Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
előzmény: Az otthoni (adsl router mögötti) számítógépemet szeretném az internetről feléleszteni WOL-al. Ez részben megy is, csakhogy az ADSL routerek többsége percek alatt elfelejti hogy a kikapcsolt PC melyik portjukra van dugva, illetve a remote admin felületükön sincs WOL lehetőség. Erre való a broadcast IP cím (*.*.*.255) amire ha küldök egy IP csomagot az az összes porton/csatlakozón megjelenik, így feléleszti a gépet. Sajnos a routerek csak a LAN portról tudnak erre a címre csomagot küldeni, WAN felől portforward-al nem működik.. Ezért egy olyan RJ-45 Ethernet eszközt szeretnék építeni amin egy kis elektronika van egy PIC-el ami nem nagyobb egy pendrive-nál, van neki valami előre programozott fix IP címe (pl: 192.168.1.16) és ha bármilyen IP csomag (TCP vagy UDP) érkezik rá azt azonnal visszaküldi a 192.168.1.255 cím felé ugyanazon csatlakozón.. Tehát ez csak egy kis dobozka lenne egyetlen RJ45 csatlakozóval és tápvezetékkel. (Tápot majd kap a router megcsapolt tápvezetékéből..) Ehez keresek kapcsolási rajzot és programot (ha van), vagy javaslatot hogyan lehetne megépíteni. Vajon a PIC 16F628 jó erre ? Sajnos égetőm is csak ezen tipushoz van, azis csak egyszerű RS232-ről direkt meghajtott tipus. Programozni is csak pár alap dolgot próbáltam basic-ben.. (ezért lenne jó ha csak utánépíteni kéne, meglevő progival) Nagyméretű százlábú se kellene, mert mint látszik még 5 láb se lesz használva..
Ha működik a PC akkor az van.
De egy kikapcsolt gépnek nincs IP címe. ez a fix a routereken meg nem lehet statikus ARP -t megadni, (de lehet hogy az se segítene).
Hát nem egyszerű amit szeretnél. Talán lehetne megoldani másképp: pl vannak okosítható firmware -es routerek, vagy esetleg mobiltelóval felébreszteni a gépet?
Idézet: „Vajon a PIC 16F628 jó erre ?” Nem jó! Először is kell valami, ami az Ethernet-re csatlakozik (pl. ENC28J60), s kell egy akkora PIC, ami a TC/IP stack lebutított változatával megbírkózik. Pl. az Olimex PIC-MINI-WEB kártyája PIC18F25J10 mikrovezérlőt (32KB Flash, 1K RAM) tartalmaz. Van olyan projekt is, ami egy ISA buszos hálózati kártyát használ. Bővebben: Link
Nem kell ide full TCP/IP stack, elég ha a neki címzett UDP csomagokat fel tudja ismerni a "gépezet". Ehhez pedig csak string-eket kell pars-olni. (Szép magyar mondat )
Lehetséges költséghatékony megoldás mikrovezérlővel: - WAN felől érkező megfelelő UDP csomag alapján a mikrovezérlő az ENC-n keresztül kiküld egy WOL kérelmet a megadott MAC címre. Ezt a címet akár a beérkezett UDP csomag is tartalmazhatja, ezzel több gép is külön-külön ébreszthető. Ez lehet, hogy bele is férne egy 877-be, de egy 18f-be simán... Elképzelhető fejfájásmentes megoldás: - Eladod a routerod, és ráfizetéssel veszel egy wrt54-gl-t, abba írsz egy kb. 10 soros scriptet, beállítod az iptables-t...
"veszel egy wrt54-gl-t"
Nem akarok visszalépni egy gyengébb routerre emiatt. A mostani: Gigabites lan, N-es wifi (+3ant), QoS, dupla ssid, USB, SPI, green funkciók, szűrőzések, stb stb.. Egyébként a wrt csak webes távmanagmentel tudja ezen funkciót, de sokkal jobb volna a hagyományos megoldás: hogy bárhonnan a netről indítok egy mágikus csomagot ami megérkezve feléleszti az adott gépet a LAN-on. Nem kell hozzá webböngésző, jelszó megadás, stb. akár mobiltelefonra telepített progi is küldheti a mágikus IP csomagot wapról. (a mac-cím elég biztonságot ad hogy akárki ne éleszthesse fel: 10^14 kombináció) "WOL MAC cím alapján ébreszt" így van, de a portforward csak IP-re mehet.. Ezért a WOL progik mindig a *.255 IP címre küldik az ébresztő csomagot, és így minden csatlakozóra kiküldi azt a router.. Nekem sikerült beállítani a hálózatomat úgy hogy bárhonnan a netről ha küldök mágikus csomagot az megérkezik azon PC-re amit ébreszteni kell (a portforvard arra az IP-re van irányítva), de csak akkor ha az be van kapcsolva, vagy pc kikapcsolás után pár percig szintén megérkezik és ébreszt is. De kikapcsolás után 5percel már nem érkezik meg, nem ébreszt. Viszont a Lanon belül másik PC-ről ekkor is korlátlan idő után is fel tudom ébreszteni , de azon másik PC-n futó progi a *.255 -ös címre küldi a mágikus csomagot; viszont a *.255 -re állított portforward nem forwardol sehova.. Szerintem nagyon hasznos funkció a WOL interneten át, hiszen más progikkal kiegészítve bárhonnan! (iskola/munkahely) elérhetem az otthoni gépemet úgy mintha előtte lennék, de sajnos ez akkor jó ha nem kell bekepcsolvahagyni hanem távolról be tudom kapcsolni. A kikapcsolás már megoldott. Tárgyi eszköz építése azért merült fel, mert az hardver és firmware független volna, nem korlátozná a WOL-t routercsere, firm frissítés (egyik tudja, másik nem).. de kis méretben kellene, kis fogyasztással, hiszen állandóan üzemelne. Furcsa hogy nem kínálnak (?) ilyet kereskedelmi forgalomban, lehet hogy az embereknek nincs igényük hogy bárhol bármikor elérhessék az otthoni PC-jüket.. (csak én örülnék ennek?) bocs ha hosszú voltam..
Amatőr dolog, de a routered nem bontja el a net kapcsolatot 5 perc inaktivitás után ? A 255- ös portot forwardoltad egyébként az adott pc-re ? Esetleg még azt meg lehet próbálni, hogy úgy állítod be a routert, hogy az adott gép "DMZ" be kerüljön. Ekkor portforward nélkül is megkap elvileg mindent.
nem. mert a lanon levő másik pc-n neteztem éppen..
De nemis informatikai kérdésben várok tippeket, hanem a címindító hozzászólásban leírt eszköz megépítésében kérnék segítséget. (csak ismertettem hogy miért kell) Ahogy néztem a választékot 64 lábú a legkisebb ethernetképes PIC, azis 18F sorozatú.. Ezt nem fogom jdm+icprog-al égetni, mégha tudnék is programozni.. Más megvalósítási ötlet? "csak string-eket kell pars-olni" ez szimpatikusan egyszerű, vajon megvalósítható egy 16F628A-val? a feladat csak ennyi: a beérkező IP csomag (fix a mérete) címzett része (bitsorozata) ha azonos a memóriájában tárolt bitsorozattal(1) akkor átírja 255-re, + a feladót a saját bitsorozatára(2) majd az adó lábon leadni. Csak szimulálni kell a router felé hogy rendelkezik MAC címmel és IP-vel (egy ARP csomagot kell küldenie magáról?).. illetve a router fizikai/ethernet rétegnek jelezni a kommunikáció sebességét.. (van még más is?)
Csak az a fura, hogy 5 percig jó, azután már meg nem. Ha inaktív lenne az a portja a routernek, akkor nem küldi ki rá a broadcast csomagokat ? De ekkor ugye lanról se éledne fel. Még 1 trükk: mi van akkor ha bedugsz a routerbe egy switch-et vagy hub -ot. Az ugye nem alszik el, tehát a port folyamatosan él a router felé. És ebbe dugod be a gépet ?
Idézet: „Gigabites lan, N-es wifi (+3ant), QoS, dupla ssid, USB, SPI, green funkciók, szűrőzések, stb stb..” Ezek szerint hiába tudja az új technológiákat, ha a régi dolgok kimaradtak belőle...Legalább linux alapú az új is? Idézet: „Egyébként a wrt csak webes távmanagmentel tudja ezen funkciót...” Nálam Telnet és SSL is van... Idézet: „Viszont a Lanon belül másik PC-ről ekkor is korlátlan idő után is fel tudom ébreszteni , de azon másik PC-n futó progi a *.255 -ös címre küldi a mágikus csomagot; viszont a *.255 -re állított portforward nem forwardol sehova..” Persze mert a broadcast címekre nem forwardolnak, hanem a route table-be írod be, ha kell, de nem ajánlott...
lidi: Ezen pár perc onnan eredhet hogy ennyi a dinamikus ARP tábla kiürülés/frissítés ideje (ahol az IP és a MAC cím összerendelése van). Ha törlődik az IP cím a táblából akkor csak azon IP csomag jut oda amit minden fizikai portra kiküld a router (broadcast cím). Mint írtam nincs statikus ARP. kevés routerben van.
levy_k: Nem Linuxos. Azért ezt vettem mert a wrt54-nél nagyságrendel több egyidejő kapcsolatot kezel és gyorsabb is. "Nálam Telnet és SSL is van" Nálam meg http és https, de lényegtelen. Az egyetlen ip-csomagnál mind nehézkesebb... "hanem a route table-be írod be, ha kell" ezt neveztem ARP táblának, de sajna nálam nem állítható/elérhető. De továbbra is inkább koncentráljunk a PIC/AVR alapú megoldásra, és ne az informatikai tippekre (amiken már túlvagyok). Esetleg ha van ajánlhattok kész ezközt is amit meg lehet venni..
Akkor szerintem:
a) ATmega 16 + ENC28 b) Valamilyen készen kapható ethernetes protoboard A szoft rá pedig nem olyan összetett...
Tudom, ez informatikai tippnek számít, de én úgy csinálnám, hogy egy linuxos router-t kötnék az eredeti router-re, ami menedzselhető ssh-n. Írnék rá pár szkriptet, hogy ő fel tudja éleszteni a gépet, ahogyan szeretném. (esetleg egy felhasználói felületet) Majd az első router-en port forward-dal, dyndns-el elérhetővé tenném a linuxos router-t. Így nem közvetlen éleszteném a PC-t a net felől, hanem a belső hálózatról. Megspórolva a hw költségeket, és csak szkripteket kell írni, meg konfigolni a linuxos router-t... de természetesen, én, én vagyok.
A költség hatékony megoldás tényleg az ISA LAN kártya + a uC, vagy egy LAN vezérlő IC + uC. De ilyen (hálózati, mikrovezérlős) eszközöket csak webszerverként, időjárás állomásként, és szöveg megjelenítésként (udp-n keresztül lcdre írja ki) programozva láttam.
jó ötlet.
valami régi wifit se ismerő legolcsóbb használt router.. már csak az a kérdés alkalmas lenne-e erre. SSH-n mit értesz? telnet? ez csak Simbian-ról jöhet nálam szóba (de még nem használtam a mobilos putty-ot), nem tudom a szolgáltatóm wap-ján átmegy-e. Gondolom a portforward a másik routeren se menne át 255-re, így a kényelmes 1db ip-csomagos ébresztés nem menne..(?) 1.)szkript-el lehet csomagot küldeni vajon a 255-ös IP-re? 2.)az egyik routeren szkriptel indított 255-ipre menő csomag vajon a másik routeren is a 255-ös ipre irányul majd és megjelenik annak minden portján? Tudsz valami infólelőhelyet erről a routeres szkriptelési lehetőségről?
Mi van akkor ha pont a "green funkciók" miatt van ez az egész, legalábbis én olyan környezetbarát fogyasztáscsökkentő funkcióról hallottam eddig hogy egy switch a nem használt portjait ki tudja kapcsolni, hogy energiát takarítson meg legalábbis a "marketing brosúra szerint", és mondjuk a te routered is ezt csinálja 5 perc inaktivitás után, és mivel a webről szerinte minek akarnál elérni egy nem-bekapcsolt gépet, ezért a MAC protokol csomagjait ilyen inaktív portokon nem továbbítja, viszont mondjuk épp a WOL funkció miatt, ha a beépített switch másik portjáról jön egy MAC protokollos üzenet, azt továbbítja az inaktív portok felé is, hogy azt az épp "alvó" eszközök is megkapják...
SSH (secure shell). Ha linuxos a router, akkor ismeri. amúgy olyasmi mint a telnet. Putty ismeri az ssh-t.
Én belső hálózatról állítanám be, majd tesznelném a neten keresztül. (Nem minden router jó ehhez a feladathoz, van ahol esetleg nem tudsz belépni ssh-n. nekem egy kti-n és egy firmware hack-elt fonerán volt lehetőségem garázdálkodni. Úgy képzeld el, mintha egy pc-re telepített linux volna, csak lassabb a hw miatt, és bizonyos dolgokat nem tartalmaz. de bővíthető igények szerint, ha van hely a router flash-jén.) scriptelés linuxon pedig: bash, vagy ha van valami egyéb preprocessor, akkor azzal is lehet (perl, python, php) bár ezekhez már ezek telepítéséhez nagyobb hely szükséges mitn az átlag 16-32MB. De ez már nem éppen elektronika, szóval ehhez inkább valami linuxos, hálózatos topik/fórum illene.
Próbáld ki az elméletemet úgy, hogy az egyik portjára a routernek raksz egy normál switchet/hubot és oda dugd ezt a bekapcsolni kívánt gépet, és dugj mellé egy másikat is és a másikat hagyd bekapcsolva amíg próbálkozol akkor ez a közös hub/switch miatt bekapcsolva kell hogy tartsa az esetleg green funckió miatt inaktivitás esetén kikapcsolandó router portot szoval akkor ha így 5 perccel a gép kikapcsolása után is elérhető a WOL, akkor a router ezen funkciója miatt van ez az 5 perc...
Bocs tényleg, pedig olvastam a hozzászólásokat, viszont így egy lehetséges okot is találtam amit akolléga írt hogy a routerben "green funkciók" találhatók azaz ilyen takarékos mindenfélék, ez adhat magyarázatot rá esetleg, már hogyha így van
A kérésetekre direkt leteszteltem:
routerre a következő dolgok csatlakoznak: - PC1 utp kábelen: ezt akarom feléleszteni - PC2 wlanon - NAS utp kábelen A NAS-t mindkét PC-re felmountoltam. PC1-nek Dhcp reservation-al van a routeren beállított fix IP-je. PC2-n weboldalakat nézegettem, PC1-et kikapcsoltam.Netről böngészővel WOL csomagot küldtem a dyndns címemre a PC1 kikapcsolása után fél percel. PC1 rendben feléledt.. Újra kikapcsoltam a PC1-et. PC2-n ezalatt a NAS-ról MP3-akat játszottam le folyamatosan, neten böngészgettem folyamatosan.. Várok 20 percet. PC2-n az előző előző ablak még mindig nyitva. újra rábökök a wol csomag küldése gombra. a weblap igazolja hogy a mágikus csomag elküldésre került. PC1 nem kapcsol be.. Várok fél percet majd a PC2-n e programmal küldöm a mágikus csomagot: PC1 feléled..!! Tehát nem a green funkciók a hibásak, hiszen mindeközben a routeren keresztül neteztem, hálózati meghajtóról fileokat töltöttem...
Az oké, viszont a NAS meg a bekapcsolandó pc a routernek adott portján nem osztoznak, és elvileg pont ez a lényege a legalábbis D-LINK marketingesei által reklámozott funkciónak (főleg nagy vállalati switchek esetén tulajdonítanak neki nagyobb értelmet, sok-sok porttal) hogy egy adott portot tud kikapcsolni energiamegtakarítás címszóval, bár nemtudom mekkora megtakarítás lehet, illetve hogy pontosan így működik e, de valahogy így hirdetik
Szoval azért lenne lényeges, hogy egy valamilyen aktív eszközt dugj a router egyik vezetékes portjára, és abba tedd akkor ezt a NAS-t, és mellé a kikapcsolt PC-t, ugyanennek az aktív eszköznek (HUB, switch) egy másik portjára, és így a NAS miatt a router adott portja "nem érzi feleslegesnek magát"
Mivel a végén LAN-ról feléledt, ezért nyilvánvaló hogy nem így van. A green is csak azt jelenti hogy a wlanhoz, szűrőkhöz és egyéb dolgokhoz időintervallumot lehet rendelni. ezen tippek nem vezetnek sehová..
Inkább térjünk vissza arra hogy egy aktív PIC/AVR ethernetes eszköz kellene, mivel ez biztos működne. Sajnos nem vagyok programozó. Ledvillogtatás már megy PIC-el basicben, de úgy érzem ezen mostani feladat megírása meghaladja képességeimet, ezért hasonló rajzot és példa/minta szoftvert keresek amit átalakíthatnék a céljaimra.. (kapcs.rajz átalakítás, és progiátírás azért könnyebb mint 0-ról megírni) asm így is kizárva. C -ben jobb lenne. Ingyenes eszközökkel kellene, nem akarok százezreket költeni programozóra, fordítóra..
ez az AVR project a legszimpatikusabb: GNU szoftver, ismert a schematic, de akár készen/kitben is megvehető a panel.
amint lessz rá időm áttanulmányozom a szoftverét, de még az is kérdés honnan töltök le free AVR C fordítót, de erre majd biztos könnyen rájövök.. "felesleges hw-t csinálni" nyilván én se kezdtem volna ha lenne egyszerűbb megoldás. Ha egy gyári router (melynek ismeretlen a belső kapcsolási rajza, ismeretlen procival, egyedi megrendelésű ismeretlen ick-kel épül fel) erra nehezen lehet módosított firmware-t írni. Én pedig nem tudok egy ~2MBy-os bineáris filban elvégezni a módosítandókat úgy hogy a kifelejtett funkciókat pótoljam firm upgrade során benne. Ami hiányzik a firmware-jéből: - WAN-ról portforward a LAN broadcast címére ugyanúgy működjön mintha a LAN-ról küldök ipcsomagot a broadcast címre (most egyszerűen elvész a csomag). -vagy- - az ARP táblába lehessan fix bejegyzést beírni. Ezen különálló hardwer előnye az is hogy nem függ a routergyártó firm-frissítéseitől, de akár bármikor lecserélhetem a routert másikra, vagy máshol (pl. munkahelyen/ismerősnél) is használni lehet bármilyen gagyi routerrel is.. És akkor is működne errel a WOL az internetről. Sajnos ahogy látom a routerek legnagyobb része küzd ezen hiányossággal, így nem félek hogy haszontalan maradna..
én csak azért írtam, hogy nem csinálnék hw-t, mert ismerem - az itthon található, felesleges - routerem felépítését, firmware-jét (valami pici kis unix/linux). és szoftverből próbálkoztam volna.
de igazad van, hasznos lehet még a kis saját avr-lan eszköz (főleg, ha tervezésnél mondjuk vezetsz ki az avr-ről nem használt portokat, ha később fejleszteni akarnád (mondjuk lanon tudsz kapcsolni relét, vele meg a szellőztetés, vagy 1wire, hőmérőt kötsz rá és loggolod a szoba/rack hőmérsékletét. a lehetőségek számat határtalan...) Ingyenes AVR-C fordító: avr-gcc. (gnu/gpl) de winAVR és kiegészítőit, fejlesztői környezetét is érdemes használni... De erről már bővebben olvashatsz: WinAVR telepítése és használata Itt biztos segítenek: AVR - Miértek, hogyanok... Az avr alapokat, egyéb HE-s felhasználó alkotásai pedig vannak, dokumentálva, cikkek formájában: uc.hobbyelektronika.hu Remélem sikerül megalkotnod, majd várjuk a képeket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |