Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   723 / 3985
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Hello!
Hát a 723-nak azért vannak neuralgikus pontjai. Legfőképpen a "műveleti erősítője". Azért raktam idézőjelbe, mert ez azért még nem az. Csodálom, hogy nem változtatták meg anno. De hát a kompatibilitás sok mindennek kerékkötője volt már és lesz. Ha jól emlékszem azért volt ennek jobb verziója (nem ezen a számon) de az valahogy nálunk nem terjedt el..
Viszont, hogy van egy elég jó referenciája, és kimenő áramot is tud szabályozni, az adott alkalmazásoknál igen előnyös lehet.
üdv! proli007
(#) mcload hozzászólása Dec 13, 2009 /

A problémám a következő: sehol nem tárgyalják ki teljes részletességgel hogy mik a különbségek az npn és pnp tranzisztorok között. Annak idején nekem se magyarázták el normálisan, és sajnos nem is igazán értettem meg. A pnp a negatív ágat tudja vezérelni az npn pedig a pozitívat? Az áram irány ellentétes a két tranyón? - npn-nél kollektortól áramlik az emitter felé, pnp-nél pedig fordítva, - emittertől áramlik a kolektor felé?

(#) bbalazs_ válasza (Felhasználó 2166) hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Nem. Sorba kapcsolas eseten mindegyiken ugyanannyi aram fog folyni. Ehhez viszont a feszultseg 10x-esere emelese szukseges (altalaban).
Gondolkodj a vizcsovek viszonylataban.
(#) kadarist válasza mcload hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Szia!

Az oktatási rendszer... A PNP-nél az emitternek pozitívabbnak kell lenni a kollektorhoz képest. Az NPN-nél pedig fordítva, kollektor pozitívabb az emitterhez képest. Így az elektronok a PNP tranzisztornál a kollektorból haladnak az emitter felé, hisz az emitter pozitívabb potenciálon van, mint a kollektor. Az NPN-nél fordítva. Így a bázisáram is ellentétes irányú a két típusnál.Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia!

Hát, nem tudom... Egy URH rádió hangolófeszültség-stabilizátorát készítettem el MEV-gyártmányú 723-al. Volt egy kis driftje bekapcsolás után. 2-3 perc kellett, amíg beállt a stabil 12Volt a kimenetén. Van-e ezzel a beállás-hatással kapcsolatban tapasztalatod 723-nál?
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Hello!
Mint tudjuk, alapvetően ahol hő van, ott hődrift is van. (természetesen még idő drift is, komoly katalógusok ezeket rendesen ki is tárgyalják.) Én 723-nál még nem mértem (vagy csak nem emlékszem), viszont tapasztaltam, hogy ha el szeretnénk kerülni, akkor a kimenő tranyó terhelését el kell kerülni. Ezzel jelentősen javul. Másik régen alkalmazott megoldás, hogy az áramszabályzó tranyó segítségével "termosztátot" képeznek, ezzel biztosítva az állandó hőmérsékletet. Persze bekapcsoláskor így is meg van a drift, ami perces időtartamú.

Anno, mikor foglalkoztam tanerekkel, jobb eredményt lehetett elérni a speciálisan erre a célra készült zéner diódával, (valami TA.. volt) mert ennek hőfokfüggése alkalmazkodott a varicap hőfokfüggéséhez is. Mert ugye annak is van...

Egy áramkör hődriftjét elvben lehet kompenzálni. Gyakorlatban nem egyszerű, mert ez általában karakterisztikája nem lineáris, és egy több töréspontú polinommal lehet modellezni. Valamint a hőmérsékletet ott kellene érzékelni ahol keletkezik v. hat. Az biztos, hogy nem egy pontban van, és a hőterjedés - szellőzés és egyéb más is befolyásolja.

(Én, aki "ipari analóg technikával" is foglalkoztam évtizedekig, van róla elég rémisztő tapasztalatom. A méréseknek még egy klíma szekrény igénye is van, valamint rengeteg-rengeteg idő..)
üdv! proli007
(#) dzsoti hozzászólása Dec 14, 2009 /

helló
egy primitív kérdésem lenne csináltam egy multivibrátort, jól működött villogtak a ledek de amikor be kötöttem a készülékbe amihez csináltam akkor derült ki rossz az egész mert fordítva vannak bekötve a ledek. Szóval ha azt akarom hogy mv. ne a pozitívot szaggassa akkor elég csak a tranzisztorokat ki cserélni NPN-ről PNP-re és fel lehet cserélni a polaritást?
(#) proli007 válasza dzsoti hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Hello!
Gyakorlatilag igen, de az elkók polaritását is fel kell cserélni. (Rajzot vagy linket tehettél fel volna.)
üdv! proli007
(#) S79 hozzászólása Dec 14, 2009 /

Megépítettem Topi vezeték nélküli cikkében található kapcsolást ugyanazokkal az alkatrészekkel és olyan problémám van, hogy ha összekötöm a vevő egységet, akkor amint áramot kap, a led egyből elkezd rendszertelenül villogni.
(ha azadó nincs összerakva, akkor is)
már többször is összeraktam, de mindig ez a gond.
Valakinek valami ötlete?
Ez alapaján készíítettem.
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Köszönöm a választ! Valóban jobb lett volna egy TAA550-el megoldani a problémát, de nem volt 50Volt kéznél a referencia-IC-nek éppen akkor
(#) SALáta hozzászólása Dec 14, 2009 /

Van egy pic es áramköröm. Csak akkor hajlandó működni ha a kvarc tokját megfogom. Mi lehet a probléma? Akkor ha megfogom tökéletesen működik. Ha elengedem mintha lefagyna a pic. Cserélgessem a pf értékű kondikat a kvarcnál?
(#) zolyma hozzászólása Dec 14, 2009 /

Helóka!
Kérlek segítsetek!

Tegnap vettem az auchan ba egy 12 voltról működő fénycsövet,6 wattos.
Jó működik meg minden de szétszedtem és kipróbáltam egy 18 wattos fénycsövön is.azt is begyujtotta szó nélkül csak gyengén.A kérdésem az lenne ha azt a kis trafót ami szerintem az inverter...na ha azt kicserélem nagyobra akkor nagyobb lessz a fényerő is?Mellékelek egy képet,nagyon egyszerű az elektronikája,aki fénycsövet akar hajtani 12 voltról annak ajánlom!
(#) Action2K válasza SALáta hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

A kavicsot cserélted már? A kondik 33pF-osak? Ha nem fontos a pontos freki, rakhatsz be rezonátort is, s akkor a két kondi sem kell.
(#) SALáta válasza Action2K hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

A freki az nem pontos, mindkét kaviccsal ugyan azt csinálja. Cserélek kondit mindenképp, ma lehet hogy nem de holnap valószínű lesz rá időm. Egy 5 fázisú léptetővezérlő lenne. Jelenleg moci nélkül ledeket villogtat.
(#) bladika válasza SALáta hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia!

R16-os ellenállásod be van ültetve?
(#) Norbi09 hozzászólása Dec 14, 2009 /

Hali.. bocs hogy ilyennel itt zavarok. Az a helyzet hogy még nagyon kezdő vagyok ehhez (nemcsoda 15 vagyok) és egy egyszerű kapcsolást szeretnék megcsiálni.. A problémám csupán annyi, hogy nem tudom megcsinálni a NyÁK rajzot, és a pontos alkatrészlistát sem tudom.. (A NyÁK-lap elkészítéséhez megvan mindenem, azt meg tudom csinálni).. Tehát kellene nekem egy Sprint Layout-os terv és egy pontos alkatrészlista.. Köszi szépen előre is

A Kapcsolást csatolom.
(#) SALáta válasza bladika hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Nincs benne R16, már rendesen megy, a kavicson nincs kondi!
(#) wolverine14 hozzászólása Dec 14, 2009 /

hello a 74374 ic-t mivel lehet helyettesíteni?
discolitezhez kéne
(#) kadarist válasza wolverine14 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia!

Betű nincs a számok előtt? Például "M" ?
(#) wolverine14 hozzászólása Dec 14, 2009 /

nincs ehez kéne:discolitez
(#) kadarist válasza wolverine14 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

A HC verzió jó helyette: Bővebben: Link
(#) Ernesto hozzászólása Dec 14, 2009 /

Sziasztok!
Lenne 1 nagyon nagy kérdésem, van nekem 1 Tesla B90-es szalagos magnóm és ahhoz kéne nekem 1 szalag nyomógörgő (indításnál ami a szalagot rányomja ...)

görgő.JPG

(#) proli007 válasza Norbi09 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Hello!
A baloldali dióda fordítva van a rajzon..
üdv! proli007
(#) wolverine14 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

köszi a gyors választ
(#) mex válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Idézet:
„A baloldali dióda fordítva van a rajzon..”

Igen, már én is szóvátettem régebben, bár nemsok foganatja volt.
Úgy veszem észre, hogy ezek a villanypásztor kütyük nagy "bermudák".
(#) Rainbow15 hozzászólása Dec 14, 2009 /

Sziasztok!
Szeretnék csinálni egy egyszerű villogót tranzisztorral, kondenzátorral. Találtam is kapcsolásokat, de azok egy vagy két ledesek, viszont én 5-6 ledeset szeretnék, 9V-os tápfeszültséggel. Iskolában egyszer csináltunk ilyet, több mint 6 leddel, egy tranzisztorral, és egy kondival, IC nélkül.
A ledek villogása tök mindegy, akár egyszerre is villoghat, vagy sorban egymás után, amelyik egyszerűbb.
Kaphatnék egy ilyen kapcsolást, lehetőleg BC182-es tranzisztorral? (ez van itthon)
Köszönöm
(#) saraha válasza Rainbow15 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Hali.
Itt egy astabil multivibrátor.
Ebből csinálsz kettőt,sorba kötöd és kész is.
A LED-eket helyettesítheted két kisebbel és akkor már 8 villogód lesz.
A freki változtatásának beállításához pötyögd be a keresőbe,hogy "astabil multivibrátor" és hamar rá fogsz jönni..
(#) c27 hozzászólása Dec 14, 2009 /

Sziasztok. Igaz már feltettem a kérdésem egy másik topicba, de úgy látszik elég kihalt. Ezért átteszem ide:

Most készítek először nyákot. Lenne pár kérdésem.
Úgy döntöttem a vasalásos módszert használom.
1. Van itthon pár fólia, de nem tudom pontosan milyen hasonló az írásvetítő fóliához, de nem biztos, hogy az. Honnan tudhatom, meg, hogy jó e erre a célra? (Hőálló e vagy nem?)
2. Ha elkezdek vasalni milyen hőmérsékleten kell, hogy a fólia ne olvadjon meg? Mennyi ideig? Milyen vasaló jó? (Bármilyen?)
3. Milyen maratóanyagot használjak, ha max. 1 órán belül be szeretném fejezni a maratást? Mennyi ideig legyen a maróanyagban?
4. Szükség esetén jónak tartjátok e a rácínezést? (Kisebb hibák eltűntetése, jobb vezetés, nagyobb vezetési keresztmetszet.)
Van esetleg valami jó tanács? Vagy amire ügyeljek?
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) saraha válasza c27 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Ezt nézd meg.
(#) Hujikolp hozzászólása Dec 15, 2009 /

Helló!

Ha pendrive-ot fordítva sikerül csatlakoztatni, és melegszik az ic, akkor az egyől meghalt, vagy van némi remény, hogy túlélte a fordított tápot? (letört az usb csalakozó, és feltettem egy másikat, persze, hogy nem volt jó :\ )
Következő: »»   723 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem