Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   198 / 844
(#) Doncso válasza lidi hozzászólására (») Nov 22, 2009 /

Nekem 4 egyforma műszerből , amik a labortápomban trónolnak, kettő mái napig ugrál, igaz a csak a legutolsó szegmens, és mindig csak 1 értéket, de akkor is, a másik kettő mozdulatlan, pedig mind a 4 egy kaptafára készült, rejtély, de már megszoktam
(#) Alkotó válasza raiman hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Ez az "ugrálás" szerintem nem számít. Bőven belül van a hibahatáron.
Általában olyasmi okoz ilyet, ha a nyákterv huzalozása nem jó. A legkisebb áramváltozás (akár egy led is) is bezavarhat a referenciába, ami azonnal megjelenik a kijelzett értékben is. Már nem emlékszem kinek a tervét építetted, de Attila86 nagyon oda szokott erre figyelni. Másik ok lehet az IC gyártási szórása is. De mégegyszer hangsúlyozom, ez a mérték bőven elmegy.
Csak a saját megnyugtatásodra, hogy valóban kiderüljön a műszer huncutkodik-e (én erre voksolok), vagy esetleg a tápban van valami turpisság, egy külső digitális multival is zárd rövidre a kimenetet. Ennek áramértékét vesd össze a kijelzőjével, illetve nézd meg ingadozik-e mindkettő.
(#) raiman válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

köszönöm a segítséget Egyébként Attila félét csináltam meg.
Mondjuk már én is kezdem megszokni.
Viszont ha a digimultit rákapcsolom akkor ott beáll fix értékre...(mármint a digimulti)
De tényleg nem vészes az a két hámom mA
Egyébként a Te kapcsolásod úgy mindenestől kb mennyibe áll meg anyagilag? Mármint arra gondolok amit készítettél: dupla táp, 4 panelmérő stb-stb.
Nagyon tetszik a munkád
Mondjuk a "nagy hoho" féle is király
(#) raiman válasza raiman hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Gondoltam felteszek én is pár képet a kész projektről.
Az Attila 86 féle labortápot építettem meg.
Már csak valami jó feliratozást kéne kreállni az elejére
Ezzel még gondba vagyok, nem tudom milyen eljárással oldjam meg...
(#) Alkotó válasza raiman hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Ha jól látom 45W-os a szürke trafó. Ez elég "sovány" ebbe a tápegységbe. Az önmérséklet lehet a barátod a problémára.
(#) nagy hoho válasza raiman hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Helló! Köszönöm az elismerést. A Te tápod is tip-top kívül belül, gondos munka. A dobozát Te csináltad vagy csináltattad? Mert, hogy pont méretes. Az előlappal kapcsolatban van egy topik: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_4470_from.html Hátha ad ötletet. Én betűmatricát használtam de nagyon macerás.
(#) Zed válasza pumoka hozzászólására (») Nov 23, 2009 /

Itt az én elgondolásom, ahogy ígértem. Az első képen látod az adatlapban szereplő ajánlást. Ennek a jobb oldalát ( tehát az eredetiből kimaradt az áramkorlátozó rész ) látod az én rajzomon. Annyit változtattam rajta, hogy a negatív tápot kicsit bonyibban állítja elő: először egy 7808 "megfogja" a bejövőt és abból egy 7660 "csinál" negatív feszültséget. ( A 7808 azért kell, mert a 7660 10V-nál többet nem visel el. ) Ez után egy TL431 előállít -2.5V-ot. Ebből a -2.5V- ból a P2 által beállított feszültséggel a műv. erősítő "lehúzza" az LM317 referencia lábát.

Azért így csináltam, mert az LM317 ref. feszültségének van szórása. A gyári kapcsolásban JFET-el és két diódával állítja elő a negatív feszt., viszont azt nem lehet állítani. Nálam a P2-vel pontosan be tudod állatani a kívánt feszültséget.

Én azt javaslom, hogy három panelen rakd össze. Az elsőn legyen a Graetz-hid és a pufferkondik. A másodikon az LM317 és a körítése. A harmadikon pedig a negatív fesz.-es alkatrészek: 7808, 7660, TL431 és a műv. erősítő.

Előre bocsátom: nem vagyok profi , pont ilyen kapcsolást én még nem építettem. Lehet, hogy van benne hiba, a tévedés jogát fenntartom. Jó lenne, ha valaki hozzáértő átnézné és rábólintana, mielőtt nekiállsz.
(#) raiman hozzászólása Nov 23, 2009 /

sziasztok

köbzoli: hát igen volt egy-két apróság de sikerült mindent megoldani (mégegyszer köszönöm mindenkinek a segítséget )
köszönöm az elismerést

Alkotó: igen közben én is rájöttem, hogy kicsit alúl van méretezve, majd odafigyelek rá. Legközelebb a Te általad közzétett tápot szertetném megépíteni, az nagyon tetszik

nagy hoho: köszönöm az elismerést, a dobozt a lomexben vettem M20-as műszerdoboz 150*200*120
(#) Doncso válasza raiman hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Szia, szerintem is jó lett, az előlapot nyomtasd ki egy lapra és ragassz rá áttetsző öntapadós tapétát és az egészet ragaszd fel az előlapra.
Üdv.
(#) raiman hozzászólása Nov 24, 2009 /

Na készen lettem az előlappal is
itt vannak róla képek
köszönöm a segítséget mindenkinek
(#) raiman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

köszi
(#) SALáta válasza raiman hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Gyors volt! Gratulálok!
(#) Frankye válasza raiman hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Olyan jó néha ilyen szép munkákat látni, az embernek kedve támad tőle valami hasonlóan szépet létrehozni.
Gratulálok, nagyon szép lett!
(#) Doncso válasza raiman hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Szuper lett ügyes vagy.

Frankye :

Idézet:
„Olyan jó néha ilyen szép munkákat látni, az embernek kedve támad tőle valami hasonlóan szépet létrehozni.”

Nekem ma ugyan ez járt az eszembe, ahogy itt is és a ki mit építettbe is felkerültek mesterművek, egyből kedvem támadt valamit csinálni.
(#) raiman hozzászólása Nov 24, 2009 /

köszönöm mindenkinek az elismerést
jól esik
(#) sector99 válasza raiman hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Én is csatlakozom az előttem "írókhoz":
Elismerésem, szépet alkottál !!!

...és ahogyan olvasom nem csak a készítő, hanem a többi fórumozó szívét is "megdobogtatja" egy ilyen készülék !
További sok sikert Neked !

üdv:
sector99
(#) pumoka válasza raiman hozzászólására (») Nov 24, 2009 /

Nagyon szép lett olyan mint a gyári! Sőt...
Milyen progival csináltad és hogyan?
(#) raiman válasza pumoka hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

szia
köszönöm a dícsérő szavakat
Az előlapot a Front Designer nevű programmal készítettem, majd egy fényes öntapadós A4-es lapra kinyomtattam. Majd ezt ráragasztootam az előlapra amit előtte megsziszoltam, hogy ne legyen "rücskös".
Miután ráragasztottam a papírt még kapott egy védő fóliát (egy átlátszó öntapadós fóliát).
A kijelzőnél az öntapadós lapot kivágtam, viszont a védőfóliát nem, így belűlről rá ragasztottam a kijelző helyére egy füst színű iattartóból egy darabkát, hogy annyira ne lálszódjanak a kijelzők (mármint amikor nem világítanak
(#) erősáramú hozzászólása Nov 25, 2009 / 1

Üdv mindenkinek!
Egy jó ideje már próbálkozom ezzel az örökölt házi építésű táppal, most jutottam el odáig, hogy a nyákról visszafejtettem a kapcsolási rajzot. Először csináltam ilyet, remélem nem rontottam el. Eredetileg 2N3054 és 2 db BDY38-as volt benne, de sorozatos balesetek után lett betéve BD243C és 2db 2N3055-ös.
Első kérdésem mindjárt az, hogy ezek jók-e ebbe a kapcsolásba?
A követekezők: mi a funkciója az R3 (1 ohmos) ellenállásnak? Csak úgy benne maradt, esetleg rövidzár védelem? A sönttel együtt 1,4 ohm, 14 V-on max 10 A?
Mire jó az R7-R8-P2 csokor az IC 4-es lábán? Mit mér a V-mérő? A V-A mérő ugyanaz a műszer, csak az átkapcsolást már nem rajzoltam be.
Hogyan lehetne min. 10 A-t kicsalni ebből a tápból? Ennyi kéne a kis kompresszorhoz vagy akkus csavarhúzohoz (az akkuja már a múlté). A trafó és a diódák bírnák.
Hogyan lehetne a kimenő feszt egy pár V-al megemelni? A táp eredetileg 14V/5A-t tudott.
A feltett kérdésekhez méltó (alacsony) szinten várom a válaszaitokat:
erősáramú
(#) solymosi hozzászólása Nov 25, 2009 /

Sziasztok! Szeretnék egy labortápot, de rögtön szimmetrikusat. A tapasztalatom a labortápok témaában =0. Sokat visszaolvasva szeretném az RT-s áramkört Alkotó-féle nyákkal megépíteni. Ez a projekt nem ma lesz kész, de már tervezgetem és gyűjtöm a "hozzávalókat". Készítettem egy sematikus ábrát ami szerintem működőképes, de kérlek nézzétek meg hogy a gyakorlatba is átültethető-e. Egy ilyen:

Teljesítmény: 250VA,Primer: 230V,Secunder 1 : 2x14V-0,4-es huzal,Secunder 2 : 2x45V-1,25-ös huzal

tudnék venni. Elbírja vajon az áramkör? Vagy azért ennél kisebb kellene. Ill. a 2x15V így bekötve megfelelő-e. Előre is köszönet.

A LCD panelműszereket így simán be lehet-e kötni 200mV-ra kalibrálva?

sjat_ver.JPG

(#) SALáta válasza solymosi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Egy oldalnak elegendő mivel a trafód csak 250 VA. Ha leföldeled a közös pontot gondot okozhat, én nem tettem. Szerintem a segédfeszültségnek nem lenne jó ha nem galvanikusan elválasztva lenne. Eléggé határon jár a 2n3055 is ezzel a trafóval, főleg ha 5 V 5 A akarsz kihozni (de erről Alkotó már elég sokat írt). Az LCD műszereket be lehet így kötni. Én a két táp összekötését nem fixen oldanám meg, két relével mert akkor össze is tudod fogni a két oldalt és mindjárt 10A is kijöhet belőle.
(#) solymosi válasza SALáta hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Szóval akkor inkább 2 külön trafó segédfeszültségnek a két külön tápnak. És nagyobb teljesítményű, de kisebb feszültségű trafó a meghajtáshoz.
Igen a rajzon földre kötöttem, de egyébként úgy gondoltam, hogy nem a tápon belül lesz ez a közös föld, hanem ha pl. egy erősítő meghajtására használom akkor az erősítőben már a közös föld lesz.
A tápon 4 db kivezetés lenne +,-,+,-.

Közben ezt is megtaláltam tovább olvasgatva, köszönöm Link
(#) proli007 válasza erősáramú hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Hello!
A rajzodon van némi hiányosság, amiért nem érted a dolgot. (A rajz nem egészen jól látható, az ellenállások pozíciószáma nem mindenhol kivehető.)
- Az 1ohm ellenállás maga az áramfigyelő shunt ellenállása. Viszont az R5 ellenállás az 1ohm baloldalára megy. Az R5 és R6 ellenállás, visszahajló karakterisztikát valósít meg. (Tehát minél nagyobb a kimenő feszültség, a táp annál jobban terhelhető)
- Alapvetően a kimenő feszültséget R4 növelésével teheted nagyobbá. (Viszont a feszültségmérő poti, szinte biztos, hogy nem a feszültségosztó alsó ágával kötődik párhuzamosan, tehát valamit ott is elnéztél.)
- Elég érdekes, hogy a műszernek külön shunt ellenállása van, hiszen az áramfigyelő 1ohm rendelkezésre áll, azon is lehetne mérni az áramot. A műszersönt így még rontja is a kimenő feszültség stabilitását. Amennyiben az R4 jobb oldala, nem a kimenetre csatlakozik.

Többet akkor lehet mondani, ha a rajz pontos, és az alkatrészek beazonosíthatók. Minden esetre a 30V bemenő feszültség 14-hoz elég durva, szép melegedést és veszteséget okoz.
üdv! proli007
(#) Alkotó válasza solymosi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Berajzoltam egy vastag piros vonallal, hogy ha közös lenne a két segédtápfesz, az hogyan kötné össze a két oldal pozitív kapcsait.
Tehát NEM LEHET közös sem a segédtápfesz, sem a főtápfesz.
Az LCD-ket bekötheted ahogy rajzoltad, az éppen hozzá illő osztótagokat ki is számoltam. Persze az alaktrészek szórnak kell kicsit igazítani néha rajta. Ha a műszereket nem külön külön elemről járatod, akkor azok mindegyikének kell egy-egy külön tekercs, és egy-egy külön 9V-os stabilizátor.
Ha csak nem gyártatsz külön egy spec, trafót, akkor általában az a célszerű kialakítás, ha van egy vagy két trafó a főtápfesznek, és egy sokkal kisebb segédtrafó, amin van egy csomó tekercs (2-2db a segédfeszültségnek, és 4db a műszereknek, illetve még 1db a védelemnek meg a ventillátoroknak)
A trafód 45V-ja nagyon sok ha csak 35V-ot akarsz. Az már bőven elég lenne az 50V-os verzióhoz is. Nézd meg azt a rajzot is mert azon vannak az osztóttagok kiszámolva.
Ha még semmilyen gyakorlatod nincs labortáp témában, akkor ez egy elég nagy feladat lesz elsőre, de remélem sikerrel veszed az akadályt.

kép2.jpg

(#) Alkotó válasza solymosi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

A frissebb verzióról, meg az Alkotós műszerekről itt találsz utalásokatBővebben: Link
(#) solymosi válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Szia. Én "megálmodtam", ha a nyákot lehet vasalni akkor talán előlapot is. Nagyon örültem mikor láttam hogy ez tényleg kivitelezhető. Viszont én fejben ott akadtam el, hogy hogyan lehet teljesen eltüntetni /leáztatni a papírt (főleg nálad fáról)? Ha esetleg pár szóval leírnád, vagy esetleg egy másik hozzászólásban már elmondtad, elnézés, de eddig nem találtam.

A lakkozásnál én is megjártam a legutóbbi projektemnél, nekem az alsó festékréteget kapta össze. Mostantól szerintem vízbázisú lakkot fogok használni szépen lehet dolgozni szivacshengerrel olyan lesz mint a fújt réteg. Persze fánál a vizes alapú nem biztos hogy jó de a használati utasítás ajánlja.

(#) solymosi válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Igen én is félek hogy nagy fába vágom...Lehet hogy kezdek inkább egy kicsivel.

És köszi.
(#) Doncso válasza solymosi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Szia, számos komplett, kipróbált és bevállt kapcsolás van itt ebben a fórumban is, mindössze két darabot kellene építeni, ha ügyesen készited a nyákot, és a megfelelő alkatrészeket teszed be, el sem tudod rontani, nem olyan nehéz dolog ez. Csak utánépítés.
(#) erősáramú válasza proli007 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Köszi a választ!
Leellenőrzöm amiket írtál, holnap jelentkezek.
Üdv: erösáramú
(#) erősáramú válasza proli007 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /

Feltettem a kapcs.rajzot eredeti nagyságban, innen akár ki is lehet nagyítani.

Katt ide!
Következő: »»   198 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem