Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   220 / 728
(#) atiati78 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Bocs hogy újra írok, de a honlapon ki van irva, hogy
eredeti angol gyártmány.
(#) Bassmester válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Igen ez jó ár azért a Valvestate 40-esért (ha jól látom).Egyébként ebben is van egy ECC83-as cső, a sok ícé között, és a a belseje is elég kultúrált, tehát jó vétel ennyiért, persze ha hibátlan. A végfoka az valami TDA, talán 1514a, vagy valami hasonló. Tényleg angol? Azt meg kell venni! Valószínű hogy Celestion hsz-val van szerelve :yes:
(#) atiati78 válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Felhívtam telefonon a srácot a Valvestate után VS30R van (Ez hátha mond neked valamit?) . Állapotára azt mondta, hogy használt de nincs vele semmi gond jól szól, es mondta, hogy eredeti angol gyártmány.
(#) atiati78 hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Ezt a leírást találtam, az általunk figyelmébe került falról. :
VS 30R: 30 Wattos, 10 collos hangszóróval készül. Két csatornáját tiszta és overdrive hangzásokhoz nagy figyelemmel tervezték meg. Ez a modell minden tekintetben továbbmegy mint egy egyszerű gyakorló erősítő. A két csatorna teljesen független egymástól. A tiszta csatorna Volume jelű hangerő szabályzója egyben a bemeneti érzékenységet is szabályozza. Mindezt nagyon elmésen találták ki, mert a hangzás, a hangerőt teljesen felcsavarva is tiszta marad és kellő erejű ahhoz, hogy akár egy klubban zenekarban is megszólaljon. EQ-ja egy mély és magas szabályzóból áll. A torzítós csatorna 3 sávos EQ-val külön Gain és hangerőszabályzóval rendelkezik. Csakúgy mint a 15 Wattosnál az EQ középszabályzója nem egyszerű közép vágó-kiemelő, hanem kombinálva van egy sávtolóval. Ez a Contour nevet kapta, ami persze jóval többet jelent így, mintegy egyszerű Middle középhangszabályzó.
Feltűnő a széles szabályzási tartomány. Pillanatok alatt lehet a legvadabb thrash hangszínből a puha homogén blues hangokba átmenni. Nagyon sokféle hang kreálható, hála a Contour interaktív jellegének. A Contour legfőbb érdekessége az, hogy folyamatosan változtatva másként szabályoz a (Bass) mély és a (Treble) magas szabályzó is. Fejhallgató és vonal kimenet itt is található. A csatornák között kézzel vagy lábkapcsolóval választhatunk és LED jelzi a pozíciót.
(#) aflmor válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Azért, ez a Marshall kijönne a keretből... :yes:
(#) atiati78 válasza aflmor hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ez csak az erosito nem ? Es akkor a hangdoboz meg a hangszoro 8500bol ? Az is kijon ? Ez a 8010-es tervrajza, ami a régi modelje a VS15R-nek. Ez egyrészt ami falat irtkaltunk az nem a 15 wattos változat rááadaásul ez nem a VS30R diagramja ami újabb! változatnak számit mint a régen futott 8010, 8020.
(#) minera hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Hát se programot, se leírást a T-S meghatározásához, nem találtam :no:. Viszont, a Fusion honlpját találtam 3 hasonló kaliberű hangszorót. Van értelme körülbelüli számokkal számolni?

Tud valaki adni programot?
(#) Bassmester válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ja bocs... a VS30 felirat nem látszott a képen.
Nem rossz ez sem, bár egy kicsit szerényebb konstrukció és cső sincs benne, hiába Valvestate.
Itt a rajza:
(#) atiati78 hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Megkérdeztem a Garry-éket az otthoni T-S vagy T/S meghatározásrol idézem egy az egybe a levelüket.:

Amennyiben van az "otthoni eszköztárában" olyan eszköz amivel finom felbontásban tudja megmérni a hangszóró impedanciamenetét, illetve olyan ismert térfogatú zárt doboz, vagy pontosan ismert értékű súlyok amikkel el lehet hangolni a hangszórót a szabadtéri rezonanciafrekvenciájáról, akkor a számítások otthon is elvégezhetők. Ami még kell a méréshez/számításhoz egy nagy pontosságú ohm-mérő (DC) a lengőcséve egyenáramú ellenállásának meghatározásához. (no meg persze a számítások ismerete, mely szakirodalmakból/internetről szerintem beszerezhető).
Kivitelezhető az egész egy szinuszos generátor, egy frekvenciamérő és egy pontos hangfrekvenciás feszültségmérő segítségévei is, csak "kissé" körülményes és hosszadalmas.

Egyszerűbb dolog, ha van az embernek olyan mérő hardver/szoftver eszköze amivel egyszerűsíthető a mérés és a számítás.

Léteznek olyan tervező szoftverek amelyekkel lehet mérni is egy jó minőségű hangkártya segítségével (pl LspCAD pro), de ehhez is kell egy jó pár kiegészítőt gyártani ill. kalibrálni a hangéártya/szoftver kombinációt.

Vannak elérhető áron beszerezhető, PC hangkártyás adatgyűjtési elven működő szoftverek is (pl. ARTA) mellyel szintén meg lehet határozni a TS paramétereket, de ehhez is kell néhány kiegészítőt készíteni (speciális kábeleket)

Kb. 100USD+szállítás áron létezik olyan hobbi célokra gyártott USB-s hangszóróteszter+szoftver (Dayton Audio WT3) amivel szintén lehet hangszóróparamétereket mérni, persze ehhez is kellenek a súlyok, vagy ismert térfogatú zárt doboz a hangszóró elhangolásához.

Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel,

Garry Electronic
Technical Support
support@garry.hu
(#) Bassmester válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Én az Artát használom. Mérődoboz csak a Vas mérésekor kell és a súlyokkal való terhelés, nem a legprecízebb megoldás, a mérődoboz helyett.(szerintem)
(#) lamalas válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Latom nalad Garry az etalon, csak az o szavukra adsz. Te tudod, ez engem nem erdekel. De legalabb lathatod, hogy szerintuk is lehetseges az otthoni T/S parameter meres
(#) atiati78 válasza lamalas hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Nem egészen, mert ha elolvastad az én hozzászólásomat abban egy átlagos otthont emlegttem, amit Te magad is beláthatsz, hogy a sima otthonok többségében a felsorolt eszközök nem igazán lelhetőek fel.Hogy ne értsük félre egymást
egy sima otthonban van egy középkategóriás pc,
egy manapság bevett szokás szerinti alaplapi hangkártya. HiFi téren egy közepes (pár tizezres)
erősítő, és hozzá vagy egy számítógépes szintén pár tízezres 5.1 vagy egy közepes értekű pár hangfal (mondjuk 100 alatt / pár). Ehez jön még hozzá a 500-3000 Ftig terjed MSNre használt mikrofon, és esetleg egy 2000-6000Ft közti webcam. Én átlagos lakásról írtam!
(#) atiati78 válasza (») Dec 2, 2009 /
 
Bassmastert kérdezd, Ö neki nagy tudása van, de rendkívül korrekt, biztosan szivesen segít neked ...
(#) Adresz hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Szia, kössz, de változott a tervem.Köv. komiban láthatod.
(#) lamalas válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Az altalad emlitett atlagos otthonban nem is epit senki hazilag hangsugarzokat Akartam egy hosszab hozzaszolast irni, de mindegy, inkabb tartom magam ahhoz veled kapcsolatban, hogy nem szol szam nem faj fejem ....
(#) atiati78 válasza lamalas hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ezen is igazítanék kicsit. Aki profi abban egyetértek veled, hogy megfelelő "ekvipment" nélkül nem áll neki hangfal gyártásnak. Annyiban vitatkoznék mindössze, hogy én úgy vettem észre, hogy vannak olyanok, akik pl. a sufniban keresgélve belebotlott talán még te is emlékszel kék peremű hangszórójára és abbol szeretne dobozt csinálni. Szerintem ezeknek az embereknek is jogukban áll otthon barkácsolni, 10-30 ezer ftos összköltséggel kihozni egy pár hangfalat,
és nincs meg hozzá sem a tudásuk sem a megfelelő műszerek, de pont ettől hangfalépítés ez a forum, hogy megprobálunk azoknak is segíteni akik csak hobby szinten szeretnének összerakni (pl életük 1.) ládáját ... :yes:
(#) Norberto válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Idézet:
„Bocs hogy újra írok, de a honlapon ki van irva, hogy eredeti angol gyártmány.”


És te mindent elhiszel, amit valaki kiír? Ez az egész tisztán marketingszöveg és sokan bedőlnek neki...

Nanemár, ez már a soknál is több, ennyire nem kéne megvezethetőnek és naívnak lenni. Reálisan kellene megpróbálni gondolkozni.
(#) atiati78 válasza Norberto hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
A telefonba is említette, hogy angol gyártmány. Én nem vagyok annyira jó, elektroinkából, hogy pl.
egy kapcsolási rajz alapján megtudjam állapítani, hogy ez valódi angol gyártmány vagy távolkeletről "szivárog". A kérdést, hogy milyen tovább passzolom bassmasternek, az ő véleményére inkább kiváncsi volnék. Nagy tudással rendelkezik és meglepő módon mindig korrektül tudunk társalogni vagy eldöntendő kérdéseket megvitatni, anélkül, hogy kioktatnánk egymást, hogy milyen módón kellene gondolkodnia. Szerintem itt is az az érdekes dolog tükrözödik, hogy a legnagyobb tudással rendelkező egyének írják, a legkorrektebb leghasznosabb és stílusát is tekintve legbarátságosabb hozzászólásokat.
Ezt bassmasterre értettem.
(#) Bassmester válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Hali! Ne emlegess annyit mert csuklani fogok
(#) Norberto válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Idézet:
„A telefonba is említette, hogy angol gyártmány.”


Mint írtam, a mai világot az eltúlzott marketingfogások jellemzik.

És természetesen ezek arra vannak kitalálva (nyilván), hogy az ezek által hirdetett szolgáltatásokra, árukra könnyedén rábeszélhető vevőket ezerrel és hatszáz féle trükkel csábítsák.

És ez, illetve az előző hozzászólásom is, nem csak a hangdobozokra vonatkoznak, hanem úgy kb. globálisan mindenre. Van, aki gyönyörű szépen hisz a nagy szavakban (hisz pont erre vannak kitalálva), és vannak, akik nem, s ők néha-néha megpróbálják felnyitni az előzőek szemeit.
(#) atiati78 hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Ez egy szemelvény a Marshalék Valvestate családjáról íródótt, gondoltam érdekelhet valakit ezért megosztom veletek :

Új sorozatú Valvestate VS 15R, VS 30R, VS 65R és VS 100R gitár kombók
Bizonyára kevesen akadnak a gitárosok közül akik ne ismernék akárcsak hallomásból is a Marshall népszerű Valvestete erősítőcsaládját. A neve is jelzi, hogy csöves és félvezetős technológia kombinációjából létrehozott erősítők ezek. A Marshall az első nagy pionírok egyike, aki gitárerősítők gyártására specializálódott és mára a rock and roll jelképévé vált jellegzetes hangzásával. Magát a hangzást nehéz leírni, aki hallgat elég rockzenét, aki gitározik és már próbált néhány erősítőt, az pontosan tudja miről beszélek. Az bizonyos, hogy távolról meg lehet ismerni jellegzetes hangját és ezt nagyon sokan szeretik. Sőt még azok is, akik tudják, hogy nagyon sok jó erősítő van és végtelen sok kellemes hangzás. Persze a jó mindig drága, és azért mert a csöves technológia ma már igen költséges, hiszen szinte csak a zeneipar használja ezeket. Egy biztos, ma a gitárosok szinte ösztönösen is a csöves hangzást favorizálják és keresik.

A Marshall néhány évvel ezelőtt kibocsájtotta a Valvestate erősítőcsaládot abból a meggondolásból, hogy a jellegzetes Marshall hangzás azok számára is elérhető legyen, akik nem tudnak megfizetni egy csöves erősítőt. Az ötletből szenzáció lett. Az előfokba épített ECC83 elektroncső aktívan részt vett az overdrive hangzás megformálásában. A tranzisztoros erősítők szárazságának már nyoma sem volt annak ellenére, hogy a végfok tranzisztoros építésű. A Valvastate hihetelen népszerű lett sokoldalúságának és jó hangzásának köszönhetően.

A koncepció tehát életképesnek bizonyult és ma eljött az ideje annak is, hogy ez a család egy magasabb minőségi kategóriába lépjen anélkül, hogy ára változott volna. Frankfurtban már megcsodálhattuk az új Valvestate sorozat minden modelljét és abban a kivételes helyzetben voltam, hogy személyesen próbálhattam ki a Marshall technikai demonstrátorának jelenlétében.

Röviden az új sorozatról: A régihez képest nagyobb teljesítményűek. 15, 30, 65, 100, valamint 2x30 és 2x65 Watt teljesítményben készülnek. A 15 és 30 Wattos modellek teljesen tranzisztorosak, a 65 és 100 Wattos modellek hibrid építésűek, vagyis csak az előfokban van cső. Külső kivitelük eléggé hasonló a régihez, bár az előlap szebb és áttekinthetőbb. Szolgáltatásaiban többet nyujtanak az elődeiknél és hangzásban több tekintetben jobbak, és persze mások. A sorozat új típusú Gold Back hangszórókat kapott, melyet a Marshall kifejezetten az új Valvestate sorozathoz fejlesztetett ki.

A lényeg, hogy a Marshall hangzás ha lehet még erősebben dominál minden egyes modellben. Felvetődhet a kérdés, hogy mitől Valvestate egy tranzisztoros erősítő? A válasz egyszerű: ugyanazért amiért a DRP 1 előfok az egyik "legmarshallabbul " megszólaló félvezetős előfok. Bármi amit meghajtassz vele az Marshall hangon fog szólni. A cél a csöves erősítőkből hallható jellegzetes hangkarakter emulálása a lehető legtökéletesebb módon. Ma ez nem lehetetlen, és aki kételkedik javaslom próbálja ki, és hallgassa meg őket. Vannak bizonyos beállítások ezeken a tranzisztoros modelleken, amikor nem tudni, hogy vajon csöves erősítő szól-e. Bizonyos beállításokban a tranzisztoros erősítők előnyei is kidomborodnak, de a legszembetűnőbb az, hogy mindig érezni a Marshall tónust.

(#) pusi1989 válasza szergey hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szia Szergey! Igazából egyenlőre semmit sem szeretnék tőlük, csak körülnéztem. Az biztos, hogy jó nagy választékuk van.
(#) pusi1989 hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Ja jut eszembe, szerintetek A hangfalamba alakítak majd ki a középnek egy külön üreget, hogy el legyen szeparálva a mélytől (videoton sonus c101), mert gyárilag nincs benne külön kamra?!
(#) atiati78 válasza pusi1989 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ha gyárilag nincs kamra és a gyári hangszórót használod akkor én nem látom értelmét kamra építésének. Ha nincs kamra akkor "hátulról" zárt a közebeped, levan védve a mélybeütésektől.
Nézd meg szemmel is lehet látni a középről, hogy védve van e ha nincs akkor kell kamra ...
(#) szergey válasza pusi1989 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Egy kezeden meg tudod szamolni, azt ami használható közülük.
(#) pusi1989 válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
gyári közép hátulja sincs lezárva, gondoltam majd csinálok neki egy "hasáb" formájú dobozt ami belülről fel lesz fogatva meg minden. Nem árt neki a zárt, külön légtér.Vagy esetleg tévedek?
(#) atiati78 válasza pusi1989 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ha nyitott a közeped akkor mindenféleképpen meg kell védeni a mélyhangoktól, azonban a doboz kialakításában én nem szolnék bele, mert vannak akik profibbak nálam ebben a kérdésben.
(#) aflmor válasza atiati78 hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ha az eredeti felállásban fog üzemelni, (mert az a legbeváltabb) minek kellene bármiféle átalakítgatás? Ennyit bajlódni azzal-ezzel a kérdéssel... Ha valami bevált, minek birizgálni? Ez már rég lerágott csont, hagyd Ellenben, ha nem kell az a doboz, majd én belerakok gyári h.sz.-t, és tuti lesz. ...az "asztalosmunkát" meg másra hagyom. (jelképes összegért)
(#) pusi1989 hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Valaki am igérte itt a fórumon, hogy megkérdezi nekem valahol, hogy tudnak e még szerezni teljesen gyári(eredeti) hsz-t... Ki volt az? Megkérdezted?
Következő: »»   220 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem