Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   642 / 3982
(#) kadarist válasza spikk hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Fázisceruza+próbalámpa. E kettő nélkül ne induljunk villanyt szerelni
(#) HowlingWolf válasza spikk hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Azért volt egy pici értelme is a kérdésemnek:
1.) Ma vettem távirányítós konnektorokat. Namármost amennyiben nem bipolárisan kapcsolnak, akkor nem mindegy, hogy hol fut a fázis, holnap ellenőrzöm (ma már álmos vagyok ehhez).
2.) Vájtfülűek szerint a drága high-end készülékek "fázishelyesen" működtetve lágyabb, szebb hangot produkálnak (nekem ehhez sem fülem, sem berendezésem nincs, én csak az első pontban vagyok érdekelt...)
(#) kadarist válasza HowlingWolf hozzászólására (») Okt 5, 2009 /

Értem én. hogy villanymotor... Ha egyszer fordítva (ennek sincs értelme) is be lehet dugni a dugvillát, vagy távircsis konnektorokat az aljzatba, akkor minek tudni, hogy melyik lukban van a fázis.

Egyébként minden egyfázisú dugaljzatról működtetett berendezésbe kétáramkörös árammegszakítót (kapcsolót) kell építeni. Így biztosan nem megy fázis kikapcsolt állapotban a fogyasztó felé.

A 2.) megjegyzéshez annyit, hogy az egy komolytalan városi legenda
(#) pajti2 hozzászólása Okt 6, 2009 /

Lomexéknél szeretném megnézni, mi az a termék, aminek a cikkszáma 43-11-80, de egyszerűen csak nem tudok ilyenre keresést kiadni. Hogyan szokás az ilyesmit csinálni ?

Más. TQFP-64 tokozáshoz keresek foglalatot, de valahogy nem találok. Létezik egyáltalán ? Vagy az ilyen böszméket már csak beforrasztani szokás?
(#) lidi válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Lomexnél beirod a cikkszámot a keresőbe. Nálam működik. Spéci TQFP socket létezik, de ezt a tokozást nem foglalatba tervezték. http://www.opensourceinstruments.com/Electronics/A3014/HTML/A3014TP.jpg
(#) bölcsész válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Inkább a ragasztáshoz fontos, ha ragasztani akarsz, mert viszkózusabb ragccsal vékonyabb hézagot lehet csinálni és ez a vékonyabb hézag már számt a hővezetésnél.
(#) kadarist válasza bölcsész hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Bocs, hogy beleszólok, de kevésbé viszkózusabbat akartál írni, ugye?
(#) Stakypot hozzászólása Okt 6, 2009 /

Sziasztok

A mikrofon erősítőkkel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Láttam pár kapcsolási rajzot, és a jobb minőségű áramkörökben egytől egyig egy illesztő transzformátoros bemenet fogadja a mikrofonokat. Miért van az, hogy meg lehet oldani trafó nélkül is, és a profibb áramkörök miért alkalmaznak inkább trafót a bemeneten? Gondolom elsősorban az impedancia illesztés miatt. De talán van rá több ok is...

Tudtok-e valamiféle leírást ajánlani a jelátvivő transzformátorokról? És itt most nem konkrétan a kimenőkre gondolok, hanem úgy általában a jelátvivő trafókra.

Előre is köszönöm
(#) pucuka válasza Stakypot hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Üdv!
Nem csak impedanciaillesztés, hanem zavarvédelem is (brumm, külső zavar, földhurok).
A szimmetrikus vonalon mindkét érben azonos irányban indukálódik a zavar, így a transzformátor tekercsén az indukált áramok ellentétesek, ezért kioltják egymást.
másrészt az impedancia illesztés miatt az áttétel arányában nő a mikrofon által szolgáltatott feszültség, így a jel/zaj viszony jelentősen javul.
Kereső: kulcsszó hiradástechnikai transzformátorok.
Végső soron a kimenőtrafó is az.
(#) Droot hozzászólása Okt 6, 2009 /

Sziasztok!
KEllene tekernem egy tekercset, aminek az induktivitasa 660mH. De nem tudom hogy fogjak hozza, mert nem tudom hogy kell kiszamolni. Van esetleg erre 1 program?
Van itthon 0.3mm-es vezetekem abbol szeretnem tekerni. Vasmagnak pedig egy vasdarab megfelel?
(#) bbalazs_ válasza Droot hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Bocsi, de biztos, hogy milliHenry? Nem mikro (uH)?
(#) mex válasza Droot hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Ez viszonylag nagy induktivitás. Mekkora frekvencián használnád, illetve milyen áramkörben van?
(#) Droot válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

mili henri. Cry baby effekthez kell(lsd. fajlmelleklet.)
Hat frekvencia olyan parszaz Hz-tol par kiloig.
(#) jdani hozzászólása Okt 6, 2009 /

Üdv. a dolgom az lenne hogy: van 3 fázis, 2 relé, és egy izzó. azt kellene megoldanom, hogy a három fázisból ha egy kiesik, akkor az izzó világítson, tehát ha akármely fázis kiesik, a relék úgy kapcsoljanak, hogy a megmaradt fázis világíttassa az izzót. valaki valami ötletet?
(#) googa hozzászólása Okt 6, 2009 /

Sziasztok!

Van olyan ellenállás érték, amit E-vel jelölnek? Nézzétek meg legyetek szívesek a mellékleten. Az egyik ellenálláshoz 56E van írva. Köszi!

del.JPG

(#) lapose válasza googa hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Szia!

Az szerintem 56 ohm. Nekem vannak olyan régebbi ellenállásaim amin az ohm helyett egy E betű van.
(#) Imi65 válasza lapose hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Az oroszoknak volt ez heppje, 100 Ohm alatti ellenállásokat gyakran jelöltek így. Pl. 2E7 ---> 2,7 Ohm
Az MLT sorozaton láttam ezt.
(#) Action2K válasza lapose hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Szerintem is ohm, meg kel csak nézni a funkcióját.
(#) mex válasza Droot hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Nézz szét ebben a topicban, itt van pár progi.
A tekercsbe dugott "darab" vasról tudni kellene a mű-r értéket....
(#) lapose válasza jdani hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Szia!

Ehhez mit szólsz?

valto.gif

(#) lapose válasza Droot hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Szia!

Fazékmag jó nagy Al értékkel..
(#) Droot hozzászólása Okt 6, 2009 /

Koszonom a valaszokat!
(#) jdani válasza lapose hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

ez három fázisra? mi az az R S T? ..
(#) jdani válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

bocs, mink nem így tanultuk. (L1 L2 L3) De egyébként nem jó, mert mi ha mind a 3 fázison van fesz? akkor az R S zárlatol.
(#) lapose válasza jdani hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

RST a régi jelölés.

Idézet:
„De egyébként nem jó, mert mi ha mind a 3 fázison van fesz? akkor az R S zárlatol.”

Mitől zárlatolna?
(#) jdani válasza lapose hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

jaaaj neeem... ott a relé.. bocs

Azért nem jó, mert ha van R fázis a relé meghúz és világít az izzó, a másik kettő meg mindegy, hogy megvan-e. Van további hiba is, de ha már ez nem jó akkor azt kár fejtegetni.
Nem lehetne amúgy 3 relével? Azzal működne.
(#) lapose válasza Action2K hozzászólására (») Okt 6, 2009 / 1

Szia!

És azzal mi a gond? Megnézted mi a feladat?
(#) Istvifi hozzászólása Okt 6, 2009 /

Hello!
Egy kérdésem lenne és a lehetö leggyorsabban kellene a vŕlasz. Szeretnék venni egy RC Nitro Buggy-t. Az lenne a kérdésem, hogy mit és kb. mennyit kell bele tankolni?

A vŕlasz(oka)t elöre is köszi!

Én úgy értelmezem, hogy akkor világítson, ha nincs meg egy, vagy két fázis:
Idézet:
„a három fázisból ha egy kiesik, akkor az izzó világítson”

Itt akkor is világit, ha megvan mind a három. Nem?
Következő: »»   642 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem