Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   22 / 182
(#) Kicsa válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Nem kötözködésképpen de miért csak azok jöhetnek szóba? Nekem vannak 0.5 W-os 5 chipes fehér ledjeim,elég szép fényük van és szinte 0 a melegedés. Én el tudok képzelni egy 5 mm-es ledekből álló világítást is,nem csak power ledeset. Utóbbival egyedül az a bajom hogy hűteni kell őket de veszettül. Van egy 1 W-os piros power ledem,felcsavaroztam egy kb 50*50-es bordára,de a megengedett áram kb 60 %-áig még hosszú távon is bírja de felette már a kezem számára kellemetlen meleget produkál 15 perc után.
Üdv Kicsa
(#) csezoli21 válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Nem tudom milyen ledekre gondolsz, ezeknek hány lm/w a hatásfokuk? És milyen nyitófeszültségen és milyen mA en járathatóak?
(#) Kicsa válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

0.5W , 3.2 V nyitófeszültség,60 fokos szórás és max 100 mA folyamatosan,80 körül megfelelő mert semmi nem melegszik,felette már picit igen. 80.000 a melelgfehér,100.000 mCd fényáram a hidegfehéré.
(#) csezoli21 válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Hát nem tudom, szerintem ha ezt a topicot elolvasod az elejétől akkor rájössz hogy ezek a ledek nem világítás kiváltására valók! Szerintem a melegedés nem annyira nagy gond, hogy hagyományos ledekkel próbálkozzon az ember! Mert ha 5*5 ös bordán melegszik, akkor majd 10*10 esen nem fog, és meg is van oldva a gond, arról meg nem is beszélve hogy azokból nagyon sok kell, és nem olyan jó hatásfokúak mint a power ledek! Szerintem egyszerűbb 5 darab ledet sorosan összekötni, és ahhoz tápot méretezni, mint mondjuk 100 leddel szórakozni, már a munka is annyi vele hogy sokan már csak ezért is nem térnének át az ilyenféle világításra, egyszerűbb egy izzót kicsavarni ennél jóval,... Arról nem is beszélve hogy ki tudja ezeknek soros és párhuzamos kötözgetés által hogy hány Volta ugrik a nyitófesz és az áramuk,... ezekre nem lehet univerzális tápot ki találni! De a power ledekre viszont igen, krábban nagyjából be is határoltam milyen kimenő tulajdonságúnak kellene lennie és az összes fajta ráköthető!
(#) csezoli21 hozzászólása Feb 2, 2010 /

Helló
Közben kiválogattam azt a pár pdf-et amik mennek 230 VoltAC ról is! Csak nem tudok angolul, de kiindulási alapoknak megfelelők lehetnek!
Igaz ezek sem állíthatóak, de mégis egyszerűen be lehet őket kalibrálni az adott ledekre! Mi a véleményetek róluk?

onsemi.rar

(#) szoto válasza karpi hozzászólására (») Feb 2, 2010 /

Igazából a 150-160 fok elég , a mennyezetet minek világítani!
(#) Kicsa válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szia!
Lesz egy kis időm délután,belenézek a pdf-ekbe. Szerintem az hogy állítható,megfelelő úgy is hogy egyszer beállítani,hiszen ha megvannak a ledek,úgysem akarnék áramerősséget állítani folyamatosan.Esetleg a fényerőszabályzás miatt jönne jól ez az opció.
Tényleg,ezen még nem is gondolkoztam,akkor mindenképp szabályozható áramgenerátor kell a fényerőszabályzás miatt vagy meg lehet oldani másképp is?
Üdv Kicsa

Üdv!
Átnéztem a pdfeket,én mind a 4-nél a trafót érzem gyenge pontnak. A 2.ban van talán a legkönnyebb,sima 1 primer 1 secunder verzió. Viszont a többit megtekerni,hát nemtudom. Igaz hogy minden le van írva,mennyi menet honnan indul,hogyan stb de én nekem a 2. a legszimpatikusabb.
A fényerőszabályzás megoldása pedig részemről még mindig fennáll,mit gondoltok?
Üdv Kicsa
(#) csezoli21 válasza Kicsa hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Helló
Igen az talán egyszerűbb, de sajna egyik sem állítható,...
De mivel én ennyire nem értek az elektróhoz hogy egy ilyen táp kapcsolást megalkossak, meg ha jól érzem te sem, és mást meg egyenlőre nem érdekel a dolog! Így úgy látom kár volt felhozakodnom az ötlettel mert senkinek sem érdeke megalkotni egy ilyen kapcsolást és közzé tenni! Pedig igen sok ember gondja meg lenne ezzel oldva! Akár még cikket is lehetne ebből írni! Gondolkodtam e-mailben megkérem Skoryt vagy Cimopatát, mert ők ebben a témában profik, de nem hinném hogy 2 ember kedvéért akárminek nekiállnának,...
Szóval inkább ezt az ötletet is elvetettem!
Hát szerintem erről ennyit! Helló

Szia!
Ezt jól látod,én sem tudok belenyúlni egy ilyen áramkörben,eszközölve rajta módosításokat.
Viszont szerintem ne add fel,én sem teszem : összeállt a kép csak össze kell rakni. Helységenként egy Kapcsolóüzemű táp ami 230 váltóból csinál egyenfeszültséget,kb 5-15 V-ot. Utána pedig lehet használni Skory oldalán szintén kapcsolóüzemű szabályozható változatot,utánagondolva beállítható a kívánt áramerősség. 50 mA-1200 mA-ig szabályozható,egy ellenállás beépítésével pedig megoldható hogy legyen egy minimum és maximum fényerő : közötte pedig a potival szabályozni lehet. Szerintem ez így kivitelezhető.
Üdv Kicsa
(#) fotomen32 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Üdv
Én messziröl elkerülném a házi építésü kapcsolóüzemü tápot 230v-ra.Az ok egyszerü a benne található trafó elkészítése nem egyszerü feladat ránézésre nem bonyolult van egy müanyag test arra rátekerünk pár menetet a feriteket összeragasszuk és már kész is csak a szigetelésekkel szokot gond lenni mert a nagyfrekis feszültségek hamar átütik a szigetelést és jobb esetben leég rosszab esetben agyonvág valakit nemvéletlen hogy a gyári trafók 500-1000ft körül kezdődnek. Ha kiszámolod egy házikészítésü cucc alkatrész árát általában sokkal magasabb mint a gyári.Különben a 15-20w körüli direkt ledes tápokat kb3-6000ft ért lehet kapni csak be kell szerelni. vagy venni kell jófajta halogéntrafót az 12v os 60w os és ahoz lehet rakni lm3405 ic kb500ft a lomexban vagy zxld1350 et(ezt egy potival simán lehet szabájozni a farnelnál kb 800ft körül van) ezek nállunk is beszerezhetők és ezeket lehet szabájozni is.Bár nemigazán értem minek a szabályzás
ahoz mindenképp átkell vezetékelni a lakást
(#) csezoli21 válasza fotomen32 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Helló
Szerintem meg ezeket a gondokat meg lehet otthoni körülmények közt is oldani! De legyen mondjuk igazad ha nem kapcsolóüzem akkor micsoda hogy megmaradjon a jó hatásfok is? AZ ilyen kis hálózati trafók hatásfoka meglehetősen rossz! A szabályozhatóságot én csak az állítható áramgenerátoros végre értettem hogy különböző típusú ledekhez lehessen alkalmazni, tehát hogy univerzálisnak lehessen mondani! Szerintem azért egy ilyen tápot bőven ki lehet hozni 5-10 eFt alatt,...
De természetes mindenféle megoldásra nyitott vagyok, ezek csak ötletek voltak,....
(#) cimopata válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Heló!
Vegyük alapul a DN06027-est!
Ha szeretnéd az meghajtóáramot szabályozni, ahhoz R3/R4 értékét kellene növelni. De ez egyre veszteségesebb módszer és nehezen megoldható.

Egyszerűbb, ha beteszel egy nagy értékű potit (100k) a kimenet negatív pontja és a Q1 bázisa közé. Persze 0 közelébe nem szabad lecsavarni. Az értékét ki kell kísérletezni.
Megfelelő értékek közt nem áramra fog szabályozni hanem feszültségre.
(#) csezoli21 válasza cimopata hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Helló
Köszi a hozzászólást!
Nekem az a bajom ezzel a kapcsolással hogy amit ott írnak is hogy max 2 ledet lehet rákötni, de itt hogy elérjük a kellő fényerőt lehetséges hogy akár 3 vagy 5 ledre is szükség lehet helységenként és táponként!

Sziasztok!
Az én ötletemre mit szóltok? Az első kapcsolóüzemre például egy pc táp is alkalmas lenne,kérdés hogy megkora hatásfokkal dolgozik. Nem tudjátok esetleg?
Kicsa
(#) fotomen32 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Én nem akarok lebeszélni senkit a házi kapcsolóüzemü tápokrol az eredeti szakmám villanyszerelő és dolgoztam tekercselőüzemben is azonkivül konkrétan az onsemi ickröl sok rosszat hallottam és már én is találkoztam pár szétrobbant példánnyal.Akkor már inkább ajánlanám a TOP sorozatot ezeknél ha megtudod oldani a ledek szigetelését akkor trafónélküli változat is van.A kész tápoknál nézz utánna a MAINVEL és A XITANIUM nak ezek elég jók az elsóaz 3eft körül van a második az 6eft körül.
Vagy van a HV sorozatu ic azok is elég jók az áram állítása pedig egyszerü mert ha van egy 42v os 350mA es áramgenerátoros tápod arra rárakhatsz 3 ledetis vagy 12 ledet is mert a rendszer müködni fog nállam XITÁNIUMOK vannak 700mA es van ahol 4led van ahol 6 led van rajta és már több mint egy éve mennek.Néz szét ezen az oldalon itt van a lakásom lefotózva (az egész lakás ledesitve van már több mint 1 éve ugy hogy nem csak mesélek hanem tapasztalatbol beszélek)www.ledfor.extra.hu
(#) Bagi Zoltán válasza pepe33 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Szia Péter (pepe33)!

Nézegettem a cikkedet a fényerőszabályzós lámpáról. Nagyon tetszik a megoldásod. Én is az MP2481-el kísérletezgetek, több kevesebb sikerrel. A tervem az, hogy 12V akkumulátorról működtessek egy konyhai világítást. Az aksikat napelem tölti, ha meg nem tölti, akkor hálózatról ad feszkót egy kapcsolóüzemű táp. Abban szeretnék segítséget kérni, hogy írd le az MP2481-el kapcsolatos tapasztalataidat. Talán másokat is érdekel! Sokat olvasok mostanában a fórumon áramgenerátoros meghajtással kapcsolatos kérdésekről.
Én eddig még csak step down módban használtam az MP2481-et. Az áramkört a Chipcad-től vettem 2500Ft-ért. Megérte, bár egy nyák birtokában ez egész nem kerülne ezer forintba! Próbáltam átalakítani az ottani 350mA áramot 1A-re is, de sajnos nem élte túl az áramkör. Úgy sejtem, hogy nem elegendő az áramfigyelő ellenállást cserélni, hanem az induktivitást is kell más értékűre. Van is erre utalás a gyári adatlapon. A step up/down módban milyen feszültségről és mekkora árammal lehet (és hány darab ledet) üzemeltetni? A gyári adatlapot olvastam, de a gyakorlat mindig más! Milyen alkatrész értékekkel érdemes megépíteni?
És még egy utolsó kérdés: nagyon szeretnék egy olyan vezérlést, ami egy logikai 1 esetén folyamatosan pár másodperc alatt emeli a fényerőt, míg ha a jel 0-ra vált, akkor folyamatosan csökkenti a fényerőt és kikapcsolja a világítást. Meg tudnád ezt oldani a cikkedben emlegetett PIC-el? Esetleg köthetnénk üzletet ez ügyben?

Köszönettel

Bagi

Persze nem ilyen IC-ket használnék.

Diszkrét cuccokból rendkívül olcsó és megbízható lesz.
És persze teljesítményben is többet fog tudni.

Javaslom az UC3843-at fetnek STP5NK80Z, trafónak használhatsz bontottat vagy akár vehetsz a lomexben is.

Helló
Hát igen,...
Ebben te vagy a professzor!
Én sajna nem értek ennyire ezekhez a dolgokhoz!
De azt én is sejtettem hogy házilag olcsó pénzből ki lehetne hozni ilyesmi tápokat powerledekhez, esetleg egy cikken nem gondolkozol ez ügyben?
Bár ide állítható áramú áramgenerátoros végének kell hogy legyen, és mondjuk 5 powerled sorba kötve azért szerintem nem max 12 voltos hanem kicsit több feszültséget kéne tudni, meg az áramot is valamilyen minimumtól 1500mA ig kéne hogy lehessen állítani, te hogyan látod ez nagyon bonyolult megoldani? Már mint kapcsolás szempontjából gondolom! Köszi a segítségeket!
Helló

Üdv!

Cikket ídő és kedv hiányában mostanában biztosan nem írnék :no: .

Ha megnézed az UC adatlapját akkor van benne 1-2 példakapcsolás.
A visszacsatolási rendszert 1 az egyben lelehet másolni.
Trafóméretezésben és tekerésben tudok segíteni.

A többi már csak rajtad múlik

Helló
Megnézegettem az adatlapot, de én ehhez kevés vagyok! De ha jól értelmezem akkor ez valahogy úgy működik hogy a 230Voltot egyenirányítjuk puffereljük, És ezen vezérlő ic segítségével valamilyen adott khz tartományban rezgetjük, és ez megy rá a trafóra, a szekunderen meg mondjuk kijön valamennyi feszültség és ezt egyenirányítjuk szűrjük, puffereljük, és erre lehetne egy áramgenerátor rész ráakasztani! Hát ebből a kis irkámból láthatod mennyire nem értem ezt a témát! És csak nagyon felületesen látom át! Azért köszi a segítséget!
Helló
(#) csezoli21 válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /

Helló
Még egy dolog eszembe jutott bár ez kicsit ellentmond az eddigi zengéseimnek a hatásfokkal kapcsolatban!
Szóval tudom illik áramköröket leválasztani a hálózatról, de az járható út lenne e hogy egy jó hatásfokú áramgenerátort egy olyasmi kapcsolásról hajtanánk meg ami sok van ebben a topicban, hogy 230 Voltból némi ellenállás meg kondik segítségével direktben powerledeket hajtanak némelyek, csak mi nem a ledet hanem az áramgenerátort hajtanánk meg ilyen táppal, esetleg egy fokkal jobb lehetne a ledeknek mint áramgenerátor nélkül! Vagy tévedek? Kivitelezhető ez vagy sem? Vélemény? Köszi!
Helló
(#) szoto válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Én a lakás világítását 1db kapcsolóüzemű táppal oldottam meg.150W-os és 24V a kimeneti fesz. kb6-7000Ft volt.

Helységenként van egy áramgenerátor 700mA-re ami 24V-on 5ledet meg tud hajtani, de ha 1400mA-re állítom akkor akár 10db-ot is. A nappaliba 8db Luxeon Rebel Melegfehér led van. Az áramgenerátort már belinkeltem egyszer, könnyen meépíthető, itt van : Link
(#) juppi válasza szoto hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

off
Azért a honlapodon odaírhatnád, hogy mire jók azok a nixie csövek. Nem mind vagyunk itt vérprofik, bocs.
(#) szoto válasza juppi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Nincs honlapom!
(#) szoto válasza juppi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Egyébként egy elektroncső: Bővebben: Link
(#) csezoli21 válasza szoto hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Helló
Ez is jó ötletnek tűnik, de ide már át kell vezetékezni az egész házat hozzá! Egyszerűbb lenne egyből 230 ról üzemeltetni áramgenerátoros táppal!
(#) cimopata válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Megoldható lenne, de egyrész nagy áram miatt nagy kondi kellene, másrészt 50Hz-el villódzana.

(#) csezoli21 válasza cimopata hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Helló
A nagy kondit hogy érted? Méretre, vagy nagy kapacitású? És 50Hz es villognának a ledek? Ezt bonyolult lenne kijátszani hogy ne így legyen?
(#) cimopata válasza csezoli21 hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Nagy kapacítású!
Ekkora áramra egyáltalán nem szokás ilyen módszerrel megoldani a problémát.

Ha nyákot meg ilyesmit letudsz gyártani, akkor szerintem vágj bele valamelyik a flyback típusú áramgenerátorba!

Szkóp nemfeltétlen kell, de előny ha van.
Következő: »»   22 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem