Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Lapozás: OK   36 / 146
(#) Axoa hozzászólása Dec 13, 2009 /

Sziasztok
Elmagyarázzátok a linkelt ábra pontos értelmezését ?
Igazából addig nem is kérdezek, mert állítólag alapjaiban gondolom rosszul.
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza Axoa hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Szia!

A biztonságos működési tartományt szemlélteti egy tranzisztornál, nyitóirányú vezérelt(forward bias)állapotban, különféle terhelések mellett.
Például ha 100us-ig kapcsoljuk be az eszközt, akkor a tranzisztor-chip bondolása(vezetékkötése)16A kollektoráramot képes átvinni biztonsággal 20V-os C-E feszültség mellett. Különféle vezérlési idők mellett (5ms, állandó[DC]) hasonló paraméterek alakulását is lehet látni.
(#) Axoa válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

szia
köszönöm a válaszod
nekem szinuszos 50 hz lenne, tehát 20 ms, de gondolom a grafikon négyszögre vonatkozik.
A tápfeszültség -+52 V,
Ha teljes kivezérlésben van a transzisztor akkor ugye a tápfeszültséghez hozzáadóik a kapcsolt feszültség, szóval 104 V csúcs lesz az emitter-kollektor feszültség ?
Ha ekkora lesz a feszültség, mekkora idővel számoljak ?
A terhelés ideje mondjuk 5 másodperc.

Azt tisztázni kellene, hogy induktív vagy ohmos terhelést használsz.

Végülis az mje15031/32 párok meghajtók lennének, Mjl21193/4-ek előtt
Az Mjl21193/4-ek pedig egy Ab osztályú erősítő végtranyói, induktív terheléssel.

Én a 8 A kollektoráramot nem lépném túl. Fő a békesség.
(#) Axoa válasza Axoa hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

5-5 db mjl van a végben.
Ezek -+ 52 V-os tápfeszültségen, 0,9 ohm-os impedancia mellett 1900 W-ot tudtak erősen torzítva leadni 50 Hz-es sinusos vezérlőjellel.
Először arra lennék kíváncsi hogy ekkora terhelés mennyire biztonságos még rövid ideig ?
Végülis ezt szeretném kideríteni a grafikonból

mjl 21193 adatlapja

mjl21195 adatlapja, ugyan az a dc grafikon, csak itt felvan tüntetve kisebb idővel is, elvileg a két tranyó is ugyanaz

Tehát ha kivezérlem akkor mekkora feszültséget kell figyelembe vennem ?
8 A disszipációval együtt

A totál disszipációt nem érdemes túllépni. Ez ennél a típusnál 200W. Tehát például 250ms vezérelt időtartamra a 2A-100V párost nem szabad túllépni. De 5A mellett csak 50Volt a biztonságos, ugyanerre az időtartamra. 8A pedig nagyjából 30V mellett jó. Ezek figyelembevételével (is) érdemes tervezni.
Az adatlap elején van egy megjegyzés: High SOA:2.50 A, 80 V, 1 sec.
(#) kadarist hozzászólása Dec 13, 2009 /

A lényeg, hogy 1 tranzisztorra legfeljebb 200Watt jusson szupermaximum.

köszönöm
1 kérdés csak hogy tiszta legyen nekem
collektor-emitter feszültségnél csak egyen tápfeszültség van, vagy hozzáadódik még kivezérelt állapotban az Ac feszültség is.

Az egyen a maximum. Annál csak kevesebb lehet. Én úgy tervezném, hogy mondjuk +-50 V tápnál a két végtranzisztor egyenként is elbírja a 100V-ot. Bekapcsolási tranziens, beállási idő stb. miatt is.

A meghajtók régen tip42C-k voltak, akkor -+80 V volt a tápfesz, terhelve nem volt semmi gond. De amikor terhelés nélkül adtam jelet a bemetre, akkor eldurrant.

Itt úgy számol hogy hozzáadja a tápfeszhez a kivezérlést a veszteségekkel.

Én is hozzáadtam: 100V . Persze vannak nálam hozzáértőbb szakemberek is, sőt. A linkben leírt számítások valószínű teljesen jók. A kérdéseidre ott van a korrekt válasz.
(#) dizi hozzászólása Dec 14, 2009 /

Hali urak
APC szünetmentes tápban lévő fetről szeretnék többet tudni a típusa D416AL mivel lehet helyettesíteni,egyáltalán mit tud? AMPER WATT?
(#) Doncso válasza dizi hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Hello.
Az 2SD416.
Így találsz datasheetet.
Üdv.
(#) dizi válasza Doncso hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Helló
Köszi a segítséget az üzletben nem tudtak semmit sem mondani így PRÓBA CSERESZNYE alapon bele tettem egy azaz kettő db IRF 640-es fetet és műkődik nem is melegszik,de majd látom hosszú távon mit művel .
(#) hangszoros válasza Axoa hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Elég egyértelmü .
A DC vonalat nézd, és az látszik, hogy biztonsággal mit bir a tranyó 25 Cfokon !!!. Van egy högörbe is amiből az derülhet ki, hogy magasabb hőmérsékleten hanyad részre esik a nyúzhatóság
Pl ezért nem alkalmas a BD 249 a +- 50V-os Quadba, akkor se ha "C", vagy "E".
(#) hangszoros válasza Axoa hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

A BD 249 20-25V-ig tudja a névleges teljesitményt. Addig király, a gyártotól függően !
Egyébbként millió egyébb dolog is van a képben, hogy melyik tranyó a tuti
(#) fater964 hozzászólása Dec 18, 2009 /

Jó estét mindenkinek!
Az lenne a kérdésem ,hogy a 2n3702- 04 helyettesíthető e BC327 337- el.
Választ előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza fater964 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Szia!

A BC327 jó helyette.
(#) fater964 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Helló!
Köszi a segítséget.
Szia.
(#) kadarist válasza fater964 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /

Szívesen!
(#) (Felhasználó 35586) hozzászólása Dec 23, 2009 /

sziasztok!
Lenne két kérdésem az egyik hogy mivel lehet helyetesiteni a 2n2905-ös tranzisztort?
a másik hogy mivel lehet helyetesiteni a c3039-es tranzisztort?
a válaszokat előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 35586) hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Szia! A 2N2905-öt a BC303-al helyettesítheted.
Egyébként mindkettő típust lehet kapni.Bővebben: LinkBővebben: Link
(#) tapir hozzászólása Dec 26, 2009 /

Sziasztok!
Egy olyan problémám van, hogy van egy Kennwood autós erősítőm (kac646x) és ebbe elszálltak a végfok tranyók az egyik oldaról.A tipusaik:c4511 és a1725.Az összes tranyót kicseréltem a helyettesítőjükre bd243c és bd244c-re.Az erősítő azóta meg se mukkan.Idáig legalább az egyik oldal szólt, most már az se.
C4511:SI-N 120/80V 6A 30W 20MHz
Bd243c:SI-N 115V 6A 65W >3MHz TO-220 RoHS
bd244c:SI-P 115V 6A 65W >3MHz TO-220 RoHS
Tudna valaki segíteni?
Köszi, előre is!

(#) hangszoros válasza tapir hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Hány Voltról megy a vég ? És az megvan ?
A 4511 egy Sanken nyúzható tranyó. Az utángyártottak nagyon esetlegesek. A BD 243-as végnek nagyon karcsú a SOAR miatt
(#) tapir válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Annyira nem értek hozzá, valószínű hogy BD-s tranzisztorpár nem lesz jó bele pedig ez a helyettesítője.
Az a baj, hogy c4511 és a a1725-ös párost nem lehet kapni sehol.Mivel lehetne helyettesíteni ezeket?1000% hogy csak ezek a tranyók rosszak az áramkörbe.
Nincs valami ötlet?
(#) hangszoros válasza tapir hozzászólására (») Dec 26, 2009 /

Jobb is hogy nem lehet kapni, mert ahogy irtam az utángyártottak nagyon gyengék.
Anno a Videoton csináltatott magának TO 220-as tokban végtranyot. TI 1919/1920 tipusszám alatt futott. Ebből van de drága 1500/pár.
Csak akkor érdemes belerakni ha a tőbbi rész tényleg jó. Megyek megnézni úgy emlékszem a Motorolla csinálta. Igen Motorolla
Következő: »»   36 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem