Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Na most megnyugtatál ,legaláb azok megfelelöek .Egy kérdés,-te 2db toroid trafót alkalmaztál,amiböl szerintem egy darab kiteszi az én ketö trafómat,miért alkalmaztál hozá ijen nagy trafókat és ráadásul ketöt?.Azoknak is megvan külön külön 300W-os igaz?.
Erre a válaszom csak a következő :anno amikor építetem a DoZ-t akkor keresgettem hozzá megfelelő trafót /trafókat/ így lettek ezek , A feszültség a stimmelt gyakorlatilag nem kellett áttekerni , átméretezni ! Akkor alkalmi vétel volt azért lettek ezek 230Volt /36Volt és 220 va-s mind kettő .Ebből eredendően monoblokk kiépítésben van az egéssz megtervezve , megalkotva , ezért a 2 darab trafó.
Köszi szépen hogy segitetél,ha valamit még majd nem értek akor irok.Öszerakom lasan és meglásuk hogy mi sül ki belöle.Hűtőbordát meg megpróbálok még beszerezni. Csákó.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.Próbálkozom a DoZ beállításával.A féltáp Ok de gondok vannak a ny.áram stabilitásával.32V-ról menne 1,3A ny.árammal.A 100k potit kicseréltem 10k-ra+sorba 15k ellenállásra,hogy finomabban lehessen szabályozni. Ha beállítom 1,3A-ra egy ideig tartja,majd felkúszik akár 1,7A-ra is.Visszaállítom és kezdődik előröl.A borda közben kb. 38 fokos.Ha lekapcsolom a hálózatról és újra bekapcsolom,megint vmi teljesen más értékre áll vissza,lassan kúszik felfelé 6-8 perc is eltelik mire 0,9 ről eléri az 1,3-at de ekkor sem stabil. Csak a JLH-hoz tudok viszonyítani de az a bekapcsolás után pár másodperccel már beáll és nem mászkál,főleg nem más az érték minden bekapcsoláskor. Az alkotó nyákját csináltam meg,áramkorlátos táp nélkül.
Szia ! A trimerenek 50 K kell , menyi pufferelésed van ? Ha tudsz akkor egy képet a panelről tegyél fel amin láthatóak a dolgok .
Puffer 40000uF.A trimmer így sincs szélső állásban de kicserélhetem.Képeket majd holnap tudok feltenni.
Na én ezért nem kedvelem az A-osztályú végfokot. Csúszik mászik főleg ha az alkatrészek sem válogatottak. Ez igaz a csőre is mert nem egy végcsövet láttam meghalni s@r munkaponti beállítás miatt. Még egy észrevétel: miért nincs rajtuk ventillátoros hűtés.. Az a kevés zaj már nem annyira zavaró.
Idézet: Biztos mondasz valamit de még ezt nem tapasztaltam ? Igaz csak még félvezetős A-osztályút csak a DoZ-t meg egy JLH építettem ! Viszont egyiknél sem tapasztaltam amit mondasz , biztosan valami hibát követtem el mert nekem mind kettő tökéletesen jó stabilan tartsa a beállított értékeket A DoZ az igen hajlamos 0,1 -0,2 tizedet elmenni de az szerintem ebben az esetben elhanyagolhatónak tekinthető Ez is a hideg meg a meleg állapot közt észlelhető csak , olyan jelenség nincs jelen hogy menetközben mászkálna ? Bár azt hozzá tenném hogy nálam stabil tápról megy , ha ez okoz valamit nem tudom . Még sima pufferelt tápról sosem próbáltam , talán majd egyszer ? „Na én ezért nem kedvelem az A-osztályú végfokot”
Nekem sima puffer tápról üzemel, és ott sem mászkál föl-alá a nyugalmi.
Idézet: Akkor egészen biztos te is valamit rosszul csináltál ? Apropó te viszont a hangzás világával nem voltál megbékülve a Doz -nak ? Meg van még vagy már szétbombáztad Most cipeltem be a műhelyből ami levolt hülve a kinti hőmérsékletre , és láss csodát merészen bekapcsoltam . Hátha fől is robban címszóval de szépen elindult , mérni kellett volna egy nyugalmit ? „Nekem sima puffer tápról üzemel, és ott sem mászkál föl-alá a nyugalmi. ”
Érdekes nekem sem mászkál, egyszer állítottam be hidegen, egy óra múlva utánaállítottam, meg nem mondom már mennyire s levettem a műszert, azóta nem mértem, de jól működik, szeretik hallgatni a vendégek (akár 2, 3 nap "bedugva " felejtés után is frankó)
(jut eszembe, semmi különleges válogatott alkatrészek, csak annyi hogy kicsatolásban + egy bennic 3,3 mikrós kondi (kinyíltak a magasai)) Idézet: Igen a beállításra figyelni , amikor hidegen megy akkor alacsonyabb a beállított érték , vagyis a végleges nyugalmi áramot bemelegedett állapotban kell jóra beálitani . Már bemelegedett állapotban stabil semmi mászkálás legalább is az enyémen ez tapasztalható .„nekem sem mászkál, egyszer állítottam be hidegen, egy óra múlva utánaállítottam, meg nem” Idézet: Ez segit egy csöpet a hangzásán bár csak REMIX kondit tudtam anno belerakni anno Bővebben: Link több mint a semmi ! „egy bennic 3,3 mikrós kondi (kinyíltak a magasai))”
Direkt azért írtam, mert ha az alkatrész garnítúra elsőosztályú akkor nem is lehet gond. De ha nemigazán a helyére valót építesz be akkor van gond. Csöveknél is tapasztaltam akkora szórást mint ide Dél-Hanoi. És nem állt be rendesen . Más a múltkor igértem neked RT elektronikai áramkörök stb rajzokat. Kiírtam DVD-re csak kell a pontos címed ahová küldjem..
Nem neked, csak általánosságban talán tájékoztatás képen.
Nyugalmit hidegen beállítom, a műszeren keresztül üzemeltetem, míg be nem melegszik, folyamatos nyugalmi ellenőrzés mellett. Mikor bemelegedett, akkor után állítom, ennél a kapcsolásnál ahogy melegszik megy fölfelé az áramfelvétel. A vége az, hogy innentől semmi dolgunk vele. És igen a hangjával nem vagyok kibékülve. Nem rossz, de nekem kevés, ahhoz képest, hogy A-osztályú végfok. A canopusnak jobb hangja van nekem mint ennek.
hali
nemrég én is írtam ilyen probléma miat.. uez volt melegedett és az egyik csatorna árama csúszott akár 0,7 mapert is ha nagyon melegedett kíváncsi vagyok miokozhatja még nem volt időm pénzem kísérletezni de h sikerül megoldanom a fórumozótársak alőtt feltétlen megosztom a hibaforrást!
Nálam anno a nem megfelelő tápfeszültség okozott ilyen problémát. Akkor 50V-ról szerettem volna járatni, de ő nem szerette volna.
Nekem is hasonló a problémám.
Az az érdekes hogy amikor felmelegszik akkor beállítom a nyugalmit 1,7 A-re aztán kikapcsolom, kihűl, visszakapcsol és akkor a nyugalmi áram 0,4 Amper és nagyon nehezen kezd el felfelé kúszni... Ahogy melegszik úgy kezd el egyre jobban felmenni de ha felmelegedett még akkor sem stabil. Ha valaki már jutott a dologgal kapcsolatban előre az legyen szíves ossza meg velünk, mert nekem mostanában nem sok időm van vele foglalkozni.
A pont ugyanilyen problémára nekem a megfelelő tápfeszültség megválasztása hozott megfelelő orvosságot rá.
Talán te is magasabb tápról szeretnéd járatni?
Milyen paraméterekkel bír a tápegységed?
Jó esetben bekapcsolás után rögtön 2-2,5 [A] nyugalmi áramot kellene mérni, ez az érték aztán szépen lemegy a beállított értékre (1,7 [A]). Ezt követően a melegedés hatására, ha nem megfelelő a hőelvezetés, ez az érték pár tized ampert felmászhat. Minél jobb a hűtésed ez a növekedés annál kisebb, elhanyagolhatóbb. A 40 [V]-nál nagyobb feszültséget, mint hapro is írta és tapasztalta nem szereti ez az erősítő. Az enyém 41 [V]-ról megy, igaz az egy stabilizált tápegység. Hapronak annó 51 [V]-al gyűlt meg a baja, és szivatta meg szegényt. Azóta már remélem megszépült benne ez az emlék. Tapasztalatszerzésnek talán jó volt.
igen ezt a problémát nem tudtam még kiküszöbölni már eélég régen várom h elkészüljek már a finishben vagyok..
most vettem 1-2 új alaktrészt hátha az lehet a baja, igazából nekem ez a progbléma 41 V nál és csak egy csatornánál van már azt is többször átnéztem nincs emegnyúlva ellenállás vagy valami de teljesen szimmetrikus a dolog úgyhogy ha lesz időm és bütykölöm írok a tapasztalatokról
Esetleg tehetnél hozzá egy stab tápot lm338-al, és a fölös feszültséget elfűtöd vele. Ha nem tudsz másik trafót szerezni. De ez utóbbi lenne a korrekt jobb megoldás.
Az én tápommal nem igen lehet semmi gond mert én az áramkorlátozással egybeépített panelt csináltam meg.
De egyébként idő közben nagyából helyreállt az ingadozás úgy hogy a BD 139-eseket külön bordára raktam így nincs közvetlen hőkapcsolatban a végtranyókkal, de ezt még tesztelgetnem kell talán ma este ha lesz időm akkor beindítom ismét és aztán mondom a tapasztalatokat. Üdv.
Na akkor mondom, nem sokat segített mert így is 0,7 Amper-ról indul és igy kúszik fel 1,7 Amper-ra.
A Tápot megnéztem az egyik oldalon 40 V-ot kap a végfok a másik oldalt meg 44-et (ezt sem tudom hogy mitől lehet). Egyébként ki milyen végtranyókat használt? Az enyémbe MJ15003-asok vannak. Már azon is gondolkodtam hogy kicserélem őket 2N3055-re...
Idézet: „az egyik oldalon 40 V-ot kap a végfok a másik oldalt meg 44-et” Mindez a stabilizátoros tápegységgel? Ez felettéb furcsa. A stabilizátorban lévő bd139 milyen bordán van? Az is tud ám melegedni. Esetleg nincs valami más kisebb feszültségű trafód, amivel ki tudnád próbálni kiiktatva a stabilizátoros tápegységet? Egyébként a szóban forgó "stabilizátoros tápegységben" a 0,22 Ohm-os ellenállásod jó ha 10W-os, illete a 470 Ohm-os is 10-20W-os legyen. A két zpd diódán múlik a beállított fesz. Ezek csökkentésével is lehetne próbálkozni.
A stabilizátorból a BD139 az a nagy bordán csak a másik kettőt szereltem át egy kisebbre a próba kedvéért.
Ha a ZPD diódákkal lehet állítani a feszt akkor kicserélem őket 2 újra hátha segít a 4 volt fölöslegen... a 0,22 ohmos ellenállásom az 10 W-os a 470 ohmos ellenállás meg benne sincs... Kisebb trafóm csak 2*36 voltos van itthon az is csak 150VA-es, vagy szerinted az is elég neki? Mármint csak egy próbára...
mi a meglátásotok arról hogy a végtranyókon (2n3055) kívüli dolgokat hajtanánk meg csak stabil tápról? pl a 2 oldalét közösről és a végtranyó meg egye a sima tápfeszt...
tehát a kvázi vezérlés menne stabil 40vról és a végtranyók meg kapnák a tápról natúran a Zárójelesen 42.6Vot ami a tápfezszem ami nem stabilizált de még 6-7 amperes terhelésnél se változik a feszültség csak 3-400mV-ot... egyebekként kicseréltem most a meghajtó tranyóimat és kicsit még mindíg változik a nyugiáram de már minimálisabban és ha beáll a hőfokra stabilnak tűnik tehát vélemények?
Én hagynám a végtranyókat is stabil tápon.
Egyébként én is kicseréltem a végtranyókat és így nekem is nagyjából beállt a nyugalmi áram, hja és a 2 BD 139-eseket külön kis bordára tettem, de ez még nem biztos hogy így is marad, még ki kell próbáljam úgy hogy visszarakom közös hűtésre, hátha akkor is tartaná a nyugalmi áramot. Amúgy nekem hidegen olyan 1,2-1,3 A és onnan kúszik fel 1,7-ig és ott megáll, de szerintem ez így már elfogadható. A tiédnél hogy változik?
amikor bekapcsolom hirtelem olyan 1.8-1.9 amper körül van az áram majd szépen lassan beállt a teszteléskori 1amperre vagy kicsit kevesebbre... onnan már nem igazán mászkál el most jónak tűnik de mégtesztelgetem folyamatosan..
a végét meg nem akarom stabilra tenni mert nem hiányzik már ebbe az erölködőbe több tranyó meg nem is akarom már telebombázni a elkészült dobozt
Ezek szerint teljesen jó tünetek vannak ( áram kezdeti felugrása és utánna való beállása)
Ha módosítani akarsz és "stabilizálni" , akkor a szerző által közölt zenerdiódás stabilizátort ajánlanám. Itt gyakorlatilag be kell tenni egy ( feszülltségtől függően kettő) zénerdiódát (D1, D2) és egy azt előfeszítő ellenállást (R11), melynek értéke 1 kOhm körüli lesz. A bd tranzisztorokat célszerő egy bordára helyezni. Ha 42,6V-os tápnál nem csinál "disznóságokat" az erősítő, akkor szerintem örülj, és ne foglalkozz vele.
A tél végén elővettem a DoZ-t és kicsit befűtöttem neki. Nagyon nem tudtam felmelegíteni, mert kint használtam, és a téli fagy, illetve a szél még csak langyosra se engedte felmelegíteni a bordákat, számomra így jó a hangja, én hidegen szeretem. Farakodás közben jólesett hallgatni, pontos preciz hangja volt, nem úgy mint melegen, akkor kicsit elmosódott, fakóbb hangja van (szerintem). Általában kültéri erősítőnek szoktam "csak" használni, mert a nagy bordák ellenére nagyon tud fűteni. :smoke:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |