Fórum témák
» Több friss téma |
Ha reflektív a kijelző (márpedig ha nincs háttérvili, akkor az), akkor van rajta hátul valami ezüstös fólia, ami visszaveri a szemből érkező fényt. Ezen nem tudsz átvilágítani.
Meg lehet próbálni levenni ezt a fóliát, de....
Amikor próbálkoztam egy mobiltelefon kijelzőjét leszedni, akkor nekem az egész összetört.
Van a csatolmányon két LCD baloldalt egy sima, jobboldalt egy háttérvilágításos. Lehet látni, hogy a jobboldalinak mennyivel magasabb maga a tartója. (A szélén lévő kis gumicsík is!) Elnézést a minőségért.
Az az igazság, hogy kaptam az LCDket és csak reménykedtem, hogy meg lehet oldani. mondjuk a mellé szerelt leddel aránylag jó, de messziről nem látni...
Ha tudnál képet beküldeni talán okosabbakj lennénk.
(Talán sok sok smd leddel meg lehetne oldani. Egy mobiltelefon kijelzőjét 3 erősfényü smd led világította meg oldalról.)
az nem a kijelző votl hanem a mögötte lévő PLEXI lap, azt világította meg, énm is próbálkoztam LCD hez háttérvilágítást de nem sikerült pedig sokan kipróbáltam (nem karakteres, sima hifiből meg rádióból kiszedett LCD-ék), a próbléma valahol ott kezdődőtt mikor azt a fényvisszaverő fóliát leszedtem, már összekarcoltam a kijelző nagy részét, de leszedtem, alkoholall le lehetet szedni aragasztót így már ""áttecővé"" vált, de jött a köv problema hogy is világítsam meg :S, EL fólia az ökéletes lenne mivel egyenletesen világítaná meg az LCD-ét, de ez igen drága szólval ezt kilőttem. maradta plexilap, elmentem vettem 0,2mm vastag plexilapot az még éphogy beférne egy karakteres mögé, megvilágítottamoldaról ledekkel, de a hátuljáűra öntepedós fehér vinnyetát raktam, így már element de nem az igazi, szólva inkább 2-300 FT többet adok egy LCD-ért, mert házilag nem lehet szép háttérvilágítást csinálni.
Hát az a plussz 200-300 engem sem zavarna, de ha van 10db LCDm, akkor csak azért nem fogok venni, hogy háttérvilágítása legyen...
De azért köszönöm a tippeket.
van egy lcd kijelzom nekem is amelyiknek az lcd hattervilagitassat kellene bekossem.
Csakhogy nem ertem igazan h hogyis kellene, jo lenne egy kep kapcsolassal,tehat "kapcsolasi rajz"-ra lenne szuksegem. Megvan az adatlap de nem igazan ertem a backlightos reszt, sot joforman az adatlapbol azt sem tudtam kiszedni h van-e egyaltalan hattervillagitasa(de gondolom h igen hogyha mar van 15, 16 pin) az lcd tipuse ac162by84H-A(R), melleklem az adatlapot koszi elore is a segitseget
Sziasztok, nekem a linkben szereplő töltőm van és megcsináltam a háttérvilágítást, a spéci plexit egy rossz, régi laptop kijelzőjéből termeltem ki, de lehet csiszolópapírral érdesített sima plexit is használni:
[link=http://www.rochesterrc.com/forum/index.php?topic=3463.msg37231]http://www.rochesterrc.com/forum/index.php?topic=3463.msg37231[/link]
Sziasztok.
Karakteresnel is lehet probalkozni ilyesmivel?
AC162BYA84H-A(R) 05.48 D16332 , az Ampire gyartja
Idézet: „van-e egyaltalan hattervillagitasa(de gondolom h igen hogyha mar van 15, 16 pin)” Ha a 15, 16-os pin "ki van vezetve", még nem jelenti egészen biztosan azt, hogy be is van kötve a kijelző NYÁK-ján bárhova is... Az adatlapjából azt silabizáltam ki, hogy sajnos nincs háttérvilágítása :no: Ez abból adódik, hogy "Reflective" típusú a kijelző, azaz a "háta" mögül nem tud átereszteni semmilyen jellegű fényt. Idézet: -aham , gondoltam erre en is. Sajnos.....„Ha a 15, 16-os pin "ki van vezetve", még nem jelenti egészen biztosan azt, hogy be is van kötve a kijelző NYÁK-ján bárhova is...” Igen, az latszik h reflective tipusu, s igy talan kovetkezik is h nincs hattervilagitasa, hat erre nem is gondoltam , koszi a valaszt ui: esetleg ha lesz idom azert meg kiprobalom
Viszont a Reflective típusú kijelzők megbuherálására is van megoldás!
tothi89 egyik hozzászólásában van egy link; ott bemutatják, hogyan s miként lehet átalakítani egy ilyen kijelzőt háttérvilágításosra. (Kicsit bonyolultnak tűnik, és kicsit "kockázatos", de meg lehet valósítani...)
aham, koszi a tippet. majd meglatom h nekikezdek-e vagy sem . Viszont lehet h nem eri meg.
1 LCD-vel kapcsolatos kérdésem lenne!Készítettünk egy PIC-es LC mérőt. A kapcsolásban 2*16-os kijelzöt kell csatlakoztatni.Csupán 1 probléma van az kijelző meg sem nyikkan!Ismeri valaki ezt a kapcsolást esetleg??
LC-meter
ezt a kapcsolast oszinten nem ismerem, de az lcd bekotese jonnak tunik a kapcs. rajzon??
Viszont felmerul nalam egy kerdes, megpedig: Idézet: „kijelző meg sem nyikkan!” Ez mit jelent konkretan? nem jelennik meg abszulot semmi? Maga a kontraszt sem latszik, tehat azok az ugymond negyzetek sem??? mert hogyha csak szimplan tapot adsz az lcd-re es a kontrasztot egy kicsit felhuzod akko mar kellene latszodjannak a sotet "negyzetek" Egy masik dolog: ugyancsak pic16f84-hasznalsz gondolom es 4Mhz-es kvarcot.
Ha tápot adok neki és tekergetem a kontrasztot akkor sem csinál semmit!!Rossz lenne a kijelzőm???
Pedig 2db-ot vettünk boltból és egyik sem megy
Akkor szerintem rosszul kötöttétek be az LCD-t...milyen márkájút és típusút vettetek a boltban? Néztétek az adatlapját?
PVC160206Q,TG5V-0
Az elsővel csak 1 honlap jött fel (HERO) de ott nem találtam adatlapot csak felsorolást a második meg valami külföldi fórumot hozott fel(külföldiül meg nemtudok ) de nem adom fel!Azért ha valamit találtok róla megköszönöm
Nos egy kis előrelépés történt a dologban,miután rájöttünk,hogy a csodálatos taiwani gyártmányú 2x16-os LCD lábkiosztása eltér az összes többiétől,
szóval most rajta van a táp de csak annyit csinál (a kontarszt poti "tökig" odacsavarása után) hogy a felső sor világít,az alsó is de jóval halványabban. ugyanez van akkor is ha kiveszem a PIC-et, (ja és kizárólag ennyi történik,a szöveg még vélelenül sem jelenik meg ) lehet hogy a rossz helyre kötött táp-,és kontrasztfesz. kinyírta az LCD-t?? Idézet: „Nos egy kis előrelépés történt a dologban” Mihez képest előrelépés? Ebbe a topikba még nem is írtál korábban...
Ha a kontrasztot tökig felcsavarod, akkor látszani szokott a karakterek helye akkor is, ha adatot még nem küldtél a kijelzőre.
Nekem van olyan (2x20 v. 2x40) LCD-m, aminek negatív fesz kell a kontraszt lábra, hogy működjön. Ne az LCD típusát keresd, hanem a rajta lévő IC-nek nézz utána, annak az adatlapja kell.
„Nos egy kis előrelépés történt a dologban”
Szerintem nekem akarta címezni!Eggyütt csináljuk a projectet
pbalazs-nak köszönet,utána fogok nézni az IC-nek.
valakinek nincs CSAK háttérvilágitása chipcad féle 2x16-os kijelzőhöz???????
vennék, mer az enyém meghalt, SZÍN mind1!!!!!
hello!
Most vettem 2x16 os LCD-t a chipcadtől. Olyan háttérvilágítást szeretnék ami sötétben halványabb lesz de nem alszik el teljesen, világosba meg jobban világít. Arra gondoltam, hogy így oldom meg, de az topik elején láttam, hogy 220ma kell hozzá azt meg a bpw41-es fényérzékelő dióda nem hiszem, hogy bírná. Esetleg valakinek jobb ötlete ha van akkor megköszönném. ja lehet hogy a diódákat fordítva tettem bele, soha nem tudom melyik az anód meg a katód.
esetleg olyan PWR áramkört tudna valaki emi ezzel működne? és meg lehetne csinálni fényérzékelősre?
lyan egyszeruen, ahogy rajzoltad nem fog menni tobb okbol sem...
A megoldas valoban egy trazisztor lehet(tobbek kozott). Kell egy NPN tranyo, es en inkabb egy fotoellenallast hasznalnek hozza. Bar fotodiodaval is mukodnie kell valszeg. Szoval az emittere megy a hattervilagitasra, a bazisara a fotoellenallas egyik vege(vagy dioda nem jelolt vege(anod)), a kollektorra a masik veg, valamint a + tap. Ez lenyegeben felerositi az ellenallas(dioda) aramat, ami mar eleg lehet a mukodeshez. Egy soros korlatozo ellenallast mindenkeppen tegyel meg bele a max aramra, ha nagyon kinyilna a tranyo esetre... |
Bejelentkezés
Hirdetés |