Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Szia! Börzéken lehet talán találni, meg a neten hirdetések. Miért pont ez kellene?
Javasolták, mint alacsony feszltségű csövet, de ha tudsz hasonló tulajdonságokkal rendelkezőt, amit egyszerűbb beszerezni, hálás lennék (ezt interneten egyenlőre csak amerikában találtam..)
Azt kellene tudnom, hogy mit akarsz építeni, mihez kell, mert ehhez a csőhöz hasonlót (6n27p vagy 6GM8) is nehéz beszerezni.
Egy hordozható erősítőt szeretnék aksival
Ilyen alacsony feszültséggel nem lehet elérni komolyabb teljesítményt. Főleg nem előerősítő csővel.
Akkor kell egy inverter, ami csinál az anódnak 2-300 Voltot (csöve válogatja), de akkor már combos kis aksipakkot hurcolászhatsz.
Illetve láttam olyat is, hogy valaki addig kötögette sorba a 12V-os aksikat, amíg meg nem lett a kellő feszültség. Ez egy édi kis stereo PCL86 SE-hez 20 darab 12 V-os aksit jelentene. A vég teljesítmény 2*2W. Ekkora tápról, félvezetősen megépítve, +-120V-nál lazán a 2*200W-ot is kilehetne sajtolni. Ha komolyabban érdekel a csöves világ, akkor építs hálózati tápost.
találtam a hétvégén 2 ősrégi pcl 84es (így emlékszem de lehet h nem) csövet nagymamám padlásán, lehet velük kezdek akkor valamit
Nem mondom, hogy nem, de inkább nézd meg, hogy tényleg azok-e, aztán kitalálunk valamit. :yes:
Megnéztem, ECL82 (ennyit a memóriámról )
Az egyik valószínűleg sosem volt használva, a doboza szerint 1975ös példány, a másik 1 kiszolgáltabb darab, a sorszámából ítélve még régebbi, nem tudom, hogy működik-e.
Itt egy rajz hozzá. A tápegysége így életveszélyes, csak leválasztó trafóról üzemeltethető!
De innen már a Csöves erősítős topikban a helyed. Amúgy hasonló a (P)ECL86-hoz. Ugyanolyan kimenőtrafó jó hozzá.
Hm, nem mindig mindegy, hogy a fűtés egyen, vagy váltó. Ha csökkenteni akarod az erősítő zaját, akkor egyenárammal és szűrve fűtesz.
Nagyáramú végfokoknál például a kilépő elektronok lehűtik a katódot, ez váltófesszel együtt hőingást és ezzel áramingadozást okoz a csőben.
Igazán nincs mit.
Egyébként a fűtőfeszültséget a tévé-vevőkben (ott váltóáramot használtak) is szűrték, főleg a nagyfrekvenciás részen. A soros fűtésű csövek táplálási sorrendjét is ehhez igazították, hogy ne vegyenek át zajt egymástól.
Üdv!
Rendesen kevered a dolgokat. Legalább három problémáról beszélünk, a végeredmény ugyan azonos, de a jelleg más, és más megoldásokat is kíván a megoldásuk, csökkentésük. 1. Zaj A zaj legnagyobb forrása a csöveknél a hőzaj, ami a magas katódhőmérséklet következménye. Ezt csökkenteni, csak a csövek aláfűtésével lehet, ennek viszont káros hatásai vannak a cső paramétereire, és élettartamára. (van még másfajta zaj is de most ebbe ne menjünk bele) Vannak csövek amelyek speciális katód kialakítássl, kis zajú csövek. 2. Brumm A csövek váltóáramú fűtésével, és egyéb szűretlenségből származó zavar. Közvetett fűtésű csöveknél általános esetben nem számottevő, az fk kapacitáson keresztül ami néhány - tiz pF, sem az 50, sem a 100 Hz -en nem jut be annyi, hogy zavaró legyen, ezért az ilyen csövek speciális esetektől (kisszintű mikrofon, mérő erősítő) eltekintve nem igényelnek egyenáramú fűtést. (a katód körül jelentős tétöltés alakul ki, ami szintén csökkenti a fűtésingadozások hatásait) 3. Zavar Az fk kapacitáson keresztül a nagyfrekvenciás jelek bejuthatnak a csőbe, ezt az ilyen alkalmazásoknál (RF) szűrni kell. Az általad említett TV alkalmazásoknál a brumm, és RF zavarok miatt kerültek az erre érzékeny fokozatok csövei a fűtéslánc "hideg" oldalára, és nem a zaj miatt. A nagyteljesítményű végfokozatok csövei pedig a másik végére. (de figyelemmel kell lenni a fűtés - katód átütési feszültségekre is) Egyébként vákumdiódával (pl. 6AL5) lehet zajgenerátort készíteni, mert igen széles sávban jó fehérzajt ad, és a fűtőáram szabályozásával lehet a zajteljesítményt (feszültséget) szabályozni. Bocsánat nem neked szól zoli, de már nem tudom javítani, az észrevétel BiG -nek szól!
Hát bizony ez a három pont szinte minden állítása téves.A csöves tv-k soros fűtőkörének NF védelmét egyszerű NF fojtóval oldották meg, tehát mindkét "vége" egyenértékű.A csőzaj kérdést nagyon jól írja le:Bővebben: Link
Üdv:gkari
Idézet:"A zaj legnagyobb forrása a csöveknél a hőzaj, ami a magas katódhőmérséklet következménye".Ha a katód nem izzik,akkor a cső működik?Hidegkatódos csőnek is van "sörétzaja"(sőt egy hideg ellenállásnak is!)A kérdés persze kapcsolódik a termikus zajok kérdésköreihez, de nem ott, hogy a katódot izzítani kell.
Üdv:gkari
A váltakozóáramú fűtés nem problémás hőingadozás szempontjából a közvetett fűtésű csövek esetében. Gondoljunk a hibrid TV-k félhullámú fűtésére.
Sziasztok!
Bányásztam egy TV-ből pár elektroncsövet és szeretném megtudni hogy működnek-e még és mire lehet használni őket.Itt arra vagyok kíváncsi hogy melyik lábára kell feszültséget adni hogy megálapítható legyen hogy jó-e vagy sem. Típusa mindnek tungsram A csövek: PL500, PCF802, PCL86, PCL85, PCL84, PCH200 A segítséget előre is köszönöm.
Ha kicsit visszaolvasol, akkor láthatod, hogy a csövek nem örök életű tárgyak. Elsődleges szempont, hogy a búra ép legyen. A csövek mindegyikének a 4-5 lába a fűtőszál két vége. Ide a katalógusban megadott feszültséget kapcsolva a cső felfűt. Sajnos ezek a P sorozatú csövek eltérő feszültségről fűtenek, a fűtőáramuk viszont egységesen 300mA, azonban ez sem garancia a működőképességükre, azt korrektül csak próba áramkörben tanúsított "magatartásukból" lehet egyértelműen megítélni, sajnos ez is minden típusnál más.
A Tungsram a gyártó. A típus az a betű-szám kombináció, amit le is olvastál róla.
Köszönöm a választ és igen tudom hogy az a gyártója csak elírtam magam ezer bocs érte és köszi a javítást.
Az összes búrálya épp, mert tudom hogy ha nem ép akor annak annyi mégegyszer kösz a választ holnap megnézem hogy működnek e vagy sem üdv U.I.: lemaradt tegnap egy cső: mégpedig a PY88
Nem akarok beleszólni de a jól behangolt FETes erősítőt is megalázza egy csöves erősítő hangminősége.Egy fetes ,tranyós vagy ic-s erősítőnek soha az életbe nem lesz olyan karakterisztikája mint az elektroncsőnek,az elektroncsövek olyan hangtartományban "torzítanak"ami kellemes a fülnek ezért élvezetesebb lesz a hangja.Egyáltalán nem nehéz őket beszerezni,az internet tele van a különböző típusu csövek adatlapjával,durván 100v-1000v-ig bármilyen fesszel lehet őket üzemeltetni(csőtől függ),a bemelegedés kb 2 perc,jah és az audiofil építők világában most éli aranykorát.
Köszönöm a linket
Amúgy a Heater az a fűtési feszültség ugye?(váltakozó feszültségben) köszönöm
Igen az fűtő feszültség, de teljesen mindegy, hogy váltót adsz rá, vagy egyen feszt.
okés de ha egyent kap akor nem lesz 50Hz-es brummja és akor nem lesz zavaró tényező okés köszönöm
Ilyen topik is van? De durva, még sose találkoztam vele (utcán) Az egyszerűség kedvéért váltóval szoktak fűteni…
Hát ha van itthon 3 tápom ami teljesek K.O. semmit sem adnak ki magukból szóval alkatrészben nincs hiány
ezért könnyen megoldható egy Gratez-híddal meg egy kondival a fűtés egyenirányítása de ez jelenleg csak nálam megoldott
Akkor jó, amúgy nálam nincs brumm semerre, pedig ez alapján lenne rá lehetősége: 6,3V-ról 9A, 5V-ról 4A az össz fűtés az erősítőmben, 14db csőre elosztva
|
Bejelentkezés
Hirdetés |