Fórum témák
» Több friss téma |
Kicsit is megy.
Viszont a szabalyozok zome olyan, hogy nem szereti a 'kicsit bekapcsolt' allapotot, olyankor elfuti a felesleges teljesitmenyt, szoval a felvezetod melegszik. ERDEMES tehat PWM-el vezerelni teljes kakaoval. A vegeredmeny szempontjabol mindegy, ha homerovel szabalyozod.
Megy, persze hogy megy.
Én is a PWMet javasolom neki. Meg az nem nehéz megoldani hogy a hőmérő vezérelje a kitöltési tényezőt, és máris kaptál egy hőmérséklet tartó cucot. Am mekkora berendezést, v dobozt akarsz így szabájozni vele? mert lehet elég kisebbb peltier elem is...Je és azért mondtam h mekkora a doboz, mert annak hőtehetetlensége van, szóval néha elég sok idő tud lenni, amég az exponenciális lecsnegés után normális pontos hőmérsékletet kapsz
A feladat csupán annyi lenne, hogy vannak pici egyszerű áramkörök, mint pl. hővédelem, ami annyira leegyszerűsített szerkezet, hogy nincs semmi kijelzése, csak egy trimmerpotméterrel lehet állítani, hogy mikor kapcsoljon be. Pl. ezt 50 fok körüli hőmérsékletre kell állítani, csak honnan szedjek 50 fokot?
De van olyan is, ahol -5 fok esetén kell kapcsolni, ezeket mind kalibrálni kell. Néhány fok eltérés nem gond, és az egész művelet csupán 1-2 perc, nem akarom túlbonyolítani. Nekem a peltier elem jutott először eszembe, de ha van valami jobb ötlet, nem ragaszkodom ezekhez.
mivel hideget is elő kell vele állítani ezért a hűtéshez szerintem jól fog jönni.... polaritáscserével meg fűteni fgosz.
Hali! Ha egy peltiert PWM el szabályzok és pl 22 voltot kapcsolgatnék rá 50%os kitöltéssel az ugye kb 11V. Azt szeretném kérdezni, hogy bírná a 22 voltos csúcsokat?
Köszi.
Sziasztok!
Nagyjából átrágtam ezt a témakört és nem nagyon tudtam a problémámat megfejteni. A helyzet az, hogy egy 30l akvárium szoba hőmérsékletű(24-20 C) vizét akarom 10-15 fok körül tartani. Az elképzelés az, hogy csinálok egy hőszigetelő anyagból egy nagyjából 4-5 literes tartályt, amin egy hőcserélő lenne, ami keresztül kering a víz az akváriumban. Ezt a hűtőközeget hűteném egy peltier elem hideg oldalával. Rendelkezésemre áll egy 1-12V / 1,2 A képes trafó, kimértem 15 voltig állítható. A meleg oldal hűtését egy nagyobb alu procihűtő és a rajta lévő ventillátorral oldanám meg. Ez megy szintén a trafóról menne, elég jól is forog, legalábbis az én laikus szemeimnek elégnek tűnik. A kérdésem az lenne, hogy ehhez a trafóhoz milyen peltier elemet vegyek, és működik-e a ventivel együtt. A hőfokszabályzást egy érzékelős kapcsolóval oldanám meg. Írtam egy ilyen egységeket forgalmazó boltnak szintén ezért a tanácsért, erre a válasz az volt, hogy tudni kéne az elvonandó hőt (amiről gőzőm sincs és szerintem nehezen is számolható ebben az esetben), és szerintük nyolc fok alá nehéz vinni ezzel a meleg oldali hűtéssel, illetve párásodás miatt romlik a hatásfok, ami mind igaz, de én úgy terveztem hogy a hideg oldali részen egy szintén nagy hűtőborda lenne ami teljesen benne van a vízben, így a kondenzáció nem téma szerintem. Működhet ez, és ha igen milyen peltierrel szerintetek? Hálás köszönet!
Bányai Ákos:
Bírja persze... amég nem 230at kapcsolgatsz rajta sztem 20-30voltig biztos el lehet mennni...de a kitöltéti tényezőre figyelni kell, mert hamar elsül a cucc. Az elvonandó hőtejjlesítmény elég hasznos lenne igen Ki tudod számolni, fogsz egy függvénytáblát. Megtalálod benne a hővezetés résznél az üveg hővezetését. Mivel gondolom üvegtábla az akvárium széle. Üveged adatai meg megvannak, mint vastagság felület, és a különbségi hőmérsékeleted is. Az 1,2A a trafónál kevés lesz!... ha sima feszültségosztós szabályzóval oldod meg a peltier hajtátását, akkor minimum 5 amperes legyen de lehet 8is Ha step-down konverterrel akkor 15 volton elég lesz 2 amper is hoszam üzemre.
Köszi a hasznos infokat, a hőelvonást azért lenne nehéz számolni, mert úgy akarom, hogy a peltierrel hűtött hűtőközegben az akvárium külső szűrőjének a nyomó oldali vezetékét hűtem, amit egy jó hosszú darab cső feltekerésével és hűtőfolyadékban való elhelyezésével oldanék meg. Így felület még csak csak számolható, a térfogatáram, és a ki-be lépő víz hőmérséklete már bonyolítja a dolgot, ezért nem is mennék ebbe bele. Ezért akarok oylan peltiert, ami olyan teljesítményű, ami viszonylag rövid idő alatt hűtő azt a nem sok (4-5 l) hűtőközeget, és annak folyamatos hűtésével állítanék be egy egynesúlyt a hűtött akváriumvíz és a hűtőközeg közt. Így még kicsit kísérletezősebb is . Viszont az elektrotechnika órák kevésnek bizonyultak annak hogy ezt a méretezést megoldjam, ezért kérnék konkrét tanácsot, hogy akkor milyen táp kéne a ventillátor, a peltier működtetéséhez, ami természetesen a hálózatról üzemel. Köszönettel
TenG01
Nem kell ide közvetítő közeg, totál felesleges. A hideg oldalra is kell egy nagyobb borda, amit a víz alá kell meríteni. Kész.
Számolni nem lenne olyan nehéz, de ha mellőzni akarod, elkezdhetsz kísérletezni is. Szerintem egyelőre egy 140W körüli peltierrel próbáld ki.
Ki is próbáltad ezt a 20-30V-os feszültséget??
Köszi az eddigi infokat, közben annyi alakult a dolgon, hogy szereztem egy 300w-os codegen tápot, kapcsoló lett beiktatva, a meleg oldal hűtését megcsináltam, három ventillátort teljesen jól működtet a táp. Előttem szólóknál láttam, hogy a számítógép táp, az egy jó megoldás, kérdésem annyi, hogy ez a táp, a pár ventillátor mellett elbír egy 84w-os peltier-t ilyet:
Bővebben: Link Meg annyi kérdésem lenne még, hogy több videon és képen láttam már, hogy a peltier-t ráragasszák valamilyen komolyabb ragasztóval a meleg oldalra. Probléma ez? illetve a víz bejutását is meggátolná a peltierbe mivel a hideg oldalam áztatva lesz. vagy valami más lehetőség vízmentesítésre, ha maxon be akarom lógatni a hideg oldalt bordástúl? Köszi! TenG
Miért akarod víz alá dugni a peltiert is? Elég, ha a borda egy nagyobb része víz alatt van. Egyébként ide jó vízálló ragasztó vékony rétegben, mert itt nem annyira kritikus a hőellenállás, mint a meleg oldalon. Persze meg lehet azt is csinálni, hogy finom rézport keversz a ragasztóba, így sokkal jobb lesz a hőátadás.
Hali
Szerintem a peltier eléggé vízálló 20Voltot kapott már nálam kisebb ideig, de ez másodperceket jelent mert nem akartam kinyírni Az a 84Wattos nem rosz, de én erősen javaslom hogy ne akard annyival hajtani. Ez ebből a szempontól nem hasonlít pl egy lámpára, ha több teljesítményt kap jobban fog világítani Hőellenállással nem szeretnék bíbelődni ha nem gond, de ha szépen megkérsz, akkor kicsit utána nézek hogy hol mennyi. (TenG01-nek szólt) de méterezésre pl: szobahőmérséklet 25Fok a borda pl legyen 70Watt elvezetett hőnél ventivel hűtve sacc: 35fok peltier meleg oldala 37-40fok körül kolbászol. Közelítsük az akvárium szemszögéből a másik oldlat... akváriumot 15fok fele szeretnénk... ez 10 fokos hűtőbordával meg némi szigeteléssel el is képzelhető. Ekkor a peltier 7fok valahol. Így dT=30-33fok Ez az általam mért peltier elemmel ~0.6-0.4 jósággal valósítható meg, azaz 70Watt elvezetettből kb 40-45W joule-hő a maradék 25-30Watt meg a hasznos amivel a vizet hűti. (amúgy mellékesen mondom, hogy az általam viszgált peltiernél ehhez a 30-33fokos különbséghez 16-20W tartozik ahol ideális a hatásfok, és 18-25W ahol maximális,az elvont hőmennyiség.) Itt akkor meg kell nézni, hogy a 25-30W hűtés elég e annak a nyomorult akváriumnak (függvénytábla még mindíg hasznos eszköz) Érdemes jobb peltiert használni, annál amit én használtam, vagy csak többet, mivel itt 15Wnál több nem hiszem hogy elérhető lenne az adott(sry....közelített...) hőmérsékleti viszonyok között.... Az adatokat nehogy azt hiddjétek hogy kiszültem csak megnéztem itt: http://mono.eik.bme.hu/~vanko/labor/kutato/NB.pdf Collectornak: 20-30Voltot nem muszály kapnia, mert ha egy rendesebben megcsinált PWMel vezérled, akkor a beiktatott induktivitás illetve kondenzátor frankón szűri a kimenetet. Meg itt nem is lényeg a feszültség, mivel a PWM-ben benne is van átvitt értelemben hogy teljesítményt vezérelsz a kimenő impulzusok hosszával. Tehát egyszerűen a kitöltési tényező arányos a peltier teljesítménnyel, és tök mindegy hány volt mert nekünk a teljesítmény sokkal többet mondó adat az R-peltier 20-30-40%os változása miatt Basszus de hüyle agyok hogy eddig nem jöttem rá erre:s:S:S: fársz... Meg szép estét/reggelt kinek mit sziasztok
Köszi szépen az infokat, igen tudom a függvény tábla az ember egyik legjobb barátja
Hát meglátjuk mi hogy lesz, kicsit most jegelem a projektet államvizsga miatt, de mindenesetre köszönöm a szakszerű válaszokat! Üdv TenG01
No megvolt a teszt, összeraktam a cuccot, az adatok a következők, nagyjából húsz perc alatt hűtött le a készülék 1,5dl vizet 9celsius-ra. Meleg oldalt nem nagyon tudom sajnos megmérni kellő műszer híján, de "kézrátétellel" szerintem van legalább 50celsius, viszonylag meleg. Kérdésem az, ha megoldom a meleg oldal jobb hűtését, akkor ezzel párhuzamosan csökken a hideg oldal is? (legalábbis én így gondolom ha a dT egy állandó érték) Vízhűtéssel gondolom jobb hatásfokkal lehet hűteni a meleg oldalt, és csendesebb is Jól gondolom a dolgokat vagy sem?
Köszönettel TenG01
Igen csökkenni fog azon a tartományon belül nagyjából arányosan, amiben te dolgozni fogsz.
Azért nagyjából mert a Seebeck-effektus-hoz átfolyó áram kell. A cuccon pedig ellenállás van ami változik. nos: Peltier elem félvezető alapú=> 0 Kfokon ideális szigetelő lesz belőle=> hőmérséklet csökkenésre nő az ellenállása=> nagyobb feszültség kell az adott hő "átszivattyúzásához"=> nagyobb teljesítmény kell ugyan ahhoz a hűtéshez=> romlik a hatásfok... bár nem sokkal... Amúgy ezzel a jelenséggel visszafelé vigyázni kell, ha melegszik az átlaghőmérséklete a peltier két oldalának. Mivel az ellenállása lecsökken és ha adott feszültség volt beállítva, akkor hamar megszalad, mivel felfűti egyre jobban az eszközt... Király hogy nekiálltál méricsgélni már Bár az az adatmennyiség nem mond sokat amit írál Nagyon fontos hogy időben vizsgáld a hőmérséklet változást. Abból tudsz kiszámolni majd két fontos értéket Az egyik, hogy mekkora az a maximális különbségi hőmérséklet, ami az adott teljesítménnyel elérhető, azaz Phideg=0. (én tök szigetelt hűtőtérrel csinálnám, mert utána már meglesz hogy az akváriumodnál mire lehet számítani) A másik megint hasznos info pedig, hogy a hűtés elején, azaz dT=0nál mekkora teljesítményt von el a hideg oldalról. Jó mérést by: BALyyy /ja meg államvizsgát
Szerintem addig ne ajánlj 20-30V-okat 15V-os peltierre míg te le nem tesztelted, hogy tényleg működik-e. Mivel félvezetőről beszélünk, nem biztos, hogy élvezné, hogy 2x akkora feszültséget lökdösöl neki, mert egyszer csak nem fog hűteni többet.
PWM vagy áramgenerátor a legjobb megoldás a teljesítmény vezérlésére.
Én is PWMre gondoltam.
Néhányszor elmítettem is
Köszönöm!
Hétfőn veszem is az alkatrészeket a PWM-hez Kb mekkora induktivitást kéne sorba a peltierrel?
Szia
n*µF-ot kapcsolás függő dolog. induktivitást tekerned kell, mert 5-10amperre nem nagyon kapsz gyárit. Ha PWMet csinálsz, akkor kelleni fog egy IC hozzá. Az ICnek van adatlapja, amin megvan a javasolt induktivitás hozzá 10-100µF-ig szoktak terjedni tapasztalataim szerint. Kicsit körebenéztem neked: http://focus.ti.com/lit/ds/symlink/tps55383.pdf ez egész barátinak néz ki és még ingyé lehet rendelni is... Én is szoktam Mivel ez csak 3ampert bír ahogy olvastam, és rövid távon kihúzol belőle 7et is ezért itt a kapcsolást kissé módosítani kell. Mégpedig úgy, hogy a PWMjeledet az sw1-2 kimenet fogja adni, mert az hajtja meg a tekercset. Itt beszerzel egy fetet aminek aránylag kicsi a kapacitása, és rákötöd a Gata lábat erre a meghajtóra egy pl 50ohmon keresztül. a fet másik lába tápfesz. Kimenő láb a tekercshez megy. így már jóval nagyobb áramokat fogsz tudni vezérelni. Ez más ICnél is működik, bár még nem ellenőriztem jó építgetést B.
Most én értettem félre valamit, vagy szórakozásból írsz kapacitást a tekercs induktivitása helyett. µF és a uH nem azonos. Én még így tanultam.
Biztos véletlen volt. Én értettem.
Hali
nem gáz ez... de ahogy collectorunk mondta: nagyobb feszültség kijut a kimenetre... esetedben 20-30volt és a félvezetőlehet nem csipázza. Illetve elviseli de hőtanilag nem úgy fog viselkedni ahogy azt szeretnéd... ezért kell simítani a feszültséget... Amúgy az én javaslatom 6 alkatrészből áll, a tied 11-ből Akkor melyik is az egyszerűbb?
Huh....sry
két napja nem aludtam :no: szal nem volt szándékos a uH és µF elírás...de azért aki érteni akarta remélem értette by
Köszönöm az értékes infokat, tovább fejlesztettem a dolgokat. Most úgy néz ki hogy egy elektromos AC pumpa hajtotta vízhűtéssel hűtöm a meleg oldalt. Ugyan most csak nagy vödör vízben van az egész vízkör, de már van egy autóból bontott hűtőm, az lesz bekötve és zárt lesz a rendszer. A vödör vizes megoldással most megy 1h45min a próbaüzem. A meleg oldal hűtése kb 10-12 l vizet jelent, és ez idő alatt 17 celsios fokról 31-re melegedett, a hideg oldal 1 l vizet hűt, 18 celsiousról 4,5-re hűlt, hét fokra viszonylag gyorsan hűlt le, attól a pontól kezd a 4 celsiushoz tartani a görbe. Szerintem ennél hidegebb nem lesz, viszont eddig a meleg oldal hűtésének melegedésével nem emelkedett a hűtött oldal. Kíváncsi vagyok hány foknál lesz az a dT amikor már elkezd felmelegedni a hideg oldal. Most semmi szigetelés nincs a peltier két oldala közt csak a két borda egyik és másik oldalon. Amennyiben szivaccsal vagy egyéb hűszigetelő anyaggal kitömködöm a két borda közti helyeket azzal elérek észlelhető teljesítménykülönbséget? Köszi
Én a helyedben fognék egy dordát amivel hűteni akarsz, és fognék egy 1-2cmeres hungarocell lapot... a lapot ráragasztanám a bordára úgy hogy lefedje azt a lapot, ahova a peltier kerül, és kivágnám a helyet (inkább szűkösebben mint bőn) ahol a peltiert rögzítem hozzá. a meleg oldalra pedig kapásból egy vízes blokot raknék. Illetve itt arra gondolok ami egy bodoz szerű és két cső megy bele.... pontos nevét nem tudom de én is csináltam annó magamnak ilyet a teszthez, hogy nagyjából korrekt és állandó hőmérsékleten tartsam a meleg oldalt a méréshez. (egyébként ez majdnem 40Watton 1,5-2fokot melegedett)
Sziasztok!
Egy 85W peltierhez mekkora hütöborda kell?Én csak pára mentesitésnek szeretném használni a szobába. Kb 20-25 C belsö hömérséglet van. Ha én nem hajtom maxon csak mondjuk 2A-on akkor elég neki egy olyan trafó egyenirányitó páros ami ennyit tud?Vagy akkor is ki szeretné venni a 8,5A?Szoval tönkre tenné? Elöre is köszönöm a válaszokat
Hát sokmindentől füg...
most épp melózni megyek de majd visszatérek a témára...
Jelentem élek
No amúgy mekkkora hűtőborda kell rá... gőzöm nincs xyz méterű Javasolom hogy a hőellenállását nézd meg a bordának. Ill teljesítmény függően 1-10foknál több ne nagoyn essen rajta. Pl 50wattot vezet el és 0,1fok/W a hőellenállása, akkor 5fok esik rajta... Leadott hő kb. 2ampernél 3 volt esik a peltieren, ez 6W. Leadni kb 10et fog a meleg oldalon saccra... Erre számolj. |
Bejelentkezés
Hirdetés |