Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Mivel csak néhány méter kell neked,nem hiszem hogy gondot okozhat a beszerzés. Én pl. nem egyszer a méh telepen vettem kiváló állapotú profilhuzalt, amit nagy erőátviteli trafóból bontottak ki. Még újraszigetelni sem kellett.
Én eddig minden fojtómat U57 H magra készítettem 12 menettel,ez olyan 15-19uH értéket ad az én saccolómmal.Nem vettem észre,hogy az ív kihagyna,szaggatott lenne,fröcskölne vagy túl nagy lenne az olvadék csepp nagysága.Szerintem elég ekkora fojtó.Ha arra gondolok,hogy a múltkor mutatott hibás gép belsejében mekkora fojtó van,akkor meg pláne elég,egyébként azon 1,2uH értéket mértem (melléklet).A főtrafó EE65 a fojtó EE42x19,6mm légrés1,2mm 5 menet rézlemezből,ha jól tudom a gép 80kHz körül ketyeg.
Ahogy Pisti is írta,nem baj,ha túllóg a menet az oldalsó ágon a fojtónál,a felfogatását úgyis magadnak kell megoldanod.Ezt a fojtót el lehetne készíteni egy sima ferritrúdra is,nincs más akadálya csak a kellő vastag rúd.Anno kézenfekvő volt az U mag,az oldala csak a felfogatásban és a menetek tartásában segít.A főtrafó adatai ok.ilyen az enyém is.Eddig a legtöbb amit használtam az 10 szál 2,5mm elektróda elhegesztése volt folyamatosan baj és szünet nélkül.Anno írtam,hogy a géppel dolgoztam 75 méter hosszú 1,5mm2 gazdaságos hosszabbító végén lógva a prérin,nem volt gond pedig a kisflex (700W) már nyüszörgött a csiszolásnál.Olyan szalagot is tudsz szerezni amilyet én használtam,ez egyszerű bandázsszalag,ilyennel fogják össze pl. az autókban a vezeték köteget,kb. 400 pénz egy tekercs,villanyszerelési boltokban fellelhető,hasonlít a régi vásznas szikszalagra,de annál jobb. 100*C még nem gyulladt meg,a trafód meg úgysem lesz ilyen meleg remélhetőleg.
természetesen elég az 57-es mag is 12 menettel én is ilyenre készítem már a folytókat!
16mm2-es kábel meg elég! Egyébként jó a gyűrű is fojtónak, ha van! A frekin nekünk is kell majd változtatni a jobb működés érdekében!
Teflon szalagot (Tudtátok,hogy a teflon a muflon rokona ) én is használtam a tekercsek készítésénél,mégpedig sima vízvezeték szereléshez használatosat,mellékletben a primer huzalon látszik is,a szekunderen is van,de azt utána még bandázsszalaggal is betekertem.Kicsit macerás,de megéri.
Csak nem a zegerszegire tetszik gondolni!? mert az egy arany bánya.Eszméletlen mennyiségű elektronikai lom van-volt ott,nekem a "halálom" ,ha oda beszabadulok! A melléklet is ott volt,de már nincs,sajna.
Valóban nem olyan sok kell.A főtrafóra kb. 1,5m a fojtóra + 3 méter körül.
Szia Sanyi!
Jó lenne,ha lenne a fene essen belé,nehezebb hozzájutni mint az U maghoz,legalábbis nekem.Persze,hogy ott a méh telepen bontottam azokat is anno.Azokból a gyűrű magokból is van,de ember legyen ki beazonosítja őket,mert írás az nyema rajtuk,pedig úgy megraktam a zsebeimet belőlük ,hogy a gatyám ülepe a tértemnél volt.
Egykor én is ebből válogattam.
Aztán egyszercsak eltűnt. Van helyette panelhegy az óperenciás motorroncsokon túl.
Elméletileg holnapra ígért az egyik kollégám többféle profilhuzalt. Remélem, hogy lesz is belőle valami. Addig is ma a hűtőbordákat vágtam ketté és igazítottam megfelelőre. Gondolkodom a hőelvezés gyorsítására réz hővezető lemez beépítésére is. Bár a borda szerintem elég lesz így is.
Ma megmértem az U57 vasmag ablak keresztmetszetét. 27.5*16mm. Majd kitörpölöm, hogy ebbe mi az a legvastagabb huzal, amiből bele tudok préselni tizenegypár menetet. (minden függ attól, hogy esetlegesen milyen profilhuzalt kapok) Holnap a postásbácsi után elmegyek a villamossági boltokba, és próbálok szerezni olyan betekerő szalagot. Teflon meg van itthon többféle is.
Amúgy volt az áramváltónak való vasmagom is itthon. Már egy órája keresem, de nem találom meg. Muszáj lesz holnap ismét túrnom egyet.
Egy gyors melóbeli jegyzet. Kollégám 5*3-as profilhuzalt tud adni, holnapra hoz cca. 5 métert. (Volt 11*2-ese is, de azt hogy a bánatba tekerném fel) Sajnos A Tali Bt-től nrm jöttek ma meg a vasmagok, úgyhogy ma nem lesz trafótekerés. Amúgy milyen lakkal szigeteljem majd le a kész műveket? Anno akrillakkot használtunk hozzá, nem tudom, hogy az most is megfelel-e.
Mai nap nem volt sikeres. Voltam a város szinte összes villanyszerelési boltjában, de bandázsszalagot nem tudtak adni. Volt ahol ajánlották az önvulkanizáló szalagot, de azzal már jó pár éve dolgozom, ide nem hinném, hogy megfelelő lenne. Sajna mellékállásban tekercseléssel is foglalkozó kollégámnak sincs. Kérdeztem. Futok még egy kört nagyobb tekercselők körül...
Bandázsszalagot ne is keress a villanyszerelési boltban,mert nem találsz. Elmész egy rövidáru kereskedésbe és kérsz köpper szalagot. Többféle szélességben van, én a 6mm és a16mm széleset szoktam használni. a szűkebb méterben, a szélesebb egész tekercsben szerezhető be. néhány száz forint egy tekercs, és van rajta vagy 30-40m. A villamossági üzletekben néhol kapható fekete vászonszerű szalagot ne használj ide, mert semmire nem való, a forró vízben is megolvad, tehát nem vászon,hanem vacak minőségű műszál.
Az akrillakk megfelel lakkozásra, de ha sikerül szerezni két komponensű parkettlakkot, az a legjobb.Vízálló, hőálló,rugalmas,nem öregszik,és nem oldja a huzalzománcot.Nem utolsósorban kiváló dielektromos és szigetelési tulajdonsággal rendelkezik, és még penészálló is. Erre mondaná a volt villamosgépek tanárom:a legoptimálisabb az adott feladatra.
Köpperszalag: Szövött pamut, szélein elég komoly vastagodással. Néhol "térfoglalási" gondokat okoz. Bélésselyem, amit zakó, nagykabát belsejébe használnak. Műszál, viszkózselyem, de nagyon jó hőálló, 180-200 foknál kezd barnulni. Akkor meg már úgyis mindegy. Ráadásul sokkal vékonyabb és nagyon jól tűri a nyomorgatást (profilhuzal).
Parkettlakk nagyon jó, de évek múltán elkezd repedezni. Olyankor nem árt kicsit akrillal átfújni.
Hát- én a saját készítésű,azóta félretett hagyományos trafómat kb 27-28 éve lakkoztam le(akkor készítettem) két komponensű parkettlakkal, de azon a mai napig repedésnek nyoma sincs. Sőt, amíg volt itthon készleten, -mert kicsit sokat vettem kb 15 éve amikor a parkettát lelakkoztam- az összes általam tekercselt Co vagy sima hegesztő trafóját mindig azzal lakkoztam. Egyetlen dologra kell vigyázni, az edző mennyiségére. Ha többet teszel bele, valóban megreped, mert a térhálósodás nem áll le, -igaz hogy kb 2 óra alatt megszilárdul a plusz edző miatt. Ha az előírt mennyiséget használod, nem fog megrepedni, hidd el. Az akrillakk nagyon jó, de kevésbé tűri a meleget, ha nagyon megmelegszik akkor meglágyul. A gyári gépek ilyen lakkban vannak megfürdetve(hál' Istennek nem mindegyik).A bélésselyem ötlet nekem is tetszik, de hol lehet beszerezni tekercsben ilyen csíkot?
Tekercsben sehol. Egykor ruhagyárban dolgoztam, ott szélhulladékként, igaz változó szélességgel és elég bolyhosan, szálasan, korlátlan mennyiségben be lehetett szerezni. Kb. ugyanakkoriban készített toroidmagos trafómon figyeltem meg a repedezést. Lehet oka, hogy több helyen elég vastagon került rá. Akkoriban a 10 kg-os házi hegesztőtrafó ritkaságszámba ment. Inkább 70-nel szaladgáltak (???).
Néha még hegesztek vele, ha 150-180A kell, 3,15-ös pálcával.
Nem csónaklakkal lakkoztad véletlenül?
Mert annál nem ritka hogy megreped, mivel nem igazán bírja a változó hőmérsékletet száradás után.
Ha az a profilhuzal zománchuzal,akkor felesleges betekerni bármivel is,utána úgyis lakkozod.A tekercselő haveroktól próbálj szerezni varnis vászon szalagot,ha kell egyáltalán.
Idézet: „Bandázsszalagot ne is keress a villanyszerelési boltban,mert nem találsz.” Dehogynem PL: Zalaegerszeg-Könyök út-Villszer ,A volt Univerzál ktsz mellett,én ott vettem.Forróvízben nem olvad,nem nyúlik,nem téphető,csak vágni tudtam,nem műszálas,egy oldalon ragasztós.Egyébként a köpper szalag is kiváló,csak lakkozni kell.
Sziasztok!
Egy kicsit eltüntem, de ma volt időm és elinditottam a hegesztőmet, (végre) Nagyon óvatosan ahogy "erdgab " is mondta két 16A biszi van a gépemben és az egyik helyére beraktam egy 100W égőt, hogy kipróbáljam hogy nincs semmi érintezés vagy zárlat , de ugy tűnik hogy nincs, mert a 100w-os égő ép, hogy csak nagyon picit ég, gondolom akkor jó lehet!!! Semmi nem melegszik így. Azért irtam hogy ezek után, már mehet égő nélkül? Érdekelnek a hozzászólások! Mivel, hogy ez az első gépem igy nagyon óvatos vagyok.
Más választásod nincs,mehet égő nélkül direktben,ha biztos vagy abban,hogy nincs hiba.Egyszer úgyis el kell indítani.
Igen, csak mivel bontott anyag ki kell lágyítanom és akkor a szigetelésének annyi lesz. (lakk plusz valami pamut szigetelés van rajt).
Más. Tegnap a GLS hozta a Tali BT-től a magokat, de én már elmentem dolgozni. Ma ismét hozzák. Igyekszem még itthon lenni, vagy majd a család átveszi. De akkor a ma délutáni kísérleteknek lőttek. Más2. Szintén tegnap csak rossz AT-s tápot találtam hirtelen. Abban meg nem volt gyűrűmag. Ma meg kell interjúvolnom az infósokat valami rossz ATX-es táp ügyében. Van amúgy egy 21*12*7-es gyűrűmagom, de teljesen sárga és egy Al=50 felirat van csak rajt. Nem hiszem, hogy ez jó lenne.
Adtam neki egy ki áramot, kb olyan egy 2 prcig ment ennyi idő alatt nem történt semmi, nem melegedett
a kimeneti feszültség 48V a hangja " ssssssss" halk
Az alkotásomról fotó
De jó füled lehet! Basszus, de rég volt amikor én ilyen jól hallottam! Ma már csak azt hallom meg amit akarok, ha az asszony szóvá teszi, azt mondom nem hallottam. Visszatérve a témához:
Hát, az a kimeneti fesz. valahogy kevésnek tűnik. Nem tudom Ergab gépén mennyi lehet, de szerintem a 60-65V jobb lenne. Ezzel a gyújtófeszültséggel csak rutilos elektródával tudsz hegeszteni a többihez kevés.
Itt van egy fotó a erdgab gépéről.
Nem a! Az a kimeneti fesz 45 Volt elég! nekem is ennyi és hegesztek vele bázikus pálcával is! Nem is akár hogyan! Ha kell megmutatom!
Ha 20 menet primért teszel és 6 menet szekut, akkor neked is ennyi lesz! Persze kevesebb primérrel nő a kimeneti fesz. ! Csak én nem látom sok értelmét, hiszen így is szépen gyújtja az elektródát az ív fesz. meg 20-25V terheléstől függően!
Bocs, de szerintem akkor meg kellene próbálni bázikussal is a gépet Ergab-nak is. A rutilos pálcához tuti hogy elég, de hegesztőket oktató barátaim szerint a bázikusnak minimum 65V, a cell-nek meg minimum 70V kell a biztos ívtartáshoz és begyújtáshoz. ( a 65V és 70V nem ívfeszültség!) A kis Froniusok elején van egy átkapcsoló, ha cellulóz bevonatú elektródával akar valaki hegeszteni, akkor oda kell kapcsolni. Ez megemeli a kimenő feszültséget, és változtat valamit az Ívkarakterisztikán.
Egyébként szerintem csak 1 plusz menet a szekunderen, megoldja az általam vázolt kérdést. |
Bejelentkezés
Hirdetés |