Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
milyen frekvencián gerjed,? a ha a bemenetet tesre teszed akkor is gerjed? Kimenővel köss párhuzamosan egy 1-5 nano / 1500 V-os kondit
Esetleg te is megpróbálhatod nagyobb munkaellenállással a 6E5P-t, hátha akkor elég lesz (13-15 K-val, a katódellenállását pedig csökkentsd 60-80 ohm-ra). Ezt pár perc alatt meg tudod próbálni, az esélyek jók.
Gratulálok! Szép kis alkatrészhalmazt hoztál össze. Szorítok, hogy sikerüljön az eredeti elképzelés.
Nem tudom, hány Hz-en gerjed, szkópom nincs, fülre 70Hz körüli lehet. A kondit kipróbálom...
Na mértem! Anódfesz: 225V volt, amikor elkezdett a kimenő prrrűűűűűűű-zni, akkor ki is kapcsoltam... Meg az EM-nek is összeér a két félteke, tehát teljes vezérlést kap. Mindjárt teszek egy 32u-t az EZ80 után az első ellenállás elé. 1-5n-t keresek, ha ez sem segít, Megfogom az egész erősítőt, aztán újraépítem az új dobozába, aztán hagyom ezt az egész deszkamodellezős hallgatózást.
Van hangszóró a kimenő másik felén? Vagy legalább egy 620ohm 2 wattos ellenálás legyen rajta párhuzamban a secunderen,különben átüthet a kimenőd ha terheletlenül csinálod a próbálgatást! Egyébként milyen csőről van szó? Mert kicsit kevéslem az anódfeszt! Nekem az ECL86-om is 255-260 voltot kap! Meg szerintem azt is nézd meg hogy nem-e földhurok van valahol!
A szekunderen 99ohm 6W van (azért 6W, mert ilyen volt, vagyis 3db 33ohm/2W sorbakötve) így is ciripel... A füles kimenetet mivel zárjam le, hány ohm-mal, de úgy, hogy ki szeretném azt is vezetni, tehát jöjjön rajt valami hang. A csövek: 2xPCL86, EM84, EZ80 (ez helyett PY88 lesz, de a fűtőtrafójára még kell 1-2 menet... De mondom, nem hagytam teljesen felfűteni az EZ-t, mert ciripelt a kimenő, és félek, hogy tönkremegy. [off]A garázsban természetesen kiégett a villany, olyan 150-200W-os izzóm meg már nincs... Így a dobozolás ma nem lesz szerintem meg. De lehet, lemegyek..
Csak szólok, hogy a 3db 33 ohm 2W az nem lesz 6W-os, csak ugyanúgy 2W. Ez csak párhuzamos kötésnél jó. És mi lenne ha párhuzamosan kötnéd az ellenállásokat? Így kapnál 11 Ohm 6W-ot. Az már jobban tetszene a kimenőnek is. Persze ha nem 100 Ohm-os kimenő.
Szerintem ahogy Ricsi is mondta párhuzamba kellene kötni az ellenálásokat,egyébként meg 99 ohm szerintem KEVÉS a kimenőnek terhelésképp! Én 620ohm 2 watt ellenálásokat tettem a secunderre!
Miért ne lenne 6W-os!? 11 Ohm-os ellenállás elvinne 1 W-ot a 2,5W-ból. Ne adjatok sületlen tanácsokat. A 100 Ohm jó terhelés megszakadásra, de egyébként a névlegessel kell lezárni, úgy korrekt a mérés.
Köszi hogy segítettél, majdnem mentem átkötni párhuzamosra!
Na, ki van vágva a doboz alja, és teteje, apukám segített.
Rokker barátom! Ne keverd meg a Budai Márkot! Kisebb terhelés az nagyobb ellenállást jelent. Te nagyobb ellenállást tettél be, az kevésbé védi a kimenődet terhelés leszakadás ellen. Ha Márk 11 Ohm -ot tesz be, az 8 Ohm-os illesztésnél már rendesen módosítja az áttranszformált impedanciát.
Én mindig olyat szoktam tenni ami a kezem ügyébe kerül persze ésszerű határok között. (100-150ohm)
Mondjuk ezt én sem értettem, hogy miért jobb a nagyobb ellenállás(100 helyett 620ohm). Ti mindig 100-200 ohm-ost ajánlottatok, ha ez jött szóba.
Csak szőr mentén az elméleti fejtegetés. A szekunderre kapcsolt ellenállás - éppen úgy, ahogy as hangszóró is - megjelenik a primer körben, áttranszformálva. Mikor a kimenőről leszakad a hangszótó, onnantól egy fojtótekercsként viselkedik, komoly impedanciával. Ezen a legkisebb áramváltozás is tekintélyes feszültségváltozást képes létrehozni,ami veszélyeztetheti a trafót, foglalatot, és nem utlosósorban a csövet.
Értem, köszi a választ. Azon gondolkodtam, csinálnék egy különálló előerősítőt, hangszínnel, csak úgy hobbiként, és nem nagyon szeretném túl bonyolítani anód fesz késleltetővel, nem akarok bele most csöves egyenirányítást sem, mert az erre szánt trafó sem szimmetrikus, egyszerűen egy sima előfokot szeretnék, akkor ha nem gond, simán egy graetz puffereléssel oldom meg természetesen több lépcsős szűréssel.
ez brumm lesz ...
nem kevés, hanem sok
Hát én eddig vagy egyből hangfalat kötöttem az erősítőre, vagy két 15 ohm 10W-os ellenállást párhuzamosan. Van 2db 10 Ohm 100W-os ellenállásom is, de azokra még nem volt szükség. Ez a pár száz ohm-os ellenállást nem csak védelem gyanánt szokták rátenni a kimenő szekunderére, hogy ha leszakad a hangfalvezetéke vagy véletlenül hangfal nélkül kapcsolják be és védje az erősítőt és kimenőt?
Ja, majd elfelejtettem CHZ-nak gratulálni, de ez már annyira evidens dolog, hogy Ő csak profi géppel rukkol elő
De azért szoktuk, nem pedig a terhelés miatt. Ha terhelés kell, én is egyszerre a hangszórót kötöm rá. Holnap még méretere vágom a doboz oldalát, és építem is bele a dobozba az erősítőt.
Soha ne a hangfallal kezd, ha van műterhelés. Olcsóbb, mint a hangszóró javítás. Bármi előadódhat.
Én kezdetnek mindig valami tv hangszórót teszek hogy halljam mit csinál alapjáraton, azért nem kár. Utána ha halkan jól szól akkor jöhet a hangfal.
Azért egy bizonyos teljesítményhatár felett már nem oké ez a dolog, ha begerjed, hamar jön a lengőből a füst. Akár HF tartomány felett is. A PL 34kHz-en gerjedt.
Igen ezt tudom csak eddig szerencsém volt. Csak a Piccolonál volt fordíva bekötve a vcs. az pedig nagyon gyenge volt ahhoz hogy leégesse a lengőt. PCL86/EL84 SE felett már műterhelés+szkóp
Igen, de jól is jönne most az a szkóp nekem is...
Sajnos így nem tudom hogy fogok rájönni, hogy miért kezd el iszonyat zúgni(brumm) a GU81M, ha a katódkövető 6C33C rácsára ráteszem az előző fokozat, a katodin fázisfordító jelét. ha a levegőben lóg a 6c rácsa, akkor semmi gond, meg a katodin is brummentes jelet ad ki, de ha a kettőt összekötöm egy pár árnyékolt kábellel, akkor egyből iszonyat elkezd zúgni. Nem a kábel szedi össze azt is néztem, és a csatolókondik is jók És megint várhatok 4 napot, ogy újra foglalkozni tudjak vele, mert ismét mehetek le Szegedre....
Nekem ugyanez volt, amikor összekötöttem az előerősítő 2 triódáját, külön külön teljesen jól mentek, de együtt iszonyat búgás, szerencsére mint később kiderült, nem is lett szükség a második triódára, bőven elegendő egy is.
A másik dolog amit akartam még, hogyha ezen múlik, adok én neked kölcsön egy szkópot, nem nagy szám, egy miniscope2, de tökéletesen működik, a részleteket megbeszélhetjük privátba. Aztán ha kész vagy majd visszaadod. Üdv.
Barnának üzenem, hogy megnéztem a trafót, amiről szó volt ( a kupakosat ). Viszonylag nagy ( mint az öklöm ), és a kupakon üveggel szigetelt tüskék vannak, mint kivezetés. Majd kibányászom valamikor
|
Bejelentkezés
Hirdetés |