Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A fórumtéma címe:
" Kezdő kérdések ". Szerintem itt bármelyik "kezdő" nyugodtan kérdezhet, nem lesz :boxer: ... Tehát (szerintem), :yes: nyugodtan lehet kézdezni! Nos... bár nem kaptam választ az előzőre sem, volna egy újabb kérdésem: Itt ez a kapcs rajz, http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/hangszinszabalyzo.html?p...%3E%3E és nem tudom h milyen kondi kell a kimenet elé (nem írja...) Kösz.
Jani
Teljesen igazad van, de kérdezni sem árt tudni, bizonyos fizikai jellemzőket sem árt ismerni és azok a kérdések, amire akár itt az oldalon akár a google-segítségével megtalálhatóak a válaszok, az én értelmezésemben lustaságból kerülnek ide, mert Neki egyszerűbb Téged dolgoztatni, mint utánnajárni. Ráadásul abból többet is tanul, mintha odaveted, hogy a kimenetre érdemes nagy csatolókapacitást rakni. És vannak kérdések, amiknek se füle se farka és olyan tájékozatlanságot árul el alapvető ( általános iskolai fizika ) dolgokban, hogy egyszerűen nem lehet segíteni rajta/neki
Szia JANI!
Még egy dolgot kérdezek. Kell e a triac elé zavarszűrő? Fénypultba kellene. Köszi
Igen, :yes: ! Sok dologban egyetértek veled, de "kezdő koromban" nekem is sokat segitettek, és én is kérdeztem butaságokat... S természetesen, alapvető dolgokat meg kell tanulni!!! Valamit remélem azt, h. nemsok olyan fórumozó van, aki csak azért kérdez ITT
Idézet: -ben mert lusti...„Kezdő kérdések” (#60328) Müszi: Nemtudom, h. pontosan milyen lesz a triak vezérlése (fázishasításos, vagy hullaátmenetes), és h. csak ohmos terhelés lesz e a kimeneten. De mindenképp érdemes a triakkal (M1 - M2 pontra) párhuzamosan kapcsolni egy RC szűrőt. Tremészetesen az ellenállást és a kondit sorosan kell kapcsolni! Értékük R = 56 - 100ohm 0.5W-os, C = 47-100nF 600V AC. Nekem az 56ohm-os és 100nF-os alkatrészek nagyon beváltak, 5-16A triakoknál, s ohmos terhelésnél ez is elég szokott lenni... De érdemes körülnézni a neten is a zavaszürőkkel kapcsolatban...
Olyat lehet csinálni, hogy LPT port az audio kimenetet helyettesítse?
Mert elszállt az audio cucc a gépemben és most piillanatnyilag nincs pénzem venni egyett.
LPT? Hááát...
Akkor inkább USB. Mondjuk egy ilyennel Írd be gugliba, hogy "USB audio", és egy rakat ilyen témájú oldal lesz a találat.
Keresgéltem, de kapcsolási rajzot nem találtam de van benne fantázia
Úgy hívják, hogy covox és valaha, amikor sokan még csak pajzán gondolat voltatok, ilyen "hangkártyám" volt és a kor színvonalán a PC speaker-het viszonyítva jól szólt.
Tulajdonképpen egy ellenállás-létrás D/A átalakító volt. Hogy meg lehet-e találni még a "driver"-t hozzá......?
Driver az lenne, de nem xp-re
én azt nem tudom hogy mi az a piezó
alapismereteim róla az hogy áramot terhel nyomás alatt , de engem az érdekelne hogy mi az a piezo hangszóró? hol lehet kapni? mennyiért? mert én 1 halcsalogatót akarok építeni és ahhoz kell piezohangszóró. a válaszokat előre is köszi Idézet: „hogy áramot terhel nyomás alatt” Így van, ha meghajlik, akkor áramot termel, de a jelenség fordítva is igaz, tehát ha feszültséget kap, akkor meghajlik. És így lesz belőle membrán. Igazán csak nagyfrekvenciához jó. Egyébként a legtöbb alkatrészboltban kapható.
Ha egy discman kimenetét, egy jack-elosztóval kettéosztom egy erősítőnek és egy 2.1-es hangfalszettnek, mennyi veszteséggel kell számolni az egyes ezközökön?
Hali mindenkinek azt sueretném kérdezni h ezen a kapcs rajzon azok az egymás alatt levő 3 vonalból álló jelek.../ a rajz alján és tetején / mit jeleznek??? VAlamint azt h az áramot a baloldat felül és alul található "részre /Ut, GND /részre kell kötni???
ÉS még azt h a hang bemente hol történik mert ezen a képen csak egy IN részt látok
out line=kimenet
in line=bemenet a három vonal egymás alatt pedig a földelést jelzi(gnd)
...és az összes földet kössze kell kötni(be gnd, ki gnd, táp gnd)
csillagpontba összekötni az összesnegatívot és onnan vinni a kimenetre,a bementre a negatívokat.
valaki eltudja nekem magyarázni hogy hogy lehet a hűtőbordák méretét meghatározni?van erre egy képlet is...annyit tudok hogy a keletkezett hőt hogy kell kiszámolni,de azt nem hogy hogy kell a borda méretezését.
fogsz egy bordát, ráteszed az erősítőre pl, ha tűz forró lesz akkor nem jó, nagyobb kell, ha eléri a max hangon a kézmeleget, akkor az a borda tökéletes lesz :awink:
üdv
de én nem bliccre akarok venni bordát hanem pont akkorát(esetleg nagyobbat)akarokv venni és használni...
de már megtaláltam az általam keresett képletet... köszi a segítségedet
deta T/Pd
azaz: Pd:a disszipálandó teljesítmény delta T: pedig az átadásközben fellépő hőmérséklet külömbség ebből az összegből kivonjuk az Rth-t azaz a hőellenállást és ami kijön annak a mértékegysége az celsiusfok/Watt
delta T=T2-T1
de gondolom ez nem ujj... példa erre az egészre: Mekkora aluminium lap kell egy dióda 5,76 W-jának disszipálásához , ha a környezeti hőmérséklet 25 celsius fok, a hőtermelő kristály megengedett hőmérséklete 175 fok,a dióda hőellenállása 1,8celsuis/W, a szigetelő csillámé pedig 0,5 celsius/W ? Delta T= 175fok-25fok=150 fok a dióda és a csillám eredő ellenállása: 1,8+0,5=2,3 celsius/W Aszükséges hőellenállás: Rth=Delta T/Pd=150 celsius/5,76W=26celsius/Watt A hűtőborda hőellenállása legfeljebb26-2,3=23,7celsiu/Watt lehet Tehát: 1milis alulemezből legalább egy 5*5 cm-es alulap szükséges remélem érthető
Hali!
Mekkora gond az, ha ilyen látvány fogadott a NEC DVD RW-m szétszedése után: link? Ez a (asszem) kondi a tálca kiadó gombja mögött található. (Az első képen a fehér pöcök alatt látható is a mikrokapcsoló 4 lába.) Befolyásol valamit, hogy ez az alkatrész nincs a helyén? A működésében nem találtam hiányosságot. Vagyis volt pl dvd rw törlése után olyan, hogy lézer beállítás hiba, de már az is megszűnt. Krisz
hát ezt még el kell olvasnom párszor!
de azért köszi
készül a kis smd alkatrész. ne zavard meg őket!
mert nem érthető?
de neked azt nem kell kiszámolni hogy mekkora a hűtőfelület..csak kiszámolod és mondod az eladónak hogy egy 23,7 celsius/Watt hőleadásra képes hűtőbordát szeretnél... egyébként te jársz/jártál elektrós suliba? és az eddigi erősítőidbe akkor hogy vettél bordát??? |
Bejelentkezés
Hirdetés |