Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Hello!
Most már látható. Számításaim szerint, (ha P2 poti tényleg így van bekötve és a műszer nem terheli P2 potit, tehát mondjuk digit, valamint az alkatrészek tényleg ilyen értékűek..): - A kimenő feszültség 8...16V között állítható. - 16V mellett 3,3A-el terhelhető. - 8V mellett, 2,35A-al terhelhető. - Zárlatban 1,3A folyhat. 30V nyers feszültség mellett: - 16V/3,3A terhelés esetén, a végtranyókra 35W jut. - 8V/2,35A terhelés esetén, a végtranyókra 46W jut. - Zárlatban 0V/1,3A esetén, a végtranyókra 28W jut. Szóval ezek a kiindulási alapok. Persze a nyers feszültséget 30V-ra és a trafó feszültségesését 0V-ra vettem. Megjegyezném, hogy visszahajló áramkarakterisztikájú tápot nem lehet izzóval tesztelni, mert annak hidegellenállása miatt, az áram korlátozódik, és nem a tényleges terhelhetőséget mérjük. (Lásd a különböző terhelőáram maximumát 16V, 8V és 0V esetén) Viszont az ilyen karakterisztika azért hasznos, mert zárlatban kisebb a táp hőterhelése. Normál tápnak itt van a maximuma. üdv! proli007
Szia, ez a visszahajló karakterisztika másnéven a Folbach karakterisztika? Azaz ha a táp rövidzárba kerül, akkor adott értékre korlátozza a kimenő áramot, amivel akár napokig elpötyög megfelelő hűtéssel? Ezt jól gondolom?
Üdv.
Foldback. Igen, a 723-as már jópár évvel ezelőtt tudta ezt az üzemmódot is.
Azért ez nem rossz kis opció, ha azt nézzük, bár az én tápomból sajnos hiánycikk. A nevét csak hallásól ismerem, nem tudtam hogy hogyan írják, de köszi az egészítést.
Hello!
Ne sajnáld, mert ez vagy szükséges, vagy nem. Régebben a nagyáramú TO3-as tokozású stabik isilyen karakterisztikávalrendelkeztek. (többit nemnéztem) De egy egyszerű feszültség visszacsatolásslkialakítható szinte bárhol. Minden esetre a végáram 1/3-nál jobban nem érdemes kialakítani,mert nem tud kijönni belőle atáp,pld.ha egy konditerhelésevanindulásnál. üdv! proli007
Szia proli007!
Köszi, hogy még éjszaka válaszoltál, én 10 után már használhatatlan vagyok. Ma kidobtam a műszert a dobozból mert mech. hibás. Egyúttal az 1 ohmos ellenállást meg a söntöt is. Az R7, R8, P2 helyett az eredőjüket (1,5 kohm-ot) tettem be.Van egy sima 10 A-es kis ampermérőm, azt csak a végére kell betenni sönt nélkül. A feszt meg egyelőre a multival állítanám be. A baj csak az, hogy nem ad le feszültséget. Pontosabban a kimeneten 2,5 V-ot mérek üresjárásban (nem szabályozható). Alkatrészhibát nem találtam, tippem sincs mi lehet a baj. Azért még nem adom fel. Üdv : erösáramú
Hello!
Hát megrajzolhattad volna, mit tettél, mert valamit elrontottál. - De inkább megírhattad volna, hogy mit szeretnél. Mekkora tol-ig kimenő feszültséget és kimenő áramot szeretnél kihozni a tápból. (A 10A-t már írtad, de lehet az kicsit sok lesz, azaz több végtranyót kell használni, komoly bordát ventit..) - Ha az 1ohm-ot kivetted, akkor nincs shunt ellenállásod, tehát áramkorlát sem lesz. Ez nem túl egészséges. (Ha meg tényleg csak kivetted, akkor természetes hogy nincs kimenő feszültség.) - Így nem fogunk előre haladni. elsőként meg kellene mérned, az IC-n és a tranyók minden lábán a feszültséget, a tápegység negatív kimeneti pontjához képest. A kimenetre ez idő alatt, tegyél valami terhelő ellenállást. (10ohm..47ohm) Jelenleg a kimenő feszültséged, közel van ahhoz a feszültséghez, ami maximálisan megjelenhet az IC 4-es és 5-ös bemenetén, illetve a 10-es kimenete sem tud lejjebb menni. (Javasolnám, hogy menjünk át a "Labortáp hiba" c. topikba, mert az a topik nem egészen erről szól.) üdv! proli007
sziasztok!
olyan kapcsolást keresnék (ha van ilyen),ami 0 és 1 volt között pontosan tud feszültséget szabályozni. kalibráláshoz kellene köszönöm,üdv.:gizi
proli007-nek: átmentem a "tápegység probléma" című topikba.
Üdv: erősáramú
Sziasztok!
Szerintetek melyik a jó? A Kapcsolási rajz vagy a nyomtatott áramköri rajz? Mert ugyanis valamelyik nem jó! Köszi a válszokat!
Hello!
És mit találsz benne hibásnak? Mert én csak az R5 bekötését látom másnak a nyákon. De alapvetően mind két változatban működőképes a dolog. (A nyákos kialakításban még jobb is) üdv! proli007
Na szóval!
PL: A kapcsolási rajzon a z IC 4-es 13-as lába van összekötve 1db 470pF kondival a beültetési rajzon viszont a 2-es és 11 lábnál van, a kapcs rajzon a 14 láb nincs bekötve a beültetésin viszont igen, a beültetési rajzon 12,13,14-es láb nincs bekötve a kapcs.rajzon viszont a 12,13 láb be van..stb és még van hiba. Tehát az a kérdés, hogy melyik a jó? A kapcsolási rajz vagy a beültetési rajz?
Proli007!
Teljesen más a kapcsolási rajz mint a nyomtatott áramköri és beültetési rajz szerintem, tehát valamelyik nagyon el van rontva. Légyszivesi nézd már át mert ezt szerettem volna megépíteni de a panel maratás után jöttem rá a turpisságra úgy hogy az IC tok beforrasztása után meg álltam a projektel. Előre is köszi a segítséget! Meg kellene fejteni, hogy melyik a helyes.
Itt van amit a kapcs rajz alapján készítettem de nem tudom eldönteni, hogy melyik az igazi.
Ha rá húzod az egeret az alkatrészre akkor írja ki az értéket.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni abban,hogy egy meglévő 2x 0-25V-ig szabályozható labortápba kellene túláramvédő kapcsolási rajz. Köszönöm előre is a segítséget!
Hello!
Te rosszul nézed az IC-t. Ha figyelmesen nézed. Látható, hogy a nyák rajz, a beültetési rajz, X irányú tükörképe. Így amit te 2. lábnak nézel, az valójában a 13-as láb. üdv! proli007
Ok! Ha az a 13-as láb akkor sem jó mert a 2-es láb nincs bekötve a beültetési rajzon a kapcs.rajzon viszont igen
Nyomtasd ki, vágd ketté a lapot és a beültetési rajzot helyezd a nyomtatott áramköri rajzra és pillantsd meg.
Lefotóztam a kedvedért!
Hello!
Jó lenne, ha rápillantanál, a 723 belső rajzára is. A 2-es és 3-as láb, a CL/CS az áramhatároló belső tranyó bázis-emittere. De a kapcsolásban az áramhatárolást a külső T1 végzi, a belső meg nincs használva. Ilyenkor a 2-es és 3-as lábnak a levegőben a helye. (De ha a 2.-láb le van kötve a GND-re, akkor is működik az áramkör. De ha már itt tartunk, akkor inkább javaslom, hogy az IC 9. lába és a GND közé, tegyél egy 100..220ohm-os ellenállást, mert tapasztalataim szerint némely gyártó árasmköre, ha a belső zéner alja közvetlenül csatlakozik a GND-re, akkor előfordul, hogy a műveleti erősítő túlvezérlésének hatására az IC belső áramgenerátorai reteszelődnek. Ezért a tok kb. 80..100mA áramot vesz fel a táp között, és néhány másodperc alatt felforr az agya és elhalálozik. (Viszont ha ilyenkor kikapcsoljuk a tápot, a következő bekapcsoláskor simán működik.) üdv! proli007
Király vagy!
Köszi a segítséget! Tehát a nyomtatott áramköri rajz és beültetési rajz is jó tehát nyugodtan meg építhetem?
Hello!
Én nem másoltam így le mint Te, de ha már megtetted, akkor le is ellenőrizheted és eldöntöd magad, hogy megfelelő-e. A 14-es kép a helyes, ahol a beültetést és a nyák rajzolatot, alkatrész oldal felőli nézetét látjuk. Tehát, a nyák rajzolatát, mintha a panelen keresztül látnánk. (A lay file-t nem láttam, mert arra verzió hibára panaszkodik , tehát valami új demót kellett volna letöltenem.) üdv! proli007
Üdvözlök mindenkit! Meg építettem az attila86-féle Labortápegységet! Nos hát nyákot foto eljárással elkészítettem szóval az úgy jó is, lett össze is állítottam úgy kezdtem az áramkör élesztését, hogy biztos, ami biztos kiveszem két ic-t és először, rámérek tápfeszültségre, ami panelmérőnél meg is van +- 5V! Hurrá örülünk is neki. De vezérlő résznél mérném 11-es és 7 láb között a +- 5V-ot helyette 7-esen 1,04V; 11-esen pedig 10,2 volt van :S Ha úgy van fotókat is, tudok küldeni! Segítségeteket előre is köszönöm!
Sziasztok!
Attila86 tápját építem de nem tudtam még ICL7135 ic-t beszerezni! Meg tudom próbálni nélküle? Tudom, a kijelzés nem lesz jó , de attól müködik elvileg?
Igen attól működik. Az egyetlen "hiba" abban a tápban a kijelző, de lényegében ez spórolás miatt van.
Szia!
Persze! De ha ilyen kérdést teszel fel, akkor szerintem ezzel a táppal nagy fába vágtad a pákád.
Helló! Korábban már írtam egyszer,hogy a Rádiótechnikás labortáp amit Alkotónak köszönhetően többen is megépítettünk, és mindenkinek kiválóan működik nem Rádiótechnikás. Mindössze kiollózták az Elektor 1982 decemberi számából, de erről a cikkben egy szó nem esik. Ráadásul még elrejtettek egy hibát is a kapcs. rajzon. Természetesen Alkotó érdemeit ez egy cseppet sem befolyásolja.
Íme az eredeti:
ha nem raksz bele IC-t akkor a 7 szegmenses kijelzőíd semmit nem fognak mutatni mert nem lessz ami meghajtsa őket
Egyébként 7107-et a he.store-ban az elektro konthában a lomexben és a hq vidóban is be tusdsz szerezni 600-700 FT javaslom hogy tokot használj hozzá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |