Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ballisztikai Kronográf

Témaindító: drmogus, idő: Feb 25, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) drmogus hozzászólása Feb 25, 2009 /

Sziasztok!
Gonolom van köztünk még pár sportlövő, akik sajnálják a pénzt egy gyári kronográfra Szóval arról van szó, hogy mondjuk egy légpuskából kilőtt lövedék sebességét szeretném megmérni. Már több ötlettel találkoztam, főleg optikai megoldásokkal. Jó út lehet pl lézerrel és két tükörrel megvalósított lézer "függöny". Ami jobban felkeltette érdeklődésem az a Shooting Chrony termékek. Egyszerűen nem tudok rájönni hogy működhet. Bár még nem volt a kezemben ilyen eszköz, csak képről láttam. Alúl van valami optikai rész, felűl meg egy fehér műanyag. A fehér szín miatt gondolom ez valami reflexió elven működő szerkezet lehet, de nemtom. A felső részekben ha jól látom a képeket, nincs elektronika.
Ezekről lenne szó

Egyszerű résopto és kapu nem jöhet szóba, mert egy nagyobb felületen kellene érzékelni az áthaladást. Akár 20 méterről is lehessen használni, ezért viszonylag nagy felület kell.
Ami még problémás, hogy min 4mm es tárgy áthaladását már érzékelni kell ami mondjuk 400m/s sebességgel halad át. Ezt foto-tranzisztor már sztem nem igen tudja érzékelni, szal vevőnek is dióda jöhetne szóba.
Ötletek?
(#) em válasza drmogus hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Szia. A gépkönyve ott van http://www.shootingchrony.com/manual_ASC&AMC.htm
elég világosan le van írva, hogy foto szenzor van a doboz elején és végén, mely a környezet fényének pillanatnyi megváltozását méri. A fehér műanyag egy diffúzor, melyet erős napsütésben kell feltenni, hogy jó kontrasztja legyen a lövedéknek.
Megcsinálni már biztos nem ilyen egyszerű.
em.
(#) jajistenem válasza em hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Szia! Igen, én is rábukkantam már, köszönöm a linket! Most még kicsit rágódom rajt. Azért a környezetet figyelni sztem nem lehet egyszerű dolog, csináltunk már infrás jelátvitelt, akkor méregettem a vevőnekt. Hát mit mondjak, nagyon nagy zajokat lehet beszedni... Egyik nap ha lesz időm azért próbálkozom vele.
(#) El_Pinyo válasza drmogus hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Szia!
Ahogy em is írja a lényeg,hogy a fotoszenzorra (talán valami fotocella lehet) beeső fényintenzitás megváltozására reagál. Ehhez kell két darab optikai lencse, amely fókuszálja a fénysugarakat a szenzorra. Szerintem ez nem a homemade projektek témakörébe tartozó dolog, olcsóbb és egyszerűbb megvenni készen. Csak, hogy agyaljunk a dolgon:
Tegyük fel, hogy a két szenzor 20 cm távolságban van egymástól. Ekkor a 400 m/s- os sebességű (ez a sebesség amikor eléri az első szenzort) lövedék jó közelítéssel 500 us alatt halad keresztül a második szenzoron. Ha csak 1 mm-rel kisebb, vagy nagyobb a két szenzor valódi távolsága, az már 0,5 %-os hibát jelent, és ekkor nem beszéltünk még az időmérés pontatlanságáról.
Egyébként én úgy csinálnám a dolgot, hogy az első szenzor jele indítana egy számlálót, amely bizonyos időközönként inkrementálná a tartalmát, majd a második szenzor jele tiltaná a számlálót. A számláló tartalma x inkrementálás periódusideje megadja az eltelt időt, és a két szenzor távolsága és az eltelt idő hányadosa adja a sebességet (jó közelítéssel). Minél kisebb ez a periódusidő, annál pontosabb lesz a mérés.
Üdv
(#) vzoole válasza drmogus hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Szia!

Én pont most csinálok egy ilyet, azaz ilyesmit.

A képen épp 360 FPS-t mért (utolsó "1"-es az FPS mód, tud még mérni: m/s és Joule).

Ezt airsoft fegyverekhez csinálom, ami azért jóval lassabb (maximum kb. 170m/s), de nem kizárt hogy meg tudja mérni a légpuskát is, majd kipróbálom.

Viszont itt elég szűk az átlövő keresztmetszet (25mm).

Habár szerintem nem szokás 20 méterről kronózni, mert mivan ha kicsit mellélő az illető, és mondjuk kilyukad az LCD. De ezt nem tudom.
(#) jajistenem válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Szia!

Igazából elő részben az optikai érzékelés megvalósítása lenne a cél, szerintem úgy is főleg ez fogja meghatározni a pontatlaságot. Mivel a szenzor nehezen fogja eldönteni, hogy a beesés síkja pontosan hol van. Lencsékkel szerintem nem érdemes próbálkozni, mert igazából nem fénnyaláb kellene, mert igen leszűkűlne az érzékelési tartomány. Szerintem egyszerűen a vevő dióda nyílásszöge határozza meg az érzékelést (csak ezt egy sikra le kellene valahogy szűkíteni) mondjuk egy optikai réssel.
Ha ez már kellően "pontos" az időmérés nem lehet probléma 1MHz es órajelle számoltam , még akkor is kellően pontos lenne .Sőt felesleges is túl nagy órajel, ha az érzékelés pontatlan. Dehát ahoz elöbb az optikai érzékelést kellene megvalósítani.
(#) vzoole válasza drmogus hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Rátérve a tükrös, lézeres megoldásra...

Lehetséges, de lehet hogy csak nehezen szállítható eszköz lenne belőle. De ezt is ki kell próbálni.

Maga a mérés, kijelzés már gyerekjáték ha kész az érzékelő.
(#) jajistenem válasza vzoole hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Pontosan ezért nem folytattam tovább azt a gondolatot. Nem tudok olyan masszív szerkezetet előállítani és macerás lenne a beállítása a lőtéren ha szállítás közben elmászik.Egyébként olyan elven már láttam működni szerkezetet. Valahol a neten meg lehet találni.
(#) vzoole hozzászólása Feb 27, 2009 /

Na megmértem a légpuskát, 138 m/s sebességgel lőtt.

Ez először kicsit meglepett, hogy ilyen lassú, de rájöttem, ereje inkább a lövedék sújába rejlik.

De egy másik kérdés, hol lehet hitelesíteni az ilyen mérő eszközöket?
Mert szakdolgozatomnak ezt a témát szerettem volna, de azt mondták ha nem tudom bizonyítani, hogy jól mér, akkor bele se kezdjek.

Gondoltam valami gravitációs bemérésen, mert az mindig pontos
(#) oldman válasza vzoole hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

"Gondoltam valami gravitációs bemérésen, mert az mindig pontos "

Lehet hogy hülye ötlet:
Lőj bele egy homokládába, ami ingaként van felfüggesztve. Az inga emelkedését könnyű mérni és a láda tömegének ismeretében számítható az elnyelt energia. Ismerve a lövedék tömegét, ebből meghatározható a becsapódási sebesség. A gravitáció gyakorlatilag állandó és a tömegek mérése is olcsón, jó pontossággal megvalósítható.

(Természeresen gondoskodni kell arról hogy a lövedék még véletlenül se hagyja el a céltárgyat - mérési hiba, és balesetveszély!!)
(#) vzoole hozzászólása Feb 27, 2009 /

Nem rossz ötlet, elgondolkodok a kivitelezésérő.

Én csak egy sima pottyantósra gondoltam.
Pl. egy csapágygolyót leejtek 2; 3 majd 4 méter magasból, ami áthalad az érzékelők között. Ezeknek könnyen kiszámítható a sebessége.
Igaz köze sincs a lövedék sebességéhez, de ha mindet pontosan méri, akkor feltételezhető, hogy egész spektrumban pontos.

Másik ötlet, hogy egy gyári chrono-t kinevezek hitelesnek, és mindkettőn átlövök, és kész a kontroll eredmény.
Vagy valóban szerzek ilyen chrono-t.
(#) vzoole hozzászólása Márc 9, 2009 /

Beszúrom ide a linket a készülékemről... (ha már idevág)

Bővebben: Link
(#) rabego válasza vzoole hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Hát az elég gyenge légpuska lehet ! :yes:
A slavia631 légpuskák gyári állapotban is 171m/s a az újabb Slavia634 már 240m/s márkásabb légfegyverek 305 és 380m/s között lőnek 0.51g lövedékkel !
Vagy a chrono nem jó
(#) vzoole válasza rabego hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Hát a chrono jónak bizonyult, így jó eséllyel a legalább 30 éves légpuska a ludas.

Még 2 kép újabb készülékről.
(#) dokidoki válasza vzoole hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Szia!

Gratulálok a szerkezethez, kicsit turkáltam a neten, de nem találtam építési leírást róla.
Pedig érdekelne a dolog, nincs kedved dokumentálni itt a topikban a készüléket?
Én örülnék neki, de biztos nem lennék egyedül ezzel.
(#) Georgee hozzászólása Jún 22, 2012 /

Üdv Mindenkinek!

Látom nagyon kihalt a téma, kicsit feldobom! Megépítettem az adott kapcsolást klikk de a problémám az hogy a lőszert áthaladáskor nem látja az opto kapu. Ha közel teszem egymáshoz az IR diódát és a vevőt (7mm) akkor viszont mér. Na most itt kezdődik a gond, hogy a lőszer 6mm a táv 7mm, és sokszor kilöki az áthaladó lőszer a kaput a helyéről. Ha távolra teszem, illetve nagyobb a csőátmérő, akkor viszont semmit se mér. Valószínűleg nagy a szórása az IR LED-nek és ezt látja a vevő, hiába halad el előtte a lőszer. Valakinek esetleg van ötlete, hogyan lehetne megoldani a dolgot?
(#) dokidoki válasza Georgee hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Helló.
Gondolom a 6mm lövedékből kifolyólag, hogy airsoft BB akarsz mérni. Ezzel az lehet a baj, hogy a infra jelet, átengedi, vagy az a baj, hogy 38KHz-s infrakapuk kicsit lassúak, vagy érzéketlenek. Esetleg oka lehet, az, hogy a pic nem ott hajtja a infra ledeket, ahol a érzékelő érzékel ill, valami hasonló fordítva lehet. Illetve a 38KHz periódusidő összemérhető a lövedék megszakítási impulzussal, ezért efajta megoldást erre nem tartom jónak. Még, próbáld megnézni digikamerával, hogy az infraledek mennyire pilácsolnak, mert lehet, hogy igencsak gyengén ad jelet.
(#) vzoole válasza Georgee hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Építsd meg ezt... ebben tudok segíteni, ha elakadsz.
(#) vzoole válasza vzoole hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Videó működés közben: Airsoft Chrono light v1.0
(#) vzoole válasza Georgee hozzászólására (») Jún 22, 2012 /

Most látom, hogy nem is laksz messze, ha jársz kövesden, akkor ki tudjuk mérni az érzékelőket.
(#) Georgee válasza vzoole hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Nem tudom mikor fogok arrafelé járni . Viszont nincs kedvünk pénzt kiadni egy új kronóra, ezért gondolkozunk az építésen. Sajnos a másik amit linkeltem kicsit bonyolultabb mint gondoltam. A pantball lőszert azt észreveszi, de az airsoft lőszer túl kicsi neki! Esetleg valami kapcsolást nem tudsz amihez LCD kell? Mert fölöslegesen megvettem az LCD-t a programozásban meg még nem vagyok otthon. Köszönöm a segítséget.
(#) vzoole válasza Georgee hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Át tudnám írni a szoftvert LCD-re, de kéne a hardver a hibakereséshez. Vagy add el az LCD kijelzőt és az árából megveszed az összes alkatrészt az én verziómhoz .

Elég kényes ez a chrono téma, nagyon nehéz neten keresztül segíteni, ezért még mindig azt javaslom, hogy gyere át egyszer.
(#) vilmosd válasza Georgee hozzászólására (») Jún 24, 2012 /

Az R4 R5 ellenallasokat csereld ki 330-470 ohmosra. Az IR led nagyon pici arammal van meghajtva (1,6 mA). Igy tenyleg kicsi a tav.
(#) Georgee válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

220ohm-os ellenállást építettem bele alapból, sajnos így sem mér rendesen. ha nagy a táv akkor már nagyobb az IR led szórása és a lőszer nem takarja ki.
(#) Georgee válasza vzoole hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Ahogy néztem a kapcsolási rajzot AVR dolgozik benne, ahhoz sajnos nincs programozóm. Sajnos átmenni nem tudok mert nincs kocsink. De ha esetleg valami miatt mégis arra tévedek akkor egyeztetünk. A kronó meg azért lenne fontos mert játék előtt mérni kéne, van egy pár erősebb fegyver ami már a megengedett felett van.
(#) Georgee válasza Georgee hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Esetleg a forrást át lehetne írni PIC-re? Vagy megoldható?
(#) vzoole válasza Georgee hozzászólására (») Jún 25, 2012 /

Hát egyszerűbb lenne megírni rá mint átírni, de sajnos én nem ismerem a PIC-eket.
(#) Georgee válasza vzoole hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

Esetleg egy forrást tudsz küldeni, ha nem nagy gond? Megnézem mit mutat, hátha lehet alakítani. Sajnos nekem a kronó szoftvere túl bonyolult, egyszerűbbeket tudok írni. De az átírás talán még esélyes.
(#) vilmosd válasza Georgee hozzászólására (») Jún 26, 2012 /

En ezt ugy szoktam megoldani, hogy egy kis fekete zsugorcsovet rahuzok az IR LED-re, majd ramelegitem ugy, hogy az elejen hosszabb legyen mint a LED hossza. Igy a sugarnyalab vekony lesz. Ez utan ki lehet jatszani a LED meghajto aramat, a legjobb felbontas erdekeben. Nem biztos hogy kell nagy aram, mert az IR vevo eleg erzekeny eszkoz. Arra is illik figyelni, hogy ne verodjon vissza a feny mashonnan. Erdemes lefujni mindent matt fekete festekkel.
(#) Stewe válasza Georgee hozzászólására (») Jún 27, 2012 /

Én inkább egy két tükör között pattogó sűrű lézerfüggönyt javasolnék... Kicsit macerásabb a beállítás, de utána egyszerűbben kézben tartható.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem