Fórum témák
» Több friss téma |
Ezt a fórumot azért hoztam létre,hogy akiket érdekel a lézer show de még nem rendelkezik elég ismérvekkel a galvó építéshez,de nagyobb volumenű fényjátékot szeretne mint a két szemben lévő tükrös dc motor,akkor erre a célra tökéletes a winyó szedőfej.Aki valaha épített ilyet, ossza meg velünk tapasztalatait.
Én most kísérletezgetek a galvóval,de még a winyósat is próbálom fejlesztgetni.Most szilveszterre össze dobtam egy winyós lézer show-t.
Kifejezetten a winyóból készült lézer show-ra szerettem volna szorítkozni.Ezen a képen látható "Kar" +"Csúszka és a végén a fej" magyarán szedőfej
SZEDŐFEJ
Nem azt szerettem volna itt firtatni,ki milyen néven hívja vagy mi a pontos neve!
Azért ha valamiről komolyan szeretnénk diskurálni, akkor érdemes pontosan fogalmazni, lehetőleg ne saját szavainkkal, hanem általánosan bevett fogalmakat használva.
Egyébként én is foglalkozom lézerrel, csak az nem a látható tartományban sugároz, nameg éget is ![]()
Szia
Ha egy 555-ös ic-vel kapcsolgatod a lézeredet még szebb effekteket el tudsz érni ![]()
Gyere át légyszi a Zöld lézer topic-ba mert itt amúgyis morcosak már
![]()
Megkerestem a szedőfej bemenetét.tükrök semmi nélkül rákötöttem egy hangfrekis erősítőt.Adtam jelet az erősítőnek és ahogy megkapta a jelet úgy mozgott.Szal ha zene ment az erősítőn ugy mozgott a szedőfej.(halkan szól is rajta).Majd építettem hozzá egy miki előerősítőt értelem szerűen rákötöttem az erősítőre és ahogy a miki érzékelte a kültéri zajokat az erősítő ez felerősítette és így mozgott a merevlemez szedőfeje,ha úgy tetszik író olvasó fej ütemre.A szedőfejeket galvó mintára y/x tengelynek megfelelően állítottam be,majd szintén winyó alkatrészből a merevlemezt daraboltam fel az elenyésző súlya miatt (kb 3 korongot rontottam el mivel teljesen egyenesnek kell hogy legyen mert ha meggörbül szétszórja a fényt)ezt elhelyeztem a szedőfejeken az x tengelyen kis méretű tükör is elég mivel ott 1 pontba érkező lézersugár érkezik.Az y tengelyen lévő tükröt nagyobb méretűre vágtam mert ott már nagy a szórása az érkező lézernyalábnak.(a képen tükör van nem merevlemez korong,mert 5mw-os lézernél nagy volt a fény veszteség,az 50mw-nál nem volt nagyon észrevehető)A szedőfej tehetetlensége miatt szinte mindig magától visszatér alap helyzetbe.Persze előfordul hogy nem,ezt a széles tükörrel küszöböltem ki mivel az y tengelyen van nagy "kilengés".Hát remélem érthető nagyjából ez az egyszerű elméleti rész.
Mifelénk a magnetofon (régebben lemezjátszó) "író-olvasó" fejét szedőfejnek nevezik. Alapvetően, annak működése, tudtommal, nem különbözik a vincseszteren lévőétől, tehát szerintem nyugodtan nevezhetjük így is.
Dehát ez nem csak szed, hanem "tesz" is. Úgy, mint a magnó kombináltfeje. Felvesz-lejátszik. De különben sem a fejeket használjuk a tükrök mozgatására, hanem a fejtartó kart.
Én egyszerűen nem értem mit értetlenkedsz.Teljesen értelem szerű a neve.Ha meg valaki nem érti utána néz s megérti.Adtam volna neki ezt a nevet,hogy winyó író olvasó-fej tartó karból lézershow?
![]() ![]()
Helló! Ötlet nem rossz, tetszik, könnyen kivitelezhető!
El is kezdtem megcsinálni! Csak egy kérdés: Zenét adsz a fejre vagy valami jelgenerátorral hajtod?
Hello, ez az ötlet már nekem is az eszembe jutott, írtam is ezügyben a galvóépítős topicba, de ott azt mondták hogy komoly galvónak ez a módszer nem alkalmazható, mert komolyabb célokhoz lassú a fej mozgása. Ezért félre is tettem a projectet (pedig meg is volt több mint kettő szétbontott vinyó is...), de most hogy látom, hogy egész jó műsort csaptál vele, újra előveszem nemsokára
![]() Nehogy már a fej (kar) nevén vitázzatok! A vinyónak sincs meghatározott neve (vinyó, winchester, hdd, merevlemez) akkor az alkatrészeinek mért lenne? Szerintem aki ért hozzá az tudja, mire gondoljon. Mellesleg ez az akadékoskodás eléggé a témától független, szóval ezt a vonalat meg is lehetne szakítani.
A hangfrekis erősítőre rákötöttem egy miki előerősítőt,és ahogy veszi a környezete zaját úgy mozog a "szedőfej".
Nagyon kis költségvetésű megoldás az egyszerű fényjátékokra.
A galvókhoz képest nagyon lassú technika,de elégé gyors a szemnek.Az enyém pl megfelelő váltakozású hangszín mellett,semmihez nem hasonlítható de folytonos ábrát rajzol.(egy össze visszás krix raxos "ildához" tudnám hasonlítani) Bár nem ez volt a cél, hanem a füstben látható csóvákra koncentráltam. Egyébként a galvóm már nekem is folyamatban van.
Hát ha már meglesz ez a kezdetleges mozgatófej, akkor már avr-rel fogom vezérelni
![]() Gondolom egy komolyabb galvóhoz sok tudásra, ügyességre és eszközre van szükség...
szia engem nagyon érdekelne ez a winyós dolog . légyszíves adj részletes leírást az elkészítéséről.
![]() ![]()
(#597318) Roy Jones válasza simpi hozzászólására (#597260) Válasz • Jan 6, 2010 [Ez én vagyok
![]() Megkerestem a szedőfej bemenetét.tükrök semmi nélkül rákötöttem egy hangfrekis erősítőt.Adtam jelet az erősítőnek és ahogy megkapta a jelet úgy mozgott.Szal ha zene ment az erősítőn ugy mozgott a szedőfej.(halkan szól is rajta).Majd építettem hozzá egy miki előerősítőt értelem szerűen rákötöttem az erősítőre és ahogy a miki érzékelte a kültéri zajokat az erősítő ez felerősítette és így mozgott a merevlemez szedőfeje,ha úgy tetszik író olvasó fej ütemre.A szedőfejeket galvó mintára y/x tengelynek megfelelően állítottam be,majd szintén winyó alkatrészből a merevlemezt daraboltam fel az elenyésző súlya miatt (kb 3 korongot rontottam el mivel teljesen egyenesnek kell hogy legyen mert ha meggörbül szétszórja a fényt)ezt elhelyeztem a szedőfejeken az x tengelyen kis méretű tükör is elég mivel ott 1 pontba érkező lézersugár érkezik.Az y tengelyen lévő tükröt nagyobb méretűre vágtam mert ott már nagy a szórása az érkező lézernyalábnak.(a képen tükör van nem merevlemez korong,mert 5mw-os lézernél nagy volt a fény veszteség,az 50mw-nál nem volt nagyon észrevehető)A szedőfej tehetetlensége miatt szinte mindig magától visszatér alap helyzetbe.Persze előfordul hogy nem,ezt a széles tükörrel küszöböltem ki mivel az y tengelyen van nagy "kilengés".Hát remélem érthető nagyjából ez az egyszerű elméleti rész.
Ahoj mindenki! Ki szeretnék íratni a falra egy feliratot piros lézerrel ezt egy tükörpaddal és elektromágneses mozgással szere tném elérni! akinek van ötlete bármilyen az ne kím éljen!
Ezt a topikot olvasd végig és kitárulnak a rejtelmek mit hogy mért... végeredményként megy a felirat a falra
![]()
Szerintem maradhat a topic! Nekem bejön... A héten kezdem el az első ilyen projectem... Folyamatosan tudósítok majd!
![]()
Nagyon jó hogy lett nyitva egy ilyen topic is!
![]() ![]() ![]()
és akkor a winyókról képek félkész állapotban
![]() ![]()
Nekem kicsit zavaros a tápja.Mik azok a kilométer hosszúságú kábelek?.Hűtőbordára gondolom feszstabilizátor van rögzítve,de minek olyan sok?
(gondolom3v-től 12 voltig lehet állítani) Egyébként az enyémet egy 12 voltos adapterről hajtom,bőven elé neki.A winyókat majd vágd ketté kevesebb helyet is foglal el,és könnyebb elhelyezni egymáshoz képes x y tengelynek megfelelően.
Hát azért van sok kábel mert ez kezdetleges. Szerintem a héten átépítem az egészet. 12voltos adapterre gondoltam én is már. Buliban volt és gyorsan összeraktam hogy tudjuk használni. A winyókat szerintem is érdemes lesz majd ketté vágni az x y lézerhez
![]()
Dobj rá egy 10k potit és tudod szabályozni.Bár én lm317t használok mindenhová ha valahová fesztabilizálás kel.Erre dobtam rá 10ks potit és ezzel szépen állítható.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |