Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   199 / 844
(#) proli007 válasza erősáramú hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Hello!
Most már látható.
Számításaim szerint, (ha P2 poti tényleg így van bekötve és a műszer nem terheli P2 potit, tehát mondjuk digit, valamint az alkatrészek tényleg ilyen értékűek..):
- A kimenő feszültség 8...16V között állítható.
- 16V mellett 3,3A-el terhelhető.
- 8V mellett, 2,35A-al terhelhető.
- Zárlatban 1,3A folyhat.

30V nyers feszültség mellett:
- 16V/3,3A terhelés esetén, a végtranyókra 35W jut.
- 8V/2,35A terhelés esetén, a végtranyókra 46W jut.
- Zárlatban 0V/1,3A esetén, a végtranyókra 28W jut.

Szóval ezek a kiindulási alapok. Persze a nyers feszültséget 30V-ra és a trafó feszültségesését 0V-ra vettem.

Megjegyezném, hogy visszahajló áramkarakterisztikájú tápot nem lehet izzóval tesztelni, mert annak hidegellenállása miatt, az áram korlátozódik, és nem a tényleges terhelhetőséget mérjük. (Lásd a különböző terhelőáram maximumát 16V, 8V és 0V esetén) Viszont az ilyen karakterisztika azért hasznos, mert zárlatban kisebb a táp hőterhelése. Normál tápnak itt van a maximuma.
üdv! proli007
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Szia, ez a visszahajló karakterisztika másnéven a Folbach karakterisztika? Azaz ha a táp rövidzárba kerül, akkor adott értékre korlátozza a kimenő áramot, amivel akár napokig elpötyög megfelelő hűtéssel? Ezt jól gondolom?
Üdv.
(#) mex válasza Doncso hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Foldback. Igen, a 723-as már jópár évvel ezelőtt tudta ezt az üzemmódot is.
(#) Doncso válasza mex hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Azért ez nem rossz kis opció, ha azt nézzük, bár az én tápomból sajnos hiánycikk. A nevét csak hallásól ismerem, nem tudtam hogy hogyan írják, de köszi az egészítést.
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Hello!
Ne sajnáld, mert ez vagy szükséges, vagy nem. Régebben a nagyáramú TO3-as tokozású stabik isilyen karakterisztikávalrendelkeztek. (többit nemnéztem) De egy egyszerű feszültség visszacsatolásslkialakítható szinte bárhol. Minden esetre a végáram 1/3-nál jobban nem érdemes kialakítani,mert nem tud kijönni belőle atáp,pld.ha egy konditerhelésevanindulásnál.
üdv! proli007
(#) erősáramú válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Szia proli007!
Köszi, hogy még éjszaka válaszoltál, én 10 után már használhatatlan vagyok.
Ma kidobtam a műszert a dobozból mert mech. hibás. Egyúttal az 1 ohmos ellenállást meg a söntöt is. Az R7, R8, P2 helyett az eredőjüket (1,5 kohm-ot) tettem be.Van egy sima 10 A-es kis ampermérőm, azt csak a végére kell betenni sönt nélkül. A feszt meg egyelőre a multival állítanám be.
A baj csak az, hogy nem ad le feszültséget. Pontosabban a kimeneten 2,5 V-ot mérek üresjárásban (nem szabályozható). Alkatrészhibát nem találtam, tippem sincs mi lehet a baj. Azért még nem adom fel.
Üdv : erösáramú
(#) proli007 válasza erősáramú hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

Hello!
Hát megrajzolhattad volna, mit tettél, mert valamit elrontottál.
- De inkább megírhattad volna, hogy mit szeretnél. Mekkora tol-ig kimenő feszültséget és kimenő áramot szeretnél kihozni a tápból. (A 10A-t már írtad, de lehet az kicsit sok lesz, azaz több végtranyót kell használni, komoly bordát ventit..)
- Ha az 1ohm-ot kivetted, akkor nincs shunt ellenállásod, tehát áramkorlát sem lesz. Ez nem túl egészséges. (Ha meg tényleg csak kivetted, akkor természetes hogy nincs kimenő feszültség.)
- Így nem fogunk előre haladni. elsőként meg kellene mérned, az IC-n és a tranyók minden lábán a feszültséget, a tápegység negatív kimeneti pontjához képest. A kimenetre ez idő alatt, tegyél valami terhelő ellenállást. (10ohm..47ohm)

Jelenleg a kimenő feszültséged, közel van ahhoz a feszültséghez, ami maximálisan megjelenhet az IC 4-es és 5-ös bemenetén, illetve a 10-es kimenete sem tud lejjebb menni.
(Javasolnám, hogy menjünk át a "Labortáp hiba" c. topikba, mert az a topik nem egészen erről szól.)
üdv! proli007
(#) gizi525ix hozzászólása Nov 26, 2009 /

sziasztok!

olyan kapcsolást keresnék (ha van ilyen),ami 0 és
1 volt között pontosan tud feszültséget szabályozni.
kalibráláshoz kellene

köszönöm,üdv.:gizi
(#) erősáramú válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /

proli007-nek: átmentem a "tápegység probléma" című topikba.
Üdv: erősáramú
(#) pumoka hozzászólása Nov 26, 2009 /

Sziasztok!
Szerintetek melyik a jó? A Kapcsolási rajz vagy a nyomtatott áramköri rajz?
Mert ugyanis valamelyik nem jó!
Köszi a válszokat!
(#) pumoka hozzászólása Nov 26, 2009 /

Itt a link!
Szerintem aki ezt csinálta nagyon be nézte a rajzot!
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza pumoka hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Hello!
És mit találsz benne hibásnak? Mert én csak az R5 bekötését látom másnak a nyákon. De alapvetően mind két változatban működőképes a dolog. (A nyákos kialakításban még jobb is)
üdv! proli007
(#) pumoka válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /

Na szóval!
PL: A kapcsolási rajzon a z IC 4-es 13-as lába van összekötve 1db 470pF kondival a beültetési rajzon viszont a 2-es és 11 lábnál van, a kapcs rajzon a 14 láb nincs bekötve a beültetésin viszont igen, a beültetési rajzon 12,13,14-es láb nincs bekötve a kapcs.rajzon viszont a 12,13 láb be van..stb és még van hiba. Tehát az a kérdés, hogy melyik a jó? A kapcsolási rajz vagy a beültetési rajz?

Proli007!
Teljesen más a kapcsolási rajz mint a nyomtatott áramköri és beültetési rajz szerintem, tehát valamelyik nagyon el van rontva.
Légyszivesi nézd már át mert ezt szerettem volna megépíteni de a panel maratás után jöttem rá a turpisságra úgy hogy az IC tok beforrasztása után meg álltam a projektel.
Előre is köszi a segítséget!
Meg kellene fejteni, hogy melyik a helyes.

Itt van amit a kapcs rajz alapján készítettem de nem tudom eldönteni, hogy melyik az igazi.
Ha rá húzod az egeret az alkatrészre akkor írja ki az értéket.

0-30V 5A.lay

(#) pumoka hozzászólása Nov 27, 2009 /

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni abban,hogy egy meglévő 2x 0-25V-ig szabályozható labortápba kellene túláramvédő kapcsolási rajz.
Köszönöm előre is a segítséget!
(#) proli007 válasza pumoka hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Hello!
Te rosszul nézed az IC-t. Ha figyelmesen nézed. Látható, hogy a nyák rajz, a beültetési rajz, X irányú tükörképe. Így amit te 2. lábnak nézel, az valójában a 13-as láb.
üdv! proli007
(#) pumoka válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Ok! Ha az a 13-as láb akkor sem jó mert a 2-es láb nincs bekötve a beültetési rajzon a kapcs.rajzon viszont igen
(#) pumoka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 28, 2009 /

Nyomtasd ki, vágd ketté a lapot és a beültetési rajzot helyezd a nyomtatott áramköri rajzra és pillantsd meg.
Lefotóztam a kedvedért!
(#) proli007 válasza pumoka hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Hello!
Jó lenne, ha rápillantanál, a 723 belső rajzára is.
A 2-es és 3-as láb, a CL/CS az áramhatároló belső tranyó bázis-emittere. De a kapcsolásban az áramhatárolást a külső T1 végzi, a belső meg nincs használva. Ilyenkor a 2-es és 3-as lábnak a levegőben a helye. (De ha a 2.-láb le van kötve a GND-re, akkor is működik az áramkör.

De ha már itt tartunk, akkor inkább javaslom, hogy az IC 9. lába és a GND közé, tegyél egy 100..220ohm-os ellenállást, mert tapasztalataim szerint némely gyártó árasmköre, ha a belső zéner alja közvetlenül csatlakozik a GND-re, akkor előfordul, hogy a műveleti erősítő túlvezérlésének hatására az IC belső áramgenerátorai reteszelődnek. Ezért a tok kb. 80..100mA áramot vesz fel a táp között, és néhány másodperc alatt felforr az agya és elhalálozik. (Viszont ha ilyenkor kikapcsoljuk a tápot, a következő bekapcsoláskor simán működik.)
üdv! proli007
(#) pumoka válasza proli007 hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Király vagy!
Köszi a segítséget!
Tehát a nyomtatott áramköri rajz és beültetési rajz is jó tehát nyugodtan meg építhetem?
(#) hapro hozzászólása Nov 29, 2009 /

Szeretnék kérni egy TO220-as tokozású LM317-LM337-tel felépített tápegység nyákrajzot. Jó lenne ha valakinek lenne, mert akkor nem kell megrajzolnom.
Köszi
(#) proli007 válasza pumoka hozzászólására (») Nov 29, 2009 /

Hello!
Én nem másoltam így le mint Te, de ha már megtetted, akkor le is ellenőrizheted és eldöntöd magad, hogy megfelelő-e.
A 14-es kép a helyes, ahol a beültetést és a nyák rajzolatot, alkatrész oldal felőli nézetét látjuk. Tehát, a nyák rajzolatát, mintha a panelen keresztül látnánk.
(A lay file-t nem láttam, mert arra verzió hibára panaszkodik , tehát valami új demót kellett volna letöltenem.)
üdv! proli007
(#) dj.csont hozzászólása Nov 29, 2009 /

Üdvözlök mindenkit! Meg építettem az attila86-féle Labortápegységet! Nos hát nyákot foto eljárással elkészítettem szóval az úgy jó is, lett össze is állítottam úgy kezdtem az áramkör élesztését, hogy biztos, ami biztos kiveszem két ic-t és először, rámérek tápfeszültségre, ami panelmérőnél meg is van +- 5V! Hurrá örülünk is neki. De vezérlő résznél mérném 11-es és 7 láb között a +- 5V-ot helyette 7-esen 1,04V; 11-esen pedig 10,2 volt van :S Ha úgy van fotókat is, tudok küldeni! Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Dani0211 hozzászólása Nov 30, 2009 /

Sziasztok!

Attila86 tápját építem de nem tudtam még ICL7135 ic-t beszerezni! Meg tudom próbálni nélküle? Tudom, a kijelzés nem lesz jó , de attól müködik elvileg?
(#) SALáta válasza Dani0211 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Igen attól működik. Az egyetlen "hiba" abban a tápban a kijelző, de lényegében ez spórolás miatt van.
(#) Attila86 válasza Dani0211 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /

Szia!

Persze! De ha ilyen kérdést teszel fel, akkor szerintem ezzel a táppal nagy fába vágtad a pákád.
(#) nagy hoho hozzászólása Nov 30, 2009 /

Helló! Korábban már írtam egyszer,hogy a Rádiótechnikás labortáp amit Alkotónak köszönhetően többen is megépítettünk, és mindenkinek kiválóan működik nem Rádiótechnikás. Mindössze kiollózták az Elektor 1982 decemberi számából, de erről a cikkben egy szó nem esik. Ráadásul még elrejtettek egy hibát is a kapcs. rajzon. Természetesen Alkotó érdemeit ez egy cseppet sem befolyásolja.
Íme az eredeti:
(#) raiman válasza Dani0211 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

ha nem raksz bele IC-t akkor a 7 szegmenses kijelzőíd semmit nem fognak mutatni mert nem lessz ami meghajtsa őket
Egyébként 7107-et a he.store-ban az elektro konthában a lomexben és a hq vidóban is be tusdsz szerezni 600-700 FT javaslom hogy tokot használj hozzá.
(#) kadarist válasza Dani0211 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /

Szia!

A Bővebben: Link-nél van ICL7135, 854 Ft az ára, sőt a HQ-nál is van.
Következő: »»   199 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem