Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   13 / 200
(#) Medve válasza proli007 hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Hello Proli!
A kisfesz féle ACORP táppal kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy mi a szerepe a jobb oldalán lévő optocsatoló-fesz komparátor-osztó kombinációnak?
(#) ha1drp válasza szilva hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

A sok lehetséges megoldás közül az egyik:
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza szilva hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Hello!
Teljesen egyetértek. Van olyan IC-ket, amibe beintegrálták tulajdonképpen a TL494-et és az LM339 áramköreit is. (Nem is egészen értettem a blokkvázlatot amit közöltek, de lehet részükről kissé szándékos volt a köd.) Minden esetre a tervező logikáját is ismerni kellene, hogy mit szeretett volna figyelni. Minden esetre, ha tényleg proci van ebben, akkor kissé túlzásnak tartom a külső elemek sokaságát. Inkább analóg áramköröket gyanítok belül.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza Medve hozzászólására (») Aug 3, 2009 /

Hello!
Úgy látom az, csak a Flyback segédtáp visszaszabályozására szolgál.
Amúgy ez a rajz, "kissé" hiányos, és hibás is. A baloldalon lévő CP431 áramköre szinte semmit nem csinál. Azt elnézte, aki ki rajzolta.
üdv! proli007
(#) Sebi válasza EcoPityu hozzászólására (») Aug 9, 2009 /

Nem egészen így van... Az öregebbek tudják, hogy a RÉGI AT,XT tápoknál a TL494 feszültségét egyszerű 110/15...18V-os 50Hz-es trafóval oldották meg, amelynek primerje az elkók közös pontja és az egyik bejövő hálózati ágra volt kötve. Így tudta a 110/220 átkapcsolást is.
Amarton barátunk ilyennel találkozhatott, ezeket tényleg megkaphatjuk 2-300HUF-ért.

A két kapcsolótranyó bázisában a soros ellenálláson kívül nem találunk mást, csak a trafót, elmaradnak azok az R-C tagok, amitől - a trafó nélküli újabbak - bekapcsoláskor (és leoldott állapotban) maguktól "ciceregnek", így állítva elő az IC tápfeszét.

Ha már belekezdtem, azt is leírom, hogy a túláram védelmet biztosító kis trafó (sokszor ferritgyűrűn átbújtatott kondiláb - mint primer) szekunderéről lejövő fesz egyszerű szabályozhatóvá tételével megoldható (pl egy akkutöltő alkalmazásnál) az áramgenerátoros mód is - sönt nélkül.
(#) szilva válasza Sebi hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

El tudom képzelni, hogy létezett ilyen megoldás is, de az tényleg valamikor a legeslegelején lehetett, mert én 1990 körültől találkozok PC-s tápokkal, és azokban már egyikben sem láttam 50Hz-es trafót. Még az XT-kben sem.

Mostanság volt, hogy bontókban 99 Ft-ért láttam AT-s tápokat, ezek elvileg működőképesek, régebbi, bontott ATX-eket lehet olyan 300 körül venni. Én a tavalyi év folyamán elég sok hibás, 200-300W-os, viszonylag "új" tápot vettem, darabját 50-100 Ft-ért. Általában 2-ből lehet egy jót csinálni, de legrosszabb esetben is 300 Ft (plusz egy kis szabadidő rááldozása) körül lesz egy használható tápegysége az embernek. Amit aztán vagy átalakít, vagy használ egy régebbi PC-ben eredeti formában.
(#) Sick-Bastard hozzászólása Aug 14, 2009 /

Üdv!
Nagy lendületemben lehet valamit elnéztem...
AT-s PC táp átalakítása szimmetrikus feszültségű labortápnak című cikkben olvasottak alapján át akartam, egy régebbi, használaton kívüli, PC-tápot alakítani, hogy az épülő hangrendszeremet meghajtsam vele. Most esett le, hogy ha ki is cserélem a negatív ág diódáit, hogy több ampert nyerjek, a tápból azon ágán, így is csak +/-12Vos tápfeszültséget kapok és nem +/-24V... Stimmel? Szóval benéztem...

SB
(#) Dj TSM válasza Sick-Bastard hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

üdv
Abbol a tápból tudsz simán kihozni +-29 voltot is,vagy komojabb átalakitással akár +-47 voltot is,csak nefelejtkezzünk el azokról a puffer kondikrol sem amik a kimeneteken vannak.Ja meg ha erösitöt akarsz hajtani vele javaslom forraszd ki azt a szürötekercset is ami egy kis ferit magra van feltekerve a kimeneteken,csak kösd át egy rövid dróttal.
(#) moha21 hozzászólása Aug 16, 2009 /

Üdv mindenkinek! Kérdésem a következő lenne:
ATX-es tápot, hogyan lehet bekapcsolni úgy, hogy a szagatott és letranszformált áramot szeretném használni. Mer ugye ilyenkor nem működik a gnd+zöld kábel kombó. Előre is köszönöm a segítséget!!
(#) proli007 válasza moha21 hozzászólására (») Aug 16, 2009 /

Hello!
A zöld vezeték áramköre, a készenléti segédtápról megy, tehát akkor is működik, mikor a főtáp áll. (esetleg a feszültségfigyelő áramkört kell hatástalanítani, ha egyenfeszültségek nincsenek csak váltó)
üdv! proli007
(#) szilva válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Mit értesz "komolyabb átalakítás" alatt?
(#) Dj TSM válasza szilva hozzászólására (») Aug 17, 2009 / 1

üdv
Komojabb átalakitás például,átkell tekerni a trafót,ki kell iktatni a védelmi rendszert ami a kimeneti feszeket figyeli és épiteni egy új túláram védelmet bele,erösebb diódákat tenni és nagyobb 50 voltot elviselö puffer kondikat a kimenetre.Mindez megoldható,nekem sikerült.Persze fontos hogy a tápot vagy TL494 vagy KA7500 vezérelje,más esetekben ez nehezebb feladat.De ennél a két ic nél garantált a siker.
(#) szilva válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Najó, de ha már a trafót áttekeri az ember, ami a lelke az egésznek, annyi erővel majdnem egy új tápot is lehet építeni...
(#) J-O-E hozzászólása Aug 17, 2009 /

Bocs hogy még egyszer ugyanazt kérdezem de ATX-es tápból is lehet +/- 29V tápot készíteni. Kérdés a következő tudok 420W-os hibátlan tápokat nagyon jó áron de nekem végfok IC-hez stb. 2x30v 2x50v körüli 300w-400w os táp kell megodható? Mert ha igen feltaláltuk a Spanyol viaszt. Kapcsoló üzemű tápot értem hogy működik de javítani nem tudom, ha lát valaki fantáziát benne küldök képet a táp panelról hátha lesz belőle habverő.
(#) karpi válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Ha beirod az "Address" -be azt hogy hobbielektronika.hu aztan rakattintasz a "Go" gombra megjekenik a HE fooldala .

Ott irja jogy " Cikkek" .

AT-s PC táp átalakítása szimmetrikus feszültségű labortápnak ť ........ click.....->

Es ott a cikk!

AT-s PC táp átalakítása szimmetrikus feszültségű labortápnak
Szerző: Amarton, idő: Jún 26, 2009, Olvasva: 5222

Nagyon jo kis cikk.

Egyetlen kerdeses dolog hogy elegge nagyatmeretu e a 12 V-os resz tekercs huzal? hogy abbol huzamossan lehessen 1-3A-t fogyasztani tulmelegedes nelkul .
(#) Dj TSM válasza szilva hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Lehet ujat is épiteni,de miértelme ha ven egy rakás kihasználatlan tápod otthon és nemtudsz velük mitkezdeni,megéri némi átalakitással kapsz egy megbizható stabil tápforrást ami erösitö táplálásra kifejezetten nagyon jó.Mégpedig mert magas frekvencián müködnek 100-150khz n.Ez pedig aztjelenti hogy rosszulszürt kimenetifesz mellett sem fog az erösitö gerjedni ilyen táppal,mivel az emberifül ilyen magas frekit már nemigazán észlel.Másik érv hogy ne épitsünk ujat,egyszerü egy meglévö dolgot átalakitani mint a semmiböl valamit épiteni.De ez nézöpont kérdése.
(#) Dj TSM válasza karpi hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

üdv
Hát a válaszom nem,nem elég vastag,általában 0,8mm drót 3 szálban összefonva az 5 voltig és onnan ugyan ez a tekercs fojtatódik egy szálban a 12 voltnak.de azt a 3-4 ampert jólelviseli,elegendö a gyári ventilátor hozzá de ettöl feljebb nagyon elkezd füteni,viszont ez függ attol is,hogy hány vattos táprol van szó,én egy 200wattosra gondolok,már egy 500wattos tápnak a 12 voltos ágára 20 ampéros maximális terhelhetöséget adnak meg,ami szerintem nagyon jó,de ezeket a tápokat nagyonnehéz átalakitani mivel minden egy vezérló ic be van zsúfolva és minden feszt külön ellenöriz.Nincs kivülálló komparátor vagy tranzisztor tag.
(#) J-O-E válasza karpi hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Kösz az oktatást, a cikk végigolvasása sem segített abban amit én kérdeztem és természetesen elöbb a cikket olvastam ami nagyon jó, és click..... sőt amit te irtál az sem túl sokat segített de azért valamit ..klick..
(#) karpi válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Szerintem ezek az Amper ertekek csak pillanatnyi csucsok amit ki kel birjon mig pld. a kondik feltoltodnek , bagy egy motor hirtelen felgyorsul ezekbe az "uj" nagysebessegu CD-DVD -kbe .Vagy mas pillanatnyi nagy csucs fogyasztas.

Sehogy se nezem ki a 12 V-os agbol a 20 A-t .Az 240VA lenne nekem megfelelne egy erositohoz .Sot nekem csak ugy 70 W-os erositohoz. Ket tapegyseget hasznalva eppen jo lene.

Sajnos nem nagyon lehet szejelszedni a trafot ugy issze van ragasztva mert attekernem .Utanna meg valahogy beallitanam egy jo munkapontba ha az indukciovaltozas vacakolna.
(#) karpi válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

A cikben majdnem mindenrol szo esik .A felso mukodesi feszultseg hatarrol is .
De , ha valahonnan veszel egy erositotapnak valo transzformatort ( biztos lehet kapni keszen ) lehetne talan a masik trafo helyebe tenni .En ezt fogok keresni majd szabadsag letoltese utan .

Biztos kell mindenfele beallitas es "faragas" a kapcsolasba , eppen erre jo kiindulopont a kolegank altal feltett cikk .

Azran ott vannak a netten az IC-k adatlapjai az gyar altal ajanlott kapcsolasok is hozza .Azonkiviul meg talalsz mas forumon is kapcsolast es megoldasokat .
Evvel mar sokmindent megtudsz es ha ertesz egy kicsit a dolgokhoz nekifoghatsz atalakitani egy PC tapot , anyi voltosra amennyi kene.szukseg van.

En egy neoncsonek epitettem egy ilyen IC-vel egy kapcsolast egyetlen bajom az volt hogy a ferit gyuru vasmag nem mukodott jol a 100-200KHz-es frekvencian,Lejebb huztam a frekvenciat es mukodott.

A PC tap azert lenne kenyelmesebb megoldas mert a stabilizalas es a tularam/feszultseg vedelem ki van alakitva csaj utanna kell faragni es nem elorol kezdeni.

Kell hozza azert egy kis tapasztalat es legalabb egy oszciloszkop hogy lassad a hullamformakat a mukodes kozben hogy az uj tekercs miatt egy optimalis hullamformat be tudjad allitani "valahogy".
(#) szilva válasza karpi hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

250-300W-os, ATX tápokat alakítgattam át magamnak erre-arra.

Csináltam pl. +/-12V-os, de negatív ágon is jól terhelhető példányt 24V-os pákához. Ebben a -12V-os ágban mindössze az egyenirányítókat kötöttem át úgy, ahogy a +12V-os ágban is van gyárilag (2db, egyenként 3A-es, hengeres dióda), valamint a kimeneti LC tag tekercsét cseréltem mindkét ágban egyformára. Kicsit át kellett verni, hogy az 5V-os kimenet szintjével ne foglalkozzon, mert azon semmi terhelés nem volt, nem használtam.

Egy másik esetben a rossz és általam javíthatatlannak minősített (a készenléti trafó tekercsei szakadtak voltak) készenléti tápú ATX tápot alakítottam át AT jellegűvé, azaz a 230V bekapcsolásakor automatikusan indul, a 12V-os tekercsről lopok energiát a vezérlésnek. Ebben is meg lett csinálva a -12V-os kimenet nagyáramúra, és meg lett emelve a kimeneti feszültség 19V körülre. Tesztek alatt +/-20-21V kimeneti feszültség mellett mindkét ágon 3.3 ohm terheléssel (20V-nál ez 120W áganként, összesen 240W) gond nélkül működött. A kb. 1 órás próbaüzem alatt egyáltalán nem melegedett "kórosan", az eredeti ventillátoros hűtése tökéletesen elég volt.

Szkóppal nézve kb. 19V felett már a hálózati 50Hz "belelátszott" a kimenetbe, ezért a végleges beállításban 19V-ra visszavettem a kimeneti feszültséget. Most egy LM1876-tal felépített végfok megy róla, annak a teljesítményfelvételét röhögve adja le.
(#) J-O-E válasza szilva hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Köszönöm az infót és a segítséget. Tehát van remény van értelme ATX-es tápot átalakítani és a +/-19v környékére kalkulálhatok, 420w-os tápnál már meg lesz a 300w-os teljesítmény.
(#) bundyland hozzászólása Aug 19, 2009 /

Sziasztok!

Az érdekelne hogy valaki tekerte e már át a PC táp
trafójának a szekunder oldalát. Én szétszedtem egyet és
egyáltalán nem tünt bonyolúltnak az 5v os ág menetszáma 3 a 12 voltosé 7. Természetesen az 5 voltos ágé 3x van megtekerve a nagyobb áram miatt. És itt jön a kérdés.Egy táp mondjuk ha 200W os az nem azt jelenti hogy 12 volton kivehetek 16A-t. Ekkor gondoltam hogy
a 12 voltos menetszámot tekerem rá vagy vastagabb drótból vagy 3x ugyanabból. Csinált e már valaki ilyet
mert elsőre nem tűnik bonyolúlnak a 7 menet feltekerése.

Előre is köszi!
(#) Dj TSM válasza bundyland hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

üdv
Már valahol egy masik ijen témával foglalkozó oldalon leirtam és képeket is tettem fel arrol,hogy hogyan is csináltam.Tehát az 5 voltos tekercsek 3,5 tekerésböl állnak 3 szállal tekerve és ehez hozzájön még 4,5 tekerés 1mm es drótból a 12 voltnak,tehát az 5 voltal összevan kötve a 12 voltos tekercs,csak a 12 voltnak egy szál dróttal fojtatódik.Erdemes ezt ugy megoldani,hogy feltekersz a trafóra 2 x 1mm es drótból 3 szálat összefonva 8 menetszámmal.Mind ezt 2 x igy szimetrikus tápot kapsz,és 3mm cu drótot már lehet terhelni,ha pedig 2 x 10 tekerést teszel fel akkor simán tudol+-37 voltot kihozni a tápbol,de a trafón nemmarad más tekercs,csak a primér ami azelött is rajta volt és az új amit leirtam,a védelmet és a feszültség figyelöt átkell kötni az uj tekercsekre.Beiktatni egy trimert amivel betudod álitani a kivánt feszt,és miután ez megvan leméred a trimér pillanatnyi ellenálását és a hejére beteszel egy azonos értékü ellenálást.Ezt azért mert ha trimért hagyod akkor ingadozni fog a kimeneti feszültség a magas frekvencia miatt.Ha Közelebbi leirásra van szügséged akkor kérdezz nyugodtan.Ja és figyelj a tekerés irányára,mindig ugy tekerj felfelé hogy ha a trafót tetejéröl nézed akkor az óra járása irányában tekerd fel az összes tekerést,1. a primér elsö tekercse 2. cu szalag 3. nak pedig a szekunder tekercsek egymás után ,4. lépésként ismét cu szalag leárnyékolás és a kóbor áramok elkerülése miatt,legutolsósorban pedig a primér utolsó tekercse.A primér tekercsek az 1. 22 menetböl áll 0,8mm drótbol az utolsó tekercs pedig 23 tekerés szintén 0,8 as drótbol,nagyábol ennyi.

(#) bundyland válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

Köszi nagyjából én is így gondoltam hogy 2 új szálat húzok be a 12 voltnak, viszont a végét nem teljesen értem, nekem a primer rész a legbelsején volt a trafónak
és körülötte a szekunder, ahhoz hogy áttekerjem a primerhez hozzá se kellett érjek, Te meg azt írtad hogy
"legutolsósorban pedig a primér utolsó tekercse" .
Persze az könnyen lehet hogy nem egyforma trafót szedtünk szét! Mindenesetre köszi a választ mostmár bátrabban állok neki.
(#) Dj TSM válasza bundyland hozzászólására (») Aug 19, 2009 /

üdv
Gondolom akkor a trafó más,ezesetben könnyebb dolgod lessz.Nekem 4 trafóbol 3 ban a primér egyik tekercse volt a legelsö és a primér másik tekercse volt a legutolsó tekercs is,ezzel nehezitve munkámat,szétszedéskor gondolom találkoztal olyan vékony réz szalaggal ami a tekercs elején és végeiken szokott lenni feltekerve,no csak annyit hogy azokat nefelejtsd ki róla.Sok sikert a munkához.
(#) bundyland válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 20, 2009 /

Hát ez a réz szalag is új Na majd megnézek pár másikat.
(#) moha21 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 20, 2009 /

Köszi a választ! Nincsenek egyenfeszültségek, csak váltó, hogyan tudnám a feszültségfigyelő áramkört a legegyszerűbben hatástalanítani? Mert ugye ha jól tudom +5V DC kell Ps-onra? Üdv:moha
(#) Dj TSM válasza bundyland hozzászólására (») Aug 20, 2009 /

Nemtudom te milyen tipust szedtél szét,de az a réz szalagos megoldás használatos minden minöségibb kapcsoltüzemü tápban,arra szolgál,hogy leárnyékolja a nemkivánatos elektromágneses hullámokat és egyik tekercs ne zavarja a másikat,általában ezt a primér és a szekundér tekercs elválasztására használják a szigetelés közé.
(#) bundyland válasza Dj TSM hozzászólására (») Aug 20, 2009 /

Háááát, lehet hogy Vargáné és trs. táp volt.
Következő: »»   13 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem