Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   811 / 2208
(#) rhesus23 válasza sturbi hozzászólására (») Nov 30, 2009
Hát lehet, de most amit tervezek ahhoz túl nagy. Ha valakinek kellene megválnék tőlük két kisebb SM-ért.
(#) vbking hozzászólása Nov 30, 2009
Sziasztok!

Én még csak gimnazista vagyok és én is tervezem egy csöves gitárerősítő építését.
Az lenne a kérdésem, hogy mennyire kell mély ismereteket szereznem elektronikában?

Üdv!
(#) vbking válasza Norberto hozzászólására (») Nov 30, 2009
viszont látszik hogy nem gitározol...
(#) vbking válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 30, 2009
Kösz.
Van már egy Marshall JCM900-as csöves kombóm, de gondoltam megpróbálkozom építéssel is.
(#) Norberto válasza vbking hozzászólására (») Nov 30, 2009
Nem tudom, a gitározás mit befolyásol... attól, hogy nem gitározok, élvezhetem vagy átélhetem a gitár hangját másoktól akár 10 ezerszer jobban is, ha nekem épp olyan a befogadóképességem. Szóval nem értem a dolgot...

2006 óta csak annyit változott a véleményem, hogy hallhattam néhány remekül megépített csöves erősítőt és egy PCL86PP hangja annyira megtetszett, hogy egyszer tervezem egy utánépítését összefabrikálni itthon.
(#) Action2K válasza vbking hozzászólására (») Nov 30, 2009
Öhöm... Ezt már vagy 3 éve írta Norbertó Úr. Azóta gitározik, azaz már tanulgatja, vagy mi.

Norbertó: Hogy is van az a hsz-ed? Még mindig az az álláspontod?

Szerk: Ja, már látom.
(#) MrBrown hozzászólása Nov 30, 2009
Szia Fleta, csatolom az SM65 tervét.
A többieknek: ez CHZ műve direkt EL84 SE-hez, 5Kohm primer impedanciával, 8 ohm szekunderrel, 30Hz-től felfelé, 3 primer - 2 szekunder!
Gondolom CHZ nem bánja ha közhírré teszem
Srácok, az baj, hogy ha egy 50 wattos erősítőhöz 100 wattos hangszórót építek be? Mármint a kombóba.
(#) Gubán_Gábor válasza vbking hozzászólására (») Nov 30, 2009
Egyáltalán nem baj, sőt a hangszóró terhelhetőségének legalább 2-3 szorosa kell hogy legyen az erősítő max kimenő teljesítményének, hogy biztonságosan üzemeljen max hangerő környékén is.
Amúgy a lényeg még, hogy a hangszóró impedanciája megegyezzen a kimenőtrafó szekunder impedanciájával, mert a csövesek, nem nagyon szeretik az alul, vagy felülillesztettséget.
(#) vbking válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Nov 30, 2009
igen igen ezt tudom, és pont emiatt akarom kicserélni benne, mert most egy celestion g12t-75 van benn ami 16 ohmos, és ugyanennek a 8 ohmos változatát akarom berakatni, ami 100 wattos.
(#) Gubán_Gábor válasza vbking hozzászólására (») Nov 30, 2009
teljesen jó megoldás, ha a kimenő 8 ohmos szekunderű.
hát úgy látom hogy van rajta egy váltó 8 illetve 16 Ω között.
(#) sturbi válasza vbking hozzászólására (») Nov 30, 2009
Nem lenne olcsóbb és jobb megoldás a váltót 16 ohm-ra állítani... csak kérdem na :hide:
(#) vbking válasza sturbi hozzászólására (») Nov 30, 2009
de igen, most 16Ω-on használon, de nem találok olyan kiegészítő ládát illetve hangszórór, ami szintén 16Ω. Ezért akarom kicserélni benne.
(#) sturbi válasza vbking hozzászólására (») Nov 30, 2009
Igy már értem, valószínű nem lesz nehéz eladni a 16 ohm-os celestiont sem a műtét után.
(#) vbking válasza sturbi hozzászólására (») Nov 30, 2009
ezt irónikusan mondtad?
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 1, 2009
PPP?
(#) kocos hozzászólása Dec 1, 2009
Nos egy kis segítséget szeretnék kérni! Sm85/b-re terveznék kimenőt, de a múltkor Sturbi kicsit "megkavart" Tehát számoljak 1-1,2 T indukcióval, és az eredeti vaskeresztmetszettel, vagy pedig, mint 0,35-ös Szilíciumos lemeznél 0,6 T-val, és az erre átszámított keresztmetszettel ? de az Sm85/b hiperszil mag keresztmetszete mekkora lemezelt magénak felel meg ?
előre is köszönöm a segítséget!
(#) vbking hozzászólása Dec 1, 2009
Tud valaki ajánlani nekem kapcsolási rajzot, ha szeretnék építeni egy két hangszórós gitárládát, ami körülbelül 150wattos teljesítményt bír és 8ohmos kimenő ellenállása van?
(#) kocos válasza vbking hozzászólására (») Dec 1, 2009
hangfalhoz kapcsolási rajz? Inkább terv, nem ? De az nem ez a topik. Interneten van rengeteg ajánlom a Mesát, még a gyári honlapjukon is fenn vannak a méretek (külső)
(#) Action2K válasza kocos hozzászólására (») Dec 1, 2009
Nem lehet, hogy combóra gondol?
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Dec 1, 2009
Kb. ugyanaz a menetszám fog kijönni, úgyhogy tervezheted ahogy szoktad, mert az SM és az EI ugyanolyan geometriájú vas, csak a megengedett indukcióban van különbség (kb.13 cm2-nek felelne meg amúgy).
(#) sturbi válasza kocos hozzászólására (») Dec 1, 2009
Szerintem az említett ládához alkalmas gitárerősítő kapcsolásra gondol, legalábbis én így értelmezem, de majd megmondja..
(#) vbking hozzászólása Dec 1, 2009
hát, erősítőm van, és ahhoz gondoltam ládát. de inkább hagyjuk mert még elég sokat kell tanulnom, meg időm sem nagyon van mostanában.
(#) kocos válasza Action2K hozzászólására (») Dec 1, 2009
a kombó meg ugyanaz, csak a hangfalban van a sasszi !
(#) FiGe hozzászólása Dec 1, 2009
Heló!
Építettem egy csöves gitárerősítőt a mellékelt Marshall JCM800 kapcsolási rajz alapján.
Az Low Sensitivity csatorna teljesen jól működik, szép a hangja, minden poti megfelőlen működik, a High csatorna viszont már eleve minimális preampot ráadva is túl éles hangú, van benne egy durva magaskiemelés, majd ha tovább tekerem a preampot, előbb egy teljesen torz zörej jön ki belőle ( nem túlvezérelt, hanem valóban torz), majd elkezd kb. 10-12kHz-en gerjedni, az eredeti gitárhangot egyáltalán nem hallani, csak sípol az egész, majd egyszercsak "elszáll" a dolog, elnémul, és akkor szólal meg újra, ha teljesen leveszem a preampot, újrakezdve az egészet.
DC szempontból a dolog teljesen ok, multival pontosan a rajzon is mutatott DC értékeket mérem, szóval az elvileg jó.
Jópárszor átnéztem az egészet, nem találok elkötést,, persze ettől még lehet....
Találkozott már valaki hasonlóval, estleg tudja valaki mi lehet a hiba oka?
(#) s.sanyi hozzászólása Dec 1, 2009
Heló mindenkinek. Már rég óta olvasom a fórumot és nagyon tetszik.Van a birtokomba két csöves rádió EI MELODIJA sajnos nem müködik. a táp transzformátor és a kimenő transzformátor és persze a csövek is jók.a csöveket egy haveromnál próbáltuk ki egy szintén ijen működő rádión a hangja szép volt.Szeretnék eggy erősitőt késziteni a meglevő elemekből sajna rajzot nem találtam hozzá .a tápcső EZ 80 az előerősitő cső ECH 81 a végfok pedig EL 84 .tudna e valaki eggy egyszerű de jól működő rajzot feltenni ebben a cső felállitásban .Igaz kezdő vagyok ebben a témában de meg tudnám épiteni csak rajz kellene.szerbiából vagyok és itt még elég sok ijen felépitésű rádió található de mindben az ECH 81 szerepel és azért kellene rajz róla mert igy az alkatrész gondjaim már meg is volnának oldva.ELŐRE IS KÖSZI!
(#) mark.budai válasza s.sanyi hozzászólására (») Dec 1, 2009
Szia! Üdv a csövesek közt!
ECH81-gyel szerintem nem fogsz rajzot találni, hacsak nem terveznek Neked! Viszont! Ha felkeresed fleta1 nevű felhasználót, 350Ft-ért elad Neked egy 6N2P-t (ECC83 Orosz megfelelője). Ez elég lesz két csatornához, mert kettőstrióda, és ha van 6N2P-d, akkor adunk rajzot is!
(#) Müszi válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 1, 2009
Márk kolléga! Az ECH81 triódáját simán tudja a kolléga használni, nem muszály vennie másik csövet. Jani barátunk kapcsolása tökéletes lesz neki.

üdv
(#) l48 válasza FiGe hozzászólására (») Dec 1, 2009
Próbáld meg csőcserével
Következő: »»   811 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem