Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Amugy csak ugy halkan jegyzem meg, hogy az az MCLR lab igy I/O -nak (ill. csak I-nek ) hasznalva kitunoen alkalmas az egyik DIP kapcsolo olvasasara, igy felszabadul egy masik amit mar hasznalhatsz kimenetnek, es akkor nem kell semmilyen kulonleges atalakitas az aramkoron...
Az az igazság, hogy nem akarom különszedni a dip kapcsolókat, mert így a C port csak az időzítés kiszámolására lesz használva, így könnyítem meg a programozást. A D/A átalakítás szimpatikus, viszont különböző ellenállásértékek kellenének, és precízebb feldolgozást is igényel, én viszont a legegyszerűbb, legolcsóbb és legkevesebb alkatrészt igénylő megoldásra törekszem. A multiplexelés is jó megoldásnak hangzik, valószínű, hogy átrajzolom a kapcsolókat aszerint. Köszönöm az építő segítségeket!
Mindegyik I/O lábra (bemenetre) beállítható felhúzó ellenállás? Erről (a felhúzó ellenállás használatáról) hol írnak az adatlapban? Milyen néven írnak róla? "Pull up resistor" lenne?
Nem mindegyiknél (legalábbis amiket eddig láttam), az egyes portok leírásánál említik meg. "WEAK PULL-UP" néven olvashatsz róla.
Általában a PORTB-n szokott lenni, de lehet, hogy a tiedén már minden port egyforma, nézd meg a portok rajzainál!
PIC18F2520-val építkezem most és igen, a PORB-n vannak a felhúzó ellenállások. Nekem pedig pont a PORTB-re kellenek!
Még egy kérdés: A PIC18F2520-nak két VSS lába van. Ugye elég ha csak az egyiket kötöm be?
Ja, hogy ez már nem a kis 18F-es, amit eddig kínoztál!
Idézet: „PIC18F2520-nak két VSS lába van. Ugye elég ha csak az egyiket kötöm be?” Nem! Szerinted minek tettek rá kettőt? Miért nem vezettek ki rajta inkább egy portlábat? Sőt, minden táplábához kell kondi is, lehetőleg 0 távolságra törekedve! Idézet: „Ja, hogy ez már nem a kis 18F-es, amit eddig kínoztál! ” A 18F14K50-re azért írtam eddig a programomat mert ilyen PIC-em volt itthon. De az LCD-s laminálóhoz már több I/O és más tokozás (soic) kell. Idézet: „Nem! Szerinted minek tettek rá kettőt? Miért nem vezettek ki rajta inkább egy portlábat? Sőt, minden táplábához kell kondi is, lehetőleg 0 távolságra törekedve!” Ezt szomorúan hallom. Hát jó, akkor muszáj betennem egy átkötést... Vagy a másik VSS láb melletti I/O portra rákötöm és beállítok rajta L szintet. Amúgy miért vezetnek ki két VSS és két VDD lábat? Semmi haszna... Idézet: „Amúgy miért vezetnek ki két VSS és két VDD lábat? Semmi haszna...” Ne bosszants! Biztosan dilettánsok ülnek ott, és haszontalan lábakat terveznek a PIC-re! Egyébként ezt már potyo számtalanszor kivesézte, keress rá!
Szia!
Több föld - táp kivezetés: Az okokat itt leírtam... Még egy dolog: Az összekötésnek a lehető legrövidebbnek kell lennie, az IC-n belüli átvezetésen nem folyhat áram. Ment már tönkre értékes IC attól, hogy a kivezetései nem közvetlenül egymáshoz voltak kötve, hanem a földvezeték két távoli pontjához. A nagyobb áramú vezérlés kikapcsolásakor a két föld között fellépő feszültség hatására meg nem engedett nagyságú áram folyt át az IC földkivezetései között a tokon belül... Szia
Köszönöm a válaszokat!
Remélem ez nem túl hosszú.
Mondjuk, hogy jó, de azért inkább úgy tervezd a nyákot, legközelebb, hogy inkább rövidebb legyen.
Tisztelt fórumtársak!
Programozásban kérnék egy kis segítséget. Megépítettem egy,a neten található kapcsolást,ami egy 16f84-gyel villogtat 8db ledet, 5 különféle minta szerint. A kapcsolás működik,a probléma annyi vele,hogy az egyes villogási minták csak addig futnak, ameddig a gombot nyomva tartom.Szeretném ezt úgy átalakítani,hogy a gomb megnyomása után a program továbbra is fusson,és a gomb újbóli megnyomására váltson a következő mintára. További gond az is,hogy jelenleg minden mintához egy nyomógomb tartozik.Ezt szeretném átalakítani úgy,hogy egy nyomógomb léptesse a mintákat. Előre is köszönöm a segítséget! Ha jól gondolom,itt kellene módosítani a forráskódot,hogy a program ne a következő nyomógomb állapotát vizsgálja,hanem ha nincs lenyomva a 2.mintához tartozó nyg. akkor az elsőt addig futtassa amíg ez be nem következik.
Az alábbi linken látható a teljes, eredeti forráskód: A forráskód
Sziasztok. Van amatőr problémám. PIC18F84A-t szeretnék programozni, gondoltam alkalmas lesz erre a fiókban pihenő willem programozó, amely támogatja ezt a pic-et.
A probléma pedig az, hogy nekem két BIN file-om van, egyik a flash-nek, a másik az EEpromnak, de a willem csak egy file megnyitását engedi és abból tölt fel mindent. Valakinek ötlete?
Egy másik topicban már szóltak neki, hogy a mondat nagybetűvel kezdődik, de csodálkozik, hogy nem állnak szóba vele, miután nem hajlandó venni a lapot!
"Sietős" algoritmussal így képzelem:
Szia!
Köszönöm a reagálást, tényleg elfelejtettem a hibaüzenetet felrakni. Viszont a hardvernek szerintem nincs köze ahhoz, hogy a fejlesztő szoftveren nem fordul le a program. Egyébként ez az a project: Bővebben: Link Azóta túrtam a netet, és kiderült, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Más is ráfutott már, de még a Hi-Tech fórumán sem tudtak neki segíteni. Valószínűsítik, hogy az MPlab újabb verziói másképp paraméterezik a PICC fordítót fordításkor és az okozza a hibát. Most ki fogom próbálni egy jóval régebbi MPlab-bal, valami 6.x-es verzióval. Majd jelzem mi történt. Üdv.: Laci
Lehet hogy csak én nem értem, de mi a kérdés? Azon kívül hogy tudunk-e segíteni.
Sajnos nem vagyunk ám gondolatolvasók... :no:
van egy ilyen szirénám ami valamiért nem szól mit hova kell kötn stb ja és tök kuka vagyok ezekhez a dolgokhoz
van ey + - kábel az ok hangszoró + - szintén ok adok neki butteryt és semmi a hangváltöra sem reagás és az airhorn ra sem
Nézd én nem értek hozzá a youtube-on volt fenn megbeszéltem sráccal összerakja megjött ma termék szétesve gondolom szállítási hiba. link aszirénárólBővebben: Linkhttp://www.youtube.com/watch?v=sb5rWRQsszk
Valami ilyen hangot kéne produkálnia de semmit nem csinál rajz meg Bővebben: Link
Ezek szerint te nem tudsz segíteni
Köszönöm a gyors választ!!
Úgy működik ahogy képzeltem,egyetlen gondom vele,hogy többszöri gombnyomásra reagál,mivel van hogy pár másodpercig is fut egy minta,így jó ütemben kell lenyomni a gombot,hogy pont akkor vizsgálja a program a gomb állapotát. Bonyolult úgy kivitelezni,hogy azonnal reagáljon a gombnyomásra?Párhuzamosan kellene figyeltetni a gombot esetleg ahhoz hogy menet közben megszakítsa a mintát és ne keljen végigvárni hogy lefusson a minta? Tonsil
Köszönöm mindenkinek a segitséget megoldottam mindenhova kötögettem végül visít mint egy ROHAM mentő. nekünk is fog ha be lesz szerelve
|
Bejelentkezés
Hirdetés |