Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
köszönöm szépen a segítségeteket!
Sokat segítettetek Így már világos
Köszi a konyhanyelvtől egy leheletnyivel pontosabb megfogalmazást, mindössze nem akartam túl szakmai lenni, mivel szegény azt sem tudta nagyon mire való a táp, de így már biztosan minden világos a számára.
Üdv.
Sziasztok!
Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy LM317-es stab IC-vel szeretnék csinálni egy szabályozható tápot ami 0-25Vig szabályozható. A legegyszerűbb kellene! Vettem ma egy 100 Ohm-os potit azzal szeretném szabályozni.Már az előlapot megcsináltam csak az elektronika hiányzik.Ebben kérnék segítséget tőletek mint profiktól! Köszönöm a segítséget!
Töltsd le az adatlapját, és nézd meg a gyári kapcsolásokat. Most készitek egyet az ismerősömnek, igaz ez csak 6V-ig szabályozható. Nem is a táp a lényeg, hanem a műszer, amit mindenféleképp be kell épitenem a kivánsága szerint.
De két alkatrész cseréjével természetesen kitolható a feszültségszabályzás tartománya. Van egy értékes Sangean márkájú rádiója,és azt akarja üzemeltetni róla.
Szia Mex!
Megkérdezhetem, hogy a képen látható műszer honnan származik? Nekem van egy kísértetiesen hasonló kinézetű ( a jobb oldalán látható villámjel és a 2kV felirat ugyan ilyen ) műszerem, ami nincs skálázva. Vagyis skálázva van, de számok nincsenek rajta, csak a vonalak. A háza az érdekes hullámos körvonalakkal ugyan ilyen. Én eddig azért nem építettem be, mert elég bizonytalannak találtam: ha megrázom a műszert, akkor a kilengő mutató nem tér vissza a nullára. Én anno kb. 6 éve ( vagy még több ) egy bolhapiacon vettem...
LM317-el alapkapcsolással nem tudsz 0V-ig leszabályozható tápot építeni, mivel az 1.25V-os belső referenciája alá nem tudja lehúzni a kimenetét.
Ha ragaszkodsz ehhez az IC-hez, akkor kelleni fog hozzá némi "körítés" hogy 0V-ig lehúzható legyen a kimenete. Én így elsőre két megoldást tudok javasolni: 1. Az IC GND lábát -1.25V-ra kell beállítani egy segédkapcsolással. 2. Készítesz ezzel az IC-vel egy +30V-os fix tápot és ehhez műveleti erősítő + áteresztő tranzisztorral készítesz egy szabályozót. Így az LM317 adja az áramkorlátot és a referenciafeszt, a műv. erősítős résszel a kimenetet pedig 0 - kb 27 V-ig szabadon állíthatod.
Én a táp előlapján található - valószínűleg feszültségmérésre szolgáló - műszerre gondoltam, ami az előlap jobb oldalán található...
Vagy azt is ő maga készítette?
Szevasz.
A műszer jellegzetes példája a volt szovjetunió iparának. A katonai készülékek tele voltak ilyen jellegű műszerekkel, valószinű az ismerősöm is a katonaévei alatt jutott hozzá. Mindenesetre, szerintem az átlagnál strapabiróbb jószágnak látszik, bár csillapitása a mutatónak nem sok van. De mint irtam, nem is a pontossága miatt került az előlapra, hanem az egész cucc voltaképp a műszer "design"-ja miatt épült.
Aha. És az a műszer is azt csinálja, amit írtam, vagy pontos? ( Az enyém mutatójának érezhetően komoly hiszterézise van. Mert ha a tiéd jó, akkor lehet, hogy szétkapom és megolajozom. Meg akkor megírom az előlapot is... Nem is értem mire jó egy csak vonalakkal skálázott műszer. Max. saccométernek. )
Mindenféleképp szedd szét, hiszen a jelenlegi állapotában nem tudod használni. Az olajjal óvatosan, nagyon kis mennyiség is elég lehet. Szerintem a visszatéritő rugó körül lesz valami gebasz, lehet, hogy a spirál két szomszédos menete összeakadt. Mindenesetre szivesen látnák képet a javitás utáni állapotról.
Szia!
Köszi a választ! Tudnál esetleg kapcs rajzot küldeni róla? Amúgy -5V-os feszültséggel le lehet szabályozni 0V-ig az LM317-et.
Láttátok, hol tart a topic? 400 oldalas lett...
Idézet: „Amúgy -5V-os feszültséggel le lehet szabályozni 0V-ig az LM317-et.” Amint írtam, már -1.25v-al is le lehet szabályozni 0V-ig. Melyik megoldáshoz kellene rajz? ( A műv. erősítőshöz valamennyivel kevesebb cucc kell. )
sziasztok
Egy aprócska kérdésem lenne... Megépítettem az Attila86 féle labortáp I-et. Annyi bajom lenne, hogy mikor rákapcsolok egy fogyasztót, mondjuk egy halogén izzót, akkor a panelmérő a kimenő áram jelzésénél nem áll be egy értékre hanem kicsit ugrál, mármint váltakozik az érték... Ez mitől lehet? Esetleg az RC4136N IC-vel lehet a gond? Valaki találkozott már ilyen problémával? Előre is köszönöm
Üdv.!
Az izzók áramfelvétele nem túl stabil. Függ a környező levegő hőmérsékletétől, mozgásától...
Üdv! Osztom a véleményed mert még régebben én is meg építettem az urbán féle tápot ami szint ugyanaz mint az Attila86 1. tápja és ugyan ez volt a problémám, az áramgenerátoros üzemmódban mindíg elmászott az érték. Más műveleti erősítőkkel is kipróbáltam. tl084- lm324 és mindeggyikkel ugyan ez volt a jelenség. Mind a mai napig nem jöttem rá mi a probléma ezért más labortáp tervek felé fordultam. Megjegyzem az Alkotó által áttervezett 0-50v 5A-os táp az bejött.
Ügyesen kikerültél a kérdésedben minden olyan támpontot, ami alapján esetleg lehetne válaszolni rá.
Ezért csak találgatásokkal lehet vagdalkozni. Én nem építettem ilyen tápot, de volt már a kezemben működő példány belőle, és egyéb tápokkal is vannak tapasztalataim. Halogén izzót említesz, ami általában 12V/50W körüli szokott lenni. Ez azért fontos, mert a táp 2A-re van maximálva, tehát nálad szó sem lehet feszültséggenerátoros üzemről, hiszen működnie kell az áramkorlátnak még maximális áramértéknél is. Ha így van, akkor kicsit át kell fogalmazni a kérdést, hogy az áramgenerátor elég stabil-e (általában nem kell, hogy hajszálra stabil legyen, de mégis az szokott lenni), vagy esetleg a táp maga rendben van, csak a műszer huncutkodik. Javaslom tegyél rá egy olyan terhelést (pl. kisebb izzót), amit még ki tud szolgálni "üzemszerű feszültségstabilizátorként", és így vizsgáld az áramkijelzés ingadozását. (az izzók paraméterei valóban nem stabilak, a hőmérséklet változás függvényében változik az ellenállásuk, de ennek mértéke nem olyan, hogy ne lehetne tesztelni vele. A hosszú izzószállas "szofita" izzók a legjobbak ilyen célra, amikből lehet többet összekötözgetni a kívánt terhelésnek megfelelően. Én 24V/10W-osakat használok, amikből akár 10-et is práhuzamosan kötök ha kell. ) Mond el mit tapasztalsz így!
Akkor a műveleti erősítős rajz kellene!
Köszönöm szépen
szia
én 12V/10Wos halogén izzót kötöttem rá. kb 800mA-t vett fel, de egy kicst ingadozott a kijelzés Ui.: eszembe sem jutott 50W-os izzót rákapcsolni az több mint 4 A-t vesz fel
Akkor vesz fel 4A-t, ha névleges feszültséget kapcsolsz rá. De ha attól kevesebbet, akkor nem fog annyit felvenni.
Mivel nem nagyon akarsz elmozdulni a koncepciódtól, ezért próbáld ki, hogy rövidrezárod a kimenetet, és beállítasz valamilyen áramkorlát értéket. Ennek stabilitását figyeld meg, és persze mond meg mit tapasztalsz. (A halogén izzó működési elméletétől kicsit idegen a 10W, de attól hogy nekem szokatlan, még simán lehet ilyen is. Mert ugye éppen azért van benne halogén gáz, és azért van speciális üvegből a "búrája" hogy viszonylag kis helyen tudjon nagy teljesítményű lenni.)
De van ám...
Bővebben: Link
Amikor időm engedi, összerakom és felteszem. Viszont inkább maradj az első vázolt megoldásnál. Üzembiztosabb lesz. Melegedési problémák lesznek: 25V, 1.5A esetén ha nagyon letekered a kimenetet, akkor majdnem 40W-ot kell eldisszipálnod. Namost, ha áteresztő tranyóval készíted a tápot, akkor az meg fog sülni. Az LM317 meg leveszi az áramát és semmi baja nem lesz. ( Ebben az IC-ben van hővédelem, így nem tud megsülni. ) Ja és pont emiatt: ha még nem vetted meg az IC-t, akkor TO3 tokosat vegyél, azt jobban lehet hűteni. ( Egy TO-220-as tokot lehet, hogy akármekkora bordára is szereled, nem fogod tudni úgy hűteni, hogy leadja a 1.5A-t. )
Ok! Köszi a választ és várom a kapcs rajzot.
szia
rövidrezártam a kimenetet 500mA-t baállítottam. A kijelző 500 és 503 közt ugrál. Egyébként köszönöm, hogy segítesz Mondjuk nagyon szemezek a te kapcsolásoddal is, látom hogy csupa pozitív visszajelzés van róla és már többen is ajánlották Ha anyagilag megerősödöm, biztos megépítem Mondjuk ez is működik szépen, csak ez az ugrálás ne lenne az Amper kijelzésében. Bár az a 3 mA nem oszt nem szoroz, de hát mégis (Elég maximalista vagyok)
Hát 500mA-nél 3mA ugrálás az semmi, ez még 1% sincs, ezért felesleges károgni, egy darabig nem lesz olyan kapcsolásod, ahová ez a pontosság ne lenne elég. Nincs miért aggódni, egyébként valószínű a panelmérőd huncutkodik és ugrál.
Nekem is volt ilyen, mikor saját mérőt csináltam. Ha nem megfelelően alakítod ki a vezetősávokat, akkor pl egy felkapcsolódó led kijelző szegmens megzavarja a mérést.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |