Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   643 / 3982
(#) lapose válasza Istvifi hozzászólására (») Okt 6, 2009 / 1

Szia!

Az enyémbe 16%-os nito-metán kell. Kb. 5000 Ft. 2.5 liter.
A tankja 125 mililiteres.
(#) lapose válasza Action2K hozzászólására (») Okt 6, 2009 /

Akkor nem egyformán értelmeztük. Nekem az jött le a feladatból, hogy ameddig legalább egy fázis megvan, az izzó világítson.
(#) Istvifi válasza lapose hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

nagyon kösz
De kb. mennyit megy egy tank benzinnel?
És hol veszed hozzŕ?
(#) Istvifi hozzászólása Okt 7, 2009 /

És ez vajon Benzines vagy elektromos auto a képen?
És kell a benzines RC kocsikhoz is akku meg töltö?És a képen lévö kocsinak a platojŕn ott van az a luk amibe azt a kulcsot bele kell tenni (a benzineseknél) hogy elindujjon.
HELP!!!

33619283.jpg

(#) hapro válasza Istvifi hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Ez valószínű robbanómotoros. Mert mintha a platón a léghűtéses motor hengerét látnám oldalnézetnél. A robbanómotoroshoz is kell akku, mert a szervó motorokat és a vevő egységet valamiről kell működtetni.
A motor elképzelhető, hogy kulccsal indul, de nagyon kicsi a valószínűsége, hogy önindítós, (még nem is láttam olyat) mert az csak plusz súly, és plusz sok pénz fölöslegesen. Ezek izzító gyertyásak általában, amit beindítasz egy mondjuk indító padon, ahol valamilyen módon a motor főtengelyét forgatod meg, közben a gyertyát izzítva, és ha beindult az önfenntartó folyamat, akkor az izzítást le lehet szedni, magától izzik tovább a gyertya. Talán ez a kulcs egy elektromos kapcsoló lehet a rendszerben. Mondjuk ezt is fölöslegesnek tartom.
(#) Action2K válasza hapro hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Szerintem az a lyuk inkább az antenna helye. Indítása pedig a lendkelékre tekert kb 1m-es spárga berántásával történhet. Az ilyen 8-10e fordulatú kis motorokat nem lehet pici villanymotorokkal beindítani. A szervókhoz egy kis generátor nem termelne elég áramot?
(#) hapro válasza Action2K hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Az indítópad amit írtam, az egy kis dobozka vagy akármilyen formátumú gép lehet, amiből általában dörzshajtással hajtják meg a főtengelyt, és így indítják. De ennek az indításnak sok formája lehet.
De igen be lehet indítani pici villanymotorokkal ezeket a nagy fordulatú motorokat is.
pl a robbanómotoros repülőknél az orrkúpnak van egy ellenformája gumiból, amit a pici villanymotorra fogatnak (megfelelő fordulatú és teljesítményű), így az közvetlen hajtással meghajtja a robbanómotor főtengelyét.
Ezek emlékek és tapasztalatok a modellező múltamból.
(#) Action2K válasza hapro hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Bocs nem voltam egyértelmű. A pici villanymotor alatt olyat értettem, ami a modellbe van beleszerelve önindító gyanánt. Az "indítópados" villanymotorok azért már jóval testesebbek, bár vannak modellek, amelyek saját önindítóval rendelkeznek. Bővebben: Link
(#) Istvifi válasza hapro hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

köszi. Most nemrég voltam ebben a boltban és Es a dzsipp kb 60-70 cm hosszu, és 20-30 magas és hybrid. Hülyeség de igy van. Viszont beleszerettem egy helikopterbe 60 cm hosszu heli kezdök is hasznalhatjak. Söt még jo is nekem mert eléggé kezdö vagyok és azon a helin van ilyen poktalp vagy mi amitöl nem tud felborulni a leszallasnal. Jövö honap elejére összejön annyi zsbpénzem és meg is tudom venni. Köszi a valaszokat sokat segitettetek. Föleg azzal hogy egy ilyen kis benzines kocsit annyi fenttartani mint egy autot. (Benzinre gondolok). :smoke:
(#) Istvifi hozzászólása Okt 7, 2009 /

Milyen izé mar hogy nem lehet irni azt a szot hogy T O M (egybe irva). Mivan ha azt a nevet akarom irni hogy Tomasz vagy ilyenek?
(#) Action2K válasza Istvifi hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Mégis leírtad, hogy Tomasz, akkor mi a baj? Egyébként Thomas helyesen

Idézet:
„egy ilyen kis benzines kocsit annyi fenttartani mint egy autot. (Benzinre gondolok).”

Miért ne? Kocsi-kocsi. Az én batárom is csak annyit eszik mint egy Wartburg, azt mégis 2,5-ször nagyobb.
(#) Moderátor hozzászólása Istvifi hozzászólására (») Okt 7, 2009

Mert a fórumozók jelentős része a "tudom" szó helyett használja. Márpedig ez fórum, nem chat, nem MSN. Ugyan ezen ok miatt a "TOK" sem írható ki, mert azt meg a "tudok" helyett használják (használnák) többen.
(#) Action2K válasza (») Okt 7, 2009 /

Viszont akkor nehéz kiírnom, hogy van 12-es meg 16-os DIP tok is.
No ezt engedte.
(#) Frankye válasza Action2K hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Ilyen értelemben az equivalens "tokozás" szó használható...
(#) Norberto válasza Action2K hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Frankye a v ok szóval (azaz kínai főzőedénnyel) keverte az előbb a tokot. A tok szerintem nincs beleépítve a rendszerbe.
(#) Frankye válasza Norberto hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Jogos a 2 pont!
..
(#) pajti2 hozzászólása Okt 7, 2009 /

Kellene nekem egy dc-dc átalakító kapcsolás. Bemenetén bizonytalan +10..5V van. Szűrt jel ugyan, de néha nagyon leeshet, pld 2 másodpercen keresztül csak +6v lesz a +10-ből. A kimenetre pedig stab 3.3V / 250mA kellene. Kimeneti feszültség lehet bárhol 3.1 - 3.6V között, pld értékszórás az áramkörben, de stabil legyen azon a szinten. Vannak ilyen cuccok egyetlen tokba integrálva?

Ha nincsenek esetleg valami kapcsolást építenék hozzá, mondjuk ne555-el megszaggatni, két OP kaput szintkomparátornak hiszterézis üzemhez, és szaggatott jellel töltenék egy jó nagy elko-t, amiről tekerccsel szűrném a jelet egy második elkóra.

Amiről gőzöm sincs, milyen frekit (100khz? 400khz?), és milyen tekercset (uH / mH?) használjak?

Nem kell galvanikus elválasztás a két oldal között. Tipp viszont jól jönne.
(#) Sir-Nyeteg válasza pajti2 hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

7833? Vagy hasonló Low-dropout
Hestore-ban van rengeteg féle.
(#) wtc hozzászólása Okt 7, 2009 /

Sziasztok!
van egy 2x 12V-os trafóm, és ugye van neki egy primer (2 kivezetés)+ 2db secunder (2-2, tehát 4 kivezetés) Na most az egyenirányító, pufferkondi, stabilizáló ic úgy van megoldva, hogy bemegy a két váltó a diódahídba, és középen a gnd- és hozzá képest a +- tehát 3 bemenete van a egyenirányító panelemnek. Na most a kérdésem az lenne, hogy melyik lábait kell összekötni a trafónak?
Köszi előre is!
(#) Istvifi válasza Action2K hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Az a baj, ha Az irom hogy T O M mert akkor nem küldi el a levelet
(#) mex válasza wtc hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Hello.
Az egyik szekunder tekercs végét a másik kezdetével kösd össze, és ez lesz a GND. Marad még két szekunderkivezetés (az egyik kezdete, és a másik vége), ezeket pedig a diódahid váltóáramú kapcsaira kell kötni, hogy melyik tekercset melyikre, az közömbös.
(#) wtc válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Szia!
De hogy tudom kimérni azt hogy melyik az egyik vége, és a másik kezdete? mert sajnos a trafón nincs jelzés seemiről.
(#) Droot hozzászólása Okt 7, 2009 /

Sziasztok!
Vettem ma egy fazekvasat, az van rairva hogy AL400. En valahol olvastam hogy ha en akarok csinalni egy 660mH-s induktivitast akkor: 660 000/400 es az eredmenybol gyokotvonok. Az eredmeny nekem igy 40 lett, tehat 40 menet. Ez igy realis? Es egyaltalan jo a keplet amit hasznaltam?

Akkor úgy irom: az egyik tekercs egyik kivezetését összekötöd a másik tekercs valamelyik kivezetésével, és a maradék kettőre rákötsz egy feszültségmérőt. A trafót megtáplálod a hálózatról, és figyeled a feszmérőt. A szekunderfeszültség kétszeresét mutatja, ha jól kötötted össze, és nullát ha nem. Ilyenkor az egyik tekercs vezetékeit forditsd meg. Egyébként milyen trafó? Nyákba ültethető tipus?
(#) c27 hozzászólása Okt 7, 2009 /

Sziasztok. Egy szénkefe nélküli villanymotort szeretnék csinálni. Van egy állandómágnesem ami egy tengelyen van és egy É-i és egy D-i pólusa van. Ezt csak azért hangsúlyozom ki, mert jobb villanymotoroknál a több mágnest alkalmaznak így növelhetik a tekercsek számát. Eddig amit találtam lehetne építeni egy 2 fázisú vagy egy 3 házisú motort 4 tekerccsel a 2 fázisúnál 3 tekerccsel a 3 fázisúnál. Azt szeretném megtudni, hogy melyik a jobb sejtem a 3 fázisú jobb lenne de ott akkor is csak 3 tekercs van. Lehetne e több tekercset elhelyezni, de 3 fázisú maradjon a motor vagy akkor már a fázisszám is emelkedik?

Wtc! Igaz csak futólag válaszolok a kérdésedre, de úgy lehet kimérni, hogy ha van multimétered akkor valamely két kivezetés között ellenállásmérésnél mérsz valamennyi ohm-t. Ha netalán nincs multi akkor egy elemmel egy égővel is megnézheted: kösd sorba a tekercset az égőt és az elemet ha világít akkor azok összetartoznak.
(#) mex válasza Droot hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Nem jó. A mH, és a képletben használandó nH közt 100000 a váltószám.
Tehát: 660 000 000 /400 és ezután kell gyököt vonni.
Igy 1285 menet jön ki, ami nem fog ráférni a 0,3-as huzalból, csak jóval vékonyabból. Mondjuk ez esetben nem lenne baj, mert itt csak mA folyik, vagy még annyi se.
Ezekszerint két lehetőséged van: vagy szerzel 0.08-0.1 huzalt, és ezzel megtekered, vagy nagyobb Al értékű fazékmagot veszel. Lehet több ezres fazekat is kapni.
(#) Droot válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Ok. Megprobalok szerezni nagyobb AL erteku fazekvasat, mert 1285 menet az rengeteg.
(#) wtc válasza mex hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Igen ilyen 167 mA-s 2x12V-os nyáktrafó. mert így csináltam ahogy írtad, 30V-ot mutatott váltóáramnál, és miután rákötöttem a panelre csak a + és a gnd között mért 12V-t, a negatív és a gnd között semmit nem mért. De akkor lehet, hogy a 7912-t kötöttem be rosszul, mert lehet hogy nam ugyanaz a lábkiosztása mint a 7812-nek akkor annak annyi. a 7912-nek a középső láb a bemenete?

Idézet:
„a 7912-nek a középső láb a bemenete?”

Igen. Mérj a GND és a 7912 bemenete közt feszültséget. Ha nincs, akkor kösd ki és mérj újra.
(#) wtc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 7, 2009 /

Köszi azt megtaláltam én is, csak a 78-as ic-nél levan rajzolva szépen hogy hol vannak a lábai, de a 79-nél, csak az a "félkör" forma van, mint pl: bc182 tranyó de az enyém olyan formájú mint egy bd249 tranyó, tehát van még felül rajta a gnd, meg benne a juk hogy hűtőre lehessen szerelni, tehát ugyanolyan minta 78-as tipusnál levan rajzolva, na most az mindeggy? Ugyanaz a lábkiosznása akármilyen forma?
Következő: »»   643 / 3982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem