Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Remélem nem csak én gondolom úgy, hogy ez a téma megér egy külön topikot. Nos gondolom rajtam kívül ilyenkor télen sokan mennek a hegyekbe valamilyen téli sportot űzni. Személy szerint snowboardozom és elég sokszor vagyunk a srácokkal épített pályán kívűl, ezért felmerült az igény, hogy kéne mindenkinek legalább 1-1 lavina jeladó, más néven PIEPS (amúgy ez egy márka is), hogy ha gond van növeljük kicsit az esélyeket. A problémám az, hogy bár otthon vagyok az elektronikában, a rádiós cuccokhoz kicsit sem értek ezért kérném a segítségeteket. Nem azt, hogy csináljátok meg nekem, hanem segítsetek. Összeszedtem ide, amit eddig találtam: Bővebben: Link Bővebben: Link Ebből amit nekem sikerült kiszednem, hogy amire szükség lenne: - 457 kHz +-80Hz frekvencia - 1000ms +-300ms periódus idő - 200 óra működési idő +10C fokon - nagyon kis méret A hőmérsékletet egyenlőre talán hagyuk. Az építéshez SMD 0603ig fel vagyok szerelkezve, szóval a méret nem gond, szkóp van éleszteni. Ami nagyon fontos, hogy a jelnek mindenképp a szabványban előírtnak kell lennie. Éppen ezért használat előtt rendesen kimérném, sőt rendelkezésünkre áll egy profi kereső készülék is a teszteléshez. Azzal ellenőrizni tudnánk valóban működik e. Ugye azért fontos a szbvány, mert emberéletek múlhatnak azon, hogy jó/rossz. Szóval ebben kérném a segítségeteket. Legelsőnek, hogy pontosan nem tudja valaki milyen ez a jel? Mert az, hogy 457kHz az meg van, de van benne bármilyen jel még? Modulálva van? Ez egy egyszerű szinusz?
Közben találtam még infót, ez jóval részletesebben tárgyalja, hogy milyen is valójában az a jel.
Bővebben: Link Úgy nézem abból kéne kiindulni, hogy az egyik fejezetben taglalja, hogy milyen módon állítják el a régi és a modern készülékek a jelet. (X-cut crystal vs AT-cut quartz crystal) Erre kéne építeni. Még annyi az építéssel kapcsolatban, hogy PIC,AVR,FPGA nem gond, bár utóbbi "ágyúval verébre".
Még két anyag:
Bővebben: Link Bővebben: Link Azt hiszem többet nem linkelek. A kulcs szó a google-ben "457 kHz oscillator"
Korábban én is néztem ezeket az oldalakat (mi mászni szoktunk magasban) de én arra jutottam hogy ezt inkább meg kellene venni. Nem elég megcsinálni az adó oldalt, a vevő oldalt is meg kell építeni. Elmentek csúszni, lavina, a társai a hó alatt, te felette, csak éppen nem tudod megkeresni őket. Minden Pieps tud vevőként is működni kereséshez. Tudom hogy baromi drága, én 90e körül néztem. No ezért nem vettem még én sem. Addig is bőszen nézem a területi lavinajelentéseket.
Igen tudom ezt a részét. De a lényeg az lenne egyrészről, hogy a társaságban 1db van ami kereső is. Sajnos nincs annyi pénzünk, hogy mindenkinek legyen egy. De, ha csak az adót meg lehetne építeni teszem azt 5ezer forintból, akkor az már jó. Tudom, hogy valószínű, hogy ha én a hó alatt vagyok akkor az is akinél a kereső van, de mint mondtam az esélyeket növelnénk és ha tényleg segít akkor 5ezer forintért inygen volt. De leginkább azért, mert a hegyi mentők is ilyennel keresnek. Nem véletlen szabvány.
Amúgy van kilencvennél olcsóbban. Nekünk az az 1db az egy ilyen. 60ezer helyett 3xezer volt. Ez belépő modell, sajnos csak 1antennával ugye ez is jobb mint a semmi.
Helló!
Milyen teljesítményűnek kéne lennie ennek e kütyünek? És relatív a "kis méret" , mekkorára gondoltál? Az üzemidő miatt kérdem, gombelemes megoldás szerintem ilyen üzemidőre nem kivitelezhető. Gyufásskatulya méretben viszont szerintem egy szabvány nokia li-on akkuval táplálva meg lehetne. A freki stabilitás miatt azonban mindenképpen kvarcos, de inkább PLL es megoldás kell. Modulálni is kell vagy ez valami OOK modulált dolog? ( a linkeket még nem néztem át, nem volt rá időm...)
A belinkelt info szerint ez a jel egy folyamatos üres vivő, hasonló ahhoz amilyet rókavadászaton (RDF / rádióirány mérés) szoktak használni csak ott szaggatott a vivő. A régi és az új standard közti különbség csak a sávszélességben van, az új standardnál keskenyebb. Egy kis fogyasztású nagy stabilitású hőmérséklet kompenzált oszcillátor kéne egy kis bufferrel meg egy ferrit antennával. Ez idáig nem egy nagy pukkanás összedobni, de lehet hogy én nagyolom el csak a dolgot. "Teljesítménynek" meg elég a pár mW nagységrend, mert ha jól láttam a gyári eszközök is 80 - 100 m hatótávolságot írnak a specifikációkban. Nem lehet ne ezt a jelet ciklikusan kiadni, pl. 10 sec enként 10 sec arányban? Ezzel az üzemidőt lehetne jelentősen növelni, és a méretet csökkenteni (kisebb akku kell..) bár így lehet megnőne a keresésé ideje is ami ez esetben kritikus lehet..
Szia! A linkeken írja is, hogy nem folyamatos ahogyan te is javaslod. 1000ms a szabvány +-300ms. Szóval akkor azt mondod, hogy pár mW. Tudnál ajánlani valami anyagot? Igazából kicsit célirányosan mert érthető módon nem kívánom megtanulni az egész rádió technikát, főleg, hogy ahhoz nem lenne elég egy sí szezon.
Hogy mi a kis, méret? Igen azt is jól saccoltad, a kb. gyufásdoboz, ha már működik akkor utána lehet azt még csökkenteni, de az még egyenlőre másodlagos. A teljesítmény kérdésedre, ma megpróbálom megnézni, menny a gyári cucc. Amúgy az 1db AA aksiról megy 200h-t. Méretben pedig mint egy nagyobb mobil. De persze ugye az azlrt akkora, mert kijelzője is van meg minden.
Én PLL el csinálnám mindenképpen. Pl LMX2306 vagy 2316, Igaz ezek ágyúval verébre de ezek kicsi ssop tokozású kis fogyasztású tipusok. kell melléjük egy mikrovezérlő ami betolja neki az adatokat (freki, referencia, osztásarány...stb), kell egy ref oszcillátor a PLL nek meg a VCO. Én 400 MHz es kis adókat csináltam vele, az egész elfért egy kb 1,5 X 2,5 cm es panelen. Itt egy kapcsolás kiindulási pontnak, az oszcillátort át kell méretezni mert az a 3m es sávon rezeg a rajzon lévő értékekkel. de elvben ez kell neked. Én ugyanezt építettem meg csak a mikrovezérlő PIC12675 volt nem a rajzon lévő típus. A referencia oszcillátort kell nagyon jól hőkompenzálni, a gyári oszcillátorok jók erre de sokat fogyasztanak, lehet összerakni egy Schmidt triggeres inverteres kvarc oszcit (igaz hogy az négyszögjeles de esetünkben nem érdekes) az kisebb fogyasztású de a hőkompenzálást mindenképpen meg kell oldani mert ha mászkál a referencia akkor a kimenő freki hatványozottan fog elmászni...
Igen meg azokban a vevő is benne van, ha jól láttam. Csak adót nem találtam sehol. A méretet különben az antenna fogja meghatározni, mert kell bele egy tisztességes ferit antenna a lesugárzáshoz. Ezen a frekin még a negyedhullám is igen hosszú....
Bár én inkább a magasabb frekiken vagyok "jártasabb", reméljük idetalál egy olyan R. amatőr aki a rövidhullámú technikákban jártas. Esetleg dobd fel a témát az amatőr topicban vagy csald ide őket.
Valamit nem értek. A legalacsonyabb frekvenciájú (2306) is 25MHz és a fölött működik. Hogy lesz nekem ebből ~0.5MHz?
Köszönöm! Gyorsan átfutottam az adatlapokat, ígéretesnek tűnik. Ha van valami kérdés, vagy haladás akkor írok.
Közben unalmamban éjjel kutakodtam a neten ilyen adó után, és láttam hogy létezik csak adó is gyáriban. Sőt valahol egy komplett adó vevő projectet is találtam, részletes kapcsolási rajz, blokkvázlat , költség kalkuláció. Szóval egy nagyon komolynak tűnő project. Még a mikrovezérlő forrása is megvan a cucchoz. Arra emlékszem hogy írták, a 457 KHz előállításával ők is megszenvedtek mert nem tudtak hozzá beszerezni semmiféle "szabvány" rezonátort amivel meg tudták volna oldani. Ha jól emlékszem egy 45,7 MHz es quartz ot osztottak le végül. Majd megkeresem és belinkelem az oldalt ha érdekel.
Bocs, nem 45,7MHz hanem 4,57 MHz es kvarcot használtak, ezt osztották le egy mezei 4017 essel....
Szia!
Persze, hogy érdekel a link! Amúgy 4,57MHz-et honnan szereznek be, mert én sehol sem találok?
Az EPSON nak van valami SMD tokozású programozható osztós PLL oszcillátora, a leírás szerint velük gyártatták le, ha jól fordítottam...nem vagyok profi angolos. A linket nem találom az istennek sem, de PDF ben megvan, csatolom. A dokksiban az adó rajzán van egy kis baki szerintem, ott 12 MHz es oszcillátort ábrázolnak utána egy 4017 es osztóval...De hogy ebből hogyan lesz 457 KHz azt ne kérdezd meg, szerintem elírták a rajzon az oszcillátor frekijét, az eredetileg 4,57Mhz akart lenni.
Hűűűűű haaaaa! Na ez már valami! Bár az a 4,57 MHz még mindig probléma. Amúgy nem legyártatták, azt az ICt! Mondjuk esélytelen, hogy ittho be lehessen szerezni. Na már csak valami tuti megoldás kell a freki előállításra. Kutakodok én is.
Engem is kezd érdekelni a dolog, szeretem a kihívásokat és ez a 457 KHz kifejezetten az...No, még ezt találtam ami beszerezhető és ígéretes..Be is rendeltem belőle, ünnepek alatt összedobom egy demoboard on. Az egyetlen probléma hogy csak az LM565CN szerezhető be (lomex), az csak 0 - 70 fokig működőképes a datasheet szerint. Ehhez a feladathoz a H jelölésű kéne az ketyeg - 55 től +125 fokig. De na akarjunk mindent egyszerre...
Bocsánat, hogy így eltűntem, de ugye a vizsga időszak! Elég sokat keresgéltem és gyakorlatilag arra jöttem rá, hogy ez egy iszonyat egyszerű feladat lenne, ha előtudnánk állítani azt a frekvenciát. Ha még is jutok vele valamire akkor jelzem!
Üdv.
Nézd meg ezt az LM565 PLL t, jó lesz az csak a H s jelölésű kéne belőle.
(upsz beragadt a caps lock, Hsz. javítva..)
Halihó!
Számoljatok ! 457 kHz * bármilyen 2es hatványával szorzott frekvencia megteszi !!! Ha jó rémlik akkor 16 vagy 32 szrozás után pont kapható gyártott tört frekijű kvarcot belet szerezni. ATmel mikrokontrollerek köré szokták rakni őket eléég tört frekikkel járnak időnként . mingyá ránézek mert 1 másik lev listán ezt műár emlegettem
No meg is van
(457*16) -/+3 Khz ez a kvarc pedig beszerezhető : pl itt is közel ingyé kvarc forrrása 7,3728 MHz kvarcot 16al osztva meg kapod a közel 457 kHzet najó kicsit több 3 kHz el mert 460ra jön ki. Ez nem gond mivel az oszcillátorban kell lennie a kvarccal párhuzamosan 1 2 kondinak is. Ezekkel a kondikkal el lehet húzni a 7,xxx megás kvarcot 3/16 KHz nyit. Igaz ekkor kicsit kell játszadozni 1 2 5 10 pf fix kondikkal mert trimmer kevésbé lenne jó. Az osztást bámilyen CMOS HCT HC áramakör meg teszi pl.: 4060-as IC azzal duplán jól jártok ! Mivel az oszci és osztó is 1 tokban. A oszci frekijét 8 tól (2 a harmadikon) kezdődően 2 a 12-14 közt osztja le. De nekünk elég a 2 a 4diken 16 osztó lába. Következő a lépés a moduláció és billentyűzés. Az is megoldható további CMOS osztókkal mint pl 4020 vagy 4040 a 7millíó 3százezer ...stb herzet elkell osztani ugyanekkora értékkel . akkor közel 1 herzes négyszögjelet kapunk. Ezt a célt szolgálja a további osztó lánc a 4020 4040 ICkkkel. PontosabBAN 2 ^ 23 2 a huszonharmadikonon osztást kell végezni a 7.3 megával ezt az értéket 2 3 diódával kikapuzni a CMOS számlálókból. Így alakul ki a moduláló jel (kapuzó): ~7.3 MHz / 1024 / 1024 / 8 = ~ kevesebb mint 1 Hz A tápláláshoz meg DC DC konvertert használni. Mert a CMOS ic-k legalább 5 voltot kívánnak 10 megaherzen való rezgéshez . Lesd meg adatlapjaik CD HC HCT családok maximális órajel freki / tápfesz függésését . A DC/DC konverter IC 1.5 - 3 voltból csinál jó hatásfokkal 5-10 voltot. Itt is van ilyenről szó a HE-n Topi tollából. Mit hagytam még ki ? háát igen a végfok az 1 tranzisztor aminek a kollektor körében 1 ferritrúd van pl.: sokol-ból és a rátekert drót és vele párhuzamosan kötött kondival 457 Khzre van hangolva. NO igen a vevő . A vevő szinkrodin elvű . A 457Khz es lokál jel egyben a vevőnek is a keverője. kell 457 kHz re hangolt tekercs .. ami ott a adó tranzisztoron eleve. Az jó lesz vevőnek is. RF erősítő fokozat . 1 keverő tranzsiztor utána 1 HF szűrő ... mivel a szinkrodin elvben hangfreki a KF freki. 1 hangfrekis erősítő amin a hangerővel lehet érrzékenységet szabályozni. Vagy csinálhatunk keverő rendszerűt is akkor lehet jobb szelektivitású és érzékenyebb lesz . Röviden ennyi ! ÉS nem néztem meg eddig 1 linklet projektet se ami eddig össze írtatok ...
Ha már szinkrodin vevő akkor lehetne a poljakov féle 2 diódás keverő is . Ekkor fele frekin kell járatni a diódákra jutó frekit. Az is elő kerül a 4060 oszci 32es osztó kimenetéről.
Profi levezetés profitól... De, szerintem a kvarc elhúzásos dolog pont nem jó ide mert instabillá teszi az oszcillátort. ( az osztás miatt a freki eltérés hatványozottan jelentkezik a "végterméknél"...) Ha jól emlékszem (én sem olvastam most megint végig a linkeket..) elég pontos freki kell ennek a kütyünek és a nagy hőingadozások miatt túlságosan nagyot mászna az oszcillátor. Kompenzálni kéne a hőmérséklet függvényében. Ez tovább bonyolítja a helyzetet, növeli a méreteket ..stb . Én pont ezért gondolkodtam PLL - ben. Bár részemről már okafogyott a dolog mert már nincs is hó... Ki sem tudnám próbálni élőben (na jó ez lehet durva volt.. )
Kösszi ! De profi még neeem vagyok! Csak osztottam szoroztam 2 hatványaival és ismerek 2 3 digitális áramkört amik tudnak ilyet csinálni.
OK akkor számoljunk vissza fele mi is a specifikáció ? 457 kHz +/- 80 hz Ez adó oldalon a kvarcnál sokkal jobb lesz mert osztasz pl 16al.Így a kvarcod frekije +/- 16*80Hz ~ 1280Hz mászhat. Tehát a kvarcodat ami 7.x megán rezeg ennyivel lehet "kényelmesen" tologatni az közel 200ppm-et jelent . A legolcsóbb kavics is ennél legalább felényi pontossággal 100 ppmel rendelkezik de van 5 -10 ppm-es eszköz is. Ezt akár az smd kondik is tudhatják. (200ppm) Na jó igaz ehhez 1 2 gyártói oldal kondi típus specifikus adatlapjait át kellene böngészni. Jól TK-ra (PTK NTK ) válogatott smd kondikkal és megfelelő hűtés/fűtés alkalmazásával belehet jól lőni az oszci viselkedését. Ja annó 1 adó vevő 10-100Hz / óra freki csúszása megengedhető volt Ahol a VFOban "kommersz" L és C tagok voltak és még csövek is fűtöttek , na jó az meleg termosztátként viselkedett. Nem értettem miért akartatok PLL -t bele rakni . Az nem lesz pontosabb csak annyira amennyire a kvarcotok ami a referencia pontos ezen kívül rontja a hurok szűrő, hurok erősítő ...stb ..stb a stabilitást.
Igazad van..! Végül is mindegy hogy a kvarc mászik el, vagy ugyanez a referencia oszcillátornál. Lehet az erdőtől nem látszott a fa, és az is biztos hogy nem mindig a legbonyibb megoldás a jó megoldás. Én elfogadnám megoldásként de sajna nem én voltam a témaindító. De ha már...Az egészet PIC el is meg lehetne oldani, az kisebb is és elketyeg 2,5 V ról, meg lehetne úszni a DC/DC konvertert. Az egész mehetne egy li-on akkuról. De nem akarom ismét elbonyolítani a dolgot ha már van rá kész megoldás. Csak eszembe jutott. Az .asm et is épp hogy csak ugatom, szenvednék még a 16 os osztással is...
Szerinted miért nem uC-t írtam a kifejtett megoldásban ?!
Gondoltam arra is aki nem van benne a uC világában. Ilyen tört frekit kicsit macerás uC-el is előállítani mert aránylag kis órajelről járjon ha kis fogyasztást is akarunk. Utasítás ciklusban kell gondolkodni igaz van belső számlálójuk ami programozható. Azt kell elérni hogy ez a számláló n.-dik pulza után negálgasson 1 portbitet 457Khzes ritmusban. Ekkor elvileg 1 uC elég. De ha nem akarsz kvarc órajel pontos 1herzet modulálónak akkor csak 1 RC oszcis schmit trigeres bemenetű kapuval csinálsz 1et. akkor 2 CMOS ICből megvagy 4060 a kvarcos időalap és mellé 1 herzes oszcillátor RC elemekből 1 másik vagy még jobb 1 sima villógó led ami majd vezérli a pittyegést . Bonyolítsuk még ? Pl.: A 1.5 Voltos elemről járó MP3 játszókban is DC/DC konverter van amik elég jó hatásfokkal dolgoznak.
Na, a uC ből ennyi elég is.. , legalábbis nekem. DC/DC konverternek én sok helyen használok LM2704 et, nem olcsó de jó kis IC. SOT-23-5 tokozású, mellé kell még ha jól emlékszem max. 2 - 3 R/C elem meg az induktivitás. Ja, és ami fő hogy beszerezhető. A villogó LED es ötlet is kiváló, én egy 74LVCG14 (1XNAND SCHM. TRIG) ben gondolkodtam, az is eljár 1,8 V ról.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |