Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   445 / 2523
(#) subwoofer220 hozzászólása Jan 24, 2010 /

Valaki szerint megvan ez 2*250-300Watt? 8 ohmon?
Ibiza AMP1000

0a9_2_big.jpg

(#) nagy_david1 válasza djhua hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Talán egy TDA7294-es egyszerű kapcsolást csinálva 50W-os erősítőt kaphatsz ilyen feltételek mellett. Szerintem ez is nagyon szép teljesítmény kezdőként. Javítson ki valaki ha tévedek.
(#) szamóca válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Épp az imént hangzott el sokadjára az évek folyamán.
De ez mindig visszatérő jelenség a "wattománia".
(#) djlatino hozzászólása Jan 24, 2010 /

nem állom meg szo nélkül.
néhányor láttam már hogy valaki 1000W- 20000W -os erösitöt akar csinálni. minek? van 20000W-os hangszoja? én még 600W-ost sem láttam. pedig láttam már néhányat. (nem az a lényeg mit irnak rá) 115mm lengö max 400W. a többi kamu. egy erösitö annyit tud amennyit 8 ohmon. 140-160V táp oszt jolvan. ennyi a realitás.
(#) highand válasza hapro hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Inkább megépítem a teszterősítőt postaképesre DIP8 foglalattal, elküldöm és akkor a te véleményedet is megismerjük.
(#) highand válasza saraha hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Meg lehet csinálni, de válogatni kell hozzá az OPA-kat, mert különben egymásra fognak dolgozni.

Itt egy megvalósítottról a leírás.

Ha a dual-okból kölcsönadsz, azt megköszönöm és postafordultával elküldöm az én készletemet.
(#) hapro válasza highand hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Ez igen! Innen is gratula a fejlesztőnek, és a segítségének. Nem semmi minőségben dolgozik a gyerek. Szívesen meghallgatnék egy ilyet.
(#) saraha válasza highand hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Mi szerint kéne válogatni a OPA-kat."hogy ne dolgozzanak egymásra"
Mert kapcsolást azt biztos találnék. Van jó pár marék (ST)TL 072-őm itthon.
Fel kéne őket használni ne a dobozba porosodjanak.
(#) djgombi válasza subwoofer220 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Szia!
Nem hiszem. Túl karcsú a felépítése.
(#) cc_rider hozzászólása Jan 25, 2010 /

Szerintetek 2db TDA 2052-nek mekkora Toroid kell?60W-ossal mire mennék vele?
15V os, úgy számoltam hogy +-24V körül lenne.
Olyan 70%-át szeretném használni alkalmanként, de napi használatban 10%-át a végfok teljesítményének.

?
(#) zoly15 hozzászólása Jan 25, 2010 /

Hali mindenkinek!
Hallottam valakitől hogy tranzisztoros erősítőkben minél több a tranzisztor, annál zajosabb.
Én ezt pont fordítva tudom, valaki el tudná mondani hogy akkor most mi az igaz?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) t-dani válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

A tranzisztor nem egy teljesen lineárisan működő alkatrész. És ha úgy vesszük, egyik sem tökéletes paraméter-eloszlású és egyik alkatrész sem tökéletesen egyezik meg belső szerkezetben a másikkal, maximum csak törekedve van erre. Viszont: egyértelmű és belátható, hogy az alkatrészek, működésük során zajt termelnek, illetve szednek össze. Gondoljunk csak bele, minden alkatrész atomokból, molekulákból áll, amelyek folyton rezegnek, mint az őrültek. Egyik rezgése és mozgása kihatással van a többi környezőre is... sőt, a külső, termikus viszonyok ugyancsak befolyásolják a rezgési sebességet. Ezek valójában mind megfoghatatlan dolgok a méretekből adódóan, csak elképzelni lehet a működést igazából. Namost, innen már egyértelmű, hogy minél több alkatrészen megy át a hasznos jel, annál több zajt szed össze. Bizonyos alkatrészeknél kevesebbet, bizonyosaknál többet. Ez az én jelenlegi, és egyetlen véleményem. De teljesen biztos, hogy ezt mások másképp gondolhatják, akár megalapozva, akár támadólag.
(#) Bassmester válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Az egytranyós is lehet nagyon zajos, ha nagy erősítéssel megy, pláne ha eleve zajos fajta. A több fokozatú erősítők, több tranyóval nem feltétlenül zajosabbak az egyszerűbb társaiknál. A kapcsoláson és a felhasznált alkatrészeken múlik a legtöbb és nem csak a tranyókra értve, mert egy kondi, vagy egy ellenállás is vihet zajt egy áramkörbe, a táplálásról nem is beszélve.
(#) subwoofer220 hozzászólása Jan 25, 2010 /

Ez mi en lehet? Megéri az árát?Bővebben: Link
(#) water válasza subwoofer220 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Ha jól látom akkor ezt a végfokot valaha Pafi építette. Ha igen akkor megéri az árát. Nem szokott selejtet gyártani.
(#) subwoofer220 válasza water hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

És ehhez gondolom nem kell előerősítő?
(#) water válasza subwoofer220 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Fogalmam sincs az a képekből nem derül ki. Rá kell kérdezni és arra is hogy viszi-e a teljes sávot mert úgy rémlik hogy ez csak szub.
(#) highand válasza hapro hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

No ma sokmindent kipróbáltam. Viszont ott maradtak a jegyzeteim, így fejből fogok írni.

Bővült az OPA kínálat.

4558: A belső kapcsolása alapján sokat vártam tőle, de megmondom őszintén, nem tetszik. Nem igazán tudom megmondani miért, úgy minden rossz egy kicsit és semmi sem jó igazán.

4556: Ez viszont meglepetést okozott, kicsit karcos, de összegében egy "nagy" hang, olyan fajta a változás, mint amikor a végerősítődben a kimenő tranzisztorokat 5x akkorára cseréled. Texas-t, csak ezzel fogok építeni. Hangosító-s hang, a jó értelmében. Énekre, gitárra tökéletes.

833: Nagyon kellemes hang, nagy, de kissé definiálatlan basszusokkal. A magasak jótékonyan visszafogottak, de azért van egy kis "sssss" benne. A sztereoja inkább felfelé, semmint oldalra széles. Mérsékelten részletező. RIAA korrektort kizárólag ezzel építenék a tesztelt OPA-k közül.

5532: Ma is jól szerepelt, és ma is dögunalmas volt. Esküszöm mintha hallkabb lenne a többinél. Ennek van a legkevésbé izgalmas sztereo-ja, a jobbfajták közül.

2134: Szerintem ez a legkorrektebb, de fájdalmas dolog vele tökéletlen felvételt hallgatni, nég a keverési hibák is hallhatóak. Ez a legrészletezőbb. A mély tökéletesnek tűnik, a magasak néha kemények, felvételtől függ. Ennek van a legjobb szereoja.

4562: A Best Buy. 833 nagyon megjavítva. Mindent tud, amit a 2134, de mindenben lágyabb.

(#) hapro válasza highand hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Akkor jöhetnél a többiért, és írjál még ilyen hasznos leírást, szerintem annak tökéletes, aki nem tudja saját maga letesztelni őket, és hajlandó elhinni a szubjektivitásodat. Egyébként meg jó iránymutató lehet mindenkinek.
(#) bzsolti hozzászólása Jan 25, 2010 /

Üdv mindenkinek!

Van egy ONKYO 5.1-es erősítőm. Van neki egy passzív sub kimenete. Rákötöttem egy aktív sub ládát, és a következő hibát tapasztaltam! Az erősítőn a bemenetek közti váltásnál vagy rádió üzemben a rádiócsatornák közötti váltásnál vagy bármi nemű váltásnál a hangerőszabályozás kivételével a sub-ládából egy erős dübbenés jön ki!
Mi lehet a probléma és hogy lehet orvosolni? A többi hangszórokon nem hallható! az erősítő gombjai nem mechanikussak, hanem elektronikus működésüek!
Aki tud kérem segítsen. előre is köszönöm.
Üdv Zs
(#) Bassmester válasza highand hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Hifi célokra nekem is az OPA 134 / 2134 (BB) az egyik kedvencem, no meg a NJM 2068D(JRC). Ugyanakkor hangszeres célokra szóba sem jöhet egyik sem, csakis a jó öreg TL 072 (ST) és TL047(ST). Szerintem ez totál felhasználásfüggő. A 4556-ot, viszont kipróbálom majd, hogy mekkorát szól gitárral
(#) hapro válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Az INA217-218 IC-ket direkt hangszerhez fejlesztették, és ajánlják, az adatlap szerint.
Őket próbáltad már?
(#) McDeath hozzászólása Jan 25, 2010 /

Sziasztok!
Szerintem ebbe a tobikba is beillő problémám akadt egy Tesla NZC 140-es típusú lemezjátszóval vagyis annak végfokával. Ugyanis egy AD162-es germánium tranyót "öl meg" bezárlatolja és az előtte levő ellenálláson a tekerés elkezd vörösen izzani. Eddig 2 darab tranyót ölt meg most van berakva a 3-dik. Viszont hallható búgás a hangszórón ha zene megy át rajta, tehát a szűréssel is vannak gondok aztán még a tranyó akkor megy csak gajra ha leterhelem egy hangszóróval. Ekkor kicsikar magából valami hangot aztán egyszer csak elszáll... eddig ezt tudtam kideríteni. Sztereó a dolog és csak "jobb" oldalát terhelem le akor megy tökéletesen asztán ha a "bal" vagy mindkettő akor meghal a tranyó és nem tudom miért. Már átnéztem az összes tranzisztort a végfokban és néhány diódát is de nem mindet. Korábban viszont volt egy balesetem vele mert a hibás mechanikát mikor kivettem eltörtem néhány potmétert amit pótoltam és nem tudom jól vannak e beállítva akinek netán véletlen van egy szervízkönyve vagy valami ötlete az megírná nekem ide?
Köszönöm
(#) szamóca válasza highand hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Viszont ami nekem nem tetszik a TL082, NE5532, LM833-hoz képest, az a JRC 4580. Bár ez is audió célzatúnak mondott, de a sztereó tere, a sávszélei is hagynak kívánni valót.
Azokat a drága OPA-kat még nem próbáltam a Burr Brown-tól.
(#) hapro válasza szamóca hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Az LM833 IC-t még nem hallottam soha. Utánna néztem, és elég olcsó 100-150Ft, talán majd kipróbálom. Ennek melyik a single változata? Neked ez tetszik?
(#) Imi65 válasza McDeath hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Ebe a végfokba nem BD2xx (nem TO-220) tranyók vannak? Holnap utánanézek.....
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Én 10 éve ezt használom. A RET-nél fedeztem fel, mert nekik volt régen ilyen újdonságokról szóló röpiratuk.
A single, vagy quad variánsáról én nem tudok, de attól lehet hogy létezik, csak még nem kerestem.
(#) McDeath válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Szia!
Nem ebbe AD162 van, régi germánium tranyó csavaros felfogatással.
és köszi
Következő: »»   445 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem