Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   40 / 164
(#) MobbyDyck válasza bladika hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Hali!
Tipikus amatőr probléma: ZÁRLAT a panelokon!

Mind a három panelon ugyanott volt, a párhuzamos építés átka. Mostmár működik, szépen viszi a motorokat. Azért köszönöm a segítséget.
(#) gulasoft hozzászólása Szept 16, 2009 /

Tudtok egy olyan kapcsolást belinkelni, ami itthon is kapható alkatrészekből 4000Ft alatt megépíthető bipoláris mikrosteppes motorvezérlő elektronika? Olyat találtam mát a neten amihez csak a két vezérlő ic 3000Ft.
(#) bbalazs_ válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

PC bontokbol vagy elektronikai hulladekudvarban hasznalt lezernyomtatok meghajto IC-je (soklabu, egysoros, nagy fekete). Azokban csaknem mindig bipolaris leptetomotor van.
(#) gulasoft válasza bbalazs_ hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Elektronikai hulladékudvar? Ismersz ilyet?
(#) mammut válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Vagy egy H-hidas vezérlést építesz mikrovezérlővel, vagy pedig marad a guberálás egy jó L6219 -es típusú bipolár meghajtó után.
Hála istennek egy darabot sikerült kibányásznom a régi nyomimból...

Egy pár segítség a beszerzéshez:
Google találat.
a termék.
Ahogy elnézem kicsit gyengécske az áramterhelhetősége az IC-nek. Vannak erősebbek is, de már azok drágábbak!
(#) robing16 válasza mammut hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Hoppá

Én már hozzá se tudok szólni az eseményhez! Jelenleg PIC-el foglalkozok, PIC segítségével fogom majd hajtani a motort...

Sok sikert a megvalósításhoz
(#) MobbyDyck válasza robing16 hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Hali!
Az általam épített vezérlő Bővebben: Link-ról származik.
Van PIC-es és egyszerű is
(#) robing16 válasza MobbyDyck hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Persze, PIC-el nagyon egyszerű! Az első kép azt mutatja, hogy számítógépre lehet kötni a Végfokokat, és onnan lehet vezérelni!
Háh, ez pofon egyszerű!

Viszont még az a jó a PIC-ben, hogy ha írunk rá egy kezelőfelületet, és egy Programtervet, nagyon jól lehet használni automata rendszerekhez...

Pont egy ilyen rendszerhez kell majd csinálnom egy Léptetőmotor vezérlőt, 2 gomb lesz rajta, jobbra forog, balra forog! Illetve ez még semmi, mert hozzáadunk egy potit, hogy milyen gyorsan forogjon...

ÁÁÁ... Az ötletek, amiket meg lehet oldani, végtelen
(#) bbalazs_ válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Veszelyeshulladek-megsemmisitonek is szoktak nevezni. Keves felelmetesebb van egy hibas egernel....

Szegeden van ilyen, szoktam is turkalni benne, de mivel Pest a vilag kozepe, ott talan lehet, hogy ketto is van...

Na ja kérdés csak az hogy hol.
(#) gulasoft válasza MobbyDyck hozzászólására (») Szept 16, 2009 /

Akkor mondanám az árat:
Rend. szám: 10024818
Elérhető: 29 db
Nettó ár: 5 640,- Ft
khm. pont 4000 alatt van.

Eddig Pesten egyet találtam az is csepelen, világ másik vége, de ha kell akkor kell.
Viszont most végeztem egy epson r200-al vagy mivel, két kasa bordáskereket sikerült kinyernem és a hozzátartozó szíjat. Jött egy motor is 4 vezetékes, remélem bipoláris, tipust még nem néztem meg, meg 2 sima motor, meg kéne nézni milyen gyorsak de azt már csak holnap. Még egy készlet lehet hogy kell.
(#) erdeszbacsi hozzászólása Szept 18, 2009 /

Sziasztok!
Szereztem 2db ilyen
típusú steppert, és megépítettem hozzájuk BD441 -el az
oldal tetején található
teljesítményfokozatot amit egy uC-el vezérlek félléptetéses
üzemmódban. A motorok ennek ellenére nem megfelelően dolgoznak. 24V
ról üzemeltetve őket, nagyon melegszenek. 5V ról minden jól szuperál,
viszont 24Vra kapcsolva már nem is képesek azt a forgási sebességet
produkálni mint ami 5V nál működött. Helyette csak rezonálnak és
iszonyatosan melegednek. Növelve a tekercsek "periódusidejét" már
forognak. Kérdésem az lenne, hogy a kapcsolásban van a hiba, esetleg
mégsem 24V a motorok üzemi feszültsége?
Köszönet!
Üdv!
(#) gulasoft válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Mi a gond? Üzemeltesd őket 5V-ról.
(#) erdeszbacsi válasza gulasoft hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

5V nál nincs meg az a nyomaték ami nekem kéne. 12V-nál már talán megvan, de 12V nál is melegszik. Igazából a 24V esetén fennálló jelenség megoldására keresem a problémát. Üdv
(#) pucuka válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Üdv!
Ezek a motorok, akkor szoktak melegedni, ha egyenáram (-ú komponens) folyik át rajtuk. Nem ismerem a meghajtás módját, de ha teljes (nem fél) "H" híddal hajtod, akkor nincs DC komponens, nem melegszik.
(#) Panhard válasza erdeszbacsi hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Csinálj olyan kapcsolást ami tudja az áramot csökkenteni két lépés között. mert amikor már lépett a motor, az állvatartási nyomatékhoz nem kell neki nagy áram, a nagy áramot csak pár ms-ra kell rákapcsolni a lépés idejére. Mellékelek egy kapcsolást, ezt még én terveztem egy cnc-hez, ebben a CD4528-as IC csinálja a tartóáram vezérlést.

Stepper.pdf

(#) robing16 válasza Panhard hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Te jó isten! Ez egy kicsit bonyolult! Nem?!
(#) Panhard válasza robing16 hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Nem bonyolult az, csak 3 motorhoz van, azért látszik olyan soknak mellékelek még egy rajzot, ugyanaz mint az előző, csak 1 motorra, és áramkorlátozás nélkül.

stepper.pdf

(#) robing16 válasza Panhard hozzászólására (») Szept 18, 2009 /

Ahha, ez tényleg egyszerübb...
Pont itt van nálam egy ilyen léptető motor, régi lézernyomtatóból lett kiszedve, 6db kábele van!

Vagyis 4db tekercses megoldású...
Akinek igazán kell, annak sok sikert a megvalósításhoz, én mostanság megépítem a PIC-es változatát, és elmondom a tapasztalatomat, ha érdekel, kapcsolási rajz, meg ilyesmi

Még a programot kell megbuherálni hozzá...

Üdv..
(#) Qme hozzászólása Szept 19, 2009 /

Sziasztok Üdv mindenkinek.

Szeretném ha tudna valaki segíteni, léptető és szervó motor katalógus érdekelne.
Van egy pár nyomtatókból kiszedett darabom és szeretném felhasználni.
De le írom a számokat hátha így hamarabb kapok segítséget.
1. DNQ18AS16R22 / 127K40332
2. 50M2663080 / 127K40340
2. PM55L-080-XRY7 /TA8129A
3. PM42S-048-NFS / TC7Z08F
4. PF2301K520 / STP-43D2005
5. 27H266A070 / 127K48820

Hát ezek lennének.
(#) Qme válasza (») Szept 19, 2009 /

Köszi

Ennek tudom a többinek még utána nézek

5. 27H266A070 / 127K48820 / Nidec N17311

4. PF2301K520 / STP-43D2005 / 15Z71G / 1,8" STEP
(#) robing16 válasza Panhard hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Hello! Hé Panhard! Megtaláltam a kapcsolási rajzot az egyik cikknek, ami a házi lézershow készítésénél mutatott be a Hobbi Elektronika újság!

Annyi volt az egész, hogy a Nyomtatóporról vették le a jelet egy ST tárolóval! Majd a 4 tekercshez tettek 4db tranzisztort, és úgy oldották meg a meghajtást 2 szálról, hogy van benne egy Inverter IC is... 2 tekercs invertere a beérkező jelnek!

00
10
11
01

Ha jól tudom, ezt az ütemet kellett hozzá megadni, hogy forogjon! Ha kell a kapcsolás, küldj e-mailt..
Üdv...
(#) Panhard válasza robing16 hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Igen, mindig csak 1 bit változik az előző állapothoz képest, gray kódolás, így működnek általában a léptetőmotorok. Lehet hogy az is működőképes amit írtál, de komolyabb, nagyobb teljesítmégyű motorokat mosfetekkel hajtanék (hajtok) meg. Mivel szinte 0ohm az ellenállásuk nyitott állapotban, nem igen kell hűteni őket. Az hogy a step/dir jelet honnan kapja az áramkör mindegy, kaphatja nyomtatóportról (cnc vezérlőnél amit csináltam így van) kaphatja picből is, akár két nyomógombról is. Emlékszek arra a kapcsolásra, "Bipoláris léptetőmotor vezérlő" vagy valami ilyesmi volt a címe, megépítettem azt is még régen. Tranzisztoros volt, 74ls74 és 74ls86 ic-k voltak rajta.
Szerintem tedd fel ide a rajzát annak amit találtál, nem baj ha más is meglátja
(#) robing16 válasza Panhard hozzászólására (») Szept 20, 2009 /

Látod, ebben igazad van! Miért ne használnék Mosfeteket! Igazából a motor ugye 75 Ohm-os, amit most szeretnék készíteni, az 34Ohm-os lenne...

A nyomtató portot azért írtam, mert a következő rajzon így oldották meg, és végigzézve a 2 motort 4BIT-en keresztül hajtották meg!

(#) XR___ hozzászólása Szept 21, 2009 /

Sziasztok!

Léptetőmotor vezérlő IC választásban szeretnék segítséget-ajánlást kérni. Olyan IC-re lenne szükségem, aminek elég a DIR és a STEP jel az alap működéshez, és persze fontos hogy beszerezhető legyen itthon normális áron.
Az ST L6208-t találtam eddig, de kicsit drágának találom.
(#) mammut válasza XR___ hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Nagyon jó kis meghajtó Ic ez a 6208 pedig.
Vagy van helyette az egyszerűbb L6219 2 fázisú motor meghajtó, vagy pedig épitesz egy ilyet kétszer, vagy háromszor annyiból, mint egy IC ára, bár áramban jobban terhelhető a FET-es H-híd az biztos.

(#) XR___ válasza mammut hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Szia Mammut!

Te már használtad mindkét típust (L6208 L6219)? Igazából a STEP-DIR lábak megléte egyszerűbbé tenné a használatot, de ha jól értem a 6219-nél is elég 2 vezérlőláb (fázisszög adja az irányt, nem diszkrét H vagy L jelszint) teljes lépéses üzemmódban.

Az L6208 durván 6000 Forint, míg az L6219 1700 Forint igaz a terhelhetőségben is nagy a különbség, igazából a kettő közt lenne jó valami (mondjuk 3000 pénzért 1,5 Amper )
(#) mammut válasza XR___ hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

Nem nem volt rájuk szükség, mert unipoláris - 4 fázisú motorokat vezéreltem.
Érdemes ezt megépíteni, mert ez legalább 10A-rel terhelhető!
(#) ratpirk hozzászólása Szept 22, 2009 /

Hello,
Nem tudom, hogy ide illo a kerdesem, vagy nem, de azert felteszem.
Szoval epitettemegy habvagot, csak a motorom a mi hajt egy menetesrudat meg a rudat sem kepes meghajtani rendesen megall.
Szoval mit tudtam elrontani a progi(mach3) beallitasaban, hogy nem adja le a teljes nyomatekot kb.20%-at tudom kisajtolni belole.
A motorom 2,5Nm-es a vezerlom H2 compact.
Koszonom
Következő: »»   40 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem