Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus szulfátoldó (Akku aktivátor)
Lapozás: OK   6 / 83
(#) szepnorbee válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Üdv! Megépítettem azt a szulfátoldót amit te is, de sajnos nem működik, mert folyamatosan világít a zöld ledem. Annyit változtattam, hogy a 2N 2222 tranyó helyett egy BC639-et használtam aminek hasonlóak a paraméterei. Meg sajna a 330µF/50V kondit félrerendeltem és egy 16V-os jött, de ehelyett próbaképpen találtam itthol egy 33µF/400V elkót. Gondolom ezze is működnie kéne, vagy legalább villannia néha a lednek?! A C7-es 1µF-es kondi ugye kerámia kondi? Légyszi ha időd engedi segyts picit. Meg jó lenne egy olyan, hogy működés közben te milyen feszültségeket mérsz az IC lábain? Apropó nem kéne hallanom az induktivítást sipolni?
(#) sebes válasza szepnorbee hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
A kapcsolást én raktam fel, de sajnos látatlanban nem biztos, hogy segíteni tudok. Igen, 1µF egy kerámia kondi. Az U1 kimenetén folyamatosan kapcsolgat, ezáltal az L1 induktivitáson keresztül tölti a C2 kondit. Ezt még oszcilloszkóp nélkül is látnod kell egy multiméterrel. Amint a C2 kondi feszültsége eléri a +12V(akksifesz) plusz a D3 zener nyitófeszültségét a QF1 bekapcsol és rásüti a feszültséget az akksira. Ezalatt tiltja az U1 kimenetét és felvillantja a LED-et.
Remélem segít.
(#) szepnorbee válasza sebes hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Köszi a választ. Sajnos csak digitális műszerem van az meg nem reagál valami gyorsan. Linkelem a kapcsirajzomat hátha :S NYÁK PNG

EAGLE NYÁK
(#) szepnorbee válasza szepnorbee hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Közben méregettem PC oszciloszkóppal és az IC out kimenetén is mérem a frekvenciát, az utánna levő tranyón is, és az induktivitáson is, de a kondim mégis csak a tábfeszültségre töltődik fel :S A LED meg fél fényerőn folyamatosan világít. Jah és 22 mH induktivitást használok
(#) szepnorbee hozzászólása Feb 10, 2010 /
 
A TIC106D helyett miért jó a BT151 amikor az egyik Tirisztor a másik meg Triak? Bocs elnéztem az adatlapot. Minde a kettő Tirisztor. Csak valahogy olyan mintha nekem folyamatosan nyitva lenne.
(#) sebes válasza szepnorbee hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
A pirossal beírt alkatrészeket, ha jól emlékszem Krisz03 javasolta. Sajnos nekem most nincs az asztalomon működő, de az U1 kimenetén egy nagyfrekvenciás kb. 50%-os kitöltésű jelet kellene látnod. Ha eljut a tekercsig, akkor azért nem tölti a kondit, mert vagy a D2 dióda nem jó polaritással van berakva, vagy a tirisztor állandóan nyitva van.
Átnézve a kapcsolási rajzot, nekem nem tünt fel semmi.
(#) szepnorbee válasza sebes hozzászólására (») Feb 10, 2010 /
 
Köszi! És itt nényszögjelnek kellene lennie?
(#) szepnorbee hozzászólása Feb 10, 2010 /
 
Köszi mindenkinek! Működik a cucc! Valószínűleg egy kontakthibám volt az induktivitás egyik lábánál! Ha sebes nem írja, hogy mérjek rá a D2-re akkor lehet nem jöttem volna rá
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Nézegettem ezeket az utólagos szulfátlanító kapcsolásokat. Nem a kis aktivátor koppintást, hanem az asztaliakat.
Van ugye a 3 féle:
- az RT-s tirisztoros
- az RT-s tranzisztoros
- és az 555-ös a 6000µF-al

Nagyon egyszerű az utóbbi, de szerintem nem működik. A 6000µF feltöltése időigényes, 100-200ms 5ohmon keresztül a 18V különbésgre, az 555 meg 126Hz körül ketyeg, sosem töltődnek fel. 6Hz-nél alacsonyabb frekvencia kellene, de az igazi az lenne, ha a kondikról egy ellenállásosztó menne a 6-2 lábra, persze az ide eredetileg csatlakozó alkatrészek nélkül. A kisütés kikötve, majd az akku süti ki... Úgy beállítani az ellenállásosztót, hogy 30V-nál indítja a sütést és kisülés után mehet a töltés. Esetleg nem ártana a töltést is kapcsolni, hogy kisütés közben le legyen választva, különben kb.3A folyik a tápból kisütés közben is... Másik kérdés a 6000µF valóban nem túl sok-e?

Az RT tirisztoros nagyon egyszerű szintén, csak a 20V-os trafó beszerzése teszi körülményessé. Valamint, a töltés közbeni kisütés nem az igazi a kapcsolóval, kellene egy automatika ahhoz, hogy 13-13,5V fölött már ne működjön, a biztos teljes feltöltés miatt.

Az RT-s tranzisztoros a legszimpatikusabb, benne van szinte minden, ami kell. Áramgenerátoros kezdés, feszültségkorlát, negatív periódusban kisütés, védelem...
Esetleg egy áramszabályzó potit bele lehetne rakni a BD241 báziskörébe, hogy ne csak maxon mehessen. Megy egy kapcsolót a feszültség korláthoz, 14,4 vagy 15,6V.

Ez utóbbi megépítésére hajlok leginkább, csak idő kellene, vagy klónozni...

Ettől függetlenül nagyon izgat a kondi rásütős megoldás is...

Üdv
Inhouse
(#) Krisz03 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
RT tirisztoros alatt erre gondolsz (bal oldali): Bővebben: Link? Én ezt az egyszerűsége miatt építettem meg, egy kis segítségkérés után TL431-el, így könnyen be lehet állítani a végfeszültséget. Még nem használtam túl sokat, de kicsit azért már érezteti jótékony hatását.
Az, hogy 20, vagy 18 vagy 24V-os a trafó, lényegtelen. Én Junoszty trafóval használom, 1.5A körül tud maximum (izzókat használok áramkorlátnak), de nem is volt még szükségem ennél nagyobbra.
Szerintem semmi gond nincs a töltés közbeni kisütéssel, bár a pozitív félperiódusban, amikor a töltés aktív, akkor is kisüt, de ennek árama a töltőáram tizedére beállítva nem okoz semmiféle problémát. Azért, hogy áramszünetkor ne maradjon az akkura kapcsolva, majd még be kell építenem egy relét (pontosabban még a kisütő ellenállás nincs jelen).
Bővebben: Link (A végleges változatról még nem készült fénykép, illetve a kapcsolást illetően a 100k-s poti helyett 10k-s van egy 3.3k-s ellenállással sorosan, így könnyen beállítható, és lefedi a 6-12V-os tartományt.)
(#) Inhouse válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Szia!

Igen, arra a tirisztorosra gondoltam, de azóta valaki belinkelte az eredeti RT rajzot is.

RT tranzisztoros
555/6000uF
RT tirisztoros

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Hopp, van egy 4., egy kicsit túlbonyolított...

RT. IC-s regeneráló

Üdv
Inhouse
(#) Szárnyas hozzászólása Feb 22, 2010 /
 
Sziasztok! Megépítettem én is a sebes által közzétett szulfátoldót, de szerintem nem működik megfelelően. A C2 kondenzátor töltődik rendesen és rásül az aksira is, viszont a visszajelző led végig folyamatosan világít, csak mikor kisül a kondi akkor villan fel kicsit erősebbben, ezt követően világít tovább a led. Nem tudom másnál hogyan működik, de ha jól emlékszem, csak a kisüléskor kellene felvillannia a lednek. Az eredeti rajz szerinti PN2907A és P2n2222A tranzisztort használtam, induktivitásként 10mH-s tekercset és TIC106N tirisztort. Mi lehet a hiba?
(#) Krisz03 válasza Szárnyas hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Nincs semmi hiba, tökéletesen üzemel. Töltődéskor félfénnyel, kisüléskor teljessel világít a LED. Amíg a kondenzátor feszültsége folyamatosan emelkedik tápfeszültség + zenerfeszültségig, majd kisül, addig nem kell aggódni.
(#) Szárnyas hozzászólása Feb 22, 2010 /
 
ÁÁÁhh én .... Mit össze méregettem már, keresve a hiba után. Én a gyári szulfátoldót láttam működés közben és ott csak a kisülés ideje alatt villan fel a led, abból gondoltam, hogy ennek is így kell működnie.
Köszi szépen az infót!
(#) canon70 hozzászólása Márc 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Én is megépítettem egyet a CD4047-el és látszólag a leírtaknak megfelelően működik is. Azért látszólag mert mikor kisül az elko nincs semmi változás az akku sarkain. Esetleg csak szkóppal lehetne látni valamit mert csak frekiben jelentkezik a rásütés nem feszben, vagy van valami lyen házi lehetősége a tuti működés megállapításának? Köszönöm a válaszokat.
(#) Krisz03 válasza canon70 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Helló!

Nem is fogsz tudni mérni változást, mert olyan rövid idő alatt sül rá az a 40V az akkura, hogy szinte észrevétlenül elnyeli. Szkóppal még nem mértem rá az akkura, de előfordul, hogy látni lehetne valamit. Viszont ha egy kis értékű ellenállást (sönt) kötnél be sorosan, akkor azon már biztosan látnád szkóppal a folyamatot. De csak a mérés idejére legyen bekötve az ellenállás, a normál működéshez nem kell.
(#) canon70 válasza Krisz03 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Üdv!

Sajna szkóp az alszik de megpróbálok valami változást mérni analóggal hátha az reagál erre a rövid időre is, mert eddig csak digivel mértem. Egyébként értelem szerűen nem is mehet nagy, mérhető lökés az akkura (legalábbis nem a járműben használva) hiszen akkor hazavágná a jármű elektronikáját is.
(#) Krisz03 válasza canon70 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Pedig bizony, itt sok-sok amper szaladgál kisüléskor. Előfordul 10-20A is, de lehet, hogy még keveset is mondok. Viszont nem is tart tovább pár ms-nál.
(#) canon70 válasza Krisz03 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Azt elfelejtettem hogy nekem 8 másodpercenként sül ki a kondi. Ez nem gyakori vagy vegyem visszább 10-15 körülire? Kondicsere vagy ellenállattal?
(#) Krisz03 válasza canon70 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Jó lesz, nem szükséges ritkábbra venni.
(#) sebes válasza Krisz03 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Az áramimpulzust legkönnyebben Hall elemes árammérő fejjel lehet megmérni, mivel ez nem befolyásolja a kapcsolást. A sönt ellenállás önmagában nem jó, mert ha túl nagy, akkor limitálja az áramot, ha kicsi, akkor meg nem tudod megmérni a rajta lévő feszültséget. A jó és egyszerű megoldás egy sönt ellenállás (kb. 1mOhm) és egy differenciál műveleti erősítő ( kb. 100-as erősítéssel) és ennek kimenete van a szkópra kötve.
A jól megépített kapcsolás 100-120A-es áramot produkál, tehát 10-12V-ot tudsz mérni az erősítő kimenetén. Tehát az erősítőt +15V, -15V kell megtáplálni.
Túl kicsire nem szabad venni az impulzusok közötti időt, mert ez az eszköz fogyasztását növeli, ami ugye egy autóban elhelyezve esetleg gondot okozhat, ha keveset megy az ember.
(#) canon70 válasza sebes hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szia!

Mint feljebb jeleztem szkóp az nincs, így marad a bizalom, hogy rendesen működiik a kütyü, amit talán megnyugtatóan alátámaszt, hogy a led jelzi és látható a töltés-kisülés is a multin. Egyébként te is azt mondod jó az idő intervallum vagy ritkítsak rajta esetleg 10-15 mp körülire? Picit sokallom az áramfelvételét is ami a töltés kezdetén felugrik 12mA-re majd hirtelen leesik 9-re és a töltés végére lemegy 8-ra. Valószínűleg azért nagyobb az áramfelvétele mert egyrészt furatszerelt cuccokból építettem , másrészt meg BT151 8A-rel és nem az eredeti rajzon szereplővel.
(#) sebes válasza canon70 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Sajnos van az elektronikának olyan szintje, ahol szkóp nélkül sokat nem lehet tenni, tehát tényleg marad a bizalom...
Az eszköz áramfelvétele 5mA alatti az eredeti kapcsolásban. A furatszerelt cuccok áramfelvételénél nem tudom mire gondolsz. Inkább az utolsó gondolat a helyes.
(#) canon70 válasza sebes hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szándékozok még építeni néhány darabot és megpróbálom beszerezni az eredeti TIC106M-t, pusztán kíváncsiságból. Egyébként ez a kapcsolás megegyezik a BA-12 deszulfátorral, vagy az egy másik fajta berendezés? Van esetleg több tapasztalat az 555-el működő darabról? Mondjuk nekem szimpatikusabb a CD-vel működő. Lehet összeütök egy 555-t is, próba cseresznye.
(#) Szárnyas válasza canon70 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szia! Én TIC106N-nel építettem meg a kapcsolást és én is hasonlónak mértem az áramfelvételét, olyan 8 mA körülire áll be a töltés végére. Kicsit én is sokallom a gyárihoz képest, aminek úgy 2-3 mA.
(#) Krisz03 válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
LED nélkül próbáltátok már? Úgy lehet, hogy csak annyi lenne, mint a "gyári".
(#) canon70 válasza Krisz03 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Ha nem tévedek akkor a gyáriban is van LED, bár igazából nem tudom melyik az eredeti ezért tippelek csak hogy a BA-12. Viszont lehet abban csak akkor villan fel ha kisül a kondi.
(#) sebes válasza canon70 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Igen, nagyon-nagyon hasonlít a BA-12 desulfátorra.
(#) Inhouse válasza canon70 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /
 
Ebben a típusban:
Batterie aktivator
A LED sötét, és csak akkor villan egy pillanatra, ha feltöltődött és kisül.
Az áramfelvétel 4mA-ről indul és 3mA környékén vége, ott sül ki.

Üdv
Inhouse
Következő: »»   6 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem