Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   14 / 200
(#) proli007 válasza moha21 hozzászólására (») Aug 20, 2009 /

Hello!
- Igen, 5V de az a készenléti tápról származik, amit a táp általában nem figyel.
- A hatástalanítás, általában erősen kapcsolás függő. Van ahol LM339 van, van ahol tranyók, van ahol vegyesen, és van ahol maga a PWM controllerbe van beintegrálva (ez utóbbi a legnehezebb kérdés mert előttem nem egészen ismert a belső működés logikája). Ha TL494 van benne, akkor ott a Dade-Time bemenetre kötik a komparátorok kimenetét. Ezt lehet lekötni, vagy a komparátorokat "becsapni". De minden esetre a 4. lábra menő RC tagot, nem érdemes hatástalanítani (mondjuk a GND-re zárással) mert bekapcsoláskor ez végzi a táp lágy indítását. Azaz, hogy ne maximális kitöltéssel induljon a táp, mer esetleg a kapcsoló tranyók besértődnek.
üdv! proli007
(#) karpi válasza szilva hozzászólására (») Aug 20, 2009 /

Tehat ha jol ertem a lerirasokbol , jo lenne szejjelszedni a transzoformatort es attekerni .

Ha olyan hogy 5V+7V -os telercs van sorba akkor gondolom nem lesz induktivitas valtozas ha a 7V-os reszt is tobb huzallal tekerem tovabb. Es ugyanez a minusz resznek.

A tobbi mar nem lenne olyan problema.

Ha a Graetz nagyobb aramu akkor lehet a szurokondi is nagyobb es mar nem kene megjelenjen a kimeneten a 100Hz .

Azonkivul jo lenne nem a ventilatortol fuggni.
A PC tapomba amivel mukodok most nem is kell ventilator , haromszor dragabb volt de problema nelkul viszi a PC-t .Van ventilator is benne de nagyon lassan forog .Nem hallatszik egyaltalan,Fel meterre tolle veszek fel mikrofonnal akusztikus gitart .

.A masik PC -ben duborognek a ventilatorok.Ha lealnak kieghet a PC , egy haverome szetegett .

Szoval erositohoz jo lenne ha ventilator nelkul birja a terhelest.
(#) LaciSupreme hozzászólása Aug 21, 2009 /

Sziasztok!

A cikk szerinti átalakításhoz: szimmetrikus tápot próbálok csinálni, de az áramkorlátnál gondokba ütköztem.

Amire eddig jutottam, ide lerajzoltam.
Ennél jobb nem jut az eszembe, amivel áramkorlátot lehetne állítani mindkét ágra teljesen egyformán.
Nagyobb feszültségű segédtápra is gondoltam, de problémás, nincs is, jobb lenne abból megoldani, ami van.

Ha esetleg valaki tudna valami jobbat mondani, ami nem PIC-es, hanem összerakható könnyen, azt megköszönném.
Természetesen fesz. szabályozható a táp, a razon feltüntetett "12 V" az ág megnevezése csak.
(#) buburobi hozzászólása Aug 24, 2009 /

Sziasztok!
Lenne néhány érdekes kérdésem a pc-táp átalakítással kapcsolatban. Dióhélyban: 2db quad 405-öt szeretnék üzemeltetni róla (gondolom nem kell bemutatni senkinek) és mivel az eredeti trafóval csak kb. +-26v-ot sikerült kicsikarnom, így az áttekercselésre gondoltam. Mégpedig olyan formában, hogy 2db egyforma trafó lebontásából kinyert vasmagok "E" elemeit egybefordítva használom fel. A kérdésem az lenne, hogy az ötletem használható-e és ha igen akkor a primer tekercs menetszámát és huzalátmérőjét kell változtatni? És a szekundert kb hogy változtassam(huzalátmérő és menetszám)?
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Aug 24, 2009 /

üdv
Használható az elképzelésed,nemszügséges változtatni a huzal vastagságát a primérnél,arra ügyelj,hogy ugyanannyi tekerést tegyél rá amennyi volt,a szekundér oldalra pedig én 1mm átméröjü huzalt ajánlok,ebböl 3 szálat egybefonva és ebböl készitessz 2 x 10 tekerést,meglessz a stabil +-37 volt,a kimeneten ha méred majd 48 volt körül fog mutatni ezért ajánlatos beiktatni egy 1k5 5 wattos ellenálást a föld és a két tápág közzé müterhelés céljábol,igy a kimeneti feszültség bestabilizálodik +-37 voltra.Ez már nálam jól bevált.Ettöl nagyobb feszültségre még nemalakitottam át pc tápot de tervezgetem.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

Üdv!
Köszi szépen. Mivel a quad-ot kb +-50v-ról szeretném hajtani ígykénytelen leszek megpróbálni. A kisérleti darab az 115w-os régi 386-os táp, minel a 230w-osat nem akarom kisérletezéssel tönkretenni, de nem tudom, hogy mit fog szólni 2 quad-hoz védelemmel és előfokkal... Mondjuk azthiszem 2sc2625 van benne. Szóval ha nem akarok huzaltfonogatni akkor kb 2,5-3-as kell és kb 12-13 menet. Az előző hozzászólásomban említett két "egyforma" Trafó mégem volt egyforma. Ez egyiken a primer 23+22 a másikon 22+21 menet volt. az eredetit egyenlőre nem akartam szétszedni de ezel szerint nem ártana... vagy használjam a nagyobb menetszámút? És lehet, hogy h***eséget kérdezek, de a táp többi részénel nem kell hagyni tápot? pl a 494-nek? bevallom azt nem néztem meg, hogy az miről megy.
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Aug 25, 2009 /

üdv
Használd a 23+22 primér tekercseset,nekem is olyan vált be.A TL494 a +12 voltos kimenetröl kapja a tápot,de ez nemokoz problémát,mikor kész az új tekercsed az egyik kimenetét persze egyenirányitás után rákötöd a néhai 12 voltos kimenetre,igy fog tápot kapni a 494 ic,ott van egy zener dióda úgyhogy nemkell agódni a magasabb feszültség miatt,az ic nek nemesik baja,ha mindennel végeztél,nefelejtkezz el a túláram védelemröl sem,mivel hogy az kiiktatódik az ujtekercsek alkalmazásával,és semmikép sem zárd rövidre a kimeneteket még egy fél másodpercre sem,mert leég az a tranzisztor amit ha a hütéssel magad felé forditassz a jobb oldalon lessz,tapasztalatok ,ezt ne próbálgasd,az áramvédelemröl majd ha szügséged lessz rá irok.Ja meg a drótokat inkább fonjad,sokkal elönyösebb,nagyobb teljesitmény,mivel magas frekiröl van szó,jobb mint egyetlen vastagabb drót,kissebb lessz a trafó vagyis a tekercs belsö ellenállása és ezzel a veszteség is.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 26, 2009 /

Üdv!
Nagyon szépen köszönöm. Az áramvédelem lehet, hogy egy hónap mulva jön csak szóbe mert a munkám miatt nagyon kevés a szabadidőm. A drótfonástól azért félek mert már póruljártam egyszet vele. Mondjuk az egy 400w-os E I magos trafó volt... Próba szerencse. Szerinted a 230w-os táp fogja bírni a quadokat? Pufferkondinak mekkorát ajánlanál? (tudom, a magas frekvencia miatt gyorsabban töltődik fel és elég néhány 1000 mikró) Köszi mégegyszer.
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Szerintem jó azért az a 10 000 mikrofarrad,hogy legyen elég tartalékja a tápodnak,de az maximálisan elegendö.Ha áttekercselted a trafót akkor még ajánlom az egyenirányitó diódákat is cserélni valami erösebbre,legyenek legalább 20 ampérig,és 600 volt maximális értéküek,persze schotkio gyors diódákat használj.No meg attol neijedj meg,hogy esetleg méred a trafó kimenetein a váltóáramot multiméterrel és nemfog mutatni semmit vagy értelmetlen számok fognak fel le járkálni a displayen ,a magas freki miatt a multiméterek többsége nemképes ezt mérni,csak egyenirányitás és pufferelés után.A drótfonogatással lessz a legkevesebb bajod,ezt elhiheted nekem,én ugycsinálom,hogy fogok egy 60 as szöget aminek a fejesvégét behajlitom és a másik végét beleteszem egy szabájozhatós akumlátoros fúróba.Megfogom a drótot,ebben az esetben mind a 3 szálat és a végét kézzel összefonjuk,belefüzzük a fúróban levö szög behajlitott végébe.A drót másik végeit pedig rögzitsük valami stabil helyre,ugy hogy a drótokat megtudjuk fesziteni,megfeszitsük és a fúróval lassan összetekerjük a kivánt feszességre,de ne túl szorosra mert akkor sérül a lakk réteg.Ennél a ferites trafónál nemlessz gond mivel csak pár tekerésnyi drót kell,ami nemigényel nagy kiszámitást,böven elég lessz 3 m hosszú drót 3 szálban.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Értem. Köszi.
(#) philips100 hozzászólása Aug 27, 2009 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.Átalakítottam egy 300W-os ATX tápot +-35 voltosra.Átalakítottam a vezérlést,áttekertem a trafót.A gondom az,hogy kb 10-ből egyszer elindul a táp akkor is ha csak a 220 voltos kapcsolót kapcsolom be.Alapban a TL494 nem kap feszültséget a segédtápról csak ha PS on funkcióval bekapcsolom.
Ötlet mit ellenőrizzek?
(#) lidi válasza philips100 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Nem vagyok táp guru, de nem jó megoldás neked az ha a PS ON -t fixre bekötöd ?
(#) LaciSupreme válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Heló!
Nekem szükségem lenne áramkorlátra.
Ha van kedved, kérlek írj róla!
+/- 20-30 Voltra, még nem tudom. Szabályozható lenne jó.
Köszi, Laci.
(#) helektro hozzászólása Aug 28, 2009 /

Most tervezem én is egy ATX-es táp átalakítását és ezzel kapcsolatban kezdésnek lenne néhány kérdésem:
- PS ON-ra 5V-tot, vagy 0V-ot kell kapcsolni? Van ahol ezt írják, van ahol azt...
- a PowerGood-ra mit kell rakni? Gondolom ide is kell vmi, hogy ne tiltson le és nem elég a PS ON-nal bekapcsolni.

Még csak kinyitottam a dobozt, de van benne egy LM339-es ic is. Gondolom ez figyeli a túláram védelmet, meg a túlfeszt. Ezt egy az egyben kidobhatom?
Tud vki egy olyan kapcsolási rajzot, amin van egy ilyen LM339-es ic. Leglább megnézném, hogy miket csinál. Nem akarnám az egész táp kapcsolását feltérképezni...
(#) Dj TSM válasza LaciSupreme hozzászólására (») Aug 28, 2009 / 3

üdv
Fontos azt is tudni,hogy milyen ic vezérli a tápot.Nekem TL494 vagy KA7500,mind kettö ugyanaz.Az áramvédelemröl annyit,hogy valamivel figyelni kell egy bizonyos ponton áthaladó áram szintet,én ezt egy kis trafóval oldottam meg,egy 3cm átméröjü ferit gyürüre feltekertem 2mm drótból 5 tekerést,ez a primér,szekundérnek pedig 0,8mm drótbol 20 tekerést.Ennek a trafónak a primérjén keresztül kapja a fötrefó a tápját,ha a kimeneteket rövidrezárjuk ebben a trafóban indukálódik egy bizonyos feszültség amit egyenirányitás és filterezés után bevezetünk az ic 4 es lábára,mint köztudott ha arra a lábra 2,5 voltnál nagyobb feszt kapcsolunk azzonnal leál a táp üzemeltetése,a pwm jel leesik 0 százalékra és megszünik a tranzisztorok kivezérlése.A nehézség a feszültség nagyságának a beálitásában rejlik,ezért trimért alkalmaztam,elöször beálitottam ugy hogy a trimer teljes feszültséget átengedje,ilyenkor nemüzemel a táp,ekkor elkezdtem visszafele tekerni a trimert lassan egészen addig mig a táp el nem kezd müködni,ekkor 2,45 tized voltot mérek a 4 es lábon,ezután ha terhelést teszek a tápra azzonnal lekapcsol,ekkor foguk a trimert és a 4 es lábon lévö feszt leveszük teljesen 1,5 voltra,ekkor már a táp használható probléma mentesen,de ha rövidrezárom akkor azonnal a feszültség felmegy 2,5 volt felé és nemég ki a tranzisztor pár ami kapcsolgatja a fö trafót.Elég babra munka de nekem igy jolmüködik viszont most tervezek egy tranzisztoros megoldást a feszültség stabilizálására.Ha elkészül teszekfel kapcsolást róla.
(#) LaciSupreme válasza helektro hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

PS-ON (zöld) : földre kell tenni (fekete)
TL494-et kell buherálni.
Ezt olvastad már?

Ez nem rossz ötlet, eszembe sem jutott volna, köszi.

Viszont én olyanra gondoltam, amivel szabályozható a kimeneten mondjuk egy sönttel.

De tetszik ez a megoldás. Egyszerű és elég biztos védelmet nyújt szerintem.
Valószínű, hogy ez lesz, és látom, működőképes is nálad.

TL494=KA7500 ?
Ugyan olyan a lábkiosztása?
Mert amiket találtam hirdetésben 300-400 Wattosak, egyikben sem TL494 volt. Ezt csak 230-ban láttam.
(#) Dj TSM válasza LaciSupreme hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

A lábkiosztás ugyan az és még van vagy két tipusú ic amiben ugyan az a kapcsolás található UTC51494.Igy hirtelen nemtudom az elsö betüit de azoknak is 494 a végük.Csináltam én egy gyorsabb megoldással is müködö védelmet egy hasonló tekercsel emire több drótot tekertem rá és ha rövidzár volt akkor egy relét húzott meg a tekercsben indukálódott feszültség.Ekkor én azt a tekercset a kimenetre tettem,nem a tarfó elé és a kimenetet kapcsoltam vele,de kapcsolhatunk vele bármit,rajtunk és a fantáziánkon múlik,lehetöség van sok.Az ujabb tipusú tápokban már más ic k használatosak mint pl...-KA3511 vagy SG3525,ezeket eddig még nemsok sikerrel játszottam ki.A feszültséget nemgond növelni meg áttekerni a trafót,ez mind egyszerü pedig mindenki ettöl fél.Az igazi feladat egy biztos védelem megépitése.

Fel se merült nálam, hogy trafóval oldjam meg, pedig szimpatikusabb így, mint melegedő söntökkel szenvedni.
A fontos, hogy működjön, egy tápban már elégettem a bemeneti résznél a FET-eket.
A két pólus összeért a bordán, egyből megsütötte. Ennyit az üvegcsöves biztosítékról..

Ezek szeirint marad a 230 Wattos táp. Vagy valami jobb minőségű, erősebb Delta, vagy .. amiben még TL494 van.

Áttekeréstől én is tartok, de teszek egy próbát, nem árt a plusz fesz.

Kimenet nem tiszta nekem. Ugye ha rövidre van zárva, akkor max megrúgja a relét (az meg visszírúg, ki tudja mit okoz), hisz egyen fesz van ott.
Vagy te a trafó kimenetére kötötted, ahol még nincs egyenirányítva?
(#) helektro válasza LaciSupreme hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Azt olvastam, de ott egy AT-s tápról van szó.
TL494 buherálása megvan, azt értem.
De akkor minek van a PowerGood? Egyelőre csak el akarnám indítani, hogy működőképes-e a táp? Ezért érdekelt, hogy a PowerGood mire kell. Gondolom ezen jelzi az alaplap, ha a megfelelő feszültségek rendelkezésre állnak. De hogy jelzi? Ezt is 0-ra kell húzni?
(#) vision61 válasza helektro hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Nem a 0-ra, hanem a +5 V-ra kell kötni.
De sok tápnál már a tápon belül össze van kötve.
(#) helektro válasza vision61 hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Köszi. Na akkor este kipróbálom.
(#) szilva válasza vision61 hozzászólására (») Aug 28, 2009 / 1

A powergood nem bemenet, hanem kimenet. Nem kell sehová sem kötni! A táp jelzi ezen, ha a feszültségkimenetek az előírt tartományokon belüliek. Gondolom, hogy ahol felhasználja a PC, ott a reset-áramkörnél teszi ezt, pl. bekapcsoláskor csak akkor hagyja elindulni a gépet, ha a tápfeszültségek normál szintre beálltak.
(#) helektro válasza szilva hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Kimenet? Na ezt jó tudni. Köszi.
Akkor csak a PS ON-ra kell 0 és akkor ezek szerint szólnia kell.
(#) szilva válasza helektro hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Igen, PSON a GND-re és mennie kell. Ahhoz, hogy a szabályozás normálisan tudjon működni és a kimeneti feszültségek jók legyenek, a +5V-ra és a +12V-ra kell általában tenni terhelést. Én egy régi, rossz vinyót szoktam erre használni, ha csak hirtelen mérni kell egy tápot.

Próbáltam már a kimenetre kötni a trafót úgy,hogy a + ág keresztülmegy a primér tekercsen és úgy a terhelésbe,a relé pedig a terhelés és a + közt szakit meg.Mikor rövidrezárod akkor gyorsan kattog a relé,de arra elegendö hogy nemég ki semmi.De a relének ugyanugy egyenirányitottam a feszt.

Próbálgatom majd, mi a jó. Amint szerzek egy tápot.
Köszi!

Sok sikert a kisérletekhez,ösülök hogy segithettem.
(#) buburobi válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Üdv!
Széttúrtam az átalakításra vá
ró tápot és IR3M02 (ami állítólag megegyezik a 494-el) és LM339N (komparátor) van benne. Az IR3M02 vek ugyanazt kell tennem mint a 494-el de az LM339N el mit csináljak? Olvastam már olyat, hogy ki kell szedni az összes alkatrészével eggyütt. És c4106 a kapcsolótranyók tipusa, amiket lehet, hogy kicserélek 2SC2625-re. Te mit javasolsz?
(#) Dj TSM válasza buburobi hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

A komparátor rendben van,nemkell vele foglalkozni,de most hogy olyan a komparátorod benne tudok egy nagyonjó bekötést adni rá ami müködö túláram védelmet eredményez.Pont ma próbálgatom.Itt a kapcsolás,bár még csak papiron de müködik.A trafót ugyanúgy kell bekötni mint az elözöekben leirtaknál,ennek jobb a tulajdonsága mivel bekapcsoláskor lágyan inditja a tápot és gyorsabban reagál mint az elözö.Tegnap este kisérletezgettem és a másik megoldásommal az volt a baj,hogy mikor tulterhelés volt a feszültség leesett ugyan teljesen 3 voltra de az áramerösség nem,addig csak 2ohmos teljesitménnyellenálással próbáltam rövidrezárni és annál jólmüködött,de gondoltam egyet és megpróbáltam teljesen rövidrezárni,az eredmény meglepett,nagy durranás és nem a tranzisztorok löttek hanem a 220as oldalon lévö egyenirányitó dióda meg a biztositék,de az is csak utána,meg a szobám hálózati biztositéka ami 16 ampéros.Gondolom jó sok ampérra lehetett akor képes a táp.Ma reggel rendbehoztam a hibákat és összeraktam az ujabb elméletemet,ez jobban bevált,de csak 1 ohmos ellenálással mertem rövidrezárni.Annál már lekapcsol,viszont 2,5 ohmnál még normálisan megy,ez már elegendö egy nagyobb méretü erösitö ellátására is.
Következő: »»   14 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem