Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen vastagságu vezetékből a legjobb a galvót megtekerni. Kinek milyen tapasztalatai vannak?
Én még nem gondolkoztam nagyon a hűtésen, tapasztalataim azt mutatják hogy elég jól bírja a tekercs a teljesítményt. 60watt meg csak nagyon ritkán, és csak egy pillanatra jut a tekercsre. Másik nekem lesz beépített hővédelem a galvóban.
Én optikai pozíció detektort terveztem ( persze ennek a doksijai is elszálltak a vinyóm halálakor) De egész kicsire is meg lehet azt csinálni, sőt kicsire kell ( 2 centi átmérőn el kell férnie ) Digitális meghajtásra már én is gondoltam, csak nem értem a programozáshoz. A jobban is így csinálják.. Csak egyre kérlek!!! Nehogy Pic-et használj ! Inkább kapsz tőlem egy Dopert... (Itt szegeden nehéz beszerezni pic-et, avr viszont van dögivel. Rendszerint nincs olyan pic a kínálatba amilyen kellene.) Nekem nincs nagy készlet a zománcozott huzalokból, szerintem a 0.2-0.4 közötti a legjobb abból elég sok menetet lehet tekerni kis helyen elfér, és összejön a 4ohm is.
Voltam csapágyboltban:
belső/ külső átmérő, szélesség, ár(bruttó)adatok miniméterben. 1 * 3 * 1 1875 1 * 3 * 1.5 4250 zozsdamentes 1 * 4 * 1.6 2375 1.5 * 4 * 2 2250 zárt 1.5 * 5 * 2.6 2500 zárt 1.5 * 6 * 3 2500 zárt 2 * 5 * 1.5 1560 2 * 5 * 2.3 1750 zárt 2 * 6 * 2.3 1625 2 * 6 * 3 2000 zárt 2 * 6 * 2.5 2125 zárt/nyitott 2 * 7 * 2.5 2500 2 * 7 * 3 4338 zárt 2 * 7 * 3.5 1688 zárt 130 ezres fordulatig ajánlják a 1es belső átmérőjűeket. Volt szerencsém megtekinteni is őket....hát durva kicsik
Idézet: „adatok miniméterben.” Ez tetszik! Milyen gyártmány?
A srác japánt mondott, de gyártónevet nem.
A mágneses pozíció érzékelés elfér 6...10mm átmérőn és csak egy pici kockamágnes kell hozzá, vagy még az is lehet, hogy magát a rúdmágnes végét ézékeli.
A PIC-et lehet rendelni postán. Én is így rendelem mindig. Az AVR-t nem ismerem annyira, biztosan nem azzal kezdek neki, főleg, hogy egy dsPIC jobban alkalmas a feladatra. Én vastagabb huzalra gondoltam és elég nagy tekercsházra, ferritmaggal. De majd alakul... A csapágyak nem olcsók, de sajnos ezt is be kell vállalni. Nagyon kicsik lehetnek az 1x3x1-esek, nem is hittem, hogy ilyen kicsi létezik. Lehet ekkorát kéne használni! Fontos, hogy a csapágy mozgó tömege is nagyon kicsi legyen! Talán az 1,5x4x2 lenne a kompromisszum. Érdemes lenne lassan költségvetést csinálni!
Utálok postán rendelni mert az plusz költség.. nah mind1. Egyet azért ígérj nekem meg légyszi! Velem megosztod a progit atommódon felkommentezve, hogy könnyebben átírhassam avr-re...
A mágneses pozíció detektort nem tudom mennyire fogja zavarni a a működtető mágnesen mező.. Az optonál csak egy 4x4 mm vékony lapocskát kell tenni a tengelyre, szerintem az könnyebb bármekkora mágnesnél... Holnap tengely után nézek...
Sziasztok !
Mágnes terén esetleg nézte valaki az Euromagnet nevű céget ? Igaz csak 4mm x 8mm -es "jól mágnesezett" van nekik. Üdv
Köszi, néztem. Keressük a megoldást közösen.
Engem meg lehet győzni, majd azt választom, ami a legegyszerűbb.
A postaköltség el fog törpülni...
Euromagnetnek merre van a termék listája?? mert én nem találom..
Én szigorúan hengeres mágnest szeretnék.. Ez nem lenne rossz kicsit vastag de legalább hosszú (5*10, 1.5ös furattal) kár hogy a másfeles csapágyak kicsit drágábbak. De legalább a tengely nem lesz hajszálvékony (mert rögzíteni is kell tükröt is valamire). Kisebb átmérőben van még ez a 4mm OD, 1mm ID by 5mm L N40 meg ez amiről nem írnak semmit De ezek mágneses irányukról nem tudok semmit.. Idézet: „A postaköltség el fog törpülni...” Ajjaj!! Olyan drága az dsPIC ?? Mit tud az ??
Üdv mindenkinek!
Egy olyan szerkezetet szeretnék készíteni, ami X tengelyen mozdítja a tükröt kb. +20 -20 fokos szögben változtatható sebességgel! Pl. olyat mint ami a kézi vonalkód olvasókban van. A lézeremhez szeretném egy effektnek! Ezt hogy tudnám megvalósítani? Milyen áramkörrel, és elektromágnessel? Előre is köszi!
Ez a kívánt sebességtől függ: ha nem kell villám gyorsnak lennie léptetőmoci is jó, ha gyorsan kell mozgatni galvó...
Jó volna többet tudni arról hogy mit szeretnél..
Idézet: „Ajjaj!! Olyan drága az dsPIC ?? Mit tud az ??” Félreértesz! Nem csak a PIC-et kell megvenni egy ilyen projecthez. Írtam, hogy össze kéne számolni, mennyinél járunk most, figyelembe véve a csapágyakat, teljesítmény vezérlő elektronikát, DAC-ot, vagy PIC-et stb. Így értettem, hogy ha csak a PIC-et veszed postán, akkor az el fog törpülni a teljes összeghez képest, mert én 20 és 30 közé gondolom a teljest... Megjegyzem, hogy azért rendelek postán, mert olcsóbb mint felmenni érte. Az időt nem is számolva... Egy olyan megoldásra is gondoltam, hogy két 4x15-ös mágnest egymás után tenni úgy, hogy közöttük nagyobb a köz, esetleg még egy csapágy is támaszthatná a köztes tengelyt. A tekercsek duplázódnának, így nőne a tengelyre jutó erő és nem kéne szenvedni a taszító mágnesek megfelelő összeragasztásával, és a tekercsek sem lennének nagyon hosszúak, amit nehéz kivitelezni és sorba lehetne őket kötni, ami vastagabb huzalt is megengedne. A galvó így sem lenne túl hosszú, meg amúgy sem érdekes ez a dimenzió. A 60k-s galvók is meglepően hosszúak és van amelyik tekercselése igen nagy tömbben kapott helyet, gondolom láttál már ilyen formát?
Én úgy számolgattam, hogy:
-A galvók (2db), attól függően mit kell venni és mihez jutunk hozzá ingyen, (ingyen-től) 10-20 ezer lehet. Extrém esetben, vagy valami drága tükörrel több is. -PID-es driver áramkör szerintem kijön 5 ezerből darabja (2 kell) (ha olcsón tudunk hozzá bordát szerezni). -Dac: ennek az ára elég széles skálán mozog tudásától függően, 1500 forintól indul az ára. -Fényforrások: Itt aztán vagyonokat el lehet szórni, attól függően kinek mi a lehetősége és igénye. DVD íróból lehet bontani vörös diódát, ahhoz már csak lencse kell... Én 500 forintól indítanám ezt a tételt. -Tápegység, doboz, kábelek... 10 ezer vagy több (jobb esetben ingyé' van ez is) Ezek persze csak anyag árak... Keresek 1.5 mm átmérőjű karbon, vagy valami más merev és erős hengeres rudat!!! Fémes anyagok kizárva. tengelynek..
Ezek tök jó anyagok, de hogyan rögzíted a mágneshez? A furatos mágnes ereje sokkal kisebb mint a rúdé! Ahhoz meg kell munkálni a tengelyt("kalaposra"), amit csak fém esetén tudunk kivitelezni szerintem. Miért zárod ki a fémet? Tömege miatt?
Sziasztok !
Miért nem öntjük gyantából a tengelyt ,egyből benne a mágnessel ? Üdv
Az lenne a feladat, hogy a mágnes a legközelebb kerüljön a tekercshez, esetleg a maghoz, ha használunk magot. Ez akkor teljesül, ha a mágnes befogatása nagyon vékony peremmel történik, vagy a mágnesben lyuk van, vagy esetleg köszörülni bele lyukat. A legegyszerűbb a vékony perem esztergálása. A tengely lehet 1,5...2mm-es is, ha rövid, így nagyon kicsi mozgó tömegű csapágyat lehet használni és a teljes mozgó tömeg is nagyon kicsi lesz. Ha ezt egy nagy tekercs mozgatja, szerintem eléggé meg lehet közelíteni a gyári sebességeket.
Nem tudom, hogy tudnád megoldani mindezt műgyantával? A műgyanta egyébként nehéz...
Valóban a tömör rúd előnyösebb lenne, de a "kupakos" tengelyek legyártása alighanem hosszú utánjárással lesz megoldható. Akkor is aranyárban. Más a helyzet természetesen ha rendelkezésre áll egy műszerészeszterga, esetleg iskolai tanműhely is szóbajöhet.
Ehez képest a furatos mágnes, és a karbontengely párositása nagyon egyszerű feladat. Talán meg kellene próbálni, akár a meghajtás teljesitményének növelése árán is. A topicban látott hengeres csévetest formatartó, kompakt megoldás a tekercsek rögzitésére, és ha pár tized falvastagsággal sikerül legyártani, akkor jó lesz a hatásfoka is. Nem vetném még el a ferritcsőben való elhelyezést sem. Az tulajdonképp erővonalvezetőként működne a közönséges vill. motorok mintájára.
Kellően "elvetemültek" részére a képeken található megoldás a javasolt.
Egy régi serleges forgórészű motor tekercskivitelezése.
A tekercs milyen közel kellene hogy legyen a mágneshez? Mert nekem, 1mm van a tekercs és a mágnes között.
Szét kellen szedni egy gyárilag készitett galvót és megnézni, hogy hogyan is vann az megcsinálva. Ha sikerül veszek 1db és kiderül a hobbi kedvéért mindent.
Többféle mágnest rendelek amcsiból ez már biztos.
Elsőnek a furatossal szeretnék galvót építeni mert egyszerűbb. Ha Elm el tudott érni 18k a gagyi galvójával, akkor az enyém várhatóan gyorsabb lesz. Természetesen tesztelni fogom a mágnesek erősségét. Több tapasztalattal a tarsolyomban majd nekiállok a csúcs galvónak. Lehetőségek szerint kerülöm a fém anyagok használatát tengelyként, főként a súlyuk miatt. Vannak vastagabb karbon rudakból lehet esztergálni bármit. Nem tudom milyen szilárdsággal bír a műgyanta ilyen kis keresztmetszetnél, félek hogy nagyok törékeny..
Hello, mutatok pár képet.
Készen vagyok a galvo prototipusával, úgy néz ki ilyen kivitel lesz nekem a végleges. A tengely 3mm-es hegesztőelektróda, a mágnes 4x8mm-es henger alakú, egy kis ház van neki esztergálva danamidból. A tekercseket először 0.8-as vezetékből tekertem, de nem volt jó, mert az IC nagyon melegedett, kicseréltem 0.4-re, így az IC alig langyos, viszont erősebben fogja a mágnest is, mert több lett a menetszám. Jelgenerátorral meghajtottam, szkóppal figyeltem mennyit hibázik, kb 200Hz-ig tudja követni a jelszintet. Jövőhéten megcsinálom normálisan mindkét galvót.
Még pár kép...
Nekem tetszenek a nyákok ! Viszont el kell keserítselek a 200Hz nagyon kevés!! ( mondhatni nulla)
A tekercselés akkor jó, ha alig van rés a mágnes és tekercs között. Ez a két egymástól távol lévő tekercs elrendezés is rossz, úgy kell tekercselni hogy egybeérjenek a tekercsek a mágnesnél és csak a tengelyeknél távolodjanak el egymástól. Ha még találnál valami rendes tengelynek valót, és nem ezt a vasat erőltetnéd, sokkal jobb eredményeket érnél el. (A tekercs vagy tekercsek egyenáramú ellenállását 3,5 ohm körülire célszerű beállítani, kivétel ha a végfok bírja a 2 ohmos terhelést is akkor 1.5-1.8 ohm a célszerű. Mindezt a lehető legtöbb menetszám mellett)
Sebességtesztedre visszatérve, nagyon nem mindegy hogy mekkora az optikai szög amin tudja ezt a 200 Hz-t.
Jobb volna egy ILDA tesztképet rajzoltatni vele.. Az számunkra is többet mondana.
Nem tudom, lehet hogy kevés, majd ha kész lesz a másik galvó, ILDA tesztel kiderül.
Egyébként sokan kérik a nyákterveket privátban, inkább felteszem ide.
Dobjál légyszi kapcsolási rajzokat is, mert már annyi kapcsolás van hogy nem tudjuk melyiket csináltad meg (legalábbis én nem)
És várjuk a fejleményeket !! |
Bejelentkezés
Hirdetés |