Fórum témák
» Több friss téma |
Nah tegnap megcsináltam újra a nyákot. De most vasalásos technikával.
Beforrasztottam mindent és olyan gyönyörűen megszólalt Élesztéskor nem volt sehol DC. A tápra kötött izzók csak akkor kezdtek el világítani mikor megkapta a bemeneti és kimeneti terhelést. (mint egy régimódi kivezérlésjelző). És tökéletesen működik. Köszönöm a segítséget. amikor szétbontottam az előzőt észrevettem, hogy a 33nf-es kondik nem ugyan olyanok pedig a boltban egy ugyan azon helyről vettem ki. nah mind1 a lényeg a lényeg. minden jó.
Sziasztok,
Szerintettek a képen szereplő kondit, ha polarizált kondira cserélem, az nagy baj? Ha 470 n ról 1microF –ra cserélem? Köszönöm
Miért akarod lecserélni a csatolókondit? Elkót semmiképp ne rakj be helyette. 470n - 1µF közötti MKP kondi a legjobb bele.
Most éppítem az erőlködőt, de nem talláltam ilyen kondit bent melóban, csak 1microF -ot. Valószínűleg rakok bele 5 db 100 nF -ot. Köszönöm.
Azért jó ám ha van benne csatolókondi :yes:
Sziasztok. Régebben megépítettem a Pedro féle hidalt erősítőt.Tökéletesen működött egy darabig és gondolt egyet és legközelebb nem is szólt.Most újból próbáltam a táp 15V-al a bemeneten nincs feszültség de vioszont a kimenten 14,3V szerintetek ez miért lehet?
Az IC-k meghaltak vagy valami más lehet az oka? Segítséget előre is köszi. Üdv.
Ha +/-15V a táp, és 14,3 van a kimeneten, akkor az valószínűleg IC hiba. A tápod az jó? Megkapja a végfok a +/-15V-ot?
Igen a tápom az jó! +/-/gnd 15V de ez csak teszt táp, egyébként 43V ról ment akkor nagyon szólt.Akkor IC cserélni kell.Még egy kérdés szerinted ezt a hidalt erősítőt lehet autóban használni? Ezzel a kapcsolással
Üdv.
Kocsiba inkább kapcsolótápot csinálj. Ezzel amit mellékeltél, csak +/-6-7V-ot tudnál csinálni a 12-14V ból, azt is elég rossz hatásfokkal, tehát felejtős.
Köszi a válaszodat.Esetleg tudnál egy kapcsolást küldeni nekem a kapcsoló tápról.
Üdv.
Sziasztok! Végre elkészült az első erősítőm nagyon jól szól.Még egy kis finomítás lesz rajta, a hangerő potit kell kicserélnem mert recseg pedig vadi új.Sajnos van azért benne egy kis vezeték gubanc, de majd megpróbálom elrendezni.
Üdv.Petya
Szep munka elsonek egy ilyen komoly erositot oszerakni.Latom komoly hutese van kb.ilyen t 800-as erositomnek szoval meg ket erositot elbirna a hutod.Gratula
Köszi! Hűtésről pedig annyit hogy kell hűteni rendesen mert elég jól melegszik.Építettem hozzá egy ventilátor szabályzót de állandóan ki be kapcsolgatott, és azt ki vettem belőle és most állandóan hűt a venti.
Üdv.
Érdeklődni szeretnék hogy ez a TDA 7294-es végfok IC a +-40V feszültségről járatva kibírja a 4-Ohm terhelést?Mert én mindig úgy tudtam hogy ez a feszültség érték (4Ohm 100W) vonatkozik.De most néztem az adatlapját, és az szerint a 4Ohm terhelésre elég +-27V illetve +-40V az 8Ohm-ra vonatkozik.
Sokan hajtották már nagyobb feszültségről, nem lesz semmi baja, max. hamarabb kapcsol le a hővédelem.
Nyugalom.Nekem 2 hónapig ment +-42voltról 4 ohmon ,míg le nem égett a trafóm.
+/-40V-ról, lazán produkál 25-28V-os kimeneti csúcsokat akár 4 Ohm-os műterhelésre is, ha jó izmos tápról megy. Rendesen kell hűteni és nem lesz gond a hővédelemmel sem.
Üdv!
Én pont az ellenkezőjét mondom, mint Bassmester. Próbáltam 42 és 35 V-ról is. 42V-ról a saját tapasztalataim: Amiben egyetértek: kibírja a 4 Ohm terhelést is, nem száll el az IC. Viszont: nem látom értelmét ekkora feszültségnek 4 Ohm -ra, mivel nagyobb (használható) teljesítményhez ez által nem jutsz, viszont a disszipáció brutálisan megnő és gondok lehetnek a hűtéssel. Nálam egy "végtelen nagy" bordára szerelve sem volt hűthető. Végtelen borda alatt érts egy téli mínuszok által hűtött bordát. Tehát hiába volt például 5 fokos a borda, a hővédelem már közbeszólt. Ugyanis a tokon belül melegedett úgy, hogy a hő nem volt képes kijönni. Hangban kemény kopogás jelentkezett a basszusok helyett. És sokkal kisebb teljesítményt adott le, mint 35V-ról, ahol a 100W-ot simán leadta, míg 42V-ról jó, ha 10-20-at.. :yes: akármilyen furcsán hangzik. És most mindenki beleköthet, lehet, hogy másnak semmi gondja, és lehet, hogy csak a több milliónyi legyártott IC közül sikerült 2 selejtet kifognom, de tény, hogy nálam gondok voltak. Ezért is írtam, hogy saját vélemény. Nem kötekedni akarok, csak leírtam a tapasztalataimat. Te döntsd el... Ui.: a táp sem volt gyenge: 400W/40000µF/2x25A híd
Ha 4ohm-on hajtod ilyen feszultsegrol akkor javaslom ne szigeteld el a bordatol(csak szilikon zsirt tegyel ala) mert igy hamarabb tud diszipalni vagyis lehulni.De a bordat mindenkepen szigeteld el mindentol! En is kuzkodtem ezel a problemaval mert van az egyik haveromnak egy erosito amiben +-41V van benne es ott hamar beutot a hovedelem ezert szideteletlenul tettem a bordara de a bordat elszigeteltem mindentol.Es meg anyit hogy 4 hangfal van rakotve 2x4ohm +2x8ohm igy megy de huteni kell mert melegedik mint az allat.
Igen ez a kopogas nekem is jelentkezet egy hangszoronal ami alitolag 4 ohm de kiderult hogy meg 3 sincs csak 2,8ohm.Nekem ekkor kopogot de nem minden IC-vel.Ez szerintem ic-tol is fugg.Volt hogy csak +-33V-al mar kopogot az ic 4 ohm-on de 8 ohm-on nem volt semmi baj.Szerintem vannak szeriak amik gyengebbek vagy hamarabb belep a hovedelem.Ez az en velemenyem
Üdv!
Bocs, hogy belekotyogok, de teljesen igazad van! :yes: Hatalmas különbség van, ha az IC-t szigeteljük pl.: csillám lemezzel, vagy ha csak simán hővezető zsír van alatta. Ha jól emlékszem 4x akkora kimenő teljesítményt értem el szigetelés nélkül. (Természetesen 35V-nál ez mindegy, csak 40 fölött van jelentőssége). Ha ehhez még figyelembe veszem, hogy 42 helyett 40 V, akkor működhet a dolog. Megér egy próbát, de a szigetelésekre figyelni kell
Nyugodtan ird le a velemenyed meg a tapasztalatodat :yes: mert igy tobbet tudunk erol az ic-rol Meg anyi hogy az a +-40V terhelten meg kevesebb lesz
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást.Az igazság az hogy visszakerült hozzám egy Daewoo Hi-Fi amit anno én csináltam végfokozat hibával.A gyári végfok ha jól emlékszem STK 4162II-es volt én meg STK4171V-est tettem bele ami ment is szépen még nálam volt.
Viszont most valószínűleg megadta magát mert a két táp kondi két szélén (+-) illetve kondi és az egyik hangfal kimenet közt is.zárlat van. Viszont ahogy emlékszem +-42V nyugalmi feszt kap az STK és ezért jutott eszembe a TDA7294 mert van itthon egy kallódóban gondoltam kipróbálom úgysem hallottam még a hangját.De mivel nekem mindenképpen 4Ω-ra kell lehet bele teszek két VF2-es modult mert az is van méghozzá pont +-40V-os verzió. Bár én valahogy hihetetlennek tartom hogy a 7294 +-40V-ról le tolja a 100-at 8Ω-ra de még ha igen akkor is olyan 70%-ig szólhat tisztán gondolom.Szerintetek melyiket válasszam, mert nem sok kedvem van STK-t rendelni meg inkább valami újat akarok.
Bár nem ide tartozik de azért megírom.Azt nem értem hogy ha a TDA 7294 is +-38V 100W 8Ω-ra akkor az hogy lehet hogy volt már a kezem alatt néhány régebbi Denon erősítő PL amit most használok PMA-700V az +-58V nyugalmi feszültséggel megy és mégis 100W rms illetve 150W max zenei teljesítményt tüntettek fel az adat lapján 4Ω-ra.De nagyjából ugyanezt tapasztaltam minden régebbi Denon erősítőnél kisebb különbségekkel mert ha a 7294 100W ad le +-40V-on ráadásul 8Ω-ra akkor ez most hogy van?
Igen az STK-nak szep hangja van de hamar bedoglenek.A tda az eleg strapabiro +-40V kb 70W jon le tisztan es 100W 10%torzitassal.Az Stk-tol tobbet tud a tda 7294.Amugy ez az stk 2x40W 8Ohm/0,08Thd +-32V es az ajanlott tapfesz +-32.5V.A velemenyem ha gyorsan akarsz jot akkor Tda7294 viszont ha valami specko cucot akkor Vf2.
Adatlap alapján:
+-40V 8ohm 1kHz, d=0.5% = 87W +-30V 4ohm 1kHz, d=0.5% = 84W (itt még lehet emelni a feszültséget, akkor több lesz a kimenő teljesítmény.) És itt minden 1kHz-en van mérve, és nem 40Hz-en...
Hát lehet összedobok egy 7294-es végfokot puszta kíváncsiságból is de szerintem a VF2 jobb lenne legalábbis paraméterek tekintetében biztos.Viszont kíváncsi volnék a véleményedre másik feltett kérdésem-el kapcsolatban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |