Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   893 / 2208
(#) Syn7h37ic válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 1, 2010
Gondolom komolyabb szűrés kell neki. Fojtóm sajna nincs, így marad az R-C szűrés.
Ráadásul úgy kellene megoldani, hogy a feszültség 250V körül legyen maximum. A mostani kísérleti trafó tudja, de amit eredetileg szántam hozzá, annak túl magas a feszültsége, eléri a 321Voltot pufferelve, ami túl sok a csöveknek.
Ezt kéne lefaragni valahogy, ezzel együtt megoldódna a brumm is szerintem.
(#) 021 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 1, 2010
2 megoldás lehetséges: RC szűrés vagy stabilizátor. Én a stabilizátort javaslom, neten van is fenn némely elektroncsöves végfoknál tranzisztoros vagy elektroncsöves stabilizátor rajza. Nem lehet hogy csak a hálózati trafó szórja be a kapcsolást brummal? Én úgy tudom hogy ennyi kondinak elégnek kéne lennie.
(#) Syn7h37ic válasza 021 hozzászólására (») Feb 1, 2010
Zenerekből összerakva megfelelne?
(#) hzoltaan hozzászólása Feb 1, 2010
Hello, azon gondolkodom, hogy ura epitek egy kicsi PCL86-os erositot (egy mar epult par eve es boldog voltam vele), azonban most a bassgitaromhoz. Szerintetek hasznalhatom a hires fender bassman katodkovetot - hangszint a PCL-es vegfok elott? Szeretnem minnel kevesebb alkatreszbol amolyan kiserletkent megepiteni, ergo elhagynam a az elso fokozatot, a gitar a normal bemenet gain potija helyett csatlakozna. Mi a velemnenyetek?
(#) djhans válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 1, 2010
ECC85 fűtésének egyik végét kösd testre. Mekkora az anódáram a GU17-nél?
(#) fleta válasza hzoltaan hozzászólására (») Feb 1, 2010
Igen a hangszínt nyugodtan beleépítheted, a végfok elé, de ha nem akarsz preampot akkor valami pedálról kell a gitárt csatlakoztatnod mert kevés lesz a jel.
De ha már pedált fogsz használni, akkor minek a hangszín, a pedálban van.
(#) jampi válasza Balu027 hozzászólására (») Feb 1, 2010
Ne haragudj, nem olvastam vissza, de mi ebben a csöves?
(#) jampi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2010
Na, visszatekintek...mi a túró ez a két fénykép..
(#) jampi válasza jampi hozzászólására (») Feb 1, 2010
Az utóbbi két oldolt megnéztem, jó sok alkatrészt látni ,de hol a lényeg?
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Feb 1, 2010
Azon gondolkodom, Janikám, hogy két blokkot építek össze. Az egyik a 6P45Sz - ezt "vad" hangulatomban használnám, mikor meg "szelíd" vagyok, akkor az EL84 SE muzsikálna! Közös kimenete lenne, és a tápellátását is felváltva adná vezérlőrendszer.
(#) Balu027 válasza jampi hozzászólására (») Feb 1, 2010
Ebben semmi, azt kérdeztem hogy ezekből a trafókból/egyebekből lehetne-e valamit használni csöves erősítőhöz. Itthon találtam a panelt, valami ipari géphez tartozhatott hőskorában És elég sokat bírnak az alkatrészek.
(#) Balu027 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2010
Majd megpróbálok okulni, aztán írok ha megint építhetnékem lenne
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 1, 2010
Érdekes elgondolás. Én külön két erősítőt használnék de egy kis dobozkán keresztül menne a bemenő jel meg a hangfalkimenet és azzal lehetne váltani, hogy melyik érvényesüljön.
(#) Moszkvai hozzászólása Feb 1, 2010
Jól hámozom ki az adatokat? 2x500volt és 1000mA tud ez cső? És csak 500 órás?

_5z8s.jpg

(#) klemo86 válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 1, 2010
Ez egy nagyon spéci kis cső, akárhány órás, a 6C33C-emben majd ilyen lesz, annyi biztos Ha ilyen olcsó, tőlem lehetne 200órás is
(#) Moszkvai válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 1, 2010
Közbe kiderítettem, hogy csak 400mA-es. De közvetlen fűtésű!
(#) Mate78 válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 1, 2010
Szerintem csak 400mA-t tud ez a cső.Az 1000 a minimális anódtekercs ellenállás lesz.Jól látom, 4µF lehet a szűrőelkó?
(#) Action2K válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 1, 2010
Fűtés 5V/5A, transzformátor effektív AC feszültség 2 x 500 V, belső ellenállás 1000 Ohm, szűrő kapacitás 4.0 µF , tartós áram 400 mA!!!
(#) Action2K válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 1, 2010
Magyarra fordítva: az anód áramkör ellenállása Hogy ez most a belső e, vagy anódtekercs ellenállás lesz
(#) Action2K válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 1, 2010
Két PY88-al jobban járnál szerintem.
(#) hgy válasza Action2K hozzászólására (») Feb 1, 2010
1 K belső ellenálás? 4 µF szűrőkondi? Mire alkalmas?
Itt valami sántít. Ekkora fűtőteljesiménnyel, ilyen robosztus kivitelben nem hinném hogy ez egy nagyfesz egyenirányító lenne.
(#) Action2K válasza hgy hozzászólására (») Feb 1, 2010
Экстра-мощный двух анодов кeнoтрoн (двойной диод с общим катодом).
Ami magyarul:
Extra-erős két anódos kenotron (kettős dióda közös katód).
(#) sturbi válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Feb 1, 2010
Próbáld ki triódás kötésben is (segédrács az anódra), kisebb teljesítmény, de jobb hang várható (a cső belső ellenállása jelentősen csökken, kisebb Ra-t is meghajt). Ha segédrácsot tápra akarod kötni, akkor kell oszcilloszkóp és színuszoszcillátor, mert azzal fogod tudni beállítani a szimmetrikus kimenőjelet műterhelésen (amúgy valószínűleg 5-15 K között lesz, és hidegíteni kell testre). A katódellenállást is hidegíteni kellene a GU 17-nél legalább (kb.1000 µF-al, jobb lesz a hangja), és feltétlenül mérd meg mekkora feszültség esik rajta, aztán számold ki a disszipációt a csövön. Az ECC elől az egyik szűrőtagot szervezd át a GU 17 elé (két lépcsős legyen, egy-egy lépcsőn 5-10 V essen), innentől az ECC-nek elég 1 szűrőtag is. Ha szűrés miatt van brummod, így megszűnik (két lépcső a GU-ig, onnan egy lépcső az ECC-nek + a GU katódellenállás hidegítés.)
(#) sturbi válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 1, 2010
Igen, 4 µF kondit enged mindenféle korlátozás nélkül a katódra, utána ellenállás vagy fojtótekercs és mehet az igazi (de még a 4 µF-al is figyelembe kell venni a trafó belső ellenállását, adatlap szerint).
Közvetlen fűtésű a cső gyorsan felfűt, és a kis belső ellenállás miatt túl nagy töltöáram folyna a kondiba bekapcsoláskor, ha nagyobbat engedne (ennek ellenére szoktak sokkal nagyobbat is használni, ha lassított a felfűtése, vagy más módon korlátozva van a feléledési áram, 10-100 µF-ot is (a korlátozás feltöltődés után kikapcsolható)). Az 5Ц3C-nél is ugyanez a helyzet.
(#) sturbi válasza hgy hozzászólására (») Feb 1, 2010
Nem sántít, telejesen normális adatok egy ilyen nagy teljesítményű közvetlen fűtésű egyenirányító csőnél. Pont a nagy fűtőteljesítményből eredő (nagy termikus elektron emisszió) kis belső ellenállás és a gyors felfűtés az oka, hogy korlátozás nélkül csak 4 µF-ot lehet rákötni. Ez nem az alkalmazható puffer nagyságát jelenti, csak a szűrőkör első kondiját. Valamilyen alkalmas felfűtési algoritmussal (ami legtöbb esetben egyszerűen áramkorlátozást jelent bekapcsoláskor) nagyobbat is lehet használni.
(#) 6C4C válasza hgy hozzászólására (») Feb 1, 2010
Ha a cső belső ellenállása lenne az az 1kOhm, akkor 400 mA terhelés mellett 400V esne rajta, vagyis inkább hősugárzó lenne, mint egyenirányító...
Szerintem inkább az 1k a terhelő ellenállás értéke lenne...
(#) kalmi79 hozzászólása Feb 1, 2010
Sziasztok!

A napokban elkészült a PIO PD-S802 es CD játszómhoz egy SRPP vonalerősítő amely a DAC kimenetére lett kötve kikerülve így 2 műveleti erősítőt, két FET-et és vagy 5 tranzisztort.
Gyönyörűen muzsikál, nagyon tetszik. Egyelőre próbaverzióban működik. A cső JJ gyártmyányú E88CC.
A kapcsolást ide felteszem.

srpp.JPG

(#) kalmi79 hozzászólása Feb 1, 2010
És itt a táp is.

Mint látható a fűtés AC és a föld felé 50-50 Ohmal van lekötve. Az Ágoston könyvben azt olvastam, SRPP kapcsolásnál ezt nem szabad, hanem valamilyen csökkentett mértékű anódpotenciálra kell tenni.
A kérdésem a szakikhoz ez lenne:
Mekkora potenciálra tegyem?
Köszi a válaszokat!

táp.JPG

(#) sturbi válasza kalmi79 hozzászólására (») Feb 1, 2010
Ha csak 180 V a táp, akkor maradhat ott is, amúgy meg kell nézni mennyi lehet a fűtés- katód között a feszültség (általában nem egyforma a plusz-hoz és a minuszhoz), és abból kikalkulálható, hogy jó legyen az alsó és a felső csőnek is.
(#) kalmi79 válasza sturbi hozzászólására (») Feb 1, 2010
Akkor most ebben a verzióban mérjem le hogy mekkora fesz van a fűtés és a katód között az egyik és a másik csőfélnél?
Következő: »»   893 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem