Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Hali!
Tipikus amatőr probléma: ZÁRLAT a panelokon! Mind a három panelon ugyanott volt, a párhuzamos építés átka. Mostmár működik, szépen viszi a motorokat. Azért köszönöm a segítséget.
Tudtok egy olyan kapcsolást belinkelni, ami itthon is kapható alkatrészekből 4000Ft alatt megépíthető bipoláris mikrosteppes motorvezérlő elektronika? Olyat találtam mát a neten amihez csak a két vezérlő ic 3000Ft.
PC bontokbol vagy elektronikai hulladekudvarban hasznalt lezernyomtatok meghajto IC-je (soklabu, egysoros, nagy fekete). Azokban csaknem mindig bipolaris leptetomotor van.
Elektronikai hulladékudvar? Ismersz ilyet?
Vagy egy H-hidas vezérlést építesz mikrovezérlővel, vagy pedig marad a guberálás egy jó L6219 -es típusú bipolár meghajtó után.
Hála istennek egy darabot sikerült kibányásznom a régi nyomimból... Egy pár segítség a beszerzéshez: Google találat. a termék. Ahogy elnézem kicsit gyengécske az áramterhelhetősége az IC-nek. Vannak erősebbek is, de már azok drágábbak!
Hoppá
Én már hozzá se tudok szólni az eseményhez! Jelenleg PIC-el foglalkozok, PIC segítségével fogom majd hajtani a motort... Sok sikert a megvalósításhoz
Persze, PIC-el nagyon egyszerű! Az első kép azt mutatja, hogy számítógépre lehet kötni a Végfokokat, és onnan lehet vezérelni!
Háh, ez pofon egyszerű! Viszont még az a jó a PIC-ben, hogy ha írunk rá egy kezelőfelületet, és egy Programtervet, nagyon jól lehet használni automata rendszerekhez... Pont egy ilyen rendszerhez kell majd csinálnom egy Léptetőmotor vezérlőt, 2 gomb lesz rajta, jobbra forog, balra forog! Illetve ez még semmi, mert hozzáadunk egy potit, hogy milyen gyorsan forogjon... ÁÁÁ... Az ötletek, amiket meg lehet oldani, végtelen
Veszelyeshulladek-megsemmisitonek is szoktak nevezni. Keves felelmetesebb van egy hibas egernel....
Szegeden van ilyen, szoktam is turkalni benne, de mivel Pest a vilag kozepe, ott talan lehet, hogy ketto is van...
Akkor mondanám az árat:
Rend. szám: 10024818 Elérhető: 29 db Nettó ár: 5 640,- Ft khm. pont 4000 alatt van.
Eddig Pesten egyet találtam az is csepelen, világ másik vége, de ha kell akkor kell.
Viszont most végeztem egy epson r200-al vagy mivel, két kasa bordáskereket sikerült kinyernem és a hozzátartozó szíjat. Jött egy motor is 4 vezetékes, remélem bipoláris, tipust még nem néztem meg, meg 2 sima motor, meg kéne nézni milyen gyorsak de azt már csak holnap. Még egy készlet lehet hogy kell.
Sziasztok!
Szereztem 2db ilyen típusú steppert, és megépítettem hozzájuk BD441 -el az oldal tetején található teljesítményfokozatot amit egy uC-el vezérlek félléptetéses üzemmódban. A motorok ennek ellenére nem megfelelően dolgoznak. 24V ról üzemeltetve őket, nagyon melegszenek. 5V ról minden jól szuperál, viszont 24Vra kapcsolva már nem is képesek azt a forgási sebességet produkálni mint ami 5V nál működött. Helyette csak rezonálnak és iszonyatosan melegednek. Növelve a tekercsek "periódusidejét" már forognak. Kérdésem az lenne, hogy a kapcsolásban van a hiba, esetleg mégsem 24V a motorok üzemi feszültsége? Köszönet! Üdv!
Mi a gond? Üzemeltesd őket 5V-ról.
5V nál nincs meg az a nyomaték ami nekem kéne. 12V-nál már talán megvan, de 12V nál is melegszik. Igazából a 24V esetén fennálló jelenség megoldására keresem a problémát. Üdv
Üdv!
Ezek a motorok, akkor szoktak melegedni, ha egyenáram (-ú komponens) folyik át rajtuk. Nem ismerem a meghajtás módját, de ha teljes (nem fél) "H" híddal hajtod, akkor nincs DC komponens, nem melegszik.
Csinálj olyan kapcsolást ami tudja az áramot csökkenteni két lépés között. mert amikor már lépett a motor, az állvatartási nyomatékhoz nem kell neki nagy áram, a nagy áramot csak pár ms-ra kell rákapcsolni a lépés idejére. Mellékelek egy kapcsolást, ezt még én terveztem egy cnc-hez, ebben a CD4528-as IC csinálja a tartóáram vezérlést.
Te jó isten! Ez egy kicsit bonyolult! Nem?!
Nem bonyolult az, csak 3 motorhoz van, azért látszik olyan soknak mellékelek még egy rajzot, ugyanaz mint az előző, csak 1 motorra, és áramkorlátozás nélkül.
Ahha, ez tényleg egyszerübb...
Pont itt van nálam egy ilyen léptető motor, régi lézernyomtatóból lett kiszedve, 6db kábele van! Vagyis 4db tekercses megoldású... Akinek igazán kell, annak sok sikert a megvalósításhoz, én mostanság megépítem a PIC-es változatát, és elmondom a tapasztalatomat, ha érdekel, kapcsolási rajz, meg ilyesmi Még a programot kell megbuherálni hozzá... Üdv..
Sziasztok Üdv mindenkinek.
Szeretném ha tudna valaki segíteni, léptető és szervó motor katalógus érdekelne. Van egy pár nyomtatókból kiszedett darabom és szeretném felhasználni. De le írom a számokat hátha így hamarabb kapok segítséget. 1. DNQ18AS16R22 / 127K40332 2. 50M2663080 / 127K40340 2. PM55L-080-XRY7 /TA8129A 3. PM42S-048-NFS / TC7Z08F 4. PF2301K520 / STP-43D2005 5. 27H266A070 / 127K48820 Hát ezek lennének.
Köszi
Ennek tudom a többinek még utána nézek 5. 27H266A070 / 127K48820 / Nidec N17311 4. PF2301K520 / STP-43D2005 / 15Z71G / 1,8" STEP
Hello! Hé Panhard! Megtaláltam a kapcsolási rajzot az egyik cikknek, ami a házi lézershow készítésénél mutatott be a Hobbi Elektronika újság!
Annyi volt az egész, hogy a Nyomtatóporról vették le a jelet egy ST tárolóval! Majd a 4 tekercshez tettek 4db tranzisztort, és úgy oldották meg a meghajtást 2 szálról, hogy van benne egy Inverter IC is... 2 tekercs invertere a beérkező jelnek! 00 10 11 01 Ha jól tudom, ezt az ütemet kellett hozzá megadni, hogy forogjon! Ha kell a kapcsolás, küldj e-mailt.. Üdv...
Igen, mindig csak 1 bit változik az előző állapothoz képest, gray kódolás, így működnek általában a léptetőmotorok. Lehet hogy az is működőképes amit írtál, de komolyabb, nagyobb teljesítmégyű motorokat mosfetekkel hajtanék (hajtok) meg. Mivel szinte 0ohm az ellenállásuk nyitott állapotban, nem igen kell hűteni őket. Az hogy a step/dir jelet honnan kapja az áramkör mindegy, kaphatja nyomtatóportról (cnc vezérlőnél amit csináltam így van) kaphatja picből is, akár két nyomógombról is. Emlékszek arra a kapcsolásra, "Bipoláris léptetőmotor vezérlő" vagy valami ilyesmi volt a címe, megépítettem azt is még régen. Tranzisztoros volt, 74ls74 és 74ls86 ic-k voltak rajta.
Szerintem tedd fel ide a rajzát annak amit találtál, nem baj ha más is meglátja
Látod, ebben igazad van! Miért ne használnék Mosfeteket! Igazából a motor ugye 75 Ohm-os, amit most szeretnék készíteni, az 34Ohm-os lenne...
A nyomtató portot azért írtam, mert a következő rajzon így oldották meg, és végigzézve a 2 motort 4BIT-en keresztül hajtották meg!
Sziasztok!
Léptetőmotor vezérlő IC választásban szeretnék segítséget-ajánlást kérni. Olyan IC-re lenne szükségem, aminek elég a DIR és a STEP jel az alap működéshez, és persze fontos hogy beszerezhető legyen itthon normális áron. Az ST L6208-t találtam eddig, de kicsit drágának találom.
Szia Mammut!
Te már használtad mindkét típust (L6208 L6219)? Igazából a STEP-DIR lábak megléte egyszerűbbé tenné a használatot, de ha jól értem a 6219-nél is elég 2 vezérlőláb (fázisszög adja az irányt, nem diszkrét H vagy L jelszint) teljes lépéses üzemmódban. Az L6208 durván 6000 Forint, míg az L6219 1700 Forint igaz a terhelhetőségben is nagy a különbség, igazából a kettő közt lenne jó valami (mondjuk 3000 pénzért 1,5 Amper )
Nem nem volt rájuk szükség, mert unipoláris - 4 fázisú motorokat vezéreltem.
Érdemes ezt megépíteni, mert ez legalább 10A-rel terhelhető!
Hello,
Nem tudom, hogy ide illo a kerdesem, vagy nem, de azert felteszem. Szoval epitettemegy habvagot, csak a motorom a mi hajt egy menetesrudat meg a rudat sem kepes meghajtani rendesen megall. Szoval mit tudtam elrontani a progi(mach3) beallitasaban, hogy nem adja le a teljes nyomatekot kb.20%-at tudom kisajtolni belole. A motorom 2,5Nm-es a vezerlom H2 compact. Koszonom |
Bejelentkezés
Hirdetés |