Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A neten találtam a ledes zuhanyfejet amit érdekesnek tartottam és úgy gondoltam talán másokat is érdekelne! A lényege, hogy a víz hőmérséklet változására a színe megváltozik! Kék, zöld, s majd piros! - Ha a kifolyó víz hőmérséklete 30°C, vagy annál alacsonyabb, a LED-ek kéken világítanak. - Ha a kifolyó víz hőmérséklete 30°C és 36°C közé esik, akkor a LED-ek zölden világítanak. - Ha a kifolyó víz hőmérséklete 37°C és 40°C közé esik, akkor a LED-ek pirosan világítanak. - Ha a kifolyó víz hőmérséklete 40°C, vagy annál magasabb, a LED-ek pirosan villognak. Szerintem nagyon látványos dolog! Várom az elektronika mágusainak hozzászólását, hogy hogyan lehetne megvalósítani! / kapcsolás,építés / ! Előre is köszönöm mindenki hozzászólását! Zoli
Elektronikai részről nem látok semmilyen kihívást, amennyiben tényleg elég ez a 4 fokozat, és nem kell átmenet köztük.
Egy egyszerű quad komparátor egy analóg hőmérsékletmérő IC-vel, vagy akár egy PTC-vel, pár trimmerpoti és a LED-eket meghajtó tranzisztorok. Azonban hogy oldod meg, hogy kikapcsoljon az áramkör? Ha kihűl a zuhanyfej, akkor lekapcsol minden LED-et? Bár akkor is jelentős mA-eket fogyaszt a komparátor, szóval kell az akkukapacitás, egy gombelemről nem fog sokáig működni. A másik megoldás valamilyen primitív áramlásmérés. Még egy mikrofont is el tudok képzelni e célra, nem kell bonyolult átfolyásmérőkben gondolkodni. A fő nehézséget a vízhatlan dobozolás, és az elemek elhelyezése, és cserélhetősége jelenti.
Áramellátás a fejbe épített vízturbinából. Vízhatlanná tétel pedig gyantás kiöntéssel.
Az én fejemben agy van, nem kell bele vízturbina, pláne nem műgyantás kiöntés
![]()
Sziasztok!
Ez nagyon tetszik nekem, bár én mondjuk úgy csinálnám, az egyszerűség és a látványosság kedvéért, hogy pl amikor én tusolok nekem bőven sok az a 15-25W-os izzó is amit használni szoktam. Arra gondoltam, hogy a ledeket nem a rózsába kellene teni, hanem a zuhanykabinba belefúrni, de nem merőlegesen, tehátn em átfúrni a kabnt, hanem a széle felől belefúrni, hogy magába a plexibe világítson bele így szépen elterülne az egész kabin oldalán, Kb 8-10 led elég is lenne és ez ugyanúgy hőmérsékeltfüggő lenne és akkor ez elég is lenne tusoláshoz világításnak. A hőmérsékletet meg lehetne figyelni a bejövő melegvíz hőmérsékleténél vagy pl a lefólyóba helyezett kis hőmérő szenzorral. Meg szerintem ha átmenettel lenne megoldva az még látványoasabb lenne.
Ha a turbina macera, akkor a fürdőtől távol(!) egy trafóval megtápolni, az elektronikát elhelyezni szilikonkaucsukkal kiöntve, valahol a csap környékén vagy akár a trafó körül. A hőfokfüggő elem a zuhanycső tövében lehet, így annak kábele nem lesz komolyabb igénybevételnek kitéve. A fejbe csak a LED-ek kanócai mennek a zuhanycsövön belül, amiből így több ér kell, de vékony marad és lehet trükközni a LED-ek szín szerint ellenpárhuzamos kötésével pl.
Amúgy a cső, ha belül is fémszínű (bár vízkövesedik) és a benne folyó víz mennyire lehet optikailag jó vezető?
Kicsi propellert egy vízórából.
De van egy újabb ötletem: Vezeték nélküli gyertya elve. Vevőcucc a fejben (nem a Tiedben), azaz a rózsában (Nem, nem a kerti piros vagy sárga, vagy mittomén milyen színűben), az adótekercs pedig a plafonon, cc 80cm átmérős. Idézet: „A hőmérsékletet meg lehetne figyelni a bejövő melegvíz hőmérsékleténél vagy pl a lefólyóba helyezett kis hőmérő szenzorral. Meg szerintem ha átmenettel lenne megoldva az még látványoasabb lenne.” Ezek tényleg jó ötletek!
Van szerintem elég elektroszmog körülöttünk a nagyvilágban, nem kéne még plusz gerjeszteni.
![]() Fürödjön a mágneses mezőben az, akinek 6 anyja van ![]() Idézet: „víz mennyire lehet optikailag jó vezető?” Igen jó vezető, ha tiszta. Gondoltam már arra is, hogy a ledek a vízműnél vannak, és üvegszáleffektussal juttatják el az előfizetőkhöz a fényeket. ![]()
Tudom, csak mint technikai lehetőséget állítottam fel.
A lefolyós az nem jó, ott sokkal másabb a hőfok, és nem lineáris az eltérés.
Az egyetlen probléma, hogy függőlegesen is elég szép mértékben, illetve távolságban is mozoghat a zuhanyrózsa. Ahhoz nagyon nagy gerjesztett térerő kellene, hogy távol is működjön a rendszer.
Meg ha jo is lenne a viz fenyvezetese, a cso sajnos belulrol nem fem, hanem gumi/muanyag.
Szedj szet egyet, es meglatod. :yes:
Akkor egyszerű. A zuhanyrózsához vezető hajlékony cső külső hőmérsékletét kellene figyelni, az eléggé hamar átveszi a benne folyó víz hőmérsékletét, vagy legalábbis nagyjából lineárisan követi azt. Hacsak nincs valakinek 500-szorosan szigetelve az a cső...
Tudom. Azért megemlítem, hogy valaki itt a HE-n linkelt egy cikket, ahol egy ilyen vezeték nélküli TV-t mutattak be az "okos" mérnökök.
Viszont tényleg nem akarom magam úgy érezni a zuhanykabinban, mint a grillcsirke a mikróban.
Szerintem nem lenne rossz a lefolyós sem, mert az kicsit hidegebb, de pár méréssel kideríthető lenne, hogy a rózsából X fokos víz jön ki és mire a lefolyóhoz és addigra hány fokot esik. Most úgysem a hőfokot kell kiírni, csak annak függvényében ledet vezérelni.
Én mégm indig a kabinos megoldásnál vagyok. (Majd először plexivel próbálom ki, mert szeretnék majd csinálni egy kis képet, hogy plexibe belekarcolok egy ábrát és oldalról megvilágítom. A plexi szélébe belefúrok 3mm átmérővel meg 4-5mm hosszan és oldalról teszek bele ledeket.) Így gondoltam a zuhanyfülkével kapcsolatban is és akkor ha sok led lenne benne akkor elég lenne tusoláskor világításhoz, ha kevés lenne, még akkor is jó lenne pl hangulatvilágításnak, ha ott van a párunk ![]()
A mintás kabin nagyon szépen fog kinézni, az tuti. Fényereje is lesz elég szerintem. Ha teszel be még rádiót, MP3 lejátszót akkor villogtathatod zenére is, s innen már csak egy ugrás a vízi balett.
![]()
Hali
Én úgy tudom,hogy ezekben nincs semmilyen akku valami indukciós motyó van benne. A dolog nagyon dizájnos csak feleslegesnek tartom, érzem ha meleg a víz vagy hideg, ennyi.
Szia!
Idézet: „A dolog nagyon dizájnos csak feleslegesnek tartom” Rossz a hozzáállás! ![]() Meglátja a szomszéd kislány, és utána csak nálad akar tusolni.
De akkor már kell az update is, a HD quality fullcolor CCD sensor.
![]()
"Meglátja a szomszéd kislány, és utána csak nálad akar tusolni."
És akkor jön az, hogy: csak az asszony meg nem tudja! ![]() Amúgy tényleg jópofa ötlet. ![]()
Bizony-bizony, így kell gondolkodni :nyes:
Egyébként megjegyezném, hogy Angliában és a sziget többi részén a régebbi építésű házakban a fürdők nagy részében még hálózati aljzat sincs, csak egy plafonkapcsoló a világításnak, a vízmelegítő és mosógép pedig kívül van, mondjuk a konyhában. Érintésvédelem legalább olyan fontos szempont mint a design, nem elfelejteni, hogy a páratartalom elérheti a 99%-ot is!
Szia!
Nos ez úgy működik, hogy míg az ember fiatal futtatja a Barátnő v.0.95-ös programot. Este meghívja vacsira, majd futtatja neki a LED-es zuhany fej v.0.5-ös animációt. A Barátnő v.0.95 program válasz erre: Szupi, szupi, tusoljunk együtt!!(Nyaaamm!) ![]() Na most, ha az ember elég hosszú ideig futtatja a Barátnő v.0.95 programot(és ráadásul meggondolatlan), előbb utóbb lefuttatja a Barátnő v.0.95 programon a Házasság v.XXX kiegészítőt, ami által a Barátnő v.0.95 program upgrade-eli magát a Feleség v.1.0-ra. A Feleség v.1.0-as programot beviszed a fürdőbe, lefuttatod a LED-es zuhany fej v.0.5-ös animációt. A Feleség v.1.0 program válasza erre: Aha! Ere a baromságra ráérsz, de a konyhában három hete csöpög a csap, és még mindig nem csináltad meg! ![]() ![]()
Na, hogy érdemben is hozzászóljak a témához, szerintem ez egy tipikus példa arra, mikor nem szabad hálózati áramos megvalósításon törni az embernek a fejét! Ilyen körülmények közt akár 12V is halálos lehet!
Csak elemes, vagy akkus megoldás jöhet szóba, szerintem max. 5-6V körüli feszültséggel. A legegyszerűbb talán egy mikrokontrolleres megoldás lehet, szinte pár alkatrészből össze lehet hozni. Vagy egy LED meghajtó dot üzemmódban, a hőmérséklet érzékelés lehet egy PTK.
Sziasztok!
Új info! A leírásában ez szerepelt! "Nem tartalmaz elemet sem forgó alkatrészt! A víz áramlását használja energiaforrásként!" Valószínűleg valamilyen chip-pes megoldás a kis feszültség miatt! M.Zoli ![]()
Esetleg eltudom képzelni, hogy valamilyen peltier elven alapuló dolog lehet benne.
Idézet: „A víz áramlását használja energiaforrásként!” Ezt jól eltaláltam, de hogy is tudja ezt forgó alkatrész (turbina) nélkül? Az induktív áramlás érzékelők tudnának ekkora teljesítménnyel szolgálni?
Uraim! Túlbonyolítják a dolgot!
Hiába tervezek és propelleres áramfejlesztős, műgyantás házú, vízhatlan, villogó kütyüt, ha azt a jó Isten se valósítja meg. Ennyi erővel lehetve a vákuumenergiát megcsapolni, meg az örvényáramokból elektromosságot előállítani, de ezzel foglalkozik épp elég más téma. A használható eredmény érdekében, én a megoldást én egy olyan szerkezetben látom (ha ténylegesen szükség van rá) aminek a szenzorja pl. a csapon van, nem pedig a lefolyóban. Mire a lefolyóhoz ér a víz, addig rég leforráztad magad. A csap pedig (mivel általában sárgarézből van) nagyon gyorsan átveszi a víz hőmérsékletét. A másik meglátásom a táplálásra: Nyugodtan lehet elem vagy biztonsági transzformátor is, ne legyen indokolatlanul nagy szekunder feszültségű, és semmiképpen se legyen földelve a szekunder oldal. Én jobban aggódok a trafó korrózióvédelme miatt, akárhol is legyen a fürdőszobában. A LED-eket el lehet helyezni a tusolórózsán is, sőt még az is megoldható szerintem, hogy a vékonyka drótot magában a vízcsőben vezed el. A csap és a cső csatlakoztatásához pedig esztergálni kell egy közdarabot, amin keresztül ki lehet bújtatni, egy tömítésen keresztül a kábelt. Már csak a zuhanyrózsát kell szétfúrni, és beszerelni a LED-eket. Az más kérdés, hogy a csapig hogy jut el a trafótól az áram, talán ezt meg lehet oldani valahogy esztétikusan.
Szerintem nyugodtan lehet a lefolyóban is, hiszen nem úgy állítod be a meleg vizet, hogy milyen színű a led ami világítg. Azcsakegyvisszajelzés, amineknem kell pontosnak lennie, csupán hangulatvilágításnak szolgál.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |