Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Megújuló energiák
 
Témaindító: fantom45, idő: Jan 1, 2010
Lapozás: OK   1 / 6
(#) fantom45 hozzászólása Jan 1, 2010 / 1
 
Hali mindenki. Mostanában elég sokat lehet hallani a globális felmelegedésről. Ez ellen tenni kell mert ezt a Földet csak "kölcsönbe kaptuk". TV-ben is sokat hallani ilyen alternatív energiákról és ötletekről de szerintem ez kevés ... Akit esetleg érdekel ez a téma az írjon, gondolkodjon hogy esetleg mi valósítható meg .
(#) foxi63 válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Magyarországon gyakorlatilag semmi!!!
A szél kicsi, télen a nap rövid ideig süt, és akkor is ködös az idő, a napelem olyan drága,hogy nem termeli meg még az árát sem(egyéb kiegészítők árát is vedd figyelembe), és ha mégis sikerül, állambácsi tesz róla, hogy ne érje meg...
Boldog Új évet!
(#) fantom45 válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Na épp ezért kéne valamit kitalálni. Pl. az egyik nyitott témám a( Piezo elektromosság ) az is pl. ilyen csak azt kicsit nehezebb kivitelezni. DE ezért kell kitalálni vagy gondolkodni.
(#) Atis57 válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Szia!
Szerintem sok minden----szélkerék, napelem,--napkollektor , akkus üzemű házak.
a megéri /nem éri környezet és gobdlkodás függő.
ha veettem 1 autót akkor annak akkor is vannak költségei _HA1'km_ERT NEM MEGYEK VELE ! tehát gzdaságtalan , De ha 10X elmegy vele a családom 200Km-ert már gazdaságos !!---??
tehát nálam napelem is va n + akkus világitás is +stb....
(#) fantom45 hozzászólása Jan 1, 2010 /
 
én pl olyat hallottam hogy hidrogénnel hajtott autót a házra kapcsolják, persze olyan ház..., rákötötték és a fölös hidrogént v energiát föl tudja használni a ház...
na valami ilyesmiket
Van a Spektrum csatornán minden nap van olyan műsor h Nagy ötletek kis bolygónknak ott jó ötletek vannak csak h Magyarországon olyan dolgokat hogy lehet szerezni vagy használni
(#) kasas válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Hogy mi valósítható meg? elméletben minden ,gyakorlatban meg semmi (olyan aminek tényleg van tétje ) és nem is fog megvalósulni amíg a pénz alapú társadalomban élünk (mármint dolgozunk)
(#) Stadi válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 1, 2010 / 1
 
Azért néhány dolgot illene tisztázni. Először is azt, hogy a megújuló energiaforrások nem feltétlenül környezetbarát erőforrások.


I. Megújuló, de környezetszennyező erőforrások:

1. Fa, szalma, energiafű stb., lényegében minden, ami nő és tüzelni lehet vele (az anyóst azért ne soroljuk ide... );

2. Hidrogén illetve egyéb olyan anyagok, amelyek környezetkímélő anyaggá égnek el (ugyanazzá, amiből kivonták őket), de nem lehet belőlük több energiát kivenni, mint amennyi az előállításukhoz szükséges.


II. Megújuló és nem környezetszennyező erőforrások:

1. Napenergia: fény, hő;

2. Vízenergia;

3. Szélenergia;

4. A Föld hője (pl. hőforrások)


III. Nem megújuló, de környezetkímélő energiaforrások:

1. Minden olyan energia, amely ma valamilyen tevékenység vagy folyamat eredményeképpen keletkezik, de nem kerül hasznosításra (melléktermék), habár felhasználása környezetkímélő lenne.


Az I/1. azért szennyez, mert az égéskor CO2 (is) keletkezik, és épp emiatt vagyunk most bajban. Másrészt megnő irántuk a kereslet és ez felhajtja az árakat. Harmadrészt pl. az energiafű termesztése olyan növények elől veszi el a termőterületet, amelyeket esetleg meg lehetne enni, és ez szintén növeli az élelmiszer árakat.

Az I/2. pedig csak annyiban nyerő, hogy a károsanyagok kibocsátásának helyét távolabbra viszi az energia felhasználásának helyétől.

A fentieket nem azért írtam, hogy most megmondom a frankót, és ez az egyetlen igazság. Hirtelen ez jutott eszembe a témával kapcsolatban. Örömmel fogadom, ha valaki kijavít, ha valahol nem volt igazam, illetve várom a kiegészítéseket is.

Hogy ezekből mit lehet hasznosítani házilag? A napfényt napelemmel, a nap melegét vízmelegítésre, hőszivattyúval a Föld hőjét, szélkerékkel a szelet. (Utóbbi esetben függőleges tengelyű szélkerékkel mik a tapasztalatok? Úgy hallottam, az gyenge szélhez jobban használható.)
(#) fazksg hozzászólása Jan 1, 2010 / 1
 
"...gondolkodjon hogy esetleg mi valósítható meg."
Ez a lényeges mondat szerintem. Nem értek egyet azzal, hogy semmi sem valósítható meg jelen viszonyok között. Én onnan kezdtem el gondolkodni, hogy mi az a szegmens, ahol a befektetés és megtakarítás (őszintén megmondom, én a pénzbeli megtakarításra gondolok, nem annyira a klímavédelemre) aránya elég jó. Tehát nagyon szép, és technikailag érdekes dolog pl. a napelem és társai, de nagyon rossz a megtérülési ideje, és a vele elérhető megtakarítás sem áll arányban (szerintem) a befektetéssel.
Tehát az ötletem: Legkönnyebb a használati melegvíz készítést energiatakarékossá tenni. Utánanéztem, nálunk ez havi kb. 4-6 ezer forintos tétel (villanybojler). Ennek kiváltására két ötlet van, nyáron: napenergia, télen: központi fűtés. (a központi fűtés fával megy, illetve, divatos nevén biomasszával ). Ehhez kell csinálni egy "elő-bojlert" (hőcserélőt), illetve egy napkollektort. Ha nincs túlbonyolítva, szerintem egyik sem vészes dolog. Napkollektor: fakeret, rá üveg (van régi nagy ablaktáblákból), alá vékony rézcsövek, a csövek alá fekete kátránypapír. Hátuljára hungarocell szigetelés (elfekvő készletből). Ezzel a használati melegvíz árának éves szinten tetemes részét meg lehetne takarítani. Persze ez csak az én speciális esetemben áll (elfekvő anyagok, kp. fűtés, családi ház, barkácsolókedv), de szerintem sokan alkalmazhatják saját viszonyaikra.
Sajnos eredményekkel még nem tudok szolgálni, a nyári időszakra van betervezve a megvalósítás.
Egyébként lehet kapni olyan vákumcsöves napkollektort kb. 100 ezer forintért, amiben már a hőcserélő és a tartály is benne van, csak be kell kötni a bojler elé (és persze föltenni a tetőre), se keringetőszivattyú, se plusz tartály nem kell. És napos téli napokon is képes valamennyire előmelegíteni a vizet, nyáron pedig a bojler be se kapcsol utána (egy ismerősöm használ ilyet).
Üdv: FG
(#) Atis57 válasza Stadi hozzászólására (») Jan 1, 2010 / 1
 
Szia!
én nem kW-s szélkereket készitek , hanem sok kicsit .
Ha viszintes tengelyű akkor uannyi anyagból: 2-3X akkora teljesitményt várhatok --ettől függetlenül szoktam függ. tengelyüt is csinálni--tisztán műanyagból (azt nem lopják a vasgyűjtők)
amúgy : kb erre lehet számitani 700 órát áll , 40 órát termel a maradék 4óra viszont viharos BE kell fékezni!
A napelem is ilyen kiváló. soha nem termeli ki az árát!
(#) solah válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 2, 2010 / 1
 
szia atis én megprobálkozok most 1 szélkerék épitésével lehetöleg ingyen vagy némi anyagi ráforditással a szélkerék már megvan pvc lapátokat csináltam a generátor meg 250wattos roller motor csak majd valami jo áttétel kell rá kitalálni nameg ezeket jol összerakni.upst kaptaminverternek ha igy gyakorlatilag ingyen sikerülne beizgitani a rendszert akkor 1 kicsit rásegitenék a villamos fogyasztóimra.ha esetleg tusz küldeni rajzokat amiket te megépitettél vagy ötleteket azt szivesen elfogadnám.
(#) fantom45 hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Jók ezek az ötletek, de én olyasmikre gondolok hogy lehet h nem valósítható meg MOST de később lehet. Én is láttam már ilyesmiket amiket írtatok csak hát igen ez pénz és nem kevés... amit legutoljára olvastam Atis57-től hogy többet és kisebbet. Ajánlom azt a műsort amit írtam attól sok ötletet lehet kapni..(persze vannak benne hülyeségek) de szerintem jó. Gyakran töröm a fejem hogy milyen dolgokkal lehet pénzt és energiát, de szerintem most itt az ideje kicsit óvni ezt a Földet..
(#) fantom45 hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Szerintem még ha valakinek van valami megvalósítható terve azt ossza meg és ha lehet akkor még a kivitelezésben is segíthetünk egymásnak. Én pl nem vagyok valami idős..
(#) fazksg válasza solah hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Üdv!
Az áramtermelésre vonatkozó (egyébként sok és sokszor szellemes) ötlettel nekem csak az a problémám, hogy ezeket "illeszteni" kell a hálózathoz. Tehát nem a kisfeszültségű egyenáram megtermelése nem okoz különösebb problémát (nem is feltétlen kell hozzá egetrengető befektetés, ahogy az előbbiekben írtátok), de hogy oldanátok mg az energiatárolást, és az átalakítást? Én ezért szavazok első körben a melegvízre, mert ott átalakítani nem kell, a tárolás pedig egyszerű és kiforrott módszer (a hagyományos bojler is ezt teszi).
Nem piszkálódásnak szántam, csak nekem nincs rá gazdaságosan megvalósítható ötletem, úgyhogy ha nektek van, legyetek szívesek osszátok meg velünk .
fantom45: Szerintem azért kellene itt a könnyen és gazdaságosan megvalósítható technikákra koncentrálni, mert jó, de gazdaságtalan/nehezen megvalósítható technikák (napelemek, hidrogénhajtású járművek, stb.) a csapból is folynak (TV műsorok, ismeretterjesztő cikkek), "egyszerű, de nagyszerű" megoldásokról pedig keveset hallani (pedig biztosan vannak :yes: ).
Üdv: eFGé
(#) mokuli válasza Stadi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Elöször is mindenkinek boldog új évet!
Minden ami nő(még az anyós is !)szén alapú.Ha jól tudom a növények a levegö co-ját használják fel vázuk felépítéséhez tehát helyesen égetve az emisszíojuk 0 körülí.Még egy dolog miota ennyí co van a levegöben a növények gyorsabban nönek(a folia sátorba miért engednek co-t)ezt állítólag mérik.
A második pont sem állja meg a helyét szerintem ezt remélem a jövö héten gyakorlati tapasztalataimmal is meg cáfolhatom,és ez csak nekünk lesz jó!
(#) fantom45 válasza fazksg hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Azt azért megkérdezhetem hogy merre felé lax?

Ejnye no!
szamóca

(#) solah hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
hát ennél egyszerübbet nem tok csak ha megcsapoljuk a villyanyvezetéket ovatosan hogy nelehessen látni a vezetéken és nem kerül semmibe.se költségbe se tudásba csak a lebukás esélye nö.na persze csak abban az esetben ha felmegy valami émászos szakember a padlásra és észreveszi a turpisságot.de vannak azok az energiakicsatolok is több fajta csak sehol nincs konkrét leirás ha vanis akkor hhiányos vagy szándékosan félrevezetö.

Jó lenne ha odafigyelnél az írásodra! Nem kerget a tatár.
Van időd szleng mentesen, hát-os kisbetűs mondatkezdéseket mellőzve, ékezeteket, szóközöket használva helyesen írni.
Nem beszélve a hozzászólásod tartalmáról.
szamóca
(#) The_W válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Másfelől, amit solah írt, nem is megújuló energia...
(#) fantom45 válasza solah hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
hallod gyerek nem azért de szerintem nem kicsit hülye vagy.. ne erre a topic-ra írd a hülyeségeidet..
(#) fantom45 hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Na tehát akinek van valami terve az tegye föl
(#) Stadi válasza mokuli hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Idézet:
„Ha jól tudom a növények a levegö co-ját használják fel vázuk felépítéséhez tehát helyesen égetve az emisszíojuk 0 körülí.”


Tegyük fel, hogy így van. Akkor is, a 0 emisszió még nem nyereség, hiszen pont az lenne a lényeg, hogy minél több szén-dioxidot kössünk meg. Emellett a növényeket gondozni kell, amihez jelenleg fosszilis üzemanyagot is felhasználunk. És akkor még nem vetted figyelembe a gazdasági hatásokat, amelyeket a hozzászólásomban megemlítettem. A fa már így is kimondottan drága. Mi lesz, ha tovább növekszik iránta a kereslet?

Idézet:
„A második pont sem állja meg a helyét szerintem ezt remélem a jövö héten gyakorlati tapasztalataimmal is meg cáfolhatom,és ez csak nekünk lesz jó!”


Nem tudom, itt milyen anyagra gondolsz, de ha a hidrogént vesszük, akkor (pl.) az égetésnél bukik a dolog, ui. az égés energiáját nem tudod 100% hatásfokkal elektromos árammá átlakítani, de még ha sikerülne is, akkor is csak a vízbontáshoz szükséges energiád lenne meg (bár még az se, mert ott is van veszteség), és emellett hasznos munkát még nem végeztél.
(#) mokuli válasza Stadi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Én nem fára gondoltam(ültettem erdőt de csak szívok vele,a náddal kevés a gond és ráadásul lignicellulóz).Ígazad van az árak felmennek ezt magamról tudom már a hulladékért is komoly pénzt fizetek,egy évi tűzelőért kemény 30000.
A másikról majd akkor ha le probáltam.Biztosan tudjátok ti is mindenkinek más elérhető ,vannak olcsó és jó tecnikák,de a mostanit is elkell suvasztaní.Ebből a haszonból megveszík a jövő tecnikáját és ha eljön az idö meg kapjuk(jó pénzért)!
(#) fantom45 hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Jók ezek a gondolatok, DE én ötleteket várok hogy hogyan lehetne..
(#) xenon válasza fazksg hozzászólására (») Jan 2, 2010 / 1
 
Idézet:
„Napkollektor: fakeret, rá üveg (van régi nagy ablaktáblákból), alá vékony rézcsövek, a csövek alá fekete kátránypapír.”

Ez működik így is, de a kátránypapír nem túl hatékonyan fogja a hőjét a rézcsőnek átadni, nem véletlenül használnak többnyire fémlemezt, ráforrasztott rézcsővel (persze ez drágább). Amúgy talán ez (napkollektor) a leghatékonyabban kihasználható megújuló energia jelenleg (házilag gazdaságosan megépíthető, elég egyszerű, a melegvíz jelentős részét előállítja). Ausztriában rosszabbak az adottságok, mégis rengeteg ház tetején ott van. Szeles vidéken a szélkerék is gazdaságos lehet.
(#) fantom45 hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
és esetleg ki csinált már szélkereket?
én szivesen csinálniék sőt fogok is. De a napkollektort is meg fogom csinálni..
(#) mokuli válasza fantom45 hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Nekem van függöleges tengelyű ,generátort most csínálom,de szervómotort is teszek mellé szerintem elbírja.A napkollektorhoz is itt van szinte minden csak időm nincsrá hogy összerakjam 2m2 lesz/db.A fűtesem szárítói hulladék,báláskazán egy szezon 30 000 forint.
(#) huhuu hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Sziasztok!

Nekem van egy ötletem, talán jó valamire:
Arra gondoltam, hogy egy hűtőt kellene úgy átalakítani, hogy télen a kinti hideg levegőt bevezetni bele. Elég lenne talán egy vastagabb cső. Persze a csövet le kellene nagyon jól hőszigetelni és lehetőleg nagyon rövidnek kellene lennie. Sokkal kevesebbszer kapcsolna be a kompresszor, talán hideg tél esetén egyszer sem.
Régen arra gondoltam, hogy a hűtőt kellene kint tárolni, de ajtónyitogatáskor sok hideg jönne be( mármint amikor kimegyek). Arra gondoltam akár kísérletképpen valami kis ablakon is be lehetne vezetni a csövet.

Mi a véleményetek, működne, lehetne vele áramot spórolni?
(#) Stadi válasza huhuu hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Elég lenne csak a hűtőrácsát kirakni a szabadba. Ha hidegebb a környezeti hőmérséklet, hamarabb lehűl a hűtőközeg.
(#) somtibi hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Először is BUÉK mindenkinek, sziasztok.
Mivel ez egy elektronikai fórum, ezt a témát már egy párszor kilőtték, mondván, nem ide való.

Az én véleményem viszont az, hogy a környezetbarát, megújuló energia előállítása nem egyszerű, szinte mindíg kell valamilyen szabályzás, vezérlés a gazdaságos működés eléréséhez. Sok embert ismerek, aki időt, fáradságot nem kímélve nekiállt kivitelezni ilyen szerkezetet, legtöbbször bukta a vége.
Sokirányú szakmai ismeret ötvöződik szinte minden energia előállításához használt berendezésben, de az elektronika korunkban nélkülözhetetlen!

Más:
Engem már régen foglalkoztat az alacsony hőmérsékletü STIRLING motorok alkalmazása háztáji energia termelésre. Szinte mindenféle hőforrással működik (Napenergia, biomassza). Nagyon egyszerű,kevés mozgó alkatrészt tartalmaz, (nincs szelep, stb) házilag is kivitelezhető.
Érdemes volna egy kis elektronikável megturbózva (itt a motor hőmérsékletfüggő löket-és fordulat szabályzására, az indításra gondolok)

Ez ügyben várnék tapasztalatokat, ötleteket, bármit.
(#) huhuu válasza Stadi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Szerintem az azért nem lenne takarékos, mivel a hűtő rács hője, ami amúgy a lakást melegíti elveszne. Az igaz, hogy tutira kevesebb ideig menne a kompresszor.
(#) Stadi válasza huhuu hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Ha a kintről jövő hideg miatt nem kell hűtenie, akkor sem fűti a lakást a ráccsal. Mondjuk lehetne bele tenni egy külön hőcserélőt: egy radiátor a hűtőbe, egy a szabadba, és keringtetni közöttük a hűtőközeget. Esetleg megfelelő csőkeresztmetszet és ügyes kivitelezés mellett magától is keringhet az anyag. Nyárra meg lezárni egy vagy két csappal a külső kört.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem