 16000mikrós kondinál!
picitomi kérdezi
Idézet: „Szia. Egy egyenáramú tápegységet szeretnék építeni aminek a végén 9 volt jön le és csöves egyenirányítású. Nem vagyok nagyon otthon az ilyen dolgokban, de azért sok mindent összeraktam már, de ennek nem tudom hogyan kezdjek neki. Gitár effect pedálok táplálására szeretném használni, úgy hogy kb 4-5 pedált tudjon kiszolgálni. Tudom hogy ezek a csövek sokkal magasabb feszen mennek, de hátha megoldható valahogyan, nem tudom. A segítségért előre is nagyon hálás vagyok.” A csövek sajnos magas anódfeszültséget kérnek a működésükhöz, ajánlom, hogy ha komolyan akarsz egyszer foglalkozni velük, akkor nézz utána a működésüknek, vagy menj gimnáziumba, tizedikben megtanulod a TERMIKUS EMISSZIÓT, ami az egésznek az alapja. A tápegységhez kelleni fog egy 12V-os hálózati transzformátor. 10-20W(VA) bőven elég lesz az 5 pedálodnak. Legyen inkább 20W, tuti nem lesz leterhelve. Kelleni fog egy egyenirányító híd, amit vagy készen veszel, vagy 4 diódából összeraksz. Kell még egy nagyjából 1000-2000µF-os pufferkondenzátor. Egy 100nF-os szűrőkondi, meg esetleg egy 1µF-os tantál elektrolitkondenzátor, illetve egy 7809-es stabilizátor IC.
Köszönöm de gratz híddal ezt a változatot már én is megépítettem. Csövek terén tényleg nem vagyok otthon, talán majd egyszer, de csak e miatt még egyszer a gimibe nem mennék vissza, így az egyetem utolsó éve előtt.
De azért tényleg köszönöm.
A rajz rossz!!! Javítom!!!
Bővebben: Link itt megtanulhatod az alapokat, én is innen vettem! További jó forrasztgatást!
köbzoli: most pl. ez van a végfokommal de majd csak beszerzem az alkatrészeket....
Nagyon szépen köszönöm. El fogom olvasni.
További minden jót!
Sziasztok!
Szeretnék segítséget vagy esetleg rajzot kérni egy Tápegység építéséhez. Lényege a következő: Betáp 24 V Kimenet 0-24-ig szabályozható de nem potméterrel hanem egy 0-10 voltig terjedő vezérlőfeszültséggel lenne Ha lehet akkor stabilan adja le a feszültséget a kimeneten persze ha nem változik a vezérlőfesz. Terhelhetősége 2 A de nembaj ha több. Előre is köszönöm a segítséget.
24V-os nyers feszültséggel nem lehet 0-24V ig szabályozható tápegységet csinálni.***
Esetleg ez a trafód terheletlen szekunder feszültsége? A pufferen ~3V -tal nagyobb feszültség kell, mint amit a kimeneten maximálisan szeretnél. ( Vannak kisebb drop-pal üzemelő stabilizátorok is, de legalább 500mV azoknak is kell) Esetleg DC-DC konverterrel is megoldhatod, de ott sem elég a 24V, ráadásul a nulla voltig leszabályozás is bonyolítja. ***Hazudtam, de nem nagyot! |
Bejelentkezés
Hirdetés |