Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Fogjuk rá, hogy járatos vagyok az elektronikában, de csak 5V-ig, a konektorról mindíg azt hiszem, hogy falbaszorult malac. Kaptam most egy olyan feladatot, hogy 1kW-os fűtőszálakat kellene kapcsolgatni veszettül (mondjuk másodpercenként) valami szárítóberendezésben 3 fázisú hálózatról. A kapcsolást magát el tudom képzelni triakkal vagy akár még relével is esetleg, viszont nemtudom, hogy a hálózatra milyen hatása van ha 10-20 darab 1kW-os ketyerét csak úgy kapcsolgatok jóízűen. Az én kis egyenfeszültségű 3.3V-os világomban odateszem a jó nagy kondenzátort és mindenki boldog, de itt ötletem sincs, hogy hogyan kéne ezt megoldani. Kaptam olyen tippet, hogy nullátmenetnél illik kapcsolni. Ezen kívül mit kell ügyeskeni ilyen esetben? Aztán a 3 fázis kiosztásátban sem vagyok egészen bizonyos, mennyire lehet azokat külön terhelni? Bármiféle tippet szívesen fogadok. Köszönöm!
Van itt elég téma fázishasításos teljesítményszabályzásról, szerintem azokban nézz szét.
Minek amúgy másodpercenként fűtőszálat kapcsolgatni? A hőtehetetlensége miatt úgysem követi a kapcsolgatást.
Milyen szisztéma szerint kell ki-be kapcsolgatni a fűtőszálakat? Ez fontos!
A terhelés szempontjából a legfontosab. Illetve lehet e párhuzamosan kapcsolni pár darabot vagy sem. Sőt, akár azzal is lehet variálni, hogy sorbakötsz 2-4 darabot és a közös pontokba relét kötsz és így vezérled a teljesítményt. Így nem kell pwm és triak, szűrőáramkör sem kell. A lényeg, hogy tisztázd le pontosan, hogy mikor hogyan kell kapcsolgatni, aztán írd le és úgy könnyebb lesz segíteni!
Legegyszerűbb, szilárdtestrelével kapcsolgatni annak a bemenete 5-30V DC tipikusan, nullátmenetnél kapcsolnak , a bemenetük leválasztott igy nyugodtan dolgozhatsz az 5V -os világban. Ennyi jó után azért elárulom van hibájuk is! pl.: Drágák!
6 db-os blokkok vannak, ebből legalább 3, de esetenként több. A kapcsolgatás alapját az adja, hogy egy adott hőprofilt kell követnie mindegyik blokknak. Ezért a PWM elképzelés. Persze, valószínűleg egy egyszerű 2 állásos szabályozó működés is elég lesz. Találtam előbb egy doksit a neten teljesítményszabályozásról, abban hullámcsomag vezérlésnek hívja a dolgot és nullátmenetnél kapcsol. Egy ilyet: MOC3163-M például már ki is néztem. Namost azt mondja a doksi, hogy ennek a módszernek elvileg nincs visszahatása a hálózatra, csak hátránya, hogy lassú, de az engem nemzavar. Viszont a 3 fázis egyre jobban zavar...
A 3 fázis ne zavarjon! Ha csak egy fázis lenne, akkor nagyon nagyon vastag vezeték kellene.
A lényeg, hogy úgy kösd be, hogy nulla-1.fázis, nulla-2.fázis, nulla-3.fázis Illetve ez azt jelenti, hogy 3 különálló 220 voltos blokkot kell majd kialakítanod.
Hello!
- Pedig nincs sok baj a 3 fázissal. A fázisok terhelését illik úgy beosztani, hogy az minden időben egyenlő legyen (nem egy periódusban). Tehát, ha lehet egyszerre kell kapcsolni a terhelést három fázisban, de legalább a fázisok közötti, kis teljesítmény differenciával. - Megoldásnak Én is a szilárdtestrelét javasolnám. Igaz, hogy drága, sőt adott esetben a mérete sem csekély (hűtés), de szinte tetszőleges számban kapcsolhatod ki-be. Nullátmenetnél kapcsol, így a legkisebb hálózati zavaró hatása van. Nem kell drága szűrő, mint a fázishasításnál. Amit Kobold hibának vél, az itt pont előnyödre válik, mert a ki-be kapcsolgatásokat a hőtehetetlenség integrálja. - Az is PWM-nek tekinthető ha "hullámcsomag" vezérlést használsz. Egy adott periódusszámból, annyi periódust kapcsolsz be-ki, amely a kívánt teljesítménynek megfelelő. (pld. 100 periódusból 30-alatt bekapcsolod, és 70 alatt kikapcsolod a fűtést, akkor ez 30% fűtőteljesítménynek felel meg. Persze nem szükséges 70 szünetet tartani, lehet az 15-35 és újból 15-35 és így tovább. Ugyan azt az eredményt adja) - Ehhez, nem szükséges különleges eszközöket felsorakoztatni. A számgéppel simán lekezelheted az SSR reléket, ha egy optokapu segítségével a programod működését a hálózati frekvenciára „szinkronizálod” (kétutasban már 100Hz, azaz 10msec lehet a szinkron). (Készítettem ilyen áramkört már a párhuzamos portra valaha, de nem ilyen célból. Feszültség kimaradásokat szimuláltam, félhullámonként.) - A terhelések csoportos elosztásán és a szabályzó algoritmuson kell elgondolkodni, de látom, hogy digitális beállítottságú vagy, így az menni fog neked. üdv! proli007
Félreértés ne essen, nem hibának tartottam a hőtehetetlenséget, csak célszerűbbnek érzem az adott értékű fázishasításos szabályzást egy fűtőszálnál, mint a másodpercenkénti be-ki kapcsolgatást.
Csak tájékozódásképpen:
A mi cégünk gépjárműüvegeket gyárt,mindegyik kemencénk ON-OFF rendszerű fűtéssel bír. (SSR+vezérlő PLC) 800...1200kW nagyságrend az összteljesítmény...
Gondolom, ez nekem szólt... Tájékozódtam
Ha már így szokás teljesítményelektronikában, akkor legyen így.
Miért PWM szablyzást akarsz?
Legegyserübb megoldás OMRON hőfokszabályzó (Nálunk ezek vannak használva) Feszültség kimenettel ami vezérel 3 db SSR-t fázisonként (lehet 3 fázisú is). PID szabályzásra van állítva nagyon jól tartja a hőmérsékletett. A hőtehetetlenséggel sem kell foglalkozni. 240 fokon +- 1 fok SSR leválasztásában soha sem bíztam mágneskapcsoló mindig be van kötve a ki gombra
Szervusz!
A kollega kemence trend szabályozást akar megvalósítani, kicsit összetettebbb mint a PID. De erre is van természetesen, akár magyar cég által gyártott eszköz is (pld. HAGA). Az SSR "leválasztása" nem bizalom kérdése, ez nem fele meg az életvédelmmi elválasztásnak, többek között a zavarszűrő tagok miatt sem. Ezért minden képpen szükséges egy főáramköri kapcsoló. üdv! proli007
A kollégának -én úgy értettem-a végrehajtó szerv kiválasztásánál akadtak kétségei,nem a szabályzás jellegével.
Persze lehet,hogy én értettem félre...
Üdv !
A problémám a következő lenne.: Megépítettem EZT a pwm kapcsolást. Szeretnék hozzá illeszteni 2db igbt-t hogy azt hajtsa és hegesztő trafót tudjak vele szabályozni. Segítene valaki hogy lehetne ezt megoldani? Fázishasításos szabályzót már csináltam, de az nagyon leveszi a gyújtó feszültségét a trafónak. Én ILYEN alkatrésszel gondolnám, mert ilyenem van itthon. De konkrétan nem tudom hogyan kell összekötni. Köszi. Vagy van esetleg valakinek jó ötlete trafó szabályzásra ?
Lenne 1 kérdésem akarok egy olyan kütyüt építeni ami a számítógép Hangk-ból kijövő jelet tudja invertáláni nagyfeszültségű jellé.
Lényegében néhány tranzisztor segítségével szeretném megoldani hasonlóan mint a hang erősítők, csak ennek 1 jelgenerátor progi jelét kellene erősíteni, szal az erősítés szinuszos vagyh négyszögjel. és a bemeneti fesz 310V körülvan DC. Ha valaki tudsegíteni nekem benne azt előreis megköszönném.
Mekkora teljesítmény, milyen hatásfok?
Jól látom hogy a bemeneti feszültség ( a tápfeszültség) 310 V? Hálózatról le van választva? Vagy ez lesz a kimeneti feszültség?
Igen hálózatról lenne leválasztva a hatásfoka nem érdekes mivel nem üzemi célokra készülne, és nemártana ha 3-400 Watt ot tudna.
Köszi a gyors választ.
Hello!
Nem egyszerű feladat, és a műszaki követelmények sem tisztázottak. Google "high voltage amplifier" Ja, és szerezz be új PC-t is. üdv! proli007
A lényege azlenne hogy a számítógép hangkártyájáról jövő jelet felkellene erősíteni úgy ,hogy a kimeneti fesz is elég magas legyen.
Szal van egy kis jelerősségű bemenet -> van 1 tranzisztor híd ami a bemeneti jelből létrehoz a betáp fesznek megfelelő jelet. Kb valami olyasmit akarok , kinyögni ,hogy szabadon állíthathassam a frekit 1 nagyfeszültségű és a teljesítményű rendszerben. (A bementi vezértlőjelhez képest nagy a teljesítmény.)
Hello!
Légy oly kedves, használd a Válasz gombot! Én most már teljesen elveszítettem a fonalat. (Szerintem mások is) Kérlek,hogy ne sértődj meg! De félek tőle, hogy ez is egy "megalomániás" igény, aminek semmi műszaki alapja nincs. (esetleg vízbontás) Frekvencia, jel alak itt nem mindegy. 300V-ról és a 300W-ról nem is beszélve. Megnézted a hálót amit javasoltam? És találtál hasonló dolgot? üdv! proli007
Na akkor leegyszerűsítem a kérdésem elég hülyén tudok fogalmazni ha nagyon összeszedem magam .
Na arról volna szó kísérletezgetek itthon hangfrekis cuccokkkal. Van 1 progim ami képes szinus, négyzet, háromszög é sfűrész jelet generáéni a HK-n. Mivel kinőttem az erősítőm képességeit valami erősebb és strapabíróbbra lenne szügségem. viszon szeretném elhagyni a transzformátort ami feltranszformálja a feszültséget. Előreis köszi a választ bocsi a hülye megfogalmazásért.
Hello!
Ezt találtam neked, kiindulási alapnak szerintem jó. HV amplifier ELS hangszóró, vagy lángmoduláció lesz? Sok sikert! üdv! proli007
Köszi a linket. Ez igéretesnek tűnik, keresek 1 műszerészt aki kicsit felhomályosít mielőtt agyon csapatom magam valamivel .
Nyákrajzot kell belőle kreálnom .
Sziasztok!
A kővetkezők lenne a kérdésem van egy szivattyú vezérlő elektronikám a szivattyúval párhuzamosan szeretnék vele kapcsolni egy relét,ezzel a kővetkező a problémám mikor a szivattyú fordulatát leveszi a relé rezegni kezd(110v-150v).Ezt kellene valami módon egy kapcsolássá átalakítani! A segítségeteket előre is köszönőm.
Hello!
Ezt a kérdést, már több helyen felvetetted. Ha nem érkezett válasz, az nem egészen véletlen. Mert ahogy én, szerintem más sem tudja, mit szabályoz a szivattyúra tett elektronika és mekkorák a kimaradások. De esetleg megpróbálhatod a szivattyúra menő jelet egyenirányítani, majd egy előtét ellenálláson keresztül a feszültséget egy egyenáramú (pld 48V-os) relére kötni. A relé lábaira meg egy alkalmas méretű kondit tenni, amiben tárolódik az energia a kimaradások alatt. Vélhetően elég nagy kondi esetén nem fog vacogni a relé. A szűrőkondit, ne kösd közvetlen a diódahíd után, mert kapacitásától esetleg a szivattyú vezérlő besértődik. És akkor több a kár minta haszon. A kapcsolást először 230V-al próbáld ki. Úgy válassz előtét ellenállást, hogy a relén állandó 230V mellett meglegyen a 48V. üdv! proli007
A problémám nem az lenne hogy nem húzz be folyamatosan a relé,hanem pont az hogy amikor a szivattyú csak 150v-ot kap a 230v helyett akkor nem szeretném hogy behúzzon!
Hello!
Akkor sorba kösz a relévele egy (120V-os) zéner diódát, ami csökkenti a feszültséget. (az előtét ellenállást pedig ez alapján számolod ki. üdv! proli007
Úgy érzem hogy ezzel azt érném el hogy stabilan lenne 120v-om,nekem az kellene hogy legyen 230v-om és (0v)semmi!!
Helló, sok kapcsrajzon van olyan, hogy GND.
Az mi, vagy hová kell kötni?
Hello!
Dehogy! A zéner nem csak stabilizálni tud, hanem "levonni" is feszültséget. Amúgy, ha 150v van már, akkor abból nem lesz 230V-od, de nem is szükséges. De írd meg milyen egyenáramú reléd van (Hány volt/hány ohm) és akkor megrajzolom mit kell tenni. Ha kisfeszültségű reléd van, akkor lehet trafót is használni hozzá és kicsit kisebb a disszipáció.) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |