Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   430 / 2500
(#) thecyrus válasza saraha hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szépen szól az biztos! Bár csak +-40 v ról hajtottam meg és így is ütős lett!
Egy havernak csináltam subládába, és még maradt 1 kész és 2 kimaratott panelem.
Lehet felteszem a vaterára.
(#) CIROKL válasza J-O-E hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Amit mondasz az számomra már túl merész !
Idézet:
„dobozolást nem nézek meg semmilyen másikat”
Hát azért csak csak kell némi dolgot ellesni innen -onnan ? Általában ha megtetszik egy gyári nem gyári erősítő kinézezte azért az inspirál . Volt egy ami meg tetszett egy hibrid kis erősítő , és abból kiindulván valami hasonlót szerettem volna csinálni de nem ugyan olyant mint ami az eredeti .
(#) potenciameter hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Az itt olvasottak után nagy kedved kaptam egy erősitő megépitéséhez, csak egy probléma van még soha nem csináltam ilyesmit... bár néhány fogalommal tisztában vagyok, de az kevés. Arra goldoltam, hogy ha tudnátok mutatni néhány olyan szöveget, ahol részletesen le van irva egy erősitő elkészitése elejétől a végéig, jo szájbarágósan, hogy egy kezdő is megértse, akkor azt elolvasnám, és belekezdenék egy egyszerü erősitő épitésébe. Van egy rossz erősitőm, es gondoltam, h azon gyakorolok.

Szerintetek az alapokat el lehet igy sajátitani?
Minden segitséget szeretettel várok, és ha lessz rá lehetőségem, meghálálom.

Itt a kép az erősitőröl.
(#) Kovidivi válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Üdv!
Van alapismeretek cikk, abból mindhármat olvasd el, van tápegység-es cikk (egyenirányítás), aztán ugorj neki mondjuk egy TDA2030-nak. Kezdésnek jó, ha tönkreteszed, akkor 200Ft-ot buktál kb, tehát tanulópénznek pont jó. Van topicja, kezdd el az elejétől olvasni, az összes lehetséges kérdés elhangzott már benne. Ilyen egyszerű.
(#) J-O-E válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Persze igaz hogy ihlet kell, de ha már építem akkor nem akarom ugyan olyanra mint egy már létező. Erre gondoltam, csak nem jól írtam le.
Az elsőt " PCL86se" te építetted?
Jó lett, és igazad van ellesni kell egy két dolgot valahol általában ezek adják az indítattást egy saját elkészítéséhez.
(#) CIROKL válasza J-O-E hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Idézet:
„Az elsőt " PCL86se" te építetted?
Ja hát próbálkozik az ember 2009 próbálkozásai!
(#) potenciameter válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Az alapismereteket, már olvastam, meg az ilyen alapokat, én azt szeretném tudni, hogy hogyan kell elkésziteni egy vegfokot, hogy hogyan kössem össze a trafó melyik ágával, hogy hogyan kössem be az egyyenirányitót, meg a hangszinszabályozót , meg ilyesmik. Ilyeneket hol találok?
(#) hapro válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szerintem az onkyo-t kár lenne szétbarmolni gyakorlás címén, inkább add nekem.
De a helyzet az, hogy olyat kérdezel, amire nincs recept, hiszen ez nem olyan dolog, mint mondjuk a virág locsolás, hogy megfogod a kannát, fölemeled a jobb kezeddel a csap alá tartod, a bal kezeddel megnyitod azt, megvárod, hogy tele legyen a kanna, majd a bal kezeddel elzárod, és oda ballagsz a virághoz, beleöntöd színültig a cserépbe, és a maradék vizet meg leteszed mellé, de talán ez sem jó példa, mert az öntést is lehet nagyon sokféleképpen tenni. ha már egy süteményt megsütsz akár receptkönyv szerint, akkor is sokféleképpen lehet mindent megtenni, akár szájbarágósan írják le, akár nem. Tojást feltörni is sokféleképpen lehet, lisztet mérni is sokféleképpen, és minden mást is.
Így itt írnak egy kezdőnek valamit "szájbarágósan" akkor azt fogja gondolni átlagosan, hogy ez szentírás, és csak úgy lehet azt. Talán nem erősítő építéssel kéne kezdeni, hanem valami jóval egyszerűbbel. Én pl karácsonyfa izzók kötözgetésével kezdtem úgy 4 évesen, meg fém olló konnektorba dugásával..
Ilyet nem fogsz találni sehol, ahol pontról pontra leírják szájbarágósan mit hogy kell tenned!
Mindenki másképp csinálja alapon, valaki így valaki úgy csinálja ugyanazt, vagy közel ugyanazt. Itt nincs olyan, hogy ez jó ez meg rossz, vannak átfedések, van sok minden ami erre is jó és arra is, és lehet így is használni, és lehet úgy is használni.
De akárhogy csűröm, csavarom a mondatokat, a lényeg ugyanaz marad.
1. keress egy kapcsolást ami NEKED tetszik, nem pedig másnak.
2. szerezz be hozzá mindent ami kell
3. készítsd el a nyákot, vagy ha KIT akkor kezd el beültetni a beültetési rajz szerint
4. készítsd el a mechanikai munkákat
5. készíts dobozt/burkolatot amibe bele rakod amit készítettél
6. indítsd be.

Ettől szájbarágósabban nem lehet elsőre leírni, mert már az első lépésnél lehet ezer meg ezer szempont ami alapján dönt valaki, aztán a másodiknál megint egy csomó szempont amit figyelembe kell venni, a többinél hasonlóan...
Kezd el csináld, és közben kérdezz!
Javaslom valami KIT-et vegyél innen vagy akárhonnan.
(#) J-O-E válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
A legjobban a piros "GU 50 se" tetszik!
Ilyenkor nagyon sajnálom az elöző munkahelyem ahol
karbantartóként hozzáfértem esztegához, CNC maróhoz, sík köszörűhöz és nagyon jó cuccokat lehetett alkotni. Sajnos csak egy Plexi satelit hangszoró költeményem maradt ebből az időszakomból.
Viszont olyan kedvet kaptam én is hogy minnél előbb hozzákezdek a saját projectemhez.
(#) ImiDj válasza hapro hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Az izo kotes nekem is megvolt 12v-os aksival.En csak 80-as szoget dugtam a konektorba es vagy 10 percig fekudtem a foldon,eleg megrazo elmeny volt 6 evesen(meg most is emlekszem ra) :shocking: Kezdesnek a kitt a legjobb megoldas szerintem is
(#) saraha válasza hapro hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Üdv.
Idézet:
„meg fém olló konnektorba dugásával..”

Frankó,én meg bicikliküllőt dugtam bele...
(#) nagy hoho válasza J-O-E hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Csodálatos , lenyűgöző ez az erősítő én nagyon bele vagyok esve. A belsejét most láttam először, köszönet érte.
(#) nagy hoho válasza szamóca hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Már most egy az egyben Tenor. Hogy a borda nem ívelt, még jobb is. Te egy Superman vagy. CNC-ve készült az előlap?
(#) hapro hozzászólása Jan 3, 2010 /
 
Fiúk! Akkor van már közös pont az életünkben...
(#) szamóca válasza nagy hoho hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Á dehogy, csak nekem is megtetszett a számos highend jellegű erősítő között ez a design. Nem cnc-vel készült. Én csak megterveztem a méreteit,arányait, és egyik kedves fórum társam segítségével készíttettem el. De esztétikailag ilyen lesz a bemenetválasztó, és hangerőszabályozó egység is.
De vannak nagyon szép kasznik, csak mint írtam is volt, elég nagy háttér kell az elkészítésükhöz.
(de ezt a témát inkább a dobozolási topikban illenék tovább folytatni.
(#) potenciameter válasza hapro hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szerinted ez jo választás kezdésnek, nem tul bonyolult? Mit kell még beszereznem a dobozon és trafón kivul, hogy ebből erősitő legyen?
(#) Kovidivi válasza hapro hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
És aki még nem próbált konnektorba fémet dugni, de szeretné, hogy ő is benne legyen a "van bennünk valami közös" dologba, az mit csináljon?
(#) hapro válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szerintem ez tökéletes kezdésnek.
Doboz, trafó, puffer kondik, kábelek, graetz híd, csatlakozók, potméter, esetleg LED, kapcsoló, és a végfok alkatrészei.
Talán nem hagytam ki semmit.
(#) hapro válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Szerintem elég az is, ha elég sűrűn látogatja a fórumot, és aktívan gyakorol otthon, na nem a fémek konnektorba dugdosása puszta kézzel címűt, hanem a hobbiját.
(#) hangszoros válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Többet birnak az orosz csövek mint amit irnak, de valami egész rövid időt irnak a katalogusban. 500, vagy 1000órát? 10000-et biztos nem, ha ebben is a 6c33C van. azt hisszem ezt irták valamelyik modeljukban
(#) potenciameter válasza hapro hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Mi a puffer kondi, és a graetc hid, ezekről még nem hallotam. Köszönöm a segitéget.
(#) CIROKL válasza hangszoros hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Ez hibrid erősítő ! a csövek csak az elején vannak az előerősítőben illetve a meghajtásban ,a végfokozat az Fet -es. Így meg már egészen más a helyzet miért ne lehetne akár 10E üzem órás egy cső / ipari cső /
(#) hapro válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
A trafódból 50Hz-es váltakozó feszültség jön majd ki a feszültség letranszformálása után.
Kijön mondjuk 24V. Persze nem tudom mennyi is fog valójában kijönni neked, ezt csak az egyszerűség kedvéért írom.
Lesz két vezetéked, ami magyarul a trafód szekunder tekercseinek kivezetése. Ezt kell rákötni egy graetz hídra, ami igazából 4db dióda speciálisan egymáshoz kötve. Azaz lehetne akár 4db dióda is, de kezdetnek könnyebb a graetz hidat használni szerintem.
Ugyanis a graetznek van 4 lába. Ebből 2-re a váltakozó feszültség megy, 2-ről meg az egyen feszültség jön majd le. Szokták egyenirányítónak is nevezni. A 2 váltóra rákötöd a trafód szekunderét, és a másik kettőről meg leveszed az egyen feszültséget. Ami majdnem egyen feszültség lesz, mert igazából az még pulzáló. Ennek a pulzálásnak a kisimítására hivatott a puffer kondenzátor, hogy valódi egyen feszültséget kapj. Minél nagyobb a puffer kondenzátor, annál "tisztább" simább lesz az egyen feszültséged, és annál több "tartalékkal" fog rendelkezni a végfok tápegységed, ami azért hasznos, mert nem fog lefulladni ha egy nagyobb basszust kell megjelenítenie a végfoknak, ahol már jó nagy az áramfelvétel.
Na most szemben a diódákkal, ha veszel 4db-ot belőle, akkor annak már 8 lába van. Ebből a 8-ból 4-et kell összekötni, ami a graetz hídnál már eleve a tokon belül össze van kötve, és a maradék 4 lábra meg ugyanúgy ahogy a graetznél rá kell akasztani a váltó feszültséget, és a maradék 2 lábról meg az egyen feszültség fog lejönni.

Nézd meg itt a cikkek vagy valami írások között van egy tápegységekről szóló rész, ha jól emlékszem deguss írta. Pont ilyenekről értekezik benne.


Itt is az áll fenn, amit már korábban írtam, hogy ezt is meg lehet csinálni sok féle képpen, ez csak egy általánosan elterjedt alkalmazása az egyenirányításnak, amit a legtöbben használnak.
Előfordulhat, hogy neked szimmetrikus táp kell a végfokodhoz, akkor ezekből minden duplán kell, de úgy is lehet, hogy a graetz-ből 1db és a puffer kondikból meg dupla. De innentől megint sok féle képpen meg lehet csinálni a tápot.

szerk.:
közben megtaláltam a cikket: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/egyeniranyitok_-_tapegysegek.html
Mindenképpen olvasd végig.
(#) peter1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Haha.Én kb.5 évesen a játékautó vas tengelyét dugtam a konnektorba.
(#) djmatdom12 hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
hellóó van egy erösitöm nem tudom mi a baja ha felrakok képett megnéznétek h mi ment ki mit nézek meg benne meg van egy másik erösitöm ezt egy 5.1böl szedtem ki két ice kiment de valamit csak lehet használni belöle elöre is köszii
(#) Moderátor hozzászólása djmatdom12 hozzászólására (») Jan 4, 2010
 
Szia
Látom nem jó a billentyűzeted. Cseréld ki hamar, mert így senki nem fog válaszolni neked.
(#) djmatdom12 hozzászólása Jan 4, 2010 /
 
itt vannak a képek nézétek már meg h lehett a ketöböl 1et öszehozni üzemképesre
(#) djmatdom12 válasza (») Jan 4, 2010 /
 
mér nem jó?
(#) magitor válasza djmatdom12 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Rossz a shifted, javítsd meg! Gondolom azok tda 20xx erősítők voltak, amik ledurrantak.
(#) vicsys válasza djmatdom12 hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
A hentes meg boltos, az mér. Méghozzá mérlegen. Ráadásul, ők tudják, hogy a mondatot NAGY betűvel kezdjük és használunk írásjeleket is.
Az intelligens ember, a magyar helyesírás szabályai szerint írja le a mondandóját, a többieknek meg kötelező.
Komolyan mondom, hogy nem tudtam rájönni, hogy mit akarsz csinálni... vagy kérdezni?
Következő: »»   430 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem