Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
köszönöm szépen a segítségeteket!
Sokat segítettetek ![]() ![]() ![]()
Köszi a konyhanyelvtől egy leheletnyivel pontosabb megfogalmazást, mindössze nem akartam túl szakmai lenni, mivel szegény azt sem tudta nagyon mire való a táp, de így már biztosan minden világos a számára.
![]() Üdv.
Sziasztok!
Tudna nekem valaki abban segíteni, hogy LM317-es stab IC-vel szeretnék csinálni egy szabályozható tápot ami 0-25Vig szabályozható. A legegyszerűbb kellene! Vettem ma egy 100 Ohm-os potit azzal szeretném szabályozni.Már az előlapot megcsináltam csak az elektronika hiányzik.Ebben kérnék segítséget tőletek mint profiktól! Köszönöm a segítséget!
Töltsd le az adatlapját, és nézd meg a gyári kapcsolásokat. Most készitek egyet az ismerősömnek, igaz ez csak 6V-ig szabályozható. Nem is a táp a lényeg, hanem a műszer, amit mindenféleképp be kell épitenem a kivánsága szerint.
De két alkatrész cseréjével természetesen kitolható a feszültségszabályzás tartománya. Van egy értékes Sangean márkájú rádiója,és azt akarja üzemeltetni róla.
Szia Mex!
Megkérdezhetem, hogy a képen látható műszer honnan származik? Nekem van egy kísértetiesen hasonló kinézetű ( a jobb oldalán látható villámjel és a 2kV felirat ugyan ilyen ) műszerem, ami nincs skálázva. ![]() ![]() Én anno kb. 6 éve ( vagy még több ) egy bolhapiacon vettem... ![]()
LM317-el alapkapcsolással nem tudsz 0V-ig leszabályozható tápot építeni, mivel az 1.25V-os belső referenciája alá nem tudja lehúzni a kimenetét.
Ha ragaszkodsz ehhez az IC-hez, akkor kelleni fog hozzá némi "körítés" hogy 0V-ig lehúzható legyen a kimenete. Én így elsőre két megoldást tudok javasolni: 1. Az IC GND lábát -1.25V-ra kell beállítani egy segédkapcsolással. 2. Készítesz ezzel az IC-vel egy +30V-os fix tápot és ehhez műveleti erősítő + áteresztő tranzisztorral készítesz egy szabályozót. Így az LM317 adja az áramkorlátot és a referenciafeszt, a műv. erősítős résszel a kimenetet pedig 0 - kb 27 V-ig szabadon állíthatod. ![]() Vagy azt is ő maga készítette? ![]()
Szevasz.
A műszer jellegzetes példája a volt szovjetunió iparának. A katonai készülékek tele voltak ilyen jellegű műszerekkel, valószinű az ismerősöm is a katonaévei alatt jutott hozzá. ![]() Mindenesetre, szerintem az átlagnál strapabiróbb jószágnak látszik, bár csillapitása a mutatónak nem sok van. De mint irtam, nem is a pontossága miatt került az előlapra, hanem az egész cucc voltaképp a műszer "design"-ja miatt épült.
Aha. És az a műszer is azt csinálja, amit írtam, vagy pontos? ( Az enyém mutatójának érezhetően komoly hiszterézise van.
![]() ![]()
Mindenféleképp szedd szét, hiszen a jelenlegi állapotában nem tudod használni. Az olajjal óvatosan, nagyon kis mennyiség is elég lehet. Szerintem a visszatéritő rugó körül lesz valami gebasz, lehet, hogy a spirál két szomszédos menete összeakadt. Mindenesetre szivesen látnák képet a javitás utáni állapotról.
Szia!
Köszi a választ! Tudnál esetleg kapcs rajzot küldeni róla? Amúgy -5V-os feszültséggel le lehet szabályozni 0V-ig az LM317-et.
Láttátok, hol tart a topic? 400 oldalas lett...
![]() Idézet: „Amúgy -5V-os feszültséggel le lehet szabályozni 0V-ig az LM317-et.” Amint írtam, már -1.25v-al is le lehet szabályozni 0V-ig. ![]()
sziasztok
Egy aprócska kérdésem lenne... Megépítettem az Attila86 féle labortáp I-et. Annyi bajom lenne, hogy mikor rákapcsolok egy fogyasztót, mondjuk egy halogén izzót, akkor a panelmérő a kimenő áram jelzésénél nem áll be egy értékre hanem kicsit ugrál, mármint váltakozik az érték... Ez mitől lehet? Esetleg az RC4136N IC-vel lehet a gond? Valaki találkozott már ilyen problémával? Előre is köszönöm ![]()
Üdv.!
Az izzók áramfelvétele nem túl stabil. Függ a környező levegő hőmérsékletétől, mozgásától...
Üdv! Osztom a véleményed mert még régebben én is meg építettem az urbán féle tápot ami szint ugyanaz mint az Attila86 1. tápja és ugyan ez volt a problémám, az áramgenerátoros üzemmódban mindíg elmászott az érték. Más műveleti erősítőkkel is kipróbáltam. tl084- lm324 és mindeggyikkel ugyan ez volt a jelenség. Mind a mai napig nem jöttem rá mi a probléma ezért más labortáp tervek felé fordultam. Megjegyzem az Alkotó által áttervezett 0-50v 5A-os táp az bejött.
Ügyesen kikerültél a kérdésedben minden olyan támpontot, ami alapján esetleg lehetne válaszolni rá.
Ezért csak találgatásokkal lehet vagdalkozni. Én nem építettem ilyen tápot, de volt már a kezemben működő példány belőle, és egyéb tápokkal is vannak tapasztalataim. Halogén izzót említesz, ami általában 12V/50W körüli szokott lenni. Ez azért fontos, mert a táp 2A-re van maximálva, tehát nálad szó sem lehet feszültséggenerátoros üzemről, hiszen működnie kell az áramkorlátnak még maximális áramértéknél is. Ha így van, akkor kicsit át kell fogalmazni a kérdést, hogy az áramgenerátor elég stabil-e (általában nem kell, hogy hajszálra stabil legyen, de mégis az szokott lenni), vagy esetleg a táp maga rendben van, csak a műszer huncutkodik. Javaslom tegyél rá egy olyan terhelést (pl. kisebb izzót), amit még ki tud szolgálni "üzemszerű feszültségstabilizátorként", és így vizsgáld az áramkijelzés ingadozását. (az izzók paraméterei valóban nem stabilak, a hőmérséklet változás függvényében változik az ellenállásuk, de ennek mértéke nem olyan, hogy ne lehetne tesztelni vele. A hosszú izzószállas "szofita" izzók a legjobbak ilyen célra, amikből lehet többet összekötözgetni a kívánt terhelésnek megfelelően. Én 24V/10W-osakat használok, amikből akár 10-et is práhuzamosan kötök ha kell. ) Mond el mit tapasztalsz így!
Akkor a műveleti erősítős rajz kellene!
Köszönöm szépen
szia
én 12V/10Wos halogén izzót kötöttem rá. kb 800mA-t vett fel, de egy kicst ingadozott a kijelzés Ui.: eszembe sem jutott 50W-os izzót rákapcsolni az több mint 4 A-t vesz fel ![]()
Akkor vesz fel 4A-t, ha névleges feszültséget kapcsolsz rá. De ha attól kevesebbet, akkor nem fog annyit felvenni.
Mivel nem nagyon akarsz elmozdulni a koncepciódtól, ezért próbáld ki, hogy rövidrezárod a kimenetet, és beállítasz valamilyen áramkorlát értéket. Ennek stabilitását figyeld meg, és persze mond meg mit tapasztalsz. (A halogén izzó működési elméletétől kicsit idegen a 10W, de attól hogy nekem szokatlan, még simán lehet ilyen is. Mert ugye éppen azért van benne halogén gáz, és azért van speciális üvegből a "búrája" hogy viszonylag kis helyen tudjon nagy teljesítményű lenni.)
Amikor időm engedi, összerakom és felteszem. Viszont inkább maradj az első vázolt megoldásnál. Üzembiztosabb lesz. Melegedési problémák lesznek: 25V, 1.5A esetén ha nagyon letekered a kimenetet, akkor majdnem 40W-ot kell eldisszipálnod. Namost, ha áteresztő tranyóval készíted a tápot, akkor az meg fog sülni. Az LM317 meg leveszi az áramát és semmi baja nem lesz. ( Ebben az IC-ben van hővédelem, így nem tud megsülni. ) Ja és pont emiatt: ha még nem vetted meg az IC-t, akkor TO3 tokosat vegyél, azt jobban lehet hűteni. ( Egy TO-220-as tokot lehet, hogy akármekkora bordára is szereled, nem fogod tudni úgy hűteni, hogy leadja a 1.5A-t. )
Ok! Köszi a választ és várom a kapcs rajzot.
szia
rövidrezártam a kimenetet 500mA-t baállítottam. A kijelző 500 és 503 közt ugrál. Egyébként köszönöm, hogy segítesz ![]() Mondjuk nagyon szemezek a te kapcsolásoddal is, látom hogy csupa pozitív visszajelzés van róla és már többen is ajánlották ![]() Ha anyagilag megerősödöm, biztos megépítem ![]() Mondjuk ez is működik szépen, csak ez az ugrálás ne lenne az Amper kijelzésében. Bár az a 3 mA nem oszt nem szoroz, de hát mégis ![]() ![]()
Hát 500mA-nél 3mA ugrálás az semmi, ez még 1% sincs, ezért felesleges károgni, egy darabig nem lesz olyan kapcsolásod, ahová ez a pontosság ne lenne elég. Nincs miért aggódni, egyébként valószínű a panelmérőd huncutkodik és ugrál.
Nekem is volt ilyen, mikor saját mérőt csináltam. Ha nem megfelelően alakítod ki a vezetősávokat, akkor pl egy felkapcsolódó led kijelző szegmens megzavarja a mérést.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |